Feature post image

Mučnina u želucu zašto se javlja leti

Mučnina u želucu predstavlja osećaj nelagodnosti u stomaku, koji najčešće prati i nagon na povraćanje. Uzroci ovog stanja su mnogobrojni – od iritacije hranom i trovanja, do teških stanja, u slučaju kojih je ono samo prateći simptom.Tokom najtoplijih dana u godini, rizici da se bolovi u želucu i muka manifestuju, dramatično se povećavaju, budući da smo više izloženi toplotnom stresu i mikroorganizmima koji bujaju u neadekvatno pripremljenoj i čuvanoj hrani. 

Upravo taj osećaj nelagodu stomaku i snažan nagon na povraćanje mogu biti simptomi uobičajenih letnjih tegoba, ali i ukazivati na puno ozbiljnija stanja. Saznajte o kakvim tegobama se radi i kako se rešiti mučnine uz jednostavne prirodne recepte i metode, u daljem tekstu..

Koji su najčešći uzroci mučnine

Preobilni i neprimereni obroci (suviše masna i začinjena hrana, kasna večera), neadekvatne količine popijene vode, izlaganje suncu i boravak na visokim temperaturama ili putovanje itekako mogu izazvati osećaj nelagodnosti u stomaku. Međutim, mučnina u želucu se može javiti i kao osnovni simptom u slučaju alergija na pojedine namirnice i „trovanja hranom„, odnosno infekcija želuca i creva koje izazvaju mikroorganizmi (virusi, bakterije i gljivice).

Različiti lekovi (najčešće pojedini antireumatici i analgetici) i medicinski tretmani (hemoterapije i zračenja) takođe mogu imati sporedne efekte u vidu mučnina i povraćanja. Budući da usled njihove primene neretko dolazi do iritacije sluzokože želuca i creva.

Kada se javlja kao simptom nekog drugog stanja, najčešće su u pitanju takozvane jutarnje mučnine u trudnoći i poremećaj poznat pod nazivom refluks (vraćanje dela želudačanog sadržaja u jednjak). U slučaju refluksa nagon za povraćanje obično prate bolovi u gornjem delu stomaka i gorušica.

Okidač kod mučnina u želucu mogu biti razni drugi snažni bolovi, kao što su migrene ili bubrežne kolike usled pomeranja kamenaca u kanalima bubrega. Potrese mozga, ali i upale mozga i ovojnica različitog porekla, te maligne i benigne promene na moždanom tkivu takođe mogu pratiti snažne mučnine i povraćanje.

Treba imati na umu da uporne mučnine bez očiglednih razloga mogu biti upozoravajući znaci ozbiljnijih zdravstvenih problema, kao što su upala slepog creva i opstrukcija (blokada) creva, promene na sluznici želuca ili creva (čirevi, razne vrste karcinoma…).

Zašto je leti mučnina u želucu češća?

Odgovor na postavljeno pitanje je krajnje jednostavan – mučnine se javljaju zbog neadekvatne ishrane. Ukoliko ste ljubitelj masnih mesa, slane i začinjene hrane te kasnih obroka, postoji velika šansa da ćete tokom leta imati više stomačnih problema od osoba koje se opredeljuju za više manjih obroka koje čine sirovo voće i povrće, supe, „laka“ mesa ili riba.

Razlog tome je što temperaturni stres gura naše telo do krajnjih granica izdržljivosti. Ukoliko tome dodate napor koji vaš želudac ulaže da bi vario obilne i teške obroke – jasno je da će biti do poteškoća s varenjem doći, te da je mučnina u želucu nakon jela neminovnost.. Ovi problemi se dodatno intenziviraju ukoliko su pred vama teži fizički poslovi. Mučnine praćene gorušicom, povraćanjem, osećajem nadutosti, gasovi… sve su to posledice lošeg letnjeg menija.

U letnjim mesecima često je trovanje hranom

Zbog visokih dnevnih i noćnih tempratura, leto je idealno za bujanje mikroorganizama. Ukoliko se s hranom manipuliše ili se ona čuva na higijenski neadekvatan način, može doći do njene kontaminacije. Uzročnici trovanja hranom obično pripadaju jednoj od tri grupe bakterija:

  • Salmonela – Najčešći uzroci zaraze jesu kontaminirano meso i jaja. Simptomi trovanja (mučnina u želucu, povišena temperatura, groznica, bolovi u stomaku, povraćanje i proliv) počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja zaražene hrane. Najčešće bolest traje nekoliko dana i uz dijetu prolazi sama. Nekada zbog povraćanja i proliva dolazi do dehidratacije organizma.
  • Stafilokoke – Hranu, a najčešće sladoled i majonez, kontaminira bakterija iz disajnog sistema kliconoše, a simptome izazivaju toksini – nusprodukti rada ovih bakterija. Prvi simptomi javljaju se već nakon tri do šest sati, u vidu bolova u stomaku, jakih mučnina, povraćanja i proliva.Telesna temperatura može biti samo neznatno povišena, a bolest se nakon 12 do 24 sata povlači bez ikakvih komplikacija.
  • Klostridije – Spore bakterije Clostridium botulinum luče toksine koji izazivaju potencijalno smrtonosna stanja. Može se naći u konzerviranoj hrani, a simptomi trovanja (glavobolja, mučnina u želucu i malaksalost praćeni povraćanjem i prolivom, zamućenim vidom ili dvostrukim slikama, slabošću mišića, a nekada i paralizom) nastaju 12 do 36 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane.

Preventiva se ogleda u dobroj higijeni u kuhinji tokom pripremanja namirnica i čuvanja hrane, pranju ruku i izbegavanju rizičnih namirnica (domaći sladoledi i majonezi, nedovoljno termički obrađena piletina)… Ukoliko dođe do trovanja, neophodno je uvesti odgovarajuć dijetetski režim, piti dovoljno vode i javiti se lekaru da proceni stanje i odredi dalju terapiju.

Mučnina i povraćanje zbog sunčanice i toplotnog udara

mučnina u želucuDuže izlaganje glave suncu pokreće odbrambeni mehanizam našeg tela čiji je cilj da rashladi mozak. Naime, organizam upućuje više „rashlađene“ krvi u pregrejan mozak, usled čega dolazi do širenja krvnih sudova i javljaju se jaka glavobolja, povećanje telesne temperature, mučnina u želucu i malaksalost, osećaj konfuzije, zujanje u ušima, poremećaj vida, nesvestica…

Toplotni udar ne mora obavezno biti posledica izlaganja suncu, već može nastati usled visokih temperatura u automobilu ili kraj mašine. U takvim uslovima, simptomi su slični kao kod sunčanice, s tim što temperatura tela raste i do 40 stepeni, što dovodi do poremećaja u radu centralnog nervnog sistema.

Ovo su potencijalno veoma ozbiljna stanja, pa tokom najtoplijeg dela dana treba ostati u hladovini, izbegavati teške fizičke poslove i uzimati dovoljno vode.

Bolest putovanja uzrokuje mučnine 

lako je zovemo „morska bolest“ simptomi koji se manifestuju mučninom, vrtoglavicom i povraćanjem, a neretko su praćeni i padom krvnog pritiska i malaksalošću, mogu se javiti pri kretanju svakim prevoznim sredstvom. Bolešću putovanja naziva se još i sindrom loše adaptacije na pokret ili kinetoza, a njen glavni uzrok je sasvim prirodna nemogućnost mozga da obradi veliki broj informacija, usled čega dolazi do raskoraka između nadražaja koji primaju čula i reakcije tela.

Ovo „iznevereno očekivanje“ izaziva poremećaj ravnoteže – vrtoglavicu,  javlja se mučnina u želucu i povraćanje. Na primer, na krivudavom putu mozak obrađuje podatke koje mu šalje oko i pokušava da ih uskladi s pokretima kako bi reagovao protiv sila kojima je izloženo telo. Ovo instinktivno „opiranje“ inerciji rezultira „bućkanjem“ u stomaku.

Mučnina u želucu nije opasna, ali povraćanje jeste

Letnje mučnine same po sebi nisu opasne i njihovo „lečenje“ zapravo predstavlja otklanjanje uzroka. Ukoliko su se tegobe javile usled trovanja – kada broj mikroorganizama u telu opadne, smanjiće se i njihov uticaj na digestivni sistem, pa će i mučnina u želucu popustiti; ako su nastale kao posledica bolesti putovanja – stanje će se vratiti u normalu i ubrzo po prestanku kretanja.

Sunčanica i toplotni udar akutna su stanja koja traju nekoliko dana, a „leče“ se rashlađivanjem tela i nadoknadom tečnosti, kako bi organizam ponovo uspostavio normalnu termoregulaciju…

Međutim, budući da mučnina u stomaku obično prethodi povraćanju, ovo stanje nikako ne treba ignorisati. Učestalo povraćanje, a naročito tokom najtoplijih dana, može izazvati dehidrataciju i šok, što je potencijalno veoma opasno stanje. Zato je neophodna odgovarajuća rehidratacija organizma (konzumiranje dovoljne količine vode, upotreba infuzionog rastvora.

Za sam kraj pripremili smo vam odličan recept za čaj protiv mučnine

Uzmite jedan đumbirov koren i to komad do 2 cm dužine, te ga iseckajte tanko što sitnije, pa ga prelijte sa 1,5 decilitara provrele vode. Pustite da čaj od đumbira odstoji barem deset minuta, dodajte mu malo domaćeg meda i popijte dok je još topao.

Ovaj napitak dokazano deluje kod jakih mučnina u želucu nakon jela, jer sam koren ove biljke, sadrži dragocena ulja, koja će ublažiti tegobe i sprečiće povraćanje. Lekovi protiv mučnine poput klometola koji se koristi protiv povraćanja isključivo kao simptomatska terapija, ne smeju se zloupotrebiti, njih može preporučiti samo lekar.

Sponzorisani linkovi:
f