Feature post image

Najbolje pilule za kontracepciju vrste i kako se koriste

Pilule za kontracepciju upotreba

Je li vam je dosadilo brojanje plodnih dana, kao i strepnja kada očekujete sledeću menstruaciju? Čak ni kondom kao kontracepcija nije dovoljno pouzdan jer može doći do njegovog nenadanog pucanja. Kako onda sprečiti neželjenu trudnoću? Imamo pravo rešenje za vas. Jeste li znali kako uz korišćenje pilule za kontracepciju i trudnoća više neće biti vaš problem? Naime, njena efektivnost dostiže i do 98,9 procenata što je čini najsigurnijim kontraceptivnim sredstvom.

Dajemo vam proverene odgovore na najčešće postavljena pitanja naših čitateljki o tabletama protiv trudnoće. Objasnićemo vam kako se koriste, koji su benefiti, a koje su nuspojave.

Isto tako saznajte kako prestati sa korišćenjem pilula za kontracepciju i na koji način zatrudneti posle njih? Šta god vas zanimalo odgovori su u ovom tekstu.

Šta je kontracepcija i koje vrste postoje?

Kontracepcija predstavlja zaštitu od neželjene trudnoće. Može se koristiti pre i tokom seksualnog odnosa, zavisi od vrsta, a vrste su razne.

Najosnovniji vid kontraceptivnog sredstva jeste kondom, o kome ste verovatno najpre i čule. Pilule za kontracepciju su takođe veoma poznate i predstavljaju veoma korišćen vid zaštite na celom svetu. One spadaju u hormonski vid kontracepcije, a tu se još nalaze i hormonski flasteri i vaginalni prsten. Oni još, nažalost, nisu dostupni u Srbiji.

Pored toga postoji i spirala, uložak koji ginekolog stavlja u matericu. U Srbiji se mogu naći dve vrste: hormonska i bakarna.

Ženska barijerna sredstva su oblik zaštite koji se nalazi u vagini, i koji sprečava dolazak sperme do materice. To su spermicidi, sunđeri, dijafragme i kapice.

Neki kao kontraceptivnu metodu smatraju i prekinut snošaj. Ipak, ona uopšte nije pouzdana, sa njom je u stvari gotovo izvesna trudnoća nakon nekoliko meseci.

pilule za kontracepciju bez recepta

Koliko su pilule za kontracepciju zapravo dobre i efikasne?

Tablete protiv trudnoće posle odnosa su prilično efikasne. Zapravo one su najefikasniji vid zaštite od svih koji se mogu naći na tržištu za sada. Mogućnost od neželjene trudnoće čini svega 1,1 posto.

Dobrobiti kontraceptivnih tableta su razne, iako neki u njih sumnjaju. Stvar je u tome što su one znatno unapređene od trenutka kada su nastale. Tada su imale više neželjenih efekata, a danas imaju znatno više prednosti.

Pilule za kontracepciju sređuju hormone, pa tako možete primetiti kako imate redovnu menstruaciju, bez bolova. Mnogima se pročisti lice ili kosa postaje sjajnija, a nokti više nisu tako tanki i ređe pucaju. Jedan od benefita je i povećanje obima grudi i mršavljenje.

Delovanje estrogena utiče na dobro raspoloženje kod žena. Studije su pokazale da čak i žene koje koriste kontraceptivne pilule sa najmanje hormona, generalno su srećnije od onih koje to ne čine.

Baš putem ovog proizvoda se tačno može videti koliko hormoni utiču na raspoloženje i emocije.

Početak uzimanja kontraceptivnih pilula – šta je važno znati?

Na uzimanje hormonskog oblika kontracepcije se možete odlučiti sami ili vam ga može preporučiti ginekolog ukoliko to smatra potrebnim. Kod početka uzimanja kontraceptivnih tableta uvek najpre trreba obaviti sve neophodne pretrage. To su prevashodno analize krvi i hormona.

Krvna slika je prilično bitna jer može odrediti trebate li uopšte i uzimati pilule za kontracepciju ili ne. Kod analize krvi se najviše gleda je li je holesterol u referentnim vrednostima ili nije. Ukoliko jeste, a uz to u porodičnoj i ličnoj anamnezi imate sklonost ka trombozi i srčanim bolestima najbolje je odustati.

Drugi vid analize jeste provera hormona. Prema njihovom statusu se određuje koje pilule za kontracepciju su najbolje za vas. Neke sadrže veću, a neku manju dozu hormona, a ginekolog čitajuči nalaze određuje šta vama odgovara.

Upotreba kontracepcije u vidu tableta uvek mora biti vođena od strane lekara…

Kako se reguliše menstruacija za vreme kontracepcijskih pilula?

Pilule za kontracepciju počinjete uzimati prvog dana menstrualnog ciklusa, dakle, na samom početku menstruacije. Na svim pakovanjima su označeni brojevi ili dani pa se time vodite kada ćete ih piti.

Kod nas se najviše prodaju one koje se piju 21 dan, pa se 7 dana pravi pauza. Dakle, ako ste ih počele konzumirati u četvrtak, sa poslednjom tabletom završavate tog dana. Zatim, ne pijete kontraceptivne pilule 7 dana, kada se dobija krvarenje. Potom, nastavljate sa novim pakovanjem sledećeg četvrtka nevezano za to imate li tada menstruaciju ili ne.

Mogu li se uzimati kontraceptivne pilule bez recepta?

Pilule za kontracepciju se mogu kupiti u svim apotekama i to bez recepta. U nekim drugim državama, na primer Hrvatskoj to nije slučaj. U suštini možete ih uzimati na svoju ruku – ali nemojte. Najbolje je ginekologu prepustiti izbor koje su tablete vas najbolje.

Pogrešan izbor pilula može doneti više nevolja nego benefita. Iz tog razloga se pre početka uzimanja ovog vida kontracepcije vrše analize. Mnogi faktori će odlučiti koja vam vrsta najviše odgovara.

Recimo, neke su slabije, naime postoje kontraceptivne pilule sa najmanje hormona, što pojedinim ženama uzrokuje stalna krvarenja. Neke druge, koje ne odgovaraju vašem hormonskom statusu mogu izazvati promene u vidu gojenja ili maljavosti po licu i celom telu. Posledice mogu biti i veće, te možete dobiti i trombozu i sve to jer ste izbegavali otići kod ginekologa.

Sa druge strane neki ginekolozi se ne žele pozabaviti vašim slučajem i smatraju kako ne treba raditi analize. Tada mnoge žene počinju uzimati  antibebi pilule bez recepta. Nemojte ni to raditi, nego u tom slučaju prosto promenite ginekologa.

Od kog doba mogu početi da ih pijem?

Svaka devojka koja je fizički spremna za seks može piti pilule za kontracepciju posle odnosa. Pod fizički zrela misli se na to kako je već imala prvi menstrualni ciklus, a koja je seksualno aktivna. Izuzetak su tinejdžerke koje nisu još stupile u seksualne odnose, ali imaju hormonske poremećaje.

Dakle, donja granica može biti prilično niska. Zbog toga se sve devojke najpre moraju posavetovati sa svojim ginekologom pre nego što se odluče na ovaj korak.

Kako su još pilule povezane sa menstrualnim ciklusom?

Antibebi pilule i menstrualni ciklus su neraskidivo povezani i to se može uvideti na više načina.

Prva pilula za kontracepciju se treba uzimati uvek prvog dana menstruacije. Dakle, menstrualni ciklus određuje početak korišćenja ovih tableta. Nikad ne treba početi sa korišćenjem na sred ciklusa.

Za ovako nešto ipak postoje izuzetci. Naime, ukoliko su vam menstruacije znatno obilnije od prosečnih ginekolog vam može preporučiti da prvu pilulu uzmete tek petog dana ciklusa. Tako se koriste kontraceptivne pilule za regulisanje menstruacije. U ovom slučaju potpunu zaštitu od trudnoće ćete imati tek od početka drugog ciklusa, odnsno druge kutije tableta.

Kontracepcijske pilule se prodaju ili po 21 u kutiji ili 28. Tradicionalno se piju one od 21, pa se pravi pauza od 7 dana. Osmog dana započinjete sa novim pilulama. Menstruacija obično počinje dva ili tri dana nakon uzimanja poslednje tableta. I u ovom periodu ste zaštićene od neželjene trudnoće.

Takođe, kontracepcijske pilule i oskudna menstruacija zahtevaju dodatni nadzor. U takvom slučaju budite u dosluhu sa vašim ginekologom, jer samo on vam može reći šta i kako dalje. Obično se oskudnije krvarenja, kao i uopšte kašnjenje menstruacije povezuje sa ulaskom u perimenopauzu.

Pakovanja od 28 pilulula sadrže čak 7  tableta bez efekta. Ovako se piju samo zato što se kod ovih sa 21 pilulom žene često zaboravljaju nastaviti sa tretmanom.

Koje pilule za kontracepciju su najbolje?

Teško se može odrediti koje su najbolje pilule za kontracepciju, jer neke savršeno odgovaraju jednoj ženi, dok druga može osetiti nuspojave. Najbolju marku za vas će odrediti vaš ginekolog.

  • Zapamtite, najbolje antibebi pilule su one koje najviše odgovaraju baš vašem organizmu.

No, prema iskustvu mnogih žena najviše je hvaljena tableta marke Logest zato što su to kontraceptivne pilule sa najmanje hormona. Najčešće se prepisuju mlađim zdravijim ženama. Opet, ne mora značiti da će one baš vama odgovarati.

Na našem tržištu se može naći još nekoliko marki pilula od kojih se najčešće koriste: Mercilion, YAZ, Yasmin.

Deluju li odmah posle odnosa dan posle ili ne?

Pilule za kontracepciju treba razlikovati od tableta za dan posle. Ove druge se koriste nakon snošaja koji je mogao prouzrokovati trudnoću.

Sa druge strane, antibebi pilule se piju svakog dana, što znači da deluju pre i posle, kao i za vreme seksualnog odnosa. Ali za ovakve efekte one se moraju pravilno koristiti. Pilula se pije jednom dnevno, svaki dan u isto vreme, 21 dan zaredom. Ovako nemate brige od neželjene trudoće.

Neki ginekolozi će vam reći kako prvog meseca korišćenja pilula kontracepcija nije sasvim sigurna. Istina, telu je potrebno neko vreme za navikavanje na nov priliv hormona, ali  tablete su delotvorne već posle 7 dana. Doktori vam ovo govore jer se u prvom mesecu najčešće dešavaju greške sa pravilnom upotrebom kontracepcijskog sredstva.

Koliko je vremena potrebno ženi da zatrudni?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti sa stopostotnom sigurnošću. U proseku ženi je potrebno oko tri meseca redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa kako bi ostala trudna. Opet, nekima treba više, nekima manje. To može zavisiti od plodnosti žene i muškarca.

Da li je moguće zatrudneti odmah posle menstruacije?

Jeste, naravno, ali je mogućnost poprilično mala. Verovatnoća trudnoće zavisi od menstrualnog ciklusa i kalendara ovulacije. Ovulacija, tj. najveća plodnost žene je otprilike oko dve nedelje od početka ciklusa. Dakle, pre i posle toga mogućnosti za začeće su prilično male.

To ipak ne znači da one ne postoje, te se ni tad nemojte opuštati i preskočiti pilulu ili neko drugo kontracepcijsko sredstvo koje već koristite.

Da li je moguća trudnoća posle pilula za kontracepciju?

Jeste, trudnoća posle pilule za kontracepciju je sasvim moguća. Kontracepcijska tableta ni na koj način ne remeti plodnost žene. Hormoni koji se u njoj nalaze prilično brzo prođu kroz organizam, te ne ostavljaju trajne posledice. Zato se i moraju piti svakog dana, kako biste mogli sprečiti ovulaciju.

Čim prekinete sa korišćenjem pilula organizam je opet ponovo sposoban za ovulaciju. Ovo je ipak individualno, zavisi od žene do žene. Postoje slučajevi gde su devojke zatrudnele već prvog meseca posle prekida konzumacije pilula. Zato i neki ginekolozi preporučuju ženama koje žele dete korišćenje ovih tableta par meseci. Naime, nakon prekida sa uzimanjem tableta mogućnost od začeća čak i raste.

Dakle, važno je znati –  šansa da nastupi trudnoća posle pilula za kontracepciju je čak i veća..

Međutim, u nekim drugim slučajevima organizmu je potrebno malo više vremena za privikavanje na izostanak dnevne terapije hormonima. Dešava se i izostanak menstruacija od par meseci, što znači kako ni tad nisu ovulirale.

Šta ako povratim tabletu, koja je tad šansa za trudnoću?

Ako povratite pilulu način ponašanja je isti kao i kod bilo koje druge zaboravljene tablete. Popijte sledeću pilulu najkasnije 12 sati nakon što ste je prethodno konzumirali.

Sledećeg dana se nastavlja sa redovnom upotrebom u uobičajno vreme, bez obzira što je prošlo manje od 24h od prethodnog ispijanja. Na ovaj način će se održati efektivnost pilule za kontracepciju.

Isto treba činiti i kod dijareje, koje pilula i može izazvati na samom početku korišćenja.

Koliko je česta trudnoća pod kontracepcijom?

Ova vrsta kontracepcije deluje tako što sprečava ovulaciju kod žene i utiču na promenu viskoziteta sluzi u materici. Ovo poprilično utiče na pokretljivost spermatozoida koji dolaze u nju. Ova dva efekta zajedno trudnoću čine praktično nemogućom.

Ovulacija se sprečava hormonski, jer ovo su u suštini hormonske tablete za kontracepciju. Sastoje se od estrogena i progestina, koji se inače nalaze u ženskom telu.

Pilula za kontracepciju spada u najefektnije kontraceptivno sredstvo. Čak 98,9 procenata je sigurnost od neželjene trudnoće. Što znači jednoj od 100 žena se ipak i pored svega dešava neželjena trudnoća. Ovi procenti se smanjuju ako neredovno pijete pilulu na 92 odsto.

Probajte piti kontraceptivnu pilulu svakog dana u isto vreme, sa maksimalnom razlikom od 2 sata kašnjenja. Nepravilna upotreba je najveći uzrok neželjenih trudnoća kod ovog vida kontracepcije.

Šta ako se pilula za kontracepciju preskoči jedan dan?

Kada je prošlo više od 24 časa bez ispijanja pilule imate prostor od 12h da to učinite kada god se setite. Tako se i može očuvati njena efektivnost.U suprotnom povećeva se šansa za neželjenu trudnoću, jer je ritam unošenja hormona poremećen.

Savet plus:

Popijte pilulu sledećeg dana i završite sa celim pakovanjem. Od sledećeg menstrualnog ciklusa se tek vraća efektivnost pilule sa novom kutijom pilula. Tokom seksualnih odnosa obavezno koristite zaštitu. Najbolja kombinacija svakako jeste i tableta i kondom

Kako prestati uzimati kontracepcijske pilule?

Prestanak uzimanja kontraceptivne pilule morate obavezno prijaviti vašem ginekologu. Nemojte na svoju ruku prestajati sa korišćenjem. I nikad ne smete stati sa konzimacijom tableta kada ste na pola menstrualnog ciklusa.

Uvek ispijte sve tablete iz poslednje kutije, nakon koje ćete dobiti krvarenje. Tada kontraceptivna zaštita prestaje i organizam se vraća u normalu.

Koliko je vremena potrebno da se zatrudni nakon što se antibebi pilule prestanu uzimati?

Biće potrebno onoliko vremena koliko organizmu treba za stabilizaciju. Kod nekih žena se dešava izostanak menstruacije i duže kašnjenje, pa može biti potrebno nekoliko meseci do uravnotežene ovulacije.

Ako se ovo vama ne desi, možete zatrudneti i u prvih par meseci nakon prestanka uzimanja antibebi pilule za kontracepciju.

Ostale prednosti kontraceptivnih pilula po zdravlje?

Befefiti po zdravlje su nekad i jedini razlog zašto ginekolozi pripisuju devojkama pilule za kontracepciju. U najvećem broju slučajeva je tako jer one regulišu menstrualni ciklus. Mnoge mlade žene imaju probleme sa izuzetno obilnom ili bolnom menstruacijom. Kod nekih drugih ona je oskudna ili pak kasni i po nekoliko meseci. Estrogen koji se nalazi u piluli uspešno reguliše sve ove probleme. Tako ćete uz tablete skoro u dan znati kada će vam početi krvarenje.

Odlaganje menstruacije pomoću kontraceptivnih pilula nije baš preporučljivo!

Još jedna od prednosti kontraceptivnih tableta je i ta što možete manipulisati menstruacijom. Idete na more, recimo, a baš tad trebate dobiti. Samo nastavite sa ispijanjem pilula i odložićete ciklus za nekoliko dana.

Pažnja: ovo važi samo ako pijete tablete gde su sve iste boje. Ukoliko nisu, i podeljene su na dve, tri ili četiri faze, kada želite odložiti menstruaciju ispijate pilule iz poslednje faze.

Mogu li povećati obim grudi ako pijem kontracepcijske pilule?

Možete. Grudi će izgledati veće i tvrđe zbog povećanja pristustva progesterona. Ovo se dešava kod mnogih devojaka, dok neke druge nisu primetile značajni promenu u obimu i veličini dojki.

Ipak nikako nemojte piti pilule za kontracepciju samo kako biste povećale obim grudi. Njihova primarna namena jeste kontracepcijska i za to se trebaju uzimati, ne zbog estetike.

Uz to postoji mana, neke devojke koje su primetile veći obim grudi su takođe uočile i povećanu osetljivost bradavica. Takođe, verovatno će se dojke smanjiti čim prestanete koristiti pilule za kontracepciju.

Jeste li već čule da postoje tablete za kontracepciju koje ne goje?

Postoji predrasuda kako ćete se ugojiti sa antibebi pilulama. To je bilo sa starijom verzijom, koje su dovodile do zadržavanja tečnosti u organizmu. Uz sadašnje generacije pilula čak postoji i mogućnost mršavljenja.

Za šta su još dobre?

Zbog hormonskog balansa u organizmu koji daju estrogen i progesteron koža će se očistiti i izgledati bolje nego ikada pre. Kosa će postati sjajna, a nokti glađi.

Osim ovih estetskih benefita postoje i zdravstveni. Naime, upotreba ovih pilula smanjuje mogućnost pojave karcinoma materice i jajnika.

Šta smanjuje efekte antibebi pilula?

Moćno delovanje kontracepcijskih pilula svakako smanjuje dijareja ili povraćanje, o čemu smo već pričali gore u tekstu. Međutim to nije razlog broj jedan smanjivanja efektivnosti. Prvi razlog je nepravilno i neumereno korišćenje. Napominjemo opet, morate ih piti svakog dana tačno u isto vreme kako biste bili sasvim sigurni.

Zaštitu od neželjene trudnoće, takođe, smanjuje i primena antibiotika koja ide uporedo sa konzumacijom pilule za kontracepciju. Zato morate obavezno reći vašem doktoru ako koristite ovaj vid zaštite ukoliko namerava da vam pripiše antibiotik. Kako ove medikamente verovatno morate piti, nastavite sa ispijanjem pilula. Ipak tada morate koristiti i dodatnu zaštitu (najbolje kondom) zajedno sa njima.

Inače, koje god lekove da pijete morate sve prijaviti ginekologu. Na smanjenje efekta utiču lekovi za epilepsiju, gljivice (Grizeofulvin), HIV, kao i određeni sedativi.

Alkohol istu smanjuje efektivnost kontracepcijskih pilula. Te se ne preporučuje njegovo ispijanje zajedno sa njima, sem u izuzetno malim količinama i jako retko.

Takođe, kada pijete ovo kontracepcijsko sredstvo ne smete konzumirati ništa što u sebi sadrži kantarion. On, takođe, smanjuje njegovu efektivnost.

Pušenje cigareta isto vam ne ide pod ruku, ali samo u slučaju gde žena ima više od 35 godina. Pre toga je izvodljivo uz odgovarajuće pakovanje.

Neka istraživanja su pokazala kako su pilule za kontracepcijz manje efektivne kod žena koje imaju više od 70 kilograma. Njihov metabolizam je brži, te hormoni brže protutnje kroz telo. U tom slučaju njima su potrebne tablete sa većom dozom hormona.

Kontracepcijske pilule nuspojave i mogući nedostaci

Nuspojave mogu biti manje ili više ozbiljne. Relativno često žene primete kako imaju bol u stomaku, glavobolju, preosetljive grudi i loše raspoloženje. Neke se žale na nedostatak seksualne želje i na suvoću vagine. Tom spisku se dodaju osipi, zadržavanje tečnosti, oticanje i specifični braonkasti vaginalni iscedak.

Ova neželjena dejstva mogu nestati sama od sebe ili prelaženjem na drugu marku pilula. Ako ne nestanu, procenite sami imate li više koristi ili nezadovoljstva zbog njih.

Ozbiljni neželjeni efekti su retki ali se ipak pojavljuju. Tromboza je najčešća od njih, a primetićete je po bolu u nogama i njihovom oticanju, migrenama i slabljenju vida ili sluha.

Karcinom dojke i materice je povezan sa pilulama za kontracepciju, ali one ne mogu izazvati rak ukoliko za njega nemate predispoziciju. Dakle, ovde je važna porodična i lična anamneza. Rizik se konzumacijom kontraceptivnih tableta može povećati i do tri puta. To je u slučaju gde dobijate najjaču hormonsku dozu. Ako koristite antibebi pilule sa najmanje hormona rizik se uopšte ne povećava.

Isti slučaj je i sa karcinomom jetre, za koji je glavni simptom veliki bol u predelu stomaka, hepatitis i žutica.

Kakva su iskustva sa kontracepcijskim pilulama

Moje iskustvo kada su u pitanju pilule za kontracepciju je divno. Menstruacije su mi se skratile i nisu više bolne, a lice mi je čisto kao što nikad nije bilo. Da ne govorim o sigurnosti od neželjene trudnoće koju tabletica donosi. Ako ih možete uzimati bez rizika to slobodno uradite. Ne brinite, možete zatrudneti posle njih, meni se do desilo jako brzo nakon što sam ih prestala piti. Sad imam zdravu ćerkicu. Čekam da prestanem sa dojenjem pa ću se odmah vratiti na pilulu.

(Maja 28)

Baš imam podeljeno mišljenje o kontraceptivnim pilulama. Koristim ih 3 godine, prve su mi skroz smanjile seksualnu želju, od drugih sam naduta konstantno, a od trećih se ugojila 15kg. Lepo je što ne moram brinuti o trudnoći, ali su mi se ove nuspojave smučile, te razmišljam o prestanku uzimanja.

(Radica 33)

Ja se nisam informisala kako dolikuje, bila sam mlada, pa sam dobila trombozu od njih. Kao i svaki kontraceptiv i pilule imaju dobre i loše strane. Vi izvagajte sami šta vam najviše valja. Saznajte sve o njima i porazgovarajte sa ginekologom, odradite sve analize. To vam je moj savet.

(Ivana 38)

Ostala kontraceptivna sredstva vs pilule – šta je efikasnije?

Ne postoji ni jedno kontraceptivno sredstvo sa 100 posto zaštite od neželjene trudnoće. To jedino apstinencija može. Ako pristajete na seksualne odnose spremne ste i na određen rizik. Zato je najbolje sve svesti na određeni minimum.

Tu kontraceptivne tablete imaju vođstvo zajedno sa spiralom u odnosu na druga kontraceptivna sredstva. Uz pravilno korišćenje rizik od trudnoće je samo 1 posto, a sa nepravilnim korišćenjem povećava se na 8 procenata. Zato pratite uputstva, koristiće vam.

Spirala ima 99 odsto uspešnosti i dosta se koristi u Evropi. Ona, takođe ima neke ozbiljnije kontraindikacije kao što su vanmaterična trudnoća, karcinom grlića materice i druge anomalije.

Znate li koliko je kondom sigurna zaštita od trudnoće?

Efiksanost kondoma je 85- 95 posto kada se pravilno upotrebljava i predstavlja najčešći oblik kontracepcije u Srbiji. Pored male verovatoće za trudnoću prezervativ štiti i od polno prenosivih bolesti, što spirala i pilule za kontracepciju ne čine. Ipak, kondomu se može desiti pucanje, što mu je ujedno i najveća mana.

Dijafragma se kao i kondom stavlja nešto pre seksualnog odnosa, s tim što ista ne štiti od polno prenosivih bolesti. Njena efikasnost je između 85 i 98 procenata.

Spermicidi – tečnost koja se ubacuje u vaginu i koja ubija spermatozoide je isto prilično efikasna (90 do 95 posto). Mana im je što su prilično skupi za česte seksualne odnose, kao i to što mogu izazvati neželjene alergijske reakcije.

Prekid snošaja koji se, zapravo, ni ne može smatrati kontraceptivnim metodom ima 78 odsto efikasnosti. Ovo je poprilično manje nego ostala kontraceptivna sredstva koja su poprilično sigurna. kontracepcijske pilule i trudnoća

Tablete za kontracepciju cena u apotekama

Kontraceptivne pilule ne možete bilo gde kupiti, one se prodaju samo u apoteci. U ostatku Evrope je sigurnost još veća jer se mogu uzeti samo uz overen recept. Eventualno ih bez recepta možete poručiti sa sajtova određenih apoteka. Cena antibebi pilula je prilično isplativa.

Logest pilule koštaju oko 600 dinara. Slična je cena i ostalih kontracepcijskih tableta koje se mogu naći u Srbiji.

Ovo su nazivi za tablete koje su kod nas dostupne..

  • Lindynette,
  • Jazz,
  • Novynette,
  • Microgynon,
  • Diane,
  • Escapelle,
  • Jasmin,
  • Mercilon,
  • Belara.

Svi navedeni brendovi su zastupljeni u većoj ili manjoj meri u našim apotekama. Opet napominjemo, može vam ih prepisati samo vaš ginekolog. Naš savet je da se i pored toga dodatno informišete o svakom brendu sa farmaceutom.

Važno: uvek proverite rok trajanja tableta.

Sve pilule za kontracepciju imaju jasno navedeno trajanje na svojoj ambalaži, ukoliko im je prošao rok one su tada skroz neupotrebljive. Takvu ambalažu bacite i pribavite novu kutiju tableta.

Poražavajuća statistika u Srbiji i regionu 

Srbija je prva u Evropi po abortusima, kao i po maloletničkoj trudoći. Isto tako je i država sa negativnim prirodnim priraštajem. Odluka o trudnoći sasvim pripada vama i vašem partneru, ali ukoliko je trenutno ne želite, pilule za kontracepciju su definitivno dobra opcija.

Sponzorisani linkovi:
f