Feature post image

Polipi na debelom crevu simptomi i lečenje

Polipi na debelom crevu  su dobroćudne izrasline koje se stvaraju u unutrašnjosti debelog creva i većinom su bezazlene prirode, ali neke od njih s vremenom mogu poprimiti i maligni oblik – rak debelog creva. Zato je veoma važno da se blagovremeno otkriju, prate i leče.

U nastavku članka saznajte šta ih uzrokuje,koji su simptomi oboljenja,koja se ishrana preporučuje i kako ih lečiti uz pomoć lekovitog bilja..

ZAŠTO NASTAJU POLIPI NA DEBELOM CREVU 

Polipi na crevima su veoma rasprostranjeni u razvijenim zemljama,smatra se da ih ima svaki treći čovek stariji od
70 godina. Postoji mnogo potencijalnih uzročnika ove tegobe, a neki od njih su nasleđe, upalne bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, gojaznost, hronična opstipacija (zatvor), manjak fizičke aktivnosti, pušenje, prekomerna upotreba alkohola i nepravilna ishrana (manjak vlakana,a previše masti i industrijski prerađena hrana).

Osim toga, rizik od nastanka polipa znatno se povećava s godinama.Polipi na debelom crevu se svakako mogu i izbeći,tj šanse za njihov nastanak mogu biti veoma male,ukoliko se hranite zdravo i  regulišete vašu ishranu ,bavite se rekreativno sportom i sa vremena na vreme prekontrolišete vaša zdravlje.Pravilna ishrana i unos veće količine tečnosti tokom dana su ključ za sve naše tekobe,naročito za bolesti creva,stoga na te dve stvari obratite najviše pažnju.

Prema statističkim podacima, skoro svaka druga osoba tokom života ima tegobe sa debelim crevom, a glavne krivce smo već naveli..

FUNKCIJA DEBELOG CREVA

Debelo crevo je završni deo digestivnog trakta i nastavlja se na tanko crevo odakle prihvata sadržaj iz kojeg apsorbuje vodu i soli. U njemu je nastanjeno bezbroj bakterija čiji je zadatak da sintetizuju vitamine koje organizam potom apsorbuje. Budući da je je to jedan od glavnih organa zaduženih za detoksikaciju, pravilno funkcionisanje debelog creva od ključnog je značaja za naše opšte zdravlje. Štetne materije kao što su razne bakterije,prehrambeni aditivi,pesticidi, zagađivači okoline, hemikalije i lekovi filtriraju se kroz interni detoksikacioni proces i eliminišu se kroz naša creva.

Međutim, usled preteranog izlaganja toksinima koji u organizam dospevaju putem vazduha, hrane i vode, kao i nedovoljnog unošenja adekvatne vlaknaste hrane te prekomerne konzumacije alkohola i kofeina, dolazi do poremećaja u radu debelog creva i raznih tegoba. Takođe, krivci mogu biti i stres, nedostak vežbanja i preterano korišćenje antibiotika i lekova. Kada se poremeti unutrašnji detoksikacioni proces, toksini cirkulišu u krvi umesto da budu eliminisani kroz debelo crevo, što uzrokuje čitav niz ozbiljnih zdravstvenih problema kakvi su i hronična opstipacija,ulcerozni kolitis,polipi na debelom crevu i karcinom..

KOJI SU SIMPTOMI POLIPA NA DEBELOM CREVU

Polipi creva obično ne izazivaju nikakve simptome naročito u svom ranom stadijumu i ukoliko su sitni tj. malih dimenzija. Upravo iz tog razloga savetuju se rutinski pregledi nakon 45. godine života. Ipak, u pojedinim slučajevima simptomi polipa na debelom crevu mogu se javiti u vidu zatvora -opstipacije, čestih dijareja(proliva) ili otežanog pražnjenja creva, rektalnog krvarenja, jakih bolova u stomaku, povraćanja,mučnine i gubitka telesne težine.Stoga ukoliko primetite neke od ovih znakova,obratite pažnju,naročito na izgled stolice i po potrebi idite lekaru.

Krvarenje iz debelog creva nikako nije za zanemarivanje, iako se ono vrlo često dovodi u vezu sa hemoroidima. Šuljevi su gotovo najčešća tegoba savremenog čoveka zbog sedenja i nezdravog života. Ukoliko posumnja na hemoroide, lekar obično pored redovnog pregleda predlaže i da se uradi rektoskopija.

Saznajte: kako to Faktu mast ublažava tegobe kod hemoroida?

Međutim, anoskopija (rektoskopija) nije dovoljna da bi se dijagnostikovali polipi na debelom crevu. Sa njom se analizira svega 20-25 cm od završnog dela debelog creva, tako da nam je neophodan kolonoskopski pregled jer on daje uvid u kompletnu situaciju.

polipi na debelom crevu simptomi

KOLONOSKOPIJA DEBELOG CREVA 

Ljudi se generalno plaše kolonoskopije,smatraju da je ona izuzetno bolna i da neće izdržati sam pregled.To nije baš tako i rekli bismo da je malo predimenzionirano,jer kako se kaže“u strahu su velike oči“. Kolonoskopija debelog creva je više nelagodan i neprijatan,nego bolan pregled creva tako da imate i to u vidu.Ako vam je vaš lekar preporuči,treba da se izvrši pravilna priprema za kolonoskopiju,po tačnom rasporedu i satnicama kada je i neophodno potpuno klistiranje – čišćenje creva.Vi to prihvatite obavezno,savladajte strah,jer ćete uraditi puno toga za svoje zdravlje i prevenciju sa ovim pregledom koji ne traje dugo.

Ukoliko gastoenterolog primeti polip za vreme kolonoskopije,on ga vrlo jednostavno hvata sa omčom i vadi zajedno sa koloskopom napolje.U slučaju da su polipi na debelom crevu većih dimenzija ,da se ne mogu prihvatiti sa omčom i ako se nalaze na široj bazi creva,neophodan je operativni zahvat tj. operacija polipa i hospitalizacija takvog pacijenta..U slučaju da ih lekar ne primeti i da ih nemate još bolje po vas,jer će pregled biti potpuno bezbolan.Sada ćemo reći i reč dve o prevenciji za gotove sve bolesti creva..

HRANA BOGATA VLAKNIMA ZA PRAŽNJENJE CREVA 

Bez obzira na vrstu problema,bili to polipi na debelom crevu,hemoroidi ili karcinom,prvi saveti lekara uvek se tiču pravilne ishrane. Pre svega, treba smanjiti unos masti,namirnica životinjskog porekla,proizvoda od belog brašna i šećera, alkohol, industrijski hranu i onu izloženu dugotrajnoj termičkoj obradi. Sa druge strane, preporučuje se unos što veće količine povrća i voća koji su bogati vlaknima, kao i integralnih žitarica, mahunarki, semenki i jezgraslih plodova. Savetuje se upotreba hladno cedenog maslinovog ulja, a dozvoljeno je i umereno konzumiranje nemasnog mesa i morske ribe.

Po dragocenim sastojcima prednjače kupus, brokoli, prokelj, kelj i karfiol: konzumiranje kupusnjača samo jednom u dve nedelje dvostruko smanjuje rizik od nastanka malignih tumora, a glavni antikancerogeni sastojci iz ovog povrća jesu indoli.Vlakna iz jabuka, krušaka, banana, suvih šljiva, kajsija, šargarepe, pasulja i bele opne na agrumima, poznata su pod nazivom pektini, a njihovo preventivno dejstvo sprečava da razvoj bolesti kakve su polipi na debelom crevu i rak,ove tvrdnje su i naučno dokazane. Redovno konzumiranje lanenog semena pomaže pražnjenje creva, a na duge staze smanjuje rizik od nastanka polipa i kancera. Vrlo je važno istaći da one mogu da ispolje blagotvorno dejstvo samo ukoliko konzumirate mleveni lan. Zato svakodnevno uz obrok pojedite supenu kašiku lanenih semenki i ne zaboravite da unesete dovoljno tečnosti tokom dana (najmanje osam čaša vode).

LEČENJE POLIPA LEKOVITIM BILJEM

Kada su nam polipi debelog creva već dijagnostikovani ,izuzetno je važna dosledost u pravilnoj ishrani i prevenciji.Napomenuli smo već na koji način se polip može odstraniti za vreme kolonoskopskog pregleda.Ono što nakon toga sledi je slanje uzorka na analizu.Ukoliko se utvrdi da su polipi na debelom crevu bili dobroćudni ,nije potrebna terapija medikamentima,ali je poželjno sa vremena na vreme ponoviti kolonoskopski pregled – najbolje je jedanput u dve godine,ali vi to možete uraditi i na godišnjem nivou jednom.U slučaju da nisu dobroćudni tumori već da se primete i promene na stanicama – predkanceroza ,obavezna je terapija u dogovoru sa lekarom i redovni pregledi.Stoga i sledi zaključak da se ove izrasline na zidovima creva ,obavezno odstranjuju kako se ne bi razvili u rak..Fitoterapeuti takođe preporučuju brojne čajne mešavine za lečenje polipa,evo i nekoliko recepata:

KANTARION I HAJDUČKA TRAVA

  • Pomešati po dve kašike lista i cveta kantariona, lista i cveta hajdučice i po supenu kašiku lista matičnjaka,lista bokvice,lista nane, lista žalfije i lista koprive, pa sve preliti sa 1,2 1 ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minula. Procediti i piti po šolju čaja pre i posle svih glavnih obroka u toku dana….

BELI SLEZ I BOROVE IGLICE

  • Polipi na debelom crevu se mogu lečiti i uz pomoć ove domaće čajne mešavine :Pomešati po dve supene kašike sitno iseckanih cvetova belog sleza, borovih iglica i po jednu supenu kašiku cveta i lista od kantariona, lista ranjenika, lista koprive , lista nane i lista žalfije, pa sve preliti sa 1,6 litara proključale vode i ostaviti dobro poklopljeno da odstoji sat i po vremena. Procedite i pijte u toku dana.

PIREVINA I KIČICA

  • Pomešati po 4 kašike rizoma pirevine i po kašiku kantariona, hajdučice, kičice, koprive ibokvice, pa sve preliti sa 1,6 litara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta. Procediti i piti u toku dana umesto vode.

Nadamo se da ste saznali šta su i kako se leče polipi na debelom crevu ,a mi vam preporučujemo i članak tvrda stolica kod odraslih

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

TOAN JODU
10/12/2014 19:17

Imao sam kolonoskopiju prosle godine u Novembru.Nalaz uredan.Imao sam hemorid vanjski i doktor podvezao gumicom i bila godina kako je sve ok. Posle kolonoskopije je stalno prdim.Jeli to normalno?? Molio bih onog koji zna o ovome da mo odgovori. Hvala

Slobodan A.
02/03/2016 21:56

Od 1989 god redovno,petogodisnje radim kolonoskopiju,u vise navrata su skidani polipi do 5 mm.Za sada sve u redu.Da li sa godinama to treba raditi cesce

jordanka
15/08/2016 21:04

Pre tri dana sam radila kolonoskopiju skinuli su mi dva polipa po 4 cm .doktorka je rekla da je to dobro kada prdnemo.Evo odgovor doticnom gospodinu ako je od znacaja.

f