Feature post image

Švedska grančica upotreba za sinuse i ožiljke

Kako se koristi švedska grančica kao lek

Švedska grančica poznata i po nazivu šveden biter, smatra se univerzalnim lekom, jer gotovo da nema bolesti u čijem lečenju ovaj čudesni eliksir ne pomaže. Iako pravo poreklo napitka nije poznato, smatra se da je za njegov nastanak odgovoran Paracelzus, slavni renesansni lekar i alhemičar.

Nakon godina upotrebe, originalni recept za šveden biter pao je u zaborav, da bi ga ponovo, u 18. veku, otkrili švedski lekari Claus Samst i Urban Hjame, koji su mu i vratili staru slavu. Dr. Claus, rektor na medicinskom fakultetu, umro je u poznim godinama (doživeo je 104) i uvek je bio dobrog zdravlja. Upravo je švedska grančica zaslužna za njegov dug i zdrav život kao i njegovih najbližih rođaka. U nastavku članka saznajte kako se koristi lekoviti napitak.

Šveden biter iskustva Marije Treben

Nakon smrti doktora Samsta, recept za ovaj blagotvorni eliksir pronašla je Marija Treben, spisateljica i veoma poznata austrijska travarka, najpoznatija po svojim knjigama i recepturama, koje često pominjemo na našem blogu. Dosta je prevođena i kod nas, ali i na preko dvadeset drugih svetskih jezika. Samo je dovoljni reći da su njene knjige sa recepturama prodate u višemilionskim tiražima i postale su svojevrsni bestseler kada je u pitanju fitoterapija i prirodno lečenje.

Kako je sama navela, švedska grančica je u početku i u njoj samoj budila određene sumnje, ali ubrzo se uverila u njenu delotvornost. Kada je obolela od tifusa, hepatitisa i crevne opstrukcije, Marija je bila u veoma lošem stanju. Ona tvrdi da u jednom periodu nije mogla ni da stoji na svojim nogama, mučili su je intenzivni bolovi koji su joj se činili kao da joj nešto preseca telo i to napola.

Svoje iskustvo u lečenju sa švedskom grančicom opisala je u popularnoj knjizi na sledeći način:

….preplavio me predivan osećaj toplote, prosto je obuzeo celo moje telo – kao da je neko, sa samo jednim pokretom ruke, uspeo da elimiše sav nakupljen bol i da me oslobodi svih napetosti i tegoba..

Kako travarka tvrdi, švedska grančica je doprinela da se sve njene bolesti povuku u kratkom roku, te sama više nije iskusila ni jedan jedini napad.

Kako glasi originalni recept za sweden bitter

U sastav šveden bitera ulazi veliki broj lekovitog bilja, evo šta je sve potrebno za njega:

10 grama aloje (Aloe vera)
5 grama mirisne smole (Commiphora myrrha)
0,2 g šafrana (Crocus sativus)
10 grama listova sene (Cassia angustifolia)
10 g kamfora (Cinnamomum camphora)
10 grama korena rabarbare (Rheum palmatum)
10 g korena kurkume (Curcuma longa)
10 g smole crnog jasena (Fraxinus orunus)
10 grama venecijanske terijake – spoj ulja smole i lekovitog bilja (Electuarium aromaticum cum oppio)
5 g korena vilinog sita ili kravljaka (Carina acaulis)
10 g angelike (Angelica archangelica)

Kao zamena za aloju veru može da posluži i prah pelina (Arthemisia absenthium). Kamfor mora da bude isključivo prirodan, poreklom iz Kine.

šta je švedska grančica

Kako napraviti čarobni eliksir

  • Lekovite bijke za šveden biter staviti u bocu od 2 litra sa širokim grlićem, preliti litrom i po kvalitetne rakije od žita ili voća, jačine 38-40 procenata, i ostaviti dobrih 15 dana na suncu ili blizu izvora toplote, uz svakodnevno mućkanje. Nakon dve nedelje mešavinu treba procediti i podeliti u manje staklene boce(tamne), koje treba što bolje zatvoriti i čuvati na hladnom mestu. Na ovaj način sweden bitter može da se održi mnogo godina, a što duže stoji, lekovitiji je.

Danas se švedska grančica u prodaji možete pronaći kao već pripremljena i gotova mešavina, odmah spremna za korišćenje tj. upotrebu.

Zbog čega je šveden biter toliko lekovit?

Svaka od pojedinih biljaka koju švedska grančica sadrži, izuzetno je lekovita i ima neverovatna terapeutska dejstva:

Aloja vera ima imunostimulantno, antibiotsko, protivupalno, umirujuće dejstvo, jer u njen sastav ulaze glukomanani, cimetna kiselina, antrakinoni.

Pelin deluje osvežavajuće, povećava otpornost organizma na bolesti.

Mirisna smola (terpeni, fenole, kuminik aldehid, eugenol)  izuetna protiv nadimanja, laksativno,antispazmotsko, antibakterijsko dejstvo i pomaže bolje iskašljavanje.

Šafran (fitosteroli, karotenoidi, krocetin, parakrin) ima digestivno, imunostimulantno, umirujuće delovanje na organizam.

Kurkuma (esencijalno ulje cineol, flavonoidi, kurkumin, škrob), ima protivupalno, imunostimulantno, antioksidansno dejstvo i pomaže lakšem varenju.

Sena (flavonoidi, senosidi) izvanredno laksativno dejstvo i odličan je lek protiv hemoroida.

Kanfor (esencijalno ulje – safrol) deluje protivupalno i kao antiseptik, izvanredan je prirodni melem.

Rabarbara (antrakinonski glikozidi, flavonoidi, tanini), pomaže varenju, deluje laksativno kod povećane upotrebe, smiruje dijareju kada se upotrebljava u manjim količinama.

Jasen (kumarinski derivati i šećeri -manitol) izvanredan laksativ.

Venecijanska terijaka – u pitanju je mešavina bilja (livadarka, gorčica, anis, nana, kleka, sikavica, sladić, kantarion) koje ima mnogostruka dejstva

Vilino sito (esencijalna ulja, tanini, inulin, gorke supstance) ima diuretsko dejstvo, odlična protiv groznice, okrepljuje i isceljuje organizam.

Anđeoski koren (angelicin, ostenol, tanini, ksantoksin) deluje digestivno, antiacidno i pomaže varenju.

Kako se pije i dozira švedska gorčica

Preventivno švedska grančica se pije ujutro i naveče i to po jedna mala kafena kašičica razblaženih kapi. U slučaju tegoba bilo koje vrste a naročito kod upaljenih sinusa, treba uzimati tri male kafene kašike dnevno, takođe razblažene.

Ako se radi o zloćudnoj bolesti: piti po veliku kašiku švedske grančice razblažene u 1/8 litra biljnog čaja, i to rasporediti na pola sata pre i posle svakog obroka.

U starom rukopisu je zapisano sledeće: „Onaj ko ove blagotvorne kapi svakodnevno uzima izjutra i naveče, neće imati potrebu za drugim lekovima, jer će njegovo telo biti snažno, nervi i krv biće osveženi, ruke i stopala oslobođeni od tremora. Ukratko, biće zaštićen od svih vrsta bolesti. Telo njegovo ostaće gipko do starosti, a lice će dugo zadržati svoju mladost i lepotu.“

U prošlosti, kada nisu postojale hirurgija i sintetički lekovi, švedska grančica je smatran lekom za sve bolesti, uključujući i veoma teška oboljenja, poput epilepsije, depresije i gubitka pamćenja. Prirodni lekovi tada su bili jedini mogući lek.

Danas, u nedostatku pouzdanih naučnih činjenica koje potvrđuju efikasnost ovog preparata, šveden biter se preporučuje za blaže zdravstvene tegobe, kao pomoćna terapija, uz obaveznu konsultaciju s lekarima kada su u pitanju ozbiljnije bolesti. Najčešće se upotrebljava švedska grančica za sinuse kod upale i začepljenog nosa.

Doziranje preparata i način upotrebe (oralno, ispiranje, udisanje, oblozi, direktno nanošenje na određenu regiju) određuje se posebno za svako oboljenje.

Švedska grančica upotreba kod unutrašnjih bolesti

Smetnje gastrointestinalnog trakta: usporeno i teško varenje, nadimanje, rak debelog creva, kolitis, abdominalne kolike, zatvor i opstipacija;

Respiratorne infekcije – prehlade, zapušen nos, sinusitis, bolovi u grlu, kašljalj, zapaljenja sluzokože, glavobolje kao i posledice gripa;

Švedska grančica se upotrebljava još i kod: kandide, cistitisa, neredovnog ciklusa i menstrualnih bolova, problema u menopauzi, poremećenog sna, infekcije prouzrokovane parazitima.

U slučaju malokrvnosti, čisti krv i podstiče njenu cirkulaciju.

Šveden biter šta leči spolja?

Kapi šveden bitera deluju protiv mnogih bolesti, a zahvaljujući ovom biljnom preparatu telo ostaje snažno, a lice mladoliko i lepo. Trebalo bi ih uvek nositi sa sobom jer su jednostavne za upotrebu, a deluju brzo i efikasno.

Posebno su delotvorne u slučaju hematoma, nagnječenja, upale mišića, bolova u zglobovima, hemoroida, bolova u grudima tokom ciklusa ili dojenja, problema s očima, ušima i zubima, upale desni, eritema, opekotina od sunca, ožiljcima od akni, kožnih erupcija prouzrokovanih osipom.

Ako se švedska grančica nanese na mesto uboda insekta, sprečava zapaljenski proces. Takođe, leči rane, uklanja ožiljke, čireve, kurje oko, masnice i bradavice.

Udisanjem, mazanjem vratnih pršljenova ili stavljanjem natopljene krpe na glavu eliminisaćete bolove i nesvesticu, te poboljšati pamćenje i memoriju.

Gde kupiti švedsku gorčicu i koja je cena

Danas se švedska grančica može nabaviti od više različitih proizvođača u našem regionu. Ono što je svakako olakšavjuća okolonost je i činjenica da se može poručiti u velikom broju online prodavnica, tako da ne morate ići do glavnog grada po nju i slično.

Originalni šveden biter ima svaka bolje opremljena biljna apoteka i cene se kreću od 600-700 rsd za pakovanja od 250 mililtara, dok je za litarsku ambalažu potrebno izdvojiti oko 15 eura (zavisno od proizvođača). Švedska graničica je odličan izbor za brojne tegobe, iskustva su pozitivna, te je stoga svakako treba imati u malim kućnim apotekama.

Sponzorisani linkovi:
f