bolovi u zglobovima

bolovi u zglobovima | upala zglobova simptomi

bolovi u zglobovima i upala zglobova 

Bolovi u zglobovima i mišićima su po statistikama jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru.Ova stanja uzrokuju mnogi faktori: nasleđe, prekomerna težina,istezanje tetiva ili ligamenata, iscrpljenost, bakterijske i virusne upale te razni hormonski i metabolički poremećaji.

BOLOVI U ZGLOBOVIMA SIMPTOMI

Osnovni simptomi svih bolesti zglobova, bilo da su u pitanju zapaIjenske ili degenerativne prirode, jesu bol, ukočenost zglobova i organičena pokretljivost.

BOLOVI U ZGLOBOVIMA RUKU I NOGU

Od raznih problema koje uzrokuju bolni zglobovi pati gotovo 80 odsto svetske populacije svih uzrasta,a degenerativne promene javljaju se kod 40% žena i muškaraca između 45 i 65 godina i oko 70% ljudi preko 65 godina.

STA JE ARTROZA ?

Artroza je najčešće oboljenje zglobova. Spada u grupu hroničnih, progresivno-degenerativnih bolesti, a zahvata jedan, neretko i više zglobova. Reč je o promenama u koštano-hrskavičnom tkivu, ali ne i o upali, tako da se danas sve rede koristi naziv osteoartritis. Uglavnom su zahvaćeni noseći zglobovi, te se javlja artroza kolena,kukova i kičmenog stuba, čija hrskavica biva oštećena, što uzrokuje bolove i smanjenje pokretljivosti, lako je najveći faktor rizika starosna dob, artroza može nastati i usled trošenja i opterećenja zglobova, prvenstveno kod gojaznih osoba, ali i sportista te onih koji obavljaju teške fizičke poslove.

UPALA ZGLOBOVA SIMPTOMI

Upala zglobova je autoimuno oboljenje koje nastaje kada imunološki sistem tretira ćelije organizma kao strano telo – napadača. Manifestuje se otokom i jakim bolom u zglobovima šaka, kolena, laktova i ramena. Nauka još uvek nije utvrdila tačan uzrok ovog problema, ali se zna da važnu ulogu ima nasledni faktor.Bolovi u zglobovima se ispoljavaju na različite načine, pa može da se desi da nekog zglobovi bole samo ujutro, dok se kod drugih, na primer, tegobe javljaju pri intenzivnoj fizičkoj aktivnosti.

BOLESTI ZGLOBOVA VRSTE

  • Artritis je opšti naziv za više od 100 oboljenja povezanih s upalom zglobova. Tri najčešća oblika artritisa jesu osteoartritis, reumatoidni artritis i giht. Ova hronična bolest, od koje pati polovina populacije starije od 65 godina, zahteva dugotrajno lečenje.
  • Giht nastaje taloženjem mokraćne kiseline u zglobovima, a ispoljava se u vidu potkožnih kvržica. Uobičajeni simptomi jesu iznenadni i oštar bol, crvenilo i oticanje zglobova. Ovo oboljenje uglavnom pogađa muškarce između četrdesete i pedesete godine života. Obično se prvo upali jedan zglob – najčešće upala nožnog palca  kolena, članka ili lakta. U lečenju je presudan način ishrane i konzumiranje dovoljne količine tečnosti kako bi se ispirala mokraćna kiselina.
  • Osteoartritis je oštećenje hrskavice koja oblaže krajeve zglobova i koja se s vremenom smanjuje, što uzrokuje trenje kostiju i zglobova.Uglavnom su zahvaćena kolena, vrat, prsti, donji deo leđa i kukovi, a od osteoartritisa češće pate osobe s porodičnom istorijom bolesti.Manifestuju  ga bolovi u zglobovima kao i oticanje zglobova i  otežano kretanje (hodanje, čak i sedenje).
  • Od reumatoidnog artritisa najčešće pate žene, a nastaje kada imunološki sistem napada sopstveno tkivo izazivajući bol u zglobu, oticanje ,takođe česta je  i jutarnja ukočenost zglobova. Sipmtomi uključuju i groznicu, umor i pojavu izraslina oko zglobova – reumatoidnih čvorića.
  • Fibromijalgija je hronično oboljenje kojem su podložnije žene, a ispoljava se simptomima kao što su : bolovi u zglobovima ,ukočenost u zglobovima i napetost mišića. Neretko se javlja i umor.

UPALA ZGLOBOVA LECENJE

Važno je napomenuti da ne postoji lek koji utiče na uzrok oboljenja, ali medikamenti u mnogome ublažavaju tegobe. Izuzetak je infektivni artritis izazvan bakterijama ili virusima, a u tom slučaju propisuje se adekvatna terapija antibioticima i drugim lekovima. U lečenju upala zglobova, najčešće se koriste analgetici, protivupalni lekovi i lokalni anestetici koji se utrljavaju na bolno mesto. Antiinflamatorni lekovi smanjuju bol u zglobovima i upalu, ali se preporučuje oprez u slučaju problema sa želucem ili srčanih smetnji. Ukoliko se jave neželjene reakcije, potrebno je prekinuti terapiju i posavetovati se s lekarom. Pored lekova i preparata preporučuje se i fizička aktivnost te izbalansirana ishrana, koja umnogome olakšava tegobe prouzrokovane upalom zglobova. U slučaju da terapija ne daje rezultate, pribegava se operativnom zahvatu kojim se može zameniti ceo zglob, ukloniti hrskavica ili popraviti tetiva. Međutim, zahvat sa sobom nosi rizik od infekcija i bola.

BOLOVI U ZGLOBOVIMA PREVENCIJA

bolovi u zglobovima

U slučaju bolova u zglobovima, bez obzira na njihovo poreklo, veoma je važna lagana fizička aktivnost,poput vožnje bicikla, šetnje  u prirodi ili plivanja. Vežbe pomoću tegova mogu ojačati kosti, ali moraju biti slabijeg inteziteta, da ne bi došlo do povreda. Istezanje smanjuje napetost mišića oko zglobova te čuva njihovu elastičnosti pokretljivost.Brojna istraživanja pokazala su da bolovi u zglobovima  mogu biti uzrokovani usled preteranog konzumirana pšenice, stoga nutricionisti savetuju minimalan unos prerađevina od ove žitarice i adekvatnu zamenu (kukuruz ili smeđi pirinač). Dugotrajna izloženost stresu dovodi do produkcije veće količine kortizola, hormona odgovornog za nastanak hroničnih upala. Budući da je vitamin D ključan za apsorpciju kalcijuma u telu, nedovoljno unošenje ove materije može izazvati brojna oboljenja, pa i osteoartritis.

PRIRODNI LEK ZA ZGLOBOVE

Ulje tamjana nastaje  destilacijom smole i sadrži kiseline koje ublažavaju bolove, naročito u zglobovima i mišićima. Nova istraživanja pokazala su da maslinovo ulje deluje jednako kao brufen i da ublažava bolove . Koren kurkume u svom sastavu ima kurkuminoid, koji deluje protiv brojnih upala. Bolovi u zglobovima se ublažavaju i leče sa korom bele breze jer sadrži salicin, prirodni analgetik, pa se čaj od bele breze od ove biljke upotrebljava za ublažavanje simptoma artritisa.Povezani članci reumatoidni artritis,bol u grudima,kako se leci isijas,

upala zglobova simptomi

Sponzorisani linkovi:

8 мишљења на „bolovi u zglobovima | upala zglobova simptomi“

  1. hvala puno na objasnjenju,ima slicnih simptoma i za artroze i za artritis,kod mene je sve pomesano,ali uglavnom ste opisali tacno ,sta je sta,

  2. Bila sam profesionalna sportašica i jako sam opterećivala svoje zglobove i zbog toga sam imala dosta problema. Riješila sam ih se pomoću kapsula Flexa Plus, ali u svakom slučaju kada bih mogla da biram, izabrala bih drugu profesiju. Bar bih imala normalnu penziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.