bradavice na rukama

bradavice na rukama | licu | grudima | vratu | uklanjanje bradavica

BRADAVICE NA RUKAMA UZROK I LEČENJE

Bradavice na rukama,grudima,licu,vratu danas se mogu ukloniti redovnom primenom biljnih preparata već za nekoliko nedelja od tretmana . Bradavica je rožnata izraslina koja se javlja na koži i polusluznicama, a uzrokuje je humani papiloma virus, odnosno neki od 60 podtipova ovog mikroorganizma.

KAKO NASTAJU BRADAVICE

Mogu se pojaviti bilo gde tako da se javljaju: bradavice na licu, oko usana, nosa, na čelu i kosmatom delu glave, ali najčešće nastaju bradavice na rukama, naročito su česte kod dece.Do infekcije može doći na bazenima i javnim plažama,seksualnim putem, korišćenjem predmeta koje su dolazile u dodir sa zaraženom osobom – peškira, obuće, toaleta, kupatila… Budući da su bradavice uzrokovane virusnom infekcijom, organizam s vremenom razvija otpornost pa usled delovanja imunološkog sistema često spontano nestaju, ali ukoliko se to ne desi, potrebno ih je lečiti.

VRSTE BRADAVICA

 • Obične bradavice (Verrucae vulgares), najčešće se javljaju na laktovima, prstima,kolenima ili bradavice na tabanima. Mogu nastati i ispod nokta i tada su izrazito bolne bradavice na dodir i to i onaj najmanji.Izgledaju kao žuti, smeđi ili sivo – crni čvorovi čija veličina varira od nekoliko milimetara do centimetra, ali dešava se da budu i veće.Na tabanima se javlja posebna vrsta bradavica (Verrucae plantares), uzrokujući bol pri kretanju.
 • Mladalačke bradavice (Verrucae planae juveniles) su ravne i glatke, žuto-smeđe bolje i malo uzdignute iznad nivoa kože, a najčešće se javljaju kao bradavice na rukama i licu. Takozvane filiformne veruke – končaste bradavice– uske su i dugačke, a najčešće se javljaju na očnim kapcima, vratu i usnama.
 • Genitalne bradavice ili kondilomi (Condilomata acuminata) formiraju se na anogenitalnoj sluznici, a virus se prenosi polnim putem. Izdužene su, meke i imaju neravnu površinu, često i peteljku. Na HPV bradavice žene su posebno osetljive i ugrožene jer neke vrste ovog virusa izazivaju maligne promene na grliću materice, pa je veoma važno da se blagovremeno otkriju i leće na odgovarajući način.

LECENJE  I UKLANJANJE BRADAVICA 

Lečenje bradavica prvenstveno zavisi od vrste i mesta na kojem su nastale, kao i od toga koliko je vremena prošlo od njihovog formiranja. Metode kojima se uklanjaju uključuju krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokoagulaciju i ekskohleaciju, uklanjanje bradavica laserom , hirurško,kao i uklanjanje bradavica radiotalasima. Manje agresivni tretmani, koji ne ostavljaju ožiljke na koži jesu keratolitici (salicilna i lakticna kiselina) i kaustici (trihlorosirćetna kiselina, tretinon, podofilin). Posebno je važno rano otkrivanje bradavica i njihovo praćenje kod žena da ne bi prouzrokovale  rak grlića materice.

KAKO UKLONITI BRADAVICE NA RUKAMA ,VRATU PRIRODNIM PUTEM

Mnoge biljke sadrže neke od supstanci koje uklanjaju mrtve slojeve kože tj.deluju keratolitički, pa se mogu koristiti i za lecenje bradavica.

bradavice na rukama

 • Natopiti gazu pivskom penom i priviti na bradavice na rukama.Tretman ponavljati svakodnevno sve dok izraslina ne nestane.Ovu terapiju možete primeniti i na druge delove tela zahvaćene bradavicama.
 • Sokom od listova i cvetova maslačka svakodnevno mazati bradavicu koja će prvo početi da tamni dok se na kraju ne osuši i ne otpadne.
 • Sveže isceđenim sokom čuvarkuće svakodnevno mazati bradavice na grudima,licu,rukama, sve dok se ne osuše i otpadnu.
 • Rožnate izrasline će takođe nestati ako se svakodnevno mažu sokom od crnog luka.
 • Svež sok od smokava takođe je dobro sredstvo za uklanjanje izraslina na koži.
 • Vrbina kora kuvana u vinu efikasno je sredstvo protiv bradavica i za kurje oko.
 • Namazati bradavice na rukama ujutro i naveče sa ricinusovim uljem.Takođe možete i na drugim mestima gde su izrasle.
 • Namazite izrasline na koži sa  sokom od rosopasa.
 • Iscediti sok od svežeg limuna, naneti na bradavicu, ostaviti da odstoji 20 minuta i isprati mlakom vodom. Postupak ponavljati dva puta dnevno.

LEK ZA BRADAVICE NA RUKAMA

Propolis se pokazao kao veoma delotvoran kod ovog problema.Namažite bradavicu i mesto prelepite čvrsto sa flasterom da ne može prodreti vazduh unutra.Par dana držite flaster i nikako nemojte skidati.Proces ponavljajte sve dok ne uništite i ceo koren bradavice.Savet Plus:svaki put kad menjate flaster sastružite deo bradavice(koji je već izgrizen) jer ćete na taj način omogućiti propolisu da bolje prodre sve do korena.

PRIRODNI LEK ZA BRADAVICE – MORSKA VODA 

Za bradavice na rukama kao i bilo koje druge izrasline po telu ,morska voda se pokazala kao odličan prirodni lek.Minerali,so i jod koji se u njoj sadrže pospešuju zarastanje rana i isušivanje izraslina.Potrebno je što više vremena provoditi u vodi.Ukoliko se nalazite na plaži,nanesite maramicu sa morskom vodom direkt na izraslinu i držite neko vreme.Da bi tretman morskom vodom bio uspešan ,potrebno je da provedete makar 10 dana na moru.

BELANCE ZA UKLANJANJE BRADAVICA

Za skidanje bradavica (sušenje+otpadanje) odlično se pokazalo i belance.Ovaj narodni lek  primenite tako što ćete više puta dnevno namazati izraslinu.Takođe ako su vam bolne bradavice na dodir , dodatno  ih zaštitite a i na taj način će se belance duže zadržati.Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta po danu.Od mesta i veličine izrasline zavisi i kada će se bradavica sasušiti i na kraju i otpasti.Možete koristiti jedno jaje za ovu namenu ukoliko ga prekrijete sa plastičnom kesom,jer ćete fa zaštititi od vazduha i belance neće izgubiti vlagu. Pročitajte:kurje oko,atletsko stopalo,gljivice na noktima ruku i nogu .

KAKO IZLEČITI BRADAVICE NA RUKAMA

Sponzorisani linkovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.