Feature post image

Upala srednjeg uha simptomi kod odraslih i dece

Upala srednjeg uha kod odraslih i dece nešto je učestalija sa dolaskom toplijih letnjih meseci. Tada se usled velike vlažnosti vazduha razvijaju mikroorganizmi koji izazivaju upalu gornjih disajnih organa. Posledično, javlja se nimalo ugodna infekcija ušiju.

Kako delovati preventivno da do neugodne upale srednjeg uha i ne dođe?  Koji su to najbolji metodi lečenja, pročitajte u nastavku našeg teksta..

Čudesni napitak protiv virusa, gripa i prehlade (VIDEO)

ŠTA UZROKUJE UPALU SREDNJEG UHA?

Srednje uho je deo slušnog aparata koji se sastoji od šupljina ispunjenih vazduhom. Čine ga ušna duplja (Eustahijeva tuba), bubna opna i mastoidne ćelije. Ove šupljine obložene su sluznicom koja je, u stvari, nastavak sluzokože ždrela. Stoga se upala srednjeg uha kod beba i male dece često nadovezuje na upalu grla i ždrela.

Najčešći uzročnici upale srednjeg uha jesu virusi koji izazivaju infekciju gornjih disajnih puteva. Tokom infekcije dolazi do nakupljanja tečnosti u Eustahijevoj tubi, čija sluzokoža otiče. Tako tečnost ostaje zatvorena u srednjem uhu i izaziva zapaljenje. Posledica svega toga jeste bolni pritisak, koji, ukoliko se bolest ne leči, može izazvati pucanje bubne opne. Ova komplikacija vam svakako nije potrebna.

Bakterije koje obično prate virusne ili alergijske reakcije brzo pronalaze put do toplog i vlažnog okruženja srednjeg uha. Najčešće su to pneumo-koke, koje, osim infekcije uha, izazivaju i upalu sinusa i zapaljenje pluća.

Upala srednjeg uha je naročito prisutna među decom u toplim letnjim mesecima. Tada naši mališani često borave na bazenima i drugim kupalištima, gde se vrlo lako inficiraju, vodite računa i o tome..

UPALA SREDNJEG UHA SIMPTOMI KOD DECE

Infekcija uha se ponekad teško otkriva, naročito kod beba i male dece jer su oni jednostavno premaleni da bi nam rekli šta ih muči.

Upala uha kod dece najčešće nastupa neposredno posle prehladeBolovi u ušima se ponekad jave već nakon 24 h po infekciji.

Male bebice koje još sisaju a trpe bolove, ukazivaće svojim plačem, bezvoljnošću i odbijanjem mleka da nešto nije u redu. Roditelji će to njihovo ponašanje svakako prepoznati.

Kod nešto starije dece, upala ušiju se može lakše primetiti. Mališani ponekad zaglunu i ne reaguju na zvukove i slabije se oglašavaju na roditeljske pozive. Takođe, oni neretko povlače i trljaju uši.

Ako dete oseća bol u uhu, ima zapušen nosić, upaljeno grlo i povišenu temperaturu, plačući se drži za uho a pritom je uznemireno, razdražljivo i nema apetit – obavezno se obratite vašem pedijatru!

Ukoliko se ovakvi bolovi i tegobe ponavljaju, mogu izazvati oštećenje sluha i teže infekcije. Vodite evidenciju o tome koliko vam dete često boluje od infekcije uha. Ako je ona  češća od 3 puta u 6 meseci, najverovatnije ima rekurentni otitis media. Tada su  vam neophodne dodatne pretrage i konsultacije sa specijalistom.

SREDNJE UHO VRTOGLAVICA 

Vodeće mesto među takozvanim dečjim bolestima zauzima upala srednjeg uha.  Kod odraslih ali i dece zna doći i do poremećaja ravnoteže i vrtoglavice što je takođe jedan od simptoma. Ona ume pratiti pomenutu infekciju, ovo obavezno napomenite vašem lekaru.

KAKO SE UPALA UHA MANIFESTUJE KOD ODRASLIH

Najčešći simptomi upale srednjeg uha su povišena telesna temperatura, uznemirenost, jak pritisak u ušima i nesanicaAkutni otitis prati i jak pulsirajući bol, zujanje u ušima, neretko i oslabljen sluh .

Koliko dugo traje infekcija srednjeg uha?

Kod odraslih upala srednjeg uha se leči najmanje 10 dana. Što se tiče medikamentozne terapije nje se morate baš striktno pridržavati. Lekari najčešće prepisuju jače doze amoksicilina ili penicilina u obliku injekcija. U slučaju visoke temperature prepisuje se brufen, panadol ali i analgetici za umirenje. Oni se daju tek ukoliko se jave neugodni i nesnošljivi bolovi u ušima za koje se smatra da su jedni od najjačih uopšte.

Simptomi upale uha se ubrzo po primeni odgovarajuće terapije povlače i bolest polako jenjava. Svakako morate biti dosledni u primeni terapija i rezultati će stići.

Otorinolaringolog će vam najverovatnije preporučiti i ispiranje ušiju kako bi se očistio ušni kanal od nakupljenog gnoja. Prepisaće i nezaobilazne kapi za nos.

Naravno i fitoterapija značajno može ublažiti tegobe o čemu će biti reči nešto kasnije..

KAKO SE LEČI UPALA UHA

Pošto je upala srednjeg uha najčešće uzrokovana virusnim infekcijama, lečenje se sastoji od ublažavanja tegoba. Primenjuju se lekovi koji će smanjiti otok Eustahijeve tube, antihistaminici (medikamenti protiv alergija). Tu su i nezaobilazna sredstva protiv povišene temperature i bola (brufen ili paracetamol).

Primena antibiotika indikovana je kada se posumnja ili dokaže prisustvo bakterija, a lečenje treba trajati deset dana. Međutim, bakterija pneumokoka ponekad stvara odbrambeni enzim koji sprečava delovanje antibiotika.

Zato se deci od druge godine koja imaju česte upale ušiju preporučuje vakcina protiv pneumokoke. Daje se u jednoj dozi, bez revakcine, i ne izaziva neželjene reakcije.upala srednjeg uha

DA LI SE UPALA SREDNJEG UHA KOD DECE MOŽE LEČITI BEZ ANTIBIOTIKA 

Rezultati nedavne studije pokazuju da u lečenju upale uha nije uvek neophodna upotreba antibiotika. U opsežnoj studiji kod koje se pratilo 320 malih pacijenata uzrasta od šest meseci do šest godina došlo se do interesantnih  rezultata.

Mališani koji su imali slabiju upalu uha bila su u grupi koja je dobila naziv „čekaj i vidi“. Druga grupa – ona s ozbiljnijom infekcijom odmah je podvrgnuta lečenju.

U prvoj grupi bilo je 76 odsto dece koja su dobijala samo lekove protiv bolova. Ostatak malih ispitanika je uzimao antibiotike. Nakon tri dana mališani su ponovo pregledani i kod  81 odsto dece iz prve grupe upala srednjeg uha  je nestala. Samo je kod 19 odsto bila neophodna antibiotska terapija.

U drugoj grupi infekcija je ostala kod 63 odsto dece, dok je 37 odsto slučajeva zahtevalo dalje lečenje. Ukupno četvoro dece bilo je podvrgnuto hirurskoj intervenciji

.Autori su zaključili kako je metoda „čekaj i vidi“ bila odgovarajuća u više od 60 odsto ušnih infekcija. Došlo se do zaključka da se redovnom kontrolom mogu sprečiti različite komplikacije. Zahvaljujući svemu tome može se i drastično smanjiti upotreba lekova.

 

KOJI SU NAJBOLJI ANTIBIOTICI ZA UPALU UHA

Infekcija uha je i najčešći razlog zašto deca piju antibiotike. Nažalost, sve više vrsta bakterija postaje rezistentno na tu vrstu lekova zbog toga što se previše često koriste.  Zato stručnjaci smatraju da je neophodno skratiti listu zdravstvenih problema u čijem se lečenju primenjuju antibiotici.

Preterana upotreba antibiotika, naročito hemomicina, dovela je do toga da ovaj izuzetno jak lek više ne deluje. Zato se savetuje roditeljima da ne žure lekaru iz istih stopa. Potrebno je posmatrati dete bar 48 sati i za to vreme mu davati samo lekove protiv bolova.

Ako se stanje ne popravi, tek tada se treba obratiti lekaru koji će propisati antibiotik „iz prvih redova“.  To je uglavnom slabiji lek, ali u duploj dozi, jer je poznato kako se rezistentnost bakterija na antibiotike često vraća.

SPREČITE INFEKCIJE UHA PRAVILNOM I BALANSIRANOM ISHRANOM

Upala srednjeg uha nije nimalo bezazlena i svaki oblik njenog sprečavanja je dobrodošao. Za prevenciju upale nutricionisti preporučuju uzimanje vitamina A, C i minerala cinka.

Pošto alergije na hranu takode igraju važnu ulogu u slučaju zapaljenja srednjeg uha, neophodno je smanjiti upotrebu pšeničnih proizvoda. Takođe redukujte konzumaciju jakih začina. Ovo je podjednako važno za decu i odrasle osobe. Isto tako, iz kuće treba eliminisati štetne materije (prašina, duvan) jer doprinose infekciji.

Bolovi u ušima se mogu ublažiti uz svež sok od čuvarkuće. Ipak treba biti pažljiv i ne smete prekomerno koristiti medikamente i priručna sredstva za ukapavanje u uho. Naime, u tim slučajevima postoji rizik od kontraefekta ,koji donosi nove komplikacije. To vam svakako nije potrebno.

PRIRODNO LEČENJE UPALE SREDNJEG UHA

Pored kapi za nos, ispiranja ušiju, antibiotika, analgetika, antihistaminika koje preporučuje zvanična medicina, postoji i prirodna alternativa. Svakako se trebate informisati i raspitati o prirodnim metodima lečenja i lekovitim biljnim pripravcima. Krenimo redom:

ČUVARKUĆA ZA UPALU UHA  JE NAJPOZNATIJI NARODNI LEK

Svež sok od  čuvarkuće se od pamtiveka koristi kao lek protiv upale uha i nagluvosti. Naročito je efikasan ako su pomenute tegobe posledica nakupljanja cerumena – žutog i čvrstog sekreta.

Sok od čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima. Ako vas ili vaše dete muče jaki bolovi u ušima, uzmite ga ali vrlo kratko. To će biti dovoljno da bolovi popuste, a zatim i potpuno isčeznu.

Recept sa čuvarkućom

Nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite  i iscedite u uho, ali samo par kapi soka.

Tečnost u usnoj šupljini treba odstojati veoma kratko. Ipak to će biti dovoljno da bol popusti, a vremenom će se upala srednjeg uha potpuno zalečiti.

ČAJ OD KAMILICE

Ova biljka je provereno blagotvorna kod pomenutih tegoba. Ona pomaže i kod svih drugih upala kože, sluzokože pa tako i uha i oka. Uši se sapiraju sa blagim čajem a koriste se i oblozi.

Saznajte više o blagotvornom čaju od kamilice..

PASULJ PROTIV BOLOVA U UŠIMA

Jeste li znali da se upala srednjeg uha se može lečiti i sa pola kilograma skuvanog pasulja?

Sve što trebate učiniti jeste da skuvate pasulj, te skinete šerpu sa vatre. Potom stavite levak ili kakvu cev na uho i inhalirate ga sa parom od pasulja.

Zvuči malo šašavao priznaćete, ali ovo je proveren narodni recept. Najbolje je prekriti glavu i lonac sa povećim peškirom, kako bi što više pare ostalo unutra.

BELI LUK I MASLINOVO ULJE PROTIV BOLOVA U UŠIMA

Par kapi soka iz belog luka nakapajte na malo mlakog maslinovog ulja , pa sve dobro promešajte. Pažljivo nakapajte koju kap u uši – nemojte preterati. Možete uzeti i parče gaze, nakapati u mešavinu  pa ga staviti u uši..

Pored ovih prirodnih lekova kao veoma delotvoran se pokazao i čaj od hajdučke trave. Tu su svakako i topli oblozi od lista kupusa i kelja kao i mnogi drugi pripravci na bazi lekovitog bilja.

ŠTA ČINITI AKO CURI GNOJ IZ UŠIJU?

Pripremili smo vam još 3 proverena recepta:

Bosiljak, zova i hajdučka trava

Ako gnoj ne curi iz ušiju, ujutru, u podne i uveče trebate koristiti sledeću recepturu. U uši sipajte po kašičicu soka od isceđenog lista i cveta hajdučke trave, soka iz cveta zove, te soka iz cveta i lista bosiljka.

Treba sve to držati sat vremena, a potom oprati uši čajem od kamilice.

Bokvica i kopriva

Ukoliko gnoj curi iz ušiju, u 200 ml ključale vode sipati kašiku sitno iseckanog lista bokvice i lista koprive. Ostaviti neka odstoji dva sata van šporeta. Procediti i blago zagrejati. Sipati u uho tri puta dnevno po kašičicu i ostaviti da stoji 10 minuta.

Pre spavanja , uši isprati čajem od kamilice.

Lavanda i eukaliptus

Sipati ključalu vodu u veliku staklenu posudu i dodati po tri kapi ulja lavande i eukaliptusa. Prekriti glavu peškirom i nekoliko minuta udisati paru, koja mora dopreti do ušiju, grla i nosa.

Da rezimiramo….

Kako smo već pomenuli ranije, kombinovanje antibiotika sa prirodnim lekovima nije dozvoljeno i najstrože je zabranjeno. Obavezno konsultujte stručno lice oko primene bilo koje terapije, jer je moguće napraviti više štete nego koristi.  Upala srednjeg uha ni kod dece ni kod odraslih osoba nije neka bezazlena stvar. Ona zahteva disciplinu i pravilan pristup u lečenju.

Homeopatija se takođe uspešno nosi sa ovim problemom uz mnogobrojne homeopatske lekove i pripravke. Takođe za akupunkturu se odavno zna da može gotovo trenutno ukloniti nesnosne bolove u ušima..

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Vladan
06/05/2016 17:36

Za koliko dana prestaje ovaj nepodnošljivi bol ?

f