Feature post image

Urastanje nokta u meso lečenje prirodnim putem

Urastanje nokta na palcu noge je mnogo češći problem kod muškaraca, nego kod pripadnica lepšeg pola.

Postoji više razloga za ovu tegobu a najčešći su nepravilno sečenje nokta i tesna obuća. Od ostalih uzročnika to su povrede, preterano znojenje stopala, gojaznost,  kao i niz anatomskih faktora.

To su: zadebljanje nokatne ploče, zakrivljenje nokta, čukalj, deformiteti pete, nokatne egzostoze  („divlja kost“). Dokazano je i da prekomerna upotreba leka izotretinoina u lečenju teških akni može izazvati urastanje nokta u meso.

Iako vam se može desiti da se urasli nokti na nogama jave i na ostalim prstima, tegoba je najprisutnija i najozbiljnija na najvećem nožnom prstu – palcu.

Simptomi uraslog nokta lako se prepoznaju

Urastanje nokta je bolno stanje koje se manifestuje pritiskom i širenjem nokta u okolnu kožu i meko tkivo. Može
se javiti u bilo kom životnom dobu, podjednako učestalo kod muškaraca i žena.

Najčešće je u pitanju hronično stanje zapaljenja regije oko nokta, pa čak i celog prsta. Može da bude zahvaćen bilo koji prst na ruci ili nozi, ali po statistici to su obično palčevi donjih ekstremiteta.

Često se zaboravlja da i gljivice mogu biti deo problema. Naime, one izazivaju mikrooštećenja nokta i slabe cirkulaciju.

Da bi mogi utvrditi da li vam nokti na nogama urastaju obratite pažnju na sledeće simptome:

 • crvenilo kože,
 • oticanje oko nokta,
 • bol na dodir,
 • koža duž ivice nokta je raspucala i iz nje curi tečnost, krv ili gnoj.

Ukoliko sumnjate da vam je nokat urastao u meso, obavezno se posavetujte sa vašim lekarom. Samo pravovremenom reakcijom sprečićete se moguću upalu nokatne ploče. Stručno lice će vam dati najbolje savete za dalje lečenje ukoliko je urasli nokat već počeo stvarati probleme

Koji su uzroci za urastanje noktiju

Urastanje nokta se odvija tako što se nokat najpre savije sa jedne strane(nekad i sa obe) i  polako urezuje u kožu. Taj proces ume biti dosta bolan,neretko se javlja upala nokta pa čak i zaraza (nešto ređe).

Ukoliko su vam nokti na nogama mali a imate dosta „mesnate prste“, imate dobre predispozicije za ovaj problem. Takođe u velikoj meri utiće i način na koji režete nokte, o čemu ćemo pisati nešto kasnije.

U slučaju tesne i neudobne obuće, palac je prvi na udaru. Stoga, ako vam nokti nisu pravilno odrezani,velike su šanse za urastanje noktiju u meso.

Ponekad, povrede na palcu mogu uzrokovati prerastanje kože iznad nokta, pa da vam on bude i delimično prekriven. Ukoliko vam je još i higijena stopala na nezadovoljavajućem nivou, možete povećati rizik od zaraze. Najčešće su su gljivice na noktima ili  atletsko stopalo.

Kako se leči urastao nokat na palcu?

Urasli nokat na nožnom palcu ume da izazove veoma neugodnu i neprijatnu bol. Opšta je preporuka da svakodnevno potapate nogu u slanu vodu,u slučaju jakih bolova lekari prepisuju i određene analgetike.

Svakodnevno nokat trebate zaštititi prekrivajući ga sa suvom i čistom gazom. Lekari obično prepisuju i antibiotsku mast koja se nanosi spolja. Veoma je  važno i svakodnevno ispiranje nokta u hipermanganu.

Vodite računa o higijeni nogu

Potopite stopala u toplu vodu i sačekajte dvadesetak minuta. Možete dodati morsku so ili sodu bikarbonu kako bi koža omekšala, što olakšava čišćenje kritičnih regija.

Ovo je dovoljno raditi jednom dnevno (najbolje uveče) i sprečićete svako novo urastanje nokta u meso.Ukoliko patite od preteranog znojenja stopala – može i češće.

Neka vam stopala uvek budu suva

Perite noge dvaput dnevno sapunom od prirodnih sastojaka i ona će biti uvek suva.

Na taj način uklanjaju se mrtve ćelije i naslage koje se nagomilavaju u uglovima  noktiju i ispod njih. Koristite odgovarajuće čarape i obuću koja ne zadržava znoj i omogućava dobru ventilaciju.

Kako sprečiti gnojenje palca na nozi

Ako nokat ipak uraste, infekciju što pre treba suzbiti. Jabukovo sirce može pomoći kao prirodni tretman za urasli
nokat.

Tri-četiri kašike sirćeta sipajte u toplu vodu i u to potopite stopala. Antibakterijska svojstva jabukovog sirćeta pomoći će da se nadražena regija umiri i otok splasne.

Zašto je važno pravilno rezanje noktiju?

Ono što svakako možemo preuzeti da bi smo sprečili novo urastanje nokta u meso je pravilno rezanje noktiju. Najvažnije je da se nokti na nogama seku ravno, a ne uz zaobljene ivice koje najčešće izazivaju problem. U slučaju da se problem ponavlja mora se ukloniti deo ili čak ceo nokat da bi sprečili novo urastanje noktiju u meso.

urastanje nokta u meso kako prepoznati na vreme

Savet plus:

Nokte secite ravno, izbegavajući lukove u uglovima. Obavezno upotrebite turpiju da sprečite listanje
i krzanje noktiju. Tokom pranja stopala koristite meku četkicu kojom ćete posebno očistiti i izmasirati sve uglove i osetljive delove kože oko njih.

Usmerite nokat pomoću zubnog konca

Korišćenjem zubnog konca možete osloboditi nokat i usmeriti ga da ne raste ka koži.

Potreban vam je komad konca od 15 cm. Makazicama malo podignite nokat i tu stavite nit tako da se ona nade između kože i kritične ivice nokta.  Dok nokat bude rastao, povremeno pomerajte konac tako da malo odižete nokat, kako bi rastao preko okolne kože, a ne kroz nju.

Ovaj postupak nije bolan, a obezbeduje noktu da nesmetano izraste. Potrebno je oko dve nedelje da on preraste kritičnu dužinu, nakon  čega ga treba šeći ravno. U protivnom – urastanje nokta u meso će se ponoviti.

Recite zbogom tesnoj i neudobnoj odeći 

Visoke potpetice i tesna obuća prave dodatni pritisak na prste i izazivaju bol. Nosite udobnu obuću, a leti sandale, i omogućite noktima da pravilno rastu.

Kako lečiti urastao nokat u početnoj fazi

Ukoliko se još nije javilo gnojenje palca na nozi i tegobe su vam tek počele, postoje velike šanse da se izlečite bez operacije. Tada su bolovi još uvek podnošljivi, nema upale i gnoja, a sve možete rešiti kod svoje kuće.

Potrebna vam je pinceta, vata i malo medicinskog alkohola (od 70 procenata).

Postupak lečenja uraslog nokta:

 1. Dobro operite noge sapunom  i vodom.
 2. Stavite stopalo u vodu u koju ste dodali šaku solu i kesicu sode bikarbone.
 3. Nakon dvadeset minuta obrišite stopalo sa peškirom.
 4. Sada sa alkoholom dezinfikujte pincetu.

Kako biste ste sprečili dalje urastanje nokta u meso tamponirajte bočni prorez između nokta i mesa sa suvim i čistim parčetom vate.  To uradite tako da provučete vatu i pod bočni deo.

Nemojte staviti ni previše niti premalo vate, jer je treba zadržati narednih 6 sati na palcu. Ona ne treba ispadati,ali i ne sme da boli. Stavite je tako da je možete bezbedno izvući napolje. Nakon što izvadite vatu tretirajte kožu sa kremom za stopala, da bi ostala meka.

Primenjujte ovaj tretman dok god vam ne bude bolje o i dok ne budete sigurni da vam urasli nokti na nogama više nisu problem.

Primenite i sledeću metodu

U slučaju da je već nokat urastao u meso i želite da rešite problem potrebno je uraditi sledeće:

 • Podignite nokat, te odsecite deo koji preti da uroni dublje u meso. Stavite vatu predhodno natopljenu u troprocentni hidrogen peroksid.
 • Nakon petnaestak minuta zamenite vatu sa suvom. Uz redovan tretman i pravilno rezanje noktiju sve će vam se vratiti na normalu.

NAPOMENA: ovaj postupak radije prepustite pedikiru ili lekaru. Ako ipak to činite sami – radite  na sopstvenu odgovornost!!!

Prirodno lečenje uraslih noktiju

Odvajanje noktiju na nožnom palcu uvek trebate shvatiti skroz ozbiljno, bilo da su posredi gljivice ili nešto drugo.

Upalu možete smanjiti upotrebom eteričnih ulja, pre svega ulja čajevca, karanfilića, lavande i ružmarina. Ukoliko pripremate melem, možete koristiti i kokosovo ulje za urastao nokat.

Svi ovi sastojci prirodni su antibiotici koji dezinfikuju i umiruju upaljeno područje. Ulja možete naneti komadom vate, uz blago masiranje, kako biste pojačali cirkulaciju.

Ne zanemarujte problem iako urastanje nokta u meso ne boli. Mnogi su skloni da zanemare lečenje, te da tretiraju samo posledice – jaku upalu. Tada su upotreba antibiotika i  operacija jedino rešenje.

Ipak, treba imati na umu da ovaj mali problem može da izazove veoma ozbiljne posledice. Među njima su gnojenje palca na nozi, kao i nepovratna oštećenja kože, mišića i nerava.

Posebno su ugrožene osobe koje imaju slabiju cirkulaciju i dijabetes. Ovo je naročito opasno kod kojih stanja poput gangrene mogu rezultirati  gubitkom prsta pa čak i dela stopala.

Napravite melem za urasle nokte

Sastojci:

5 kapi ulja eukaliptusa,
5 kapi ulja čajevca,
1 kap ulja origana,
5 kapi eteričnog ulja lavande,
2 kapi ulja nane,
60 ml gela od aloje,
60 ml kokosovog ulja.

Priprema melema:

Sve sastojke sipajte u staklenu teglu s poklopcem koji dobro dihtuje. Kašičicom prornešajte, pa melem poklopite i čuvajte u frižideru.

Koristi se tako što se bolno mesto prvo dobro opere i osuši. Posle se štapićem za uši nanese melem i ostavite da se osuši.

Najbolje je nositi otvorenu obuću, a na obolelo mesto ne treba  stavljati čvrste zavoje.

Melem za urasle nokte se nanosi dva-tri puta dnevno.

Treba izbegavati kontakt melema sa sluzokožom, posebno s očima.Ulje origana je prirodni  antibiotik i može izazvati osećaj jakog pečenja.

Ukoliko ne uspete da rešite problem prirodnim putem najbolje je da se obratite lekaru za pomoć.

Kada je opreracija uraslog nokta neophodna?

Ukoliko je urastanje već nastupilo, ni jedna antibiotska krema za urasli nokat Vam neće mnogo pomoći. Ona može sprečiti dalje širenje infekcije uz adekvatnu negu i higijenu

Operacija uraslih noktiju primenjuje se na sledeći način:

 • Prst pod anestezijom se najpre očisti antiseptičkim sredstvom. Tada Vam se uklanja ceo ili deo nokta, a na ležište se stavlja fenol koji zatvara krvne žile. Već sledeći dan je poželjno da hodate, a vaša rana bi u trebala u narednih 7 dana potpuno zaceliti.

Obavezno se treba uraditi krvna slika kao i vreme koagulacije pre ove intervencije. U slučaju dijabetesa, a naročito hemofilije i ostalih koagulopatija angažuje se i hematolog. To je neophodno da bi pacijent dobio odgovarajuću pripremu pred intervenciju.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Irena
07/05/2014 23:15

Od nedavno sam spašena sa urastanjem nokta, nakon što mi je pediker godinu dana na živo čupao "korijenčić" nokta svakih dva tjednja!!! Naime, slučajno sam promijenila pedikera i taj novi mi je po završetku postupka stavio u rub nokta malo cinkoderm masti, pritisnuo je vaticom u dubinu i pričvrstio vaticu sa malo flastera i rekao mi da tjedan dana , 2x dnevno dobro očistim staru mast i stavim novu na isti način. I gle čuda !!! Nakon tri dana vidim da se pri čišćenju odvaja i malo kožice uz nokat i odvojim ja još više kožice slijedeći dan i nakon tjedan dana kožica oko ruba nokta se osušila i mogla sam je lagano odstraniti sa vrhom turpijice i ja nemam više kožu u koju može nokat urasti. Tjedan dana stavljam cinkoderm samo 1x dnevno i danas sam bila na bezbolnom izrezivanju naraslog nokta. Nokat je rastao, ali nije urastao. Eto, to zna sposobni pediker. Pozdrav Irena

Anonimna
09/01/2016 21:06

Kako da resim na najbezbolniji nacin urasli nokat jako boli i imam taj problem jako cesto

f