Feature post image

Kako uraditi bezbolnu depilaciju kod kuće

Sve za depilaciju kod kuće

Vreme čupavih žena i muškaraca davno je iza nas. Voljeni hipi pokret i nonšalantnost kada je izgled u pitanju, deo su davne istorije. Današnje žene i muškraci posvećuju veliku pažnju i vreme za depilaciju u salonima ili u kućnoj varijanti. Želja savremenog čoveka za glatkom, izdepiliranom kožom, postala je sinonim za negovan izgled i higijenu. Nju je prepoznala i kozmetička industrija.

Na tržištu su prisutni brojni preparati, aparati, laseri i kreme za depilaciju koje nude trajno rešenje. A to svakako nije besplatno, naprotiv ono košta i to dosta. Međutim, ako ste se zasitili skupih tretmana, isprobajte prirodne metode i recepte. Većinu sastojaka pronaćićete u svojoj kuhinji.

Saznajte na koji način se pravi domaći topli i hladni vosak od šećera i soka limuna. Kako napraviti kremu za depilaciju, zašto je kurkuma dobra za uklanjanje dlačica. Biće reči o metodama i načinima depilacije za koje možda niste znali,a koji će vam se svideti. Ostanite sa nama…

Uklanjanje dlačica brijačem kao najbrži metod

Brijanje je uvek najbrži način uklanjanja neželjenih dlačica sa bilo kog dela tela. Danas u ponudi imate i ženske brijače, specijalizovanog oblika, sa rotirajućom glavom i tračicom sa lubrikantom.Uz njih žilet bolje klizi niz kožu, i mogućnost povređivanja je značajno manja.

Obratite pažnju na ovih nekoliko saveta koji će vam u mnogome olakšati ovaj vid depilacije. Brijači se mogu koristiti za depilaciju ruku, nogu, bikini zone i pazuha.

Najpre, kožu i dlačice navlažite toplom, mlakom, vodom, a zatim nanesite penu za brijanje koju koriste muškarci. Pena je mnogo bolji izbor naspram gela za tuširanje i sapuna. Sa njom žilet mnogo bolje klizi i lakše ga je usmeravati.

U početku žilet povlačite u smeru rasta dlačica, a u završnici povlačite ga u suprotnom smeru.  Ovako ćete detaljno ukloniti sve neželjene malje, pa i najkraće, a koža će vam bit glatka i nežna na dodir.

Brijanje stidnih dlačica zahteva oprez

Kada koristite brijač za depilaciju stidnih dlačica tj. brazilku, budite naročito oprezne. Polemika je još u toku koliko je depilacija bikini zone britvicom, bezbedna po žensko zdravlje. Vodite računa da isti brijač ne koristite više od 3 puta u intimnoj regiji. Upotrebljavate ga samo za tu namenu, nikako na drugim delovima tela, kako bi sprečili infekcije.

Budite pažljive jer želite izbeći i posekotine intimne regije. Iako je ovo brzo rešenje posebno u letnjim danima i u jeku kupališne sezone, to nije preporučljivo. Generalno, depilacija bikini zone kod kuće uz pomoć brijača je dosta rizična. Za ovu regiju se ipak preporučuje depilacija voskom u specijalizovanim kozmetičkim salonima.

Obavezan je piling nakon depilacije

Nakon uklanjanja dlačica brijačem vrlo je važna nega tretirane kožu. Koristite ulje ili mleko koje vam prija. Preporučuju se preparati na bazi aloja vere jer umiruju kožu, kao i ulje lana i avokada. Protiv urastanja malja dovoljno je koristiti blage kreme za piling i čišćenje kože.

Iako je ova metoda odlična ukoliko nemate naročito puno vremena za depilaciju, ona ima i loše strane. Najveća mana je u tome što efekat jako kratko traje.

Dlake će početi sa rastom već posle 2 dana, a njihovi vrhovi će biti oštri. To sve daje grub osećaj na koži. Pored toga, ma koliko ste se već izveštili sa brijačem, velika je verovatnoća da ćete se poseći. U tom slučaju pojaviće vam se male crvene tačkice po koži koje dugo ostaju vidljive.

Veoma se često može čuti kako brijanjem dlačice postaju sve jače i gušće, ali to nije tačno. Brijanjem se seče samo vrh, one se ne čupaju iz korena kao kod drugih metoda.  Usled toga dlaka nastavlja rast, vrh je oštar i grub, pa se stiče osećaj jače i gušće maljavosti.

saveti za depilaciju

Kako se depilirati voskom kod kuće

Vosak je broj jedan izbor za depilaciju u gotovo svim salonima, a sve više ga žene koriste i kod kuće. Tretman u kozmetičkom salonu sa toplim voskom traje pola sata, dok sa hladnim malo duže. Efekat depilacije traje i do mesec dana, jer se dlačice uspešno uklanjaju iz korena. Nakon tretmana koža je izuzetno glatka i mekana. Kasnije će one biti nežne, tanke i proređene za razliku od brijanja.

Topli vosak za depilaciju nogu zagrejan skoro do tečnog stanja, nanosi se dok je još topao na veću površinu tela. Zahvaljujući tome postupak je dosta brz, može se koristiti za uklanjanje malja sa ruku ili bikini zone.

Zavisno od vrste voska, koristi se i za uklanjanje dlačica oko bradavica na dojkama ili nepoželjnih malja sa stomaka. Mnogim ženama depilacija toplim voskom je najbolji izbor za popularnu brazilku, sve je traženija u salonima lepote.

NAPOMENA: potpuna depilacija bikini zone nije preporučljiva da se radi kod kuće. Topli vosak neće odgovarati ni osobama sa osetljivom i oštećenom kožom. Trebaju ga izbegavati ljudi sa proširenim i izraženim venama, zbog efekta zagrevanja.

Depilacija hladnim voskom postupak

Hladni vosak za depilaciju nanosi se pomoću traka. Prvo se sa njime namaže koža,a zatim se preko njega stavljaju trake. One se posle par sekundi brzo i jako povlače suprotno od rasta dlačice. Ovaj vosak pored ekstremiteta, možete koristiti za lice i kožu ispod pazuha.

Kada je reč o depiliranju područja pazušne regije, morate biti naročito obazrivi. Ona je vrlo osetljiva, tu se nalaze brojne žlezde i područje je blizu grudi. Zbog svega navedenog depilacija pazuha voskom, treva se raditi u kozmetičkim salonima. Prepustite se obučenim kozmetičarima, ili koristite brijač kod vaše kuće.

Gde kupiti najkvalitetniji vosak

Topli i hladni vosak za depilaciju možete kupiti u gotovo svim apotekama i mega marketima. Jeftini su i vrlo laki za korišćenje i rukovanje. Jedino o čemu morate  voditi računa, ako ga sami koristite, je njegova temperatura. Sačekajte nek se dovoljno ohladi kako bi izbegli opekotine i prvo ga isprobajte na manjoj površini.

Ako se pitate koja je metoda depilacije voskom manje bolna, pravog odgovora nema. Doživljaj je drugačiji kod svakog ponaosob. Ukoliko vam je prag tolerancije bola veoma nizak, dobro razmislite o svemu. Danas se u bolje opremljenim salonima koristi i lokalna anestezija u spreju, koja itekako pomaže.

Kako napraviti vosak za depilaciju u kućnoj varijanti

Ukoliko niste ljubitelj kozmetičkih salona i više volite da budete sam svoj majstor, daćemo vam par odličnih saveta. Osim što ćete naučiti kako napraviti vosak za depilaciju kod kuće, saznaćete i kako se ona pravilno izvodi.

Pravljenje voska za depilaciju od šećera i limuna:

Za spravljanje vam treba limun, voda i kristal šećer, može i smeđi šećer. Pomešajte 3 kašike limunovog soka sa malo vode i dodajte 8 kašika šećera. Mešavinu zagrejte do ključanja, a zatim je kuvajte još par minuta uz stalno mešanje. Nakon toga sklonite sa vatre.

Depilacija nogu voskom nije komplikovana kako se čini 

  • Drvenim štapićem nanesite smesu na manji deo kože, u smeru suprotnom od rasta dlačica. Dobro utapkajte vosak i zatim ga jakim trzajem povucite u smeru rasta dlačica.

Vremenom ćete savladati ovu veštinu, te vam odlazak u salon više neće biti neophodan.

Depilacija šećernom pastom je još jedna odlična tehnika za trajnije uklanjanje malja. Možete sa njom depilirati cele noge, bikini zonu i ruke.

NAPOMENA: Depilacija pazuha šećernom pastom nije preporučljiva, osim ako je ne sprovodi stručno lice.

Uklanjanje dlačica kurkumom i brašnom

Tradicionalni istočnjački recept za depilaciju sa kurkumom i brašnom koriste žene sa bliskog istoka već vekovima. Pokazao se kao odličan način za odstranjivanje neželjenih tanjih, svetlijih malja sa lica. Tretman sa turmericom postao je jako popularan na zapadu i sve je traženiji. Na youtube kanalu možete naći bezbroj primera i načina upotrebe ovog lekovitog začina. Koristi se ne samo za depilaciju lica već i za negu.

  • Pomešajte 2 kašike kurkume, 2 kašike brašna (koristite belo, kukuruzno ili leblebije), i dodajte malo mleka ili jogurta. Kada dobijete gustu smesu nanesite je na željeno mesto, ostavite 20-ak minuta nek odstoji. Sada je uklonite sa starim peškirom ili krpom. Šta god koristite gledajte da nije novo jer fleke kurkume se neće moći ukloniti. Obavezno na kraju dobro isperite lice.

Kada koristite kurkumu za depilaciju lica budite pažljivi i nemojte je držati više od preporučenog vremena. U suprotnom će vam obojiti lice u žutu boju.

Sem toga efekat depilacije je fenomenalan. Ponovite ovaj tretman bar 4 puta u mesec dana i dlačice će se stanjiti a potom i nestati. Pored toga, ovaj način uklanjanja dlaka je praktično bezbolan.

Problem sa ovim vidom depilacije je što nema efekta na jake, crne dlake na nogama. U ovom slučaju probajte kombinaciju kurkume i morske soli za depilaciju nogu i usporavanje rasta dlaka.

Kako se koristi krema za depilaciju

Danas su kreme za uklanjanje dlačica naročito popularne i žene ih vrlo često koriste.  Najčešće se koristi veet krema za depilaciju, mada su i druge kao što je afroditina veoma dobre. Značajna strana ovih preparata je što ih praktično možete koristiti celo telo.

Odlično uklanjaju jake dlake sa nogu i ruku, sa njima možete izdepilirati i bikini zonu, lice i pazuh. Veštačke kreme ni slučajno nemojte koristiti za uklanjanje dlačica intimne regije. 

Ako ste prirodnjak i volite naturalne proizvode, daćemo vam par dobrih saveta. Napravite najbolje kreme za depilaciju nogu i bikini zone kod vaše kuće:

Pomešajte 2 belanjka, 2  kašike šećera i 1-2 kašike kukuruznog brašna.  Dobićete gustu lepljivu smesu. Natrljajte ovom mešavinom dlakavo mesto i ostavite da se osuši, znači 15  minuta. Potom uzmite stari peškir i polako, kružnim pokretima uklonite smestu sa kože.

Količinu sastajaka slobodno korigujte zavisno od površine koju želite tretirati. Bitno je da mešavina bude gusta, nikako retka. Koriste se samo prirodni ne škodljivi sastojci, pa ovu kremu možete koristiti često, na taj način sigurno ćete prorediti i usporiti rast malja.

Druge manje poznate metode depilacije

Ovde ćemo vam spomenuti i neke vidove depilacije koji nisu toliko poznati ni popularni, ali su prilično učinkoviti:

Kamen plavac za depilaciju kod kuće

Ovaj kamen se inače koristi za negu peta i stopala. To je vrsta stene, šupljikave strukture. Poznat je i pod nazivom plavućac.

Noge prvo namažite gelom za tuširanje pa blagim kružnim pokretima stružite dlačice ovim kamenom. Budite pažljivi i nežni kako ne bi povredili i izgrebali kožu. Ova metoda sem što uklanja, stanjuje i usporava rast dlačica.

Higijenski konac za depilaciju dlačica sa lica i korekciju obrva

Originalno ova metoda potiče iz Indije i koriste je muškarci. Profesionalni berberi nakon uklanjanja brade, koncem čupaju preostale sitne dlačice sa obraza i oko obrva.

Veoma specifičnim pokretima zatezanja i otpuštanja konca čupkaju se dlačice. Obučena osoba može oblikovati obrve ili izdepilirati nausnice za 5 minuta. Konac koji se koristi ne sadrži nikakve hemikalije, ovo je apsolutno prirodna tehnika.

Izdepilirajte se ljuskom oraha

Prema nekim iskustvima ovo je način za trajno uklanjanje dlačica sa celog tela. Sve što vam je potrebno su ljuske oraha i voda.

Ljuske oraha, tvrda kora, moraju biti suve. Skupite ih na gomilu i zapalite. Kada izgore, pepeo pomešajte sa vodom. Stavite malo vode jer smesa mora biti gusta. Smesa treba bar 12 sati zgušnjavanja.

U početku ovu smesu nanosite bar 3 puta dnevno i po 30 minuta. Kasnije proredite upotrebu smese za depilaciju od pepela oraha i vode. Nakon nekog vremena vlasi će sporije rasti, a potom će i u potpunosti  nestati.

Depilacija epilatorom za trajno uklanjanje dlačica

Električnih aparata za depilaciju celog tela danas na tržištu ima jako puno i svi su veoma dobri i uspešni. Čupaju dlaku iz korena, i time usporavaju njen rast i vremenom ih proređuju. Efekat depilacije je dobar, bićete bezbrižni mesec dana najmanje.

Tehnika je prilično bolna i depilacija epilatorom dugo traje. Ovo važi naročito kada želite ukloniti malje sa veće površine. Nezgodan je kada radite cele noge i bikini zonu. Ukoliko ste se opredelili za ovu metodu vodite računa o uraslim dlačicama. Obavezno bar jednom nedeljno uradite piling.

Međutim, sa ovim epilatorima možete se depilirati kad god hoćete, bitno je da imate struju ili baterije. Možete ih nositi na letovanje. Odlični su za uklanjanje sitnih dlačica, a većina ih ima uže dodatke za bikini zonu.

Ukoliko ne želite da eksperimentišete sa voskom i volite čist posao, ovakvi aparati su prava stvar za vas.

Specijalna rukavica za depilaciju tela masažom

Ovo je najnovija tehnologija. Rukavica koja se koristi je obložena pravim kristalima, i sa njom se nežno masira koža. Kružnim nežnim pokretima dlačice se stanjuju i polako uništavaju. Ovakav način depiliranja potpuno je bezbolan. Jedno pakovanje rukavica za depilaciju obično je dovoljno za 20-25 tretmana.

Kod nas još uvek ovih rukavica nema u prodaji, stoga je pokušajte naručiti u susednim državama.

Kako depilirati noge i lice iskustva korisnika

Sama se depiliram već deceniju i po, a inače kozmetičarka sam po zanimanju. Koristim često vosak iz salona, a kad baš imam vremena onda sama pravim mešavinu sa kurkumom. Ništa bolje nisam probala. Koristim kukuruzno brašno, kurkumu i malo mleka za spremanje super smesu za depilaciju kod kuće. Super mi je za dlačice na lice, jer je vosak za ovu zonu baš jak. Ovu mešavinu utrljam u kožu i ostavim 20 minuta pa je posle istrljam i isperem. Koža bude malo crvena posle tretmana, ali crvenilo brzo prođe. Lice mi bude čisto, glatko, nežno. Savetovala bih svima neka probaju, odlično je.

Brana

Ja sam za prirodnu depilaciju sa uprženim šećerom. Super je i leti i zimi. Nije bolna, jer stavite onoliko koliko hoćete po dužini. Pre nje sam koristila epilator, jako me je bolilo pa sam odustala. Inače je baš dobro čupao dlake iz korena. Međutim, bol nisam mogla istrpiti, pa sam našla drugu opciju. Našla sam jedan salon u Beogradu koji koristi šećer i limunsku kiselinu za depilaciju nogu celih sa preponama. Ipak mi je bilo skupo svaki mesec plaćati skori dve hiljade dinara. I tako probala sam kući sama. U početku sa kupovnim voskom, a kasnije sam i pravila svoju mešavinu sa šećerom i limunom.

Mirjana

Cene depilacije u Beogradu

Tretmani šećernom pastom u kozmetičkim salonima u Beogradu su dosta skupi. Npr. tretman celih nogu je 1900 dinara, ruku je 1200, brazilska depilacija je oko 1500 rsd. Za depilaciju celog tela moraćete izdvojiti oko 7000 dinara. Uklanjanje malja toplim voskom je dosta jeftinije. Cena se kreće između 800-1000 rsd, a sa hladnim je 1200.

Ukoliko želite pak trajno uklanjanje dlačica – epilacija- moraćete da izdovijte znatno veću sumu novca. Epilacija celih nogu i prepona izađe oko 11000 dinara. To je cena jednog tretmana, ali verovatno ćete tretman morati ponoviti nekoliko puta. Čak ni tada vam rezultati nisu zagarantovani.

Cene su iste i za žene i muškarce, koji u proteklim godinama su sve češći klijenti u salonima lepote. Savremeni metro muškarci depiliraju praktično sve noge i ruke, leđa, stomak i grudi.

Epilacija u trudnoći nije dozvoljena, u tom osetljivom periodu žene, najbolje je da se opredelite za hladni vosak. Dobar izbor je i električni epilator. Rast dlaka tokom trudnoće je usporen pa su efekti depilacije najduži.

Kao što vidite kozmetički saloni nisu nimalo jeftini. Povrh svega ovo su postupci koji se ponavljaju pa na godišnjem nivou cifre nisu zanemarljive. Upravo zbog toga mnogi se odlučuju za depilaciju sa domaćim sastojcima. Oni su jeftini i lako se prave i ceo postupak se lako izvodi kod kuće. Nastavite sa čitanjem o ovoj temi, i saznajte sve o depilaciji šećernom pastom

Sponzorisani linkovi:
f