Feature post image

Zeleni čaj za lice pripema i upotreba

Zeleni čaj za šta je dobar i koristan

Kao jedan od najpopularnijih napitaka na svetu, zeleni čaj (latinskog naziva Camelliasinensis) svakako zavređuje više pažnje, jer je u pitanju lekoviti dar prirode. Njegovo dejstvo na organizam je veoma blagotvorno i možemo slobodno reći da je pravi čuvar dobrog zdravlja. Osim što deluje „iznutra“, on je jednako efikasan i kada je spoljašnja upotreba u pitanju, pa zbog toga često čujemo da se uspešno koristi za negu lica i kože.

Blago gorak ukus i obilje kofeina je ono zbog čega je ovo lekovito piće prepoznatljivo. Kao takav, neretko se upotrebljava i kao najbolja zamena za kafu. Ukoliko mu dodate malo meda, limuna ili đumbira, budite sigurni da ste već sa prvim gutljajem učinili nešto dobro za svoj organizam. Stoga ćemo vas upoznati sa ovim napitkom, njegovim sastavom, koje su zdravstvene koristi, a biće i reči o tome kako se priprema zeleni čaj.

Sastav i lekovita svojstva zelenog čaja

Ova biljka nudi jedinstven ukus i senzaciju koja će vas oduševiti uvek iznova. Ona sadrži veliki broj materija koje su veoma blagotvorne i korisne za vaš organizam i mogu mnogo da vam pomognu da očuvate dobro zdravlje. Pre svega, prisutan je katehin koji je najvažnija komponenta ovog napitka. Njega ima između 12 i 14 odsto i poznat je po tome što smanjuje holesterol u krvi, pomaže protiv upala i dijabetesa. Osim toga, najzaslužniji je i za smanjenje telesne težine, pa ne treba sumnjati u to da li je zeleni čaj za mršavljenje dobar.

Za blago gorak ukus ovog napitka zaslužan je kofein, koji će vam pomoći da se brzo razbudite. Jedna šolja svakog jutra je idealna za početak dana, jer će vam pomoći da lakše izađete na kraj sa zadacima i obavezama koje vas čekaju. Stoga je i zeleni čaj ujutro, daleko bolji izbor od kafe.

Još jedna od zanimljivosti kada su u pitanju brojna lekovita svojstva zelenog čaja jeste što je sjajan lek protiv mamurluka. Pomoći će vam da se priberete, eliminisaće neprijatne glavobolje i generalno ublažićete postojeće tegobe.

Za pitak ukus zaslužna je kombinacija teanina, vitamina i minerala. Naime, u čaju se nalazi folna kiselina, beta-karoten, kao i vitamin C, B2 i E. Njihova koncentracija u ovom napitku obezbediće vam zaštitu kože, sluzokože, očiju i nerva od brojnih bolesti.

Veoma je važno napomenuti da sve ove materije imaju i protivupalno dejstvo, da čiste organizam od toksina i slobodnih radikala. Zbog toga se, recimo,  preporučuje da koristite zeleni čaj za lice, ukoliko želite da se rešite akni i bubuljica.

Kako se sprema zeleni čaj kod kuće

Da biste iskoristili sa lekovita svojstva ovog napitka, potrebno je da znate kako se kuva zeleni čaj na meru. Postoji nekoliko načina i varijacija, u zavisnosti od toga kakvog volite da ga pijete: začinjenog, zaslađenog, sa ili bez limuna itd.

Kako napraviti čaj od listova?

Ovo je najjednostavniji način na koji se sprema zeleni čaj. Drugačiji je u odnosu na, recimo, kuvanje crnog čaja i zahteva da temperatura vode ne prelazi 90 stepeni. Zbog toga je veoma važno da listovi zelenog čaja ne budu u ključaloj vodi, jer onda napitak poprimi gorak ukus.

Za pripremu je potrebna jedna kašičica listova, koja je dovoljna za 2 dl ovog pića. Vodu sipajte u odgovarajuću posudu i kuvajte sve dok ne primetite da će početi da ključa. Nakon toga, sklonite je sa vatre na oko minut kako bi se malo smanjila temperatura.

Listovi zelenog čaja trebaju biti ubačeni u cediljku koju je potrebno postaviti na šolju. Preko njih sipajte vodu i ostavite da otpuste aromu u vodu. Na svakih pola minuta možete malo da promešate kašičicom i proverite da li vam odgovara ukus.

Po želji, možete dodati malo meda kako biste obogatili ukus i na taj način iskoristili ono najbolje iz ovog napitka.

Kako se priprema napitak u prahu?

Listove je ponekad teže naći u prodavnicama, pa ih možete zameniti i sa filter kesicama. Međutim, postoji i drugačiji način kako napraviti zeleni čaj, a to je ukoliko se koristi njegov prah.

U odgovarajuću posudu sipajte 2 dl vode i stavite da se zagreje. Naravno, obratite pažnju na to da ne dođe do ključanja, pa čak i ako se to desi samo sklonite sa vatre da se malo prohladi. Potom, dodajte zeleni čaj u prahu, tačnije jednu punu kašičicu.

Malo promešajte i ostavite poklopljenog oko tri minute, mada za to vreme možete s vremena na vreme da proveravate da li vam odgovara ukus. Nakon toga, napitak će poprimiti tamniju boju, pa je potrebno da ga uz pomoć cediljke prespete u šolju.

Naravno, po želji možete da dodate malo meda, a slobodno možete da pijete i zeleni čaj s đumbirom, a sjajno se kombinuje i sa cimetom.

Koliko zelenog čaja treba piti dnevno

Da biste uspostavili idealan balans koji će vam ojačati organizam, svakako da je preporučljivo da pijete ovaj napitak. Poboljšati zdravlje, ubrzati metabolizam i zaštititi se od brojnih oboljenja nije jednostavna stvar. Preduslov je živeti zdrav život, a za to je potrebno imati pravilnu ishranu bogatu nutritijentima, mineralima i vitaminima.

Ali, ono što mnoge zanima to je – koliko zelenog čaja treba piti dnevno, kako bi postigli željene rezultate?

  • Ako konzumirate makar jednu ili dve šolje ovog napitka, vi činite pravu stvar za sebe. Naučna i klinička ispitivanja pokazala su da je ovaj napitak veoma lekovit i da je apsolutno neophodno piti ga na dnevnoj bazi.

Oduševićete se kad vam kažemo da se sme piti čak i više od te količine!

Naime, što više i češće konzumirate ovaj napitak, time ćete bolje iskorištavati ono najbolje što on nudi vašem organizmu. Recimo, kod osoba koje imaju čestih problema sa želucem, preporučljivo je da piju i 5 šoljica kako bi regulisale rad ovog probavnog organa. A za one koji žele da oslabe i pitaju se koliko piti zelenog čaja dnevno, klinički stručnjaci kažu da je dozvoljeno sedam šolja. Prilično neverovatno, zar ne?

Kakvo je dejstvo zelenog čaja na organizam

Kada je u pitanju upotreba zelenog čaja, zaista je teško reći za šta je sve dobar, jer je u pitanju jedan izuzetan napitak koji blagotvorno deluje na ljudski organizam. Za vas smo izdvojili osam najvažnijih zbog kojih ćete ga zavoleti:

Poboljšava opšte zdravstveno stanje

Obzirom da nije u pitanju samo običan napitak, već zaista lekovit dar prirode koji sadrži bioaktivna jedinjenja i materija, on je dobar za popravljanje opšteg zdravlja. Bogat je polifenolima, kao što su flavonoidi i katehini, koji su veoma snažni antioksidansi. Ove supstance smanjuju nastanak slobodnih radikala u telu, štiti ćelije i organe od mogućih oštećenja.

Pored toga, zeleni čaj zdravlje čuva tako što usporava i starenje organizma, samim tim sprečavajući i razvoj bolesti.

Pozitivno deluje na funkcije mozga i omogućava bolje pamćenje

Ne samo što će vas održati budnim, već će stimulativno delovati na ćelije mozga. Ključni sastojak je, naravno, kofein kojeg nema u onim količinama kao u kafi, ali je daleko korisnije piti ovaj napitak. Naime, on povećava i podstiče rad neurona i neurotransmitera u mozgu, stimulišući lučenje dopamina i noripinefrina.

Konzumacija zelenog čaja omogućiće vam bolje pamćenje, jaču koncentraciju, a ujedno ćete sprečiti pojavu anksioznosti.

Mršavljenje je daleko zdravije i efikasnije

Verovatno ste barem jednom, tražeći adekvatnu dijetu, naišli na informaciju da ovaj napitak pomaže pri gubljenju kilograma. Naime, svakako je korisno piti zeleni čaj za mršavljenje iz više razloga.

On dokazano povećava sagorevanje masti i podstiče ubrzavanje metabolizma, a neke studije pokazale su da poboljšava i fizičku spremnost ukoliko se bavite sportom. Stoga, idealno je da budete aktivni i da konzumirate ovaj napitak, jer će uz zeleni čaj mršavljenje biti zdravo, efikasno i bez jo-jo efekta.

Povezano: mršavljenje pomoću zelenog čaja

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Ova bolest je u današnjem vremenu poprimila razmere epidemije i sada pogađa preko 300 miliona ljudi širom sveta. Njeni simptomi su povišen nivo šećera u krvi uz insulinsku rezistenciju. Brojne studije pokazuju da on smanjuje rizik od dijabetesa za čak 42 procenta. Pijte zeleni čaj ujutro na prazan stomak i na taj način ćete održavati nivo šećera u normali.

Sprečava razvoj raka i malignih bolesti

Još jedan od vodećih zdravstvenih problema u svetu jeste rak, koji se javlja kao posledica nekontrolisanog rasta ćelija. Poznato je da za sprečavanje ovog oboljenja treba u organizam redovno unositi namirnice koje sadrže antioksidanse.

Zeleni čaj deluje tako što upravo sadrži ove preko potrebne materije i jedinjenja, čuvajući vas od oboljenja kao što su rak dojke, rak prostate i kancer debelog creva. Istraživanja su pokazala i dokazala da ovaj napitak smanjuje rizik od ovih bolesti u rasponu između 22 i čak 57 odsto!

Imamo samo jednu napomenu – ako želite da iskoristite dejstvo zelenog čaja na najbolji način, nemojte sipati mleko u njega. Ono u značajnoj meri smanjuje antioksidativnu vrednost ovog napitka, što svakako nije dobro.

Sprečava starenje i razvoj Parkinsonove i Alchajmerove bolesti

Kao što smo već rekli, bioaktivna jedinjenja u ovo lekovitom piću značajno utiču na neurone i imaju zaštitno dejstvo. Osim toga, on se preporučuje starijim osobama kako bi sprečile brojne neurodegenerativne bolesti, pre svega razvoj demencije.

Dalje, Parkinsonova bolest je još jedno od oboljenja koje za posledicu ima prestanak lučenja dopamina u mozgu. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da jedinjenja koja sadrži ovaj napitak efikasno brane organizam od ovih boljki, pa stoga ne treba sumnjati u to da li je zeleni čaj delotvoran.

Ima moćno antibakterijsko i protivupalno dejstvo

Bakterije i virusi su svakodnevna pretnja svakome od nas, samo je pitanje koliko je naš organizam jak u odbrani protiv njih. Ova biljka sadrži katehine koji imaju presudnu ulogu kada je zaštita od infekcija u pitanju. Oni se ponašaju tako što ubijaju bakterije i viruse, a posebno one koji izazivaju grip i upalu disajnih puteva.

Ovo će posebno biti zanimljivo onima koje zanima kako imati svež dah, jer ovaj napitak uklanja karijes i čisti zube. Stoga, pijte svakodnevno zeleni čaj i zdravlje ćete sačuvati od bakterija, virusa i mikroba.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Još jedna od najčešćih opasnosti koja vreba u današnje vreme jesu bolesti srca. Da bi se što bolje zaštitili od njih, važno je jesti hranu koja ne sadrži veštačke šećere i masti. Korisno je piti zeleni čaj za zdravlje srca, jer on smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola i triglicerida, značajno smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara.

Upotreba zelenog čaja za lice i kožu

Dobrim vestima nije kraj, a naredni redovi obradovaće one koji brinu o lepoti. Naime, zeleni čaj za lice možete koristiti jer je prebogat antioksidansima koji će štititi kožu od svih toksina i slobodnih radikala. Njegovom upotrebom postićićete mlađi i lepši izgled, uklonićete višak sebuma, prljavštinu iz pora, mrtve ćelije, akne, bubuljice i mitesere.

Takve rezultate postižete zahvaljujući i vitaminima A, C i E, jer njihova kombinacija ima veoma blagotvorno i pozitivno dejstvo na kožu lica. Stoga, zaboravite na preskupa kozmetička pomagala, preparate i pomade koje sadrže hemijske supstance. Okrenite se prirodi i koristite zeleni čaj za lice, a veoma ga je jednostavno pripremiti kod kuće.

Sve što je potrebno jeste da uzmete 100 grama praha ovog čaja i sipate ga u pola litre mineralne vode. Ostavite da odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi. Posle toga, svakodnevno možete koristiti ovaj tonik tako što ćete njime natopiti tufer i očistiti kožu.

zeleni čaj za lice upotreba

Zeleni čaj za lice ukloniće bubuljice, akne, a tamni krugovi ispod očiju biće samo ružna prošlost. Ali, to nije sve! Naime, njega možete upotrebiti i na još jedan način a to je čuvena maska za lice od zelenog čaja, evo kako da je napravite sami:

Pomešajte tri kašike majoneza zajedno sa jednom punom kašičicom praha. Nanesite je ravnomerno na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Nakon toga isperite mlakom vodom, a potom možete da upotrebite i tonik koji smo vam preporučili kako biste postigli najbolje efekte.

Zeleni čaj za lice ima veoma pozitivno dejstvo i daće koži svilenkast i gladak osećaj.

Može li se piti ujutro umesto kafe

Na ovo pitanje već smo delimično odgovorili ranije u tekstu, ali sledi i detaljno objašnjenje. Ukoliko tražite brz način na koji ćete se razbuditi i spremni otići na posao – zaboravite na crnu kafu! Najnovije studije pokazuju da zeleni čaj ujutro poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti daleko bolje nego najpopularniji jutarnji napitak.

Polifenoli, koji se u njemu nalaze, pomoćiće da se krvni sudovi rašire i na taj način će pospešiti brže dovođenje krvi u mozak i organe. Pošto podstiče lučenje dopamina i adrenalina, ovo je najbolji napitak koji će vam dati energiju za novi dan. Nećete se osećati umorno, bolje ćete misliti i lakše rešavati sve obaveze kako na poslu, tako i kod kuće.

Sa vašim ukućanima, retko ćete ulaziti u komflikte, neće vam biti teško da radite sve što je vezano za kuću, bilo da je u pitanju spremanje, kuvanje, pa čak i sumorno peglanje – mada još nismo upoznali osobu koja ga voli. O svemu ovome, celu studiju izneo je čuveni američki doktor Mehmet Oz, veoma popularan širom sveta.

Stoga vam preporučujemo da pijete zeleni čaj ujutro kako biste se lakše razbudili, bili sveži, ali i zdravi, vitki i zaštićeni od brojnih bolesti.

Nuspojave i negativni efekti zelenog čaja

Postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Naime, nuspojave se javljaju kao posledica pojačanog unosa tanina i kofeina, što može dovesti do smanjenja apsorpcije folne kiseline, jako važne za trudnice. Stoga, se ne savetuje zeleni čaj u trudnoći i to u meri većoj od jedne do maksimalno dve šolje dnevno. Ukoliko ste njegov veliki ljubitelj i uživalac, pokušajte da pronađete onaj koji ne sadrži kofein.

Pored toga zeleni čaj nuspojave može da ispolji na taj način što dovodi do ometanja apsorpcije gvožđa u organizmu, pa se ne preporučuje onima koji boluju od anemije. Osim toga, kofein može povećati rizik od krvarenja, zbog čega ga ne trebaju piti oni koji imaju problema sa ovim poremećajem.

Negativni efekti se kod nekih ljudi javljaju u vidu srčanih aritmija, pa je najbolje da se posavetujete sa lekarom kako biste utvrdili da li je zeleni čaj dobar za vas.

Pravilna upotreba u granicama normale ne bi trebalo da dovede do bilo kakvih neželjenih efekata i nuspojava. Najbolje je da krenete sa jednom šoljom dnevno kako biste videli kako reagujete na njega, a da kasnije postepeno povećavate dozu.

Zeleni čaj cena u prodavnicama i gde kupiti

Cena zelenog čaja je veoma pristupačna, a i sam proizvod je dostupan u gotovo svim supermarketima i trgovinama. Pre svega, možete ga pronaći u vidu filter kesica čije pakovanje košta tek nešto više od 60 dinara. Ipak, mi vam preporučujemo zeleni čaj u rinfuzi, jer takav proizvod nije hemijski tretiran, a košta slično kao i onaj u kesici. Na taj način iskoristićete ono najbolje iz njega, a uvek možete da ga nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

Za one koji pak traže zeleni čaj u prahu, moramo napomenuti da je njegova cena znatno viša. Najviše zbog toga što su u pitanju proizvodi poreklom iz inostranstva, a najčešće su iz  dalekog Japana. Stoga, njega koristite zarad pravljenja lekovitih maski ili tonika za lice koje smo vam preporučili u tekstu.

Koristite ovaj dar prirode kako biste poboljšali svoje opšte zdravstveno stanje. Redovna i umerena konzumacija zaštitiće vas od brojnih bolesti, a izgledaćete lepše, svežije i vitkije. Slobodno ga kombinujte i sa limunom, đumbirom i medom, jer ćete na taj način izvući ono najbolje što vam zeleni čaj kao lek može ponuditi.

Sponzorisani linkovi:
f