Feature post image

Kako ubrzati rast kose u dužinu prirodnim putem

Kako ubrzati rast kose na prirodan način

Zdrava i lepa kosa, dužine do pola leđa, gusta i bez rasvetalih krajeva, san je mnogih od nas. Nažalost, ona se retko viđa, a mi se sve češće suočavamo sa problemima poput alopecije, peruti i pucanja vrhova. Ako takvih problema imate, nemojte previše očajavati, jer postoji nekoliko metoda kako ubrzati rast kose prirodnim putem, bez hemije i skupocenih preparata. Sve što vam treba jeste promena ustaljenih navika u ishrani, primena lekovitih ulja u tretmaniima, redovna masaža vlasišta, eliminacija stresa i dr.

Želite li saznati kako ubrzati rast kose za mesec dana, nudimo vam više odličnih rešenja. Saznajte kako da zaustavite njeno opadanje pomoću arganovog ulja i koprive. Ovo su samo dva od mnogih prirodnih proizvoda koji vašu kosu mogu učiniti gušćom, obavezno ostanite sa nama..

Koliko kosa raste mesečno u proseku

Normalan rast kose za mesec dana iznosi jedan centimetar, mada su moguća i manja odstupanja. Da biste ga dodatno podstakli, trebate koristiti  pakovanje na bazi ruma i argana, čiji ćemo recept kao i mnoge druge, rado podeliti sa vama nešto kasnije u ovom članku.

Zahvaljujući činjenici  da neprestano raste i opada, obnavljajući se svakog dana, kosa poput nekog ogledala odražava naše opšte zdravstveno stanje. Otkriva nam i naše navike u ishrani, količinu toksina u krvi, hormonski balans i – ništa manje bitno – nivo stresa.

U svim kulturama, gusta i sjajna kosa oduvek se smatrala neizbežnim faktorom lepote. Drevna kineska medicina uči nas, na primer, da su zdrave vlasi pokazatelj vitalnosti, jer su povezane s bubrezima, tj. organima koji vladaju energijom i fizičkom snagom.

Pitanje kako ubrzati rast kose kod muškaraca i žena, a da je ona pritom zdrava i snažna, već vekovima postavljaju mnogi, a gotovo svaka kultura nudi neko svoje – prirodno rešenje.

Slaba i masna kosa tipična je za intoksicirane i izmorene osobe. Prema tome, pod njenom negom ne podrazumeva se samo korišćenje kozmetičkih preparata koji odgovaraju prirodi vlasi – nego i uzimanje određenih suplemenata.

Preparati za brži rast kose mogu se pronaći u obliku tableta, te se koriste zbog disbalansa koji se s vremena na vreme javlja na različitim nivoima.

Kako pravilna nega kose utiče na brži rast

Svaka vlas se, pored vidljivog dela – stabla, sastoji i od korena, koji se nalazi unutar folikula dlake i bulbusa, to jest skupa ćelija iz kojih kosa raste. Tokom tog procesa,  stvara se sve više keratina, važnog proteina koji daje čvrstinu vlasima.

Obnavljanjem kose, od njenog nastanka, pa sve do gubitka vitalnosti i samim tim i opadanja, upravljaju naizmenični ciklusi rasta i mirovanja folikula. Oni doživljavaju svoje fiziološko ubrzanje u proleće i jesen.

Prosečna mlada osoba obično ima od 90.000 do 150.000 vitalnih vlasi, a ovaj se broj s vremenom smanjuje u proseku za 30 procenata. Taj gubitak možete znatno smanjiti ukoliko se pravilno hranite i upotrebljavate neke korisne biljke, a samim tim ubrzaćete i rast kose.

Kao i sve ćelije tela, i kosa ima potrebu da se nahrani kako bi rasla i razvijala se, a tu hranu bulbus dlake crpi iz rezervi koje se nalaze u krvi.

Keratin, koji sačinjava njenu osnovu, sastoji se od dve amino-kiseline – lizina i cistina (pomešanih s malom količinom masnoće, oligoelemenata, vode i obojenih pigmenata). Obe ove komponente ne bi trebalo da izostanu iz ishrane, značajne su pre svega za rast kose. Pogledajte kako da obezbedite dovoljne zalihe ovog dragocenog proteina.

Šta nam je neophodno za rast nove kose

Lizin je esencijalna amino-kiselina koju telo koristi za obnavljanje tkiva, stvaranje antitela, hormona, enzima i energije. U slučaju njegovog nedostatka oštećuje se bulbus vlasi i značajno se smanjuje njen obim.

Cistin je sumporna amino-kiselina koja deluje protiv starenja. Kad se metabolizuje, oslobađa sumpor, neophodan za detoksikaciju jetre i ćelija uopšte. On pomaže prilikom izbacivanja toksina koje stvaraju agensi poput duvanskog dima i slobodnih radikala. Usled nedostatka sumpora, vlasi postaju suve, slabe i tanke, a i sam rast nove kose, može biti usporen.

Od velike su važnosti za brži rast kose su i vitamini A i E, ali prvenstveno vitamini iz grupe B, kojih ima, na primer, u pivskom kvascu. Da biste iskoristili sve ove lekovite sastojke, uzimajte svakog jutra (mesec dana) jednu dražeju ricinusovog ulja i jednu kapsulu pivskog kvasca. Pijte ih ujutru pre doručka s čašom vode.

Da biste imali zdravu kosu, treba da uzimate bakar (sprečava pojavu sedih vlasi), gvožde (obezbeduje dobar dovod krvi u kožu glave), ali i cink, selen, mangan i magnezijum. Uzimaju se u obliku ampula oligoelemenata, svaki drugi dan, najmanje dve nedelje.

Koji se vitamini za kosu preporučuju

Vitamin C: izuzetno značajan za izgradnju kolagena, ukoliko se ne unosi u dovoljnim količinama, vlasi su tanke, suve i lako pucaju. Za brži rast kose koristite namirnice koje ga sadrže u izobilju, a to su: spanać, brokula, paprike i razni agrumi.

Vitamin A: moćan antioksidans, ima ga u žumancetu, masnoj ribi, zelenom lisnatom povrću i mlečnim proizvodima. Neophodan je našoj koži, a samim tim i kožu glave čini zdravijom.

Vitamin B2: nalazi se u jajima, kikirikiju, orasima, pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mlečnim proizvodima, brokoliju i boraniji. Reguliše lučenje sebuma i pospešuje razmenu ćelija, te pomaže u slučaju masne kose.

Vitamin B4: sadrže ga žitarice, meso, žumance, krompir, kupus i paradajz. Reguliše rad folikula dlake.

Vitamina B5: imate u jajima, kikirikiju, pečurkama i brokoliju. Jača vlasi i pospešuje brži rast kose.

Vitamin E: nalazimo u biljnim uljima, voću bogatom uljima, integralnim žitaricama, ribljem ulju i pšeničnim klicama. Ima antioksidansno dejstvo, koje se suprotstavlja slobodnim radikalima, odgovornim za starenje i opadanje kose.

Navedeni vitamini za brži rast kose, postižu daleko bolji rezultat, ako se kombinuju sa sledećim mineralima:

Gvožde: je neophodno za oksigenaciju tkiva i kože glave. Njime su bogati crveno meso, spanać i suvo voće.

Bakar: podstiče stvaranje melanina, važnog za boju kose. Ima ga u spanaću, Ijuskarima i krompiru.

Selen: je sadržan u pšeničnim klicama, pivskom kvascu, mesu i ribi. Pomaže u slučaju peruti i seboreičnog dermatitisa.

Cink: nalazimo u suvom mahunastom povrću, mesu i ribi. Pospešuje fiziološki rast kose.

Sumpor: kojim su bogate pšenične klice, čini kosu sjajnom i mekšom.

Šta je dobro za brzi rast kose

Koji su najčešći uzroci opadanja kose

Da bi vam preparati za rast kose uopšte imali smisla, najpre morate otkriti imate li alopeciju ili ne. Izuzmu li se nedostatak hranljivih sastojaka i slučaj pojačanog opadanja kose u proleće i jesen, iznenadno gubljenje vlasi može imati brojne uzroke. U njih ubrajamo: dojenje, ali i bolesti koje izazivaju slabljenje, trovanje teškim metalima, zloupotreba lekova, hormonski poremećaji.

Naime, unutar folikula dlake nalaze se receptori polnih hormona, i muških i ženskih, koji direktno utiču na funkcionalnost folikula. S hormonima je usko povezana nasledna androgenska ćelavost – koja je tipična za muškarce a koja je izazvana preosetljivošću folikula na androgene, poput testosterona.

Gubitak kose kod žena u menopauzi više je povezan psihičkim aspektima, osim u izuzetnim slučajevima. Ako, sa jedne strane, stres podstiče hiperproduktivnost androgenih hormona, sa druge ovo depresivno iskustvo pojačava pad ženskih hormona, praćen naglom endokrinom neuravnoteženošću, što se ispoljava na koži i kosi.

U normalnim uslovima, odmah nakon opadanja jedne vlasi izraste nova, a ta cikličnost može se odvijati čitavog života. Potpuno je normalno nalaziti opale vlasi na češlju i jastuku, te nakon pranja, to ne znači automatski  da ćete oćelaviti ili da vam je rast kose usporen.

Uobičajeno je i da vlasi više opadaju pri smeni godišnjih doba, jer pojedini hormoni, podstaknuti prvenstveno promenom broja svetlosnih sati, pokreću sinhronizovani proces pojačanog opadanja kose.  Reč je o fiziološkom procesu koji nikako ne predstavlja uzrok ćelavosti.

Koja je najbolja hrana za kosu

Unosite veće količine proteina

U ishranu uključite povrće, voće i makar dva puta sedmično jedite ribu. Ukoliko vam se čini da vam pomenuta hrana ni nude rešenje kako ubrzati rast kose, verujte da to nije tako. Naime, kosa se sastoji od proteina te su vam i ove namirnice koje su njima bogate, itekako potrebne.

Anoreksične i nerovozne osobe, koje su nezadovoljne  sa sobom, kao i svi oni koji prolaze programe kakve rigorozne dijete, kao jedan od glavnih simptoma često napominju i sporiji rast kose. Stoga ne zaobilazite pasulj, orahe, jaja, nemasna mesa (ćuretina, piletina, riba).

Nije nepoznato da je i sok od luka za rast kose veoma dobar. Sve navedene namirnice su korisne, jer proizvode dragoceni keratin.

Znate li koje su dobre masti

Za zdravo vlasište i snažnu, gustu kosu koja se ne lomi, najbolje je da unosite omega 3 masnoće. Trebate ih razlikovati od štetnih trans-masti, kojima smo svakodnevno izloženi. Zdrave masnoće će vam pomoći da unesete kroz ishranu dovoljne količine vitamina D, K, E  A, a svi oni su veoma značajni za brži rast kose…

Grickajte semenke bundeve

Kako je cink neophodan našem organizmu, osim suplemenata, lako ga možete nadomestiti pomoću zdravih namirnica. Tu pre svega mislimo na semenke od bundeve, tamnu čokoladu, kakao ali i pšenične klice. Ovaj mineral je prava hrana za brži rast kose, jer pomaže regeneraciji tkiva, pri čemu pazi da žlezde oko folikula rade besprekorno.

Semenke suncokreta u salati za revitalizaciju kose

Ove zdrave grickalice sadrže esencijalne masne kiseline, vitamin E, vitamine iz grupe B i selen. Izbalansirana ishrana i odgovarajuće hranljive supstance učiniće da vaše vlasi ojačaju, sprečićete opadanje, a sama kosa raste brže.

Kako ubrzati rast kose kod muškaraca prirodno

Postoji nekoliko osnovnih smernica kojih se trebaju pridržavati pripadnici muške populacije, neke od njih smo već napomenuli, a nije loše da se podsetimo:

 1. Unosite veće količine vitamina iz B grupe, zatim C, D, E i A,
 2. Ne zaboravite minerale poput cinka, gvožđa, selena i bakra,
 3. Jedite namirnice bogate biljnim proteinima, ali obavezno uključite i nemasna mesa u ishranu. (riba, ćuretina, piletina),
 4. Bavite se fizičkim aktivnostima redovno i boravite na svežem vazduhu,
 5. Izbegavajte stresne situacije na poslu i kod kuće,
 6. Unosite makar 2 litre tečnosti svaki dan,
 7. Držite kosu urednom, redovno se šišajte,
 8. U potpunosti izbacite cigarete,
 9. Koristite lekovita ulja za masažu.
 10. Spavajte najmanje 7 do 8 sati,

Revitalizujuća masaža glave za brži rast kose

Svakodnevna mikromasaža kože glave poboljšava dotok krvi i vitalnost vlasišta, evo kako se izvodi:

Naslonite jagodice prstiju na teme i postepeno pojačavajte pritisak tri do pet sekundi, uz blage kružne pokrete. Sačekajte nekoliko sekundi i ponavljajte to sve dok ne izmasirate celu kožu glave.

Ovo je izvanredan tretman za rast kose kod muškaraca, ali i pripadnica lepšeg pola, jer donosi rezultat..

Šampon za brži rast kose napravite sami

Kako smo svakodnevno izloženi reklamama na televiziji za šampone, pakovanja i maske, posle kojih kojih kosa raste kao iz vode, svako od nas te informacije prima na sebi svojstven način. Preporuka je da ne verujete svemu što se plasira, a još bolji predlog je da ugasite TV na duži period.

Farmacetska industrija nam takođe preporučuje različite metode kako ubrzati rast kose, ali takvi preparati u sebi često imaju dosta hemije, što je loše, a njihova cena je visoka. Za razliku od toga, internet nudi sasvim dovoljno informacija o svakoj temi, ljudi se rado uključuju u diskusije i daju svoje mišljenje o svemu.

Tako možete saznati da je ricinusovo ulje za brži rast kose opšte prihvaćeno, ali u kombinaciji sa koprivom rezultat je još bolji. Jedan takav predlog i recept poslala nam je putem e-maila naša stalna čitateljka M.R. iz Kragujevca, ovom prilikom delimo ga sa vama

Trebaće vam:

ricinusovog ulja (50 ml),

rastvora pantenola (100 ml),

ad kapi u vodenom rastvoru (1 bočica),

šampona od koprive (750 ml, najbolje je uzeti litarsko pakovanje),

kapi od koprive (30 ml).

Kako se pravi šampon za rast kose:

Odvojite 250 ml šampona od koprive u drugu posudu i koristite ga za neku drugu priliku. Ostaje vam 750 ml u boci i tu dodajete ulja, pantenol rastvor i ad kapi. Sve promućkajte snažno, kako bi se što bolje sjedinilo. Ovako napravljen šampon, trebate koristiti prilikom svakog pranja kose, ali je nephodno da ga prstima dobro umasirate u sam koren vlasi, pričekate do 5 minuta i isperete.

Svaki od sastojaka koji ulazi u sastav domaćeg šampona je dobar za rast kose sam po sebi – u kombinaciji, rezultati su još bolji i vidljiviji. Ovako pripremljen preparat uvek trebate promućkati pre upotrebe, jer se ulja tokom stajanja na površini izdvajaju.

Maska od koje kosa raste kao iz vode

Evo još jednog internetskog hita, za njega vam je potrebno jedno jaje, ulje od semenki grožđa i ulje lavande.

Priprema: Nakon što jaje umutite, dodajte mu par kapi lavandinog ulja i četiri kašike ulja od grožđanih semenki. Dobro izmešajte i blago utrljajte na kožu glave i kosu. Držite masku tridesetak minuta, a zatim kosu isperite redovno.

Recept sa maslinovim uljem

Od dva žumanceta i dve kašike maslinovog ulja (ekstra devičanskog), napravite blagotvornu mešavinu za rast kose. Lagano je utrljajte u vlasište, pričekajte do 20 minuta da deluje. Isperite najpre sa hladnom vodom, a nakon toga je operite sa vašim šamponom.

Pakovanje pri smeni godišnjih doba

Evo kako se pravi:

Dvaput nedeljno nanesite na suvu kosu dve kašike arganovog ulja (vraća strukturu vlasima), kašiku ruma (oživljava mikrocirkulaciju) i 20 kapi tinkture koprive (podstiče ponovni rast kose). Umotajte glavu peškirom, te je nakon 15 minuta operite šamponom.

Koristite sapun za bolji sjaj

Da bi vam kosa bila sjajnija, jednom ili dva puta nedeljno operite je regenerišućim kremastim sapunom sa maslinovim, a naročito sa lovorovim uljem. Takav sapun hrani strukturu vlasi i sprečava prevremenu pojavu sedih.

Fenomenalni recepti za svaki tip kose

Osim čestog pitanja kako ubrzati rast kose , dobili smo i velik broj upita slične tematike, ovog puta dajemo vam nekoliko predloga šta da uradite:

Ako vam je kosa masna:

Supe od đumbira smanjuju sebum, a vitamini iz grupe B regulišu njegovo lučenje. Miso supa sa đumbirom podstiče rast kose.

 • Prokuvajte šolju vode s pola šargarepe iseckane na kolutiće (možete upotrebiti i celer, crni luk, tikvicu itd.) i rendanim đumbirom (centimetar korena). Dodajte kašičicu misoa, sačekajte da se istopi, sklonite s vatre i odmah popijte ovaj proveren recept za masnu kosu.

Ako imate suvu kosu:

Mononezasićene masti hidriraju koren vlasi. Zbog toga ekstradevičansko maslinovo ulje i orahe treba da uvrstite u ishranu, a sumpor upotpunjuje ovaj tretman. Suva kosa može biti rezultat stroge dijete i/ili nedostatka mononezasićenih masnih kiselina i sumpora.

Pšenične klice veoma su bogate vitaminom E i vitaminima iz grupe B, apsolutno neophodnim za zdravlje kose. Možete ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu bez bojazni da ćete se ugojiti.

U slučaju da je normalna:

Da bi vam kosa bila gusta i zdrava, uzimajte klice i masniju ribu. Ne treba da izostanu ni vitamin B5 i selen. Sa vaše trpeze ne bi trebalo da izostanu klice (mahunarki, pirinča, alfalfe, soje itd.), budući da deluju revitalizujuće i poboljšavaju rast kose.

Upotpunite ishranu omega-3 masnim kiselinama: četiri puta nedeljno jedite masniju ribu, poput skuše ili sardine, ali uzimajte i odgovarajuće količine selena.

Najbolji saveti za kosu kod raznih tegoba

Uzimajte suplemente ako morate

Kad vam kosa pati na bilo koji način, treba prvenstveno da utičete na pravilan rad unutrašnjih organa koristeći se prirodnim sredstvima. Uz preporuku dermatologa koristite suplemente za brži rast kose.

Libanski kedar sprečava opadanje kose

Ako vam je kosa beživotna i proređuje se, pijte 20 kapi tinkture koprive dvaput dnevno. Ukoliko su vam krajevi rascvetali, koristite libanski kedar, 50 kapi jednom dnevno, pre doručka. Najzad, da biste pospešili brži rast kose, uzimajte jednu dražeju pšeničnih klica uz ručak i jednu ampulu selena ujutru na prazan stomak.

Čičak uklanja perut

Ukoliko imate ovaj problem, mesec dana uzimajte 20 kapi tečnog ekstrakta čička pre ručka i večere; ako osetite svrab na koži glave, pijte 50 kapi glicerinskog macerata breze pre doručka kako biste se oslobodili toksina koji izazivaju zapaljenje.

Maslačak za tanku kosu

Za remineralizaciju tanke kose uzimajte 25 kapi tečnog ekstrakta rastavića sa 20 kapi maslačka – dvaput dnevno tri-četiri nedelje. U kombinaciji s ovim tretmanom, svako veče pijte čaj od čubra (kašika ove biljke na solju vode).

Ekstrakt breze sprečava proređivanje vlasi

Od mladih izdanaka breze dobija se ekstrakt koji podstiče brži rast kose i sprečava opadanje i proredivanje.  Breza je veoma bogata detoksikujućim i revitalizujućim supstancama.

Budući da je ovo prvo drvo koje počinje da pupi krajem zime, pupoljci su mu puni vitalne energije i soli, ali i enzima koji deluju upravo na organe zadužene za lepu kosu. Tu se pre svega misli na bubrege (breza pospešuje lučenje mokraće i izbacivanje toksina), jetru (gorke supstance jačaju jetru i pomažu joj da regeneriše krv) i cirkulatorni sistem, zadužen za zdravlje kože glave.

Sprečite pojavu sedih vlasi i opadanje

Orasi, bademi i lešnici bogati su vitaminom E, koji poboljšava krvnu cirkulaciju u koži glave i pomaže apsorpciju pantotenske kiseline, tj. vitamina B5. Ovaj vitamin odlaže postepenu pojavu sedih vlasi i sprečava opadanje kose. Samo četiri ploda dnevno pomoći će vašem vlasištu.

Najčešće postavljena pitanja o zdravlju kose

Za sam kraj izdvojili smo nekoliko vrlo čestih pitanja koja su važna za pravilan rast kose, održavanje, negu i zdravlje vlasišta. Krenimo redom:

Do koje se mere gubljenje kose smatra normalnim?

Normalno je dnevno izgubiti 80 do 150 dlaka.

Ako ošišam kosu, hoće li ona biti gušća kad izraste?

Neće, jer je njena gustina određena genetski. Međutim, može vizuelno delovati gušće, u zavisnosti od tipa frizure koju planirate.

Zašto moja kosa ne raste preko određene dužine?

Čak i maksimalna dužina vlasi zavisi od ukupnog ciklusa, što je takođe pitanje genetike, tako da rast kose u dužinu, nije isti za sve.

Je li moguće da vlasi više opadaju pri pranju kose?

Pranje nije uzrok prevremenog opadanja. Vlasi koje zateknete u odvodu bile su spremne da opadnu i pre toga.

Zašto cvetaju krajevi?

Zbog nedostatka najvažnijeg molekula u kosi – keratina, tj. vlaknastog proteina zaduženog za gustinu i jačinu kose.

Zašto kosa gubi sjaj?

Kosa obično gubi sjaj usled nedostatka minerala, vitamina ili keratina.

Poštovani prijatelji, nadamo se da ste zadovoljni sa ponuđenim odgovorima, te da ste saznali kako ubrzati rast kose, ojačati vlasište, eliminisati perut, revitalizovati ispucale krajeve i još puno toga. Ako smatrate da su ponuđeni recepti dobri i korisni, podelite članak sa prijateljima.

Sponzorisani linkovi:
f