Feature post image

Apneja u snu simptomi i prirodno lečenje

Apneja u snu i poremećaj spavanja

Sleep apnea ili prestanak disanja u snu poremećaj je od kojeg pati veliki broj ljudi. Mnogi ga pri tom nisu ni svesni.

Noćna apneja u snu se lako prepoznaje kod odraslih po snažnom i glasnom hrkanju. Takva osoba se izjutra nakon buđenja često oseća iscrpljeno, izmoreno i malaksalo, pa čak i ako odspava čitavih 8 sati.

Uzroci za kratkotrajan prekid disanja su mišići u zadnjem delu grla. Oni se tokom noći opuste, iako je njihova funkcija da pridržavaju resicu, nepce, jezik i krajnike. Tom prilikom disajni putevi se sužavaju i tada ne udišemo dovoljne količine kiseonika, pa samim tim se on otežano dovodi do mozga.

Upravo je to razlog za trzanje tokom spavanja, kada se disajni putevi ponovo otvaraju. Apneja u snu se ne treba uzimati olako jer može dovesti do puno ozbiljnijih oboljenja i tegoba. Posledice po zdravlje su brojne.

Ostanite sa nama kako biste saznali šta je sleep apnea i pročitajte kako da se izborite sa ovim problemom na prirodan način.

Šta je sleep apnea i kako nastaje?

Apneja označava prekid disanja u toku sna. Obolela osoba je često nije ni svesna već to primeti porodica, koju noću budi glasno hrkanje.

Sleep apnea nastaje tako što osoba intenzivno hrče, a onda nastane prekid disanja – hrkanje prestaje, i to traje nekoliko sekundi. U tom periodu nastaju različiti poremećaji srčanog ritma i  skok pritiska. Javlja se i poremećaj gasova u krvi (smanjenje kiseonika i porast koncentracije ugljen dioksida, koji u jednom momentu stimuliše respiratorni centar u mozgu). To se manifestuje snažnim i dubokim udahom, i ponovo se uspostavlja disanje.

Međutim, može nastupiti i buđenje, a oboleli skoro po pravilu tada noću jedu, što dovodi do daljeg porasta telesne težine.

Osobe sa sleep apnea sindromom zbog nekvalitetnog sna ujutru se bude umorni i malaksali. Ono što je najgore pospani su tokom dana i lako utonu u san tokom obavljanja svojih uobičajenih aktivnosti. Najveća opasnost je ukoliko utonu u san prilikom upravljanja motornim vozilom.

Kako se postavlja dijagnoza sleep apneje?

Dijagnoza se postavlja polisomnografskim pregledom – polisomnografija. Pacijentu se pred spavanje, uveče na grudni koš zalepe elektrode (kao za EKG), a u nozdrvu nazalni kateter. Tako prespava noć, a ujutru, po buđenju, sve se skida i nalaz se čita. Metoda je potpuno pouzdana, a lečenje jednostavno.

CPAP aparat sleep apnea

CPAP aparat, koji se koristi tokom noći, oboleloj osobi omogućava zdrav san, te sve tegobe nestaju. Vremenom dolazi i do smanjenja telesne težine.

Apneja u snu se treba ozbiljno shvatiti i ukoliko postoji i najmanja indikacija, treba se podvrgnuti polisomnografskom ispitivanju.

Apneja simptomi za vreme spavanja

Niste zabrinuti, ne znate šta je stres, telo vam je u savršenoj formi, a ipak se mesecima niste pošteno naspavali. Budite se umorni, iscrpljeni i bez energije za ispunjavanje obaveza koje vas čekaju. Ako ste se prepoznali u navedenim simptomima, možda je vaš problem upravo noćna apneja – privremeni prestanak disanja u snu.

Ovaj poremećaj traje do deset sekundi ili duže, a može se čak ponoviti i do sto puta u toku noći. Najčešći faktori rizika jesu starosna dob (preko 60 godina), gojaznost, debeo vrat, suženo grlo, srčana oboljenja. U velikoj meri utiče i porodično nasleđe, prekomerna i redovna upotreba alkohola, sedativa ili sredstava za smirenje. Za apneju uzroci mogu biti i prekomerno pušenje, te hronično zapušenje nosa.

Apneja u snu je kratkotrajni prekid disanja, kojeg često nismo svesni, a može imati vrlo ozbiljne posledice po opšte zdravstveno stanje. Ona loše utiče na kvalitet sna, što dovodi do: preterane pospanosti tokom dana i postepenog slabljenja organizma.

Sleep apnea uzrokuje i glasno hrkanje, glavobolju, probleme s koncentracijom i pamćenjem, depresiju, te smanjen libido.

Osim toga, opstruktivna apneja u snu vas izlaže i povećanom riziku od nastanka povišenog pritiska, srčane aritmije i moždanog udara. Zato, koliko god da vam sve ovo izgleda bezazleno, nemojte problem ignorisati – odmah potražite najbolje rešenje!

Ima li apneja veze sa astmom?

Sleep apnea sindrom nije direktno povezan sa bronhijalnom astmom. Tako da astmatičari ne moraju preterano da brinu. Ipak ako spadate u gojaznije osobe ili imate neki od gorepomentih simptoma, dodatno povedite računa.

Sleep apnea lečenje prirodnim putem

Ukoliko je noćna apneja u svojoj blažoj formi, lekar će vam najčešće preporučiti promenu načina života. Ostavljanje cigareta i alkoholnih pića, odlazak na spavanje u normalno doba. Važno je i spavanje sa strane(na boku) i skidanje suvišnih kilograma, ukoliko je potrebno. Retko se sprovodi hirurško lečenje, samo kod najtežih slučajeva.

Sa druge strane savremena fitoterapija, ali i narodna medicina, i te kako znaju šta je nesvesna apneja u snu. Oni nam takođe nude brojna rešenja, evo i koja su:

Blagotvorni domaći med

Protivupalna svojstva meda doprinose smanjenju otečenosti u predelu grla, koja može blokirati disajne puteve. Pored toga, domaći med „podmazuje grlo“ i tako sprečava ili barem ublažava hrkanje. To je ujedno jedan od najučestalijih simptoma ovog poremećaja.

Jedna od mogućnosti jeste da pomešate kašičicu meda s mlevenim crnim biberom u čaši mlake vode. Pre odlaska na spavanje – napitak treba ispiti u malim gutljajima.

Napravite blagi čaj od kamilice

Kao što je poznato, hemijska svojstva kamilice pomažu opuštanju mišića i neravan umiruju organizam i pospešuju san. Pored toga, njena protivupalna dejstva ublažavaju otečenost u disajnim putevima, koja je čest uzrok hrkanja.

 

Da bi se apneja u snu ublažila pripremite sledeći recept:

Dodajte dve kašičice suvog cveta kamilice u solju tople vode, poklopite i ostavite neka odstoji pet minuta. Procedite i dodajte malo meda i prstohvat cimeta u prahu. Napitak se pije svako veče pre odlaska na spavanje.

Preporučljiva je i masaža grla (vrata) mešavinom od eteričnog ulja kamilice (jedna trećina) i maslinovog ulja (dve trećine). Masira se nekoliko puta u toku dana, sve dok se apneja u snu potpuno ne eliminiše.

apneja u snu prirodno lečenje

 

Kako sprečiti prestanak disanja u snu

Cimet protiv apneje

Po ajurvedi, cimetu se pripisuju sedativna dejstva, što potpomaže dobar san i ublažava disajne probleme koji izazivaju poremečaj kakav je apneja u snu.

Jedna kašičica narendanog đumbira pomeša se s narendanim štapićem cimeta srednje veličine i sve se umuti u čaši tople vode. Pusti se da vri nekoliko minuta, a zatim se procedi i zasladi medom. Pije se svaki dan, pre odlaska na spavanje.

Kao alternativa, može se pripremiti napitak od 1 do2 kašičice cimeta u prahu i šolje tople vode. Napitak se pije jednom dnevno.

Napomena: Ukoliko uzimate neke lekove, konsultujte se s lekarom pre konzumacije cimeta.

Lavandino ulje ima umirujuća dejstva

Umirujuća i opuštajuća svojstva lavande umanjuju mogućnost opstrukcije mišića grla, Što doprinosi boljem i okrepljujućem snu.

Nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande na maramicu i stavite je ispod jastuka. Možete i lavandino ulje ukapati u sobni raspršivač pre odlaska na spavanje.

Da bi se apneja u snu držala pod kontrolom preporučuje se i ovaj recept:

Dve kašičice sušene lavande stavi se u solju tople vode. Poklopljeno se ostavi da odstoji 5-10 minuta. Procedi se i zasladi medom. Pije se dva do tri puta u toku dana.

Fenomenalni beli luk

Protivupalna svojstva belog luka ublažavaju tegobe koje uzrokuje neprijatna apneja u snu. A to su česte upale disajnih puteva, što olakšava disanje tokom noći.  Beli luk ublažava i upalu krajnika i tako umanjuje mogućnost hrkanja.

Najbolje je pojesti dva-tri čena na prazan stomak i posle toga popiti čašu vode. Ipak, mnogi izbegavaju da ga jedu zbog zadaha koji je drugim ljudima veoma neprijatan. Porazgovarajte zato s doktorom o mugućnosti da ga uzimate u vidu nekog preparata.

Pobedite sindrom apneje u snu domaćim lekovima

Pitoma nana otklanja probleme sa spavanjem

Deluje protivupalno i olakšava disanje. Pored toga, sprečava glasno hrkanje u snu .

Nekoliko kapi ulja od nane uspe se u čašu vode. Dobijenom tekućinom ispira se grlo svakog dana pre odlaska na spavanje.

Noćna apneja se može sprečiti i čajem. Preporučljivo je i  piti dve-tri šolje čaja od nane tokom dana.

Kašičica sušene nane prelije se šoljom vruće vode, poklopi se i ostavi da odstoji deset minuta. Posle toga se procedi i zasladi medom. Čaj treba piti dok je još topao.

Kurkuma i mleko su moćna kombinacija

Mleko sadrži triptofan, koji potpomaže san, dok protivupalna svojstva kurkume blagotvorno deluju na upale disajnih puteva. Ujedno i olakšavaju disanje.

  1. Jednu kašičicu kurkume u prahu dodati u šolju mleka.
  2. Kuvati do ključanja, a zatim sniziti temperaturu i ostaviti tako nekoliko minuta.
  3. Skinuti s vatre i dodati kašičicu meda.
  4. Piti svaki dan, pola sata pre odlaska na spavanje.

Napravite kupku sa gorkom (epson) solju

Naturopati preporučuju kupku kojoj je dodata epsonova so (magnezijum sulfat) za dobar i čvrst san. Magnezijum, kojim ova so obiluje, opušta mišiće, što izaziva osećaj prijatnosti, čak i ukoliko je apneja u snu česta.

U kadu napunjenu toplom vodom sipti dve šolje epsonove soli i dobro promešati. Ležite u vodu i ostanite u njoj dvadeset minuta, najmanje sat vremena pre odlaska na spavanje.

Blagotvorna kupka se preporučuju dva- -tri puta nedeljno.

Bademi sprečavaju apneju

Bogati magnezijumom, bademi pospešuju san i doprinose opuštanju mišića. To vam je jako bitno ukoliko je opstruktivna apneja u snu već dijagnostikovana. Doprinose čak i regulaciji telesnog unutrašnjeg sata.

Preporuka: Svakodnevno jedite šaku pečenih ili suvih badema.

Probajte sok od ogrozda

Pijte pola šolje soka od ogrozda tokom dana. Ovo vam je odličan prirodni lek protiv hrkanja i sleep apneje. Treba ga piti svakog dana pre odlaska na spavanje.

Nadamo se da ste saznali šta je apneja u snu te kako se može preventivno delovati, preporučujemo i povezan članak kako sprečiti hrkanje.

Sponzorisani linkovi:
f