Feature post image

Bradavice na rukama uzroci i prirodno lečenje

Bradavice na rukama definitivno nisu lep prizor za videti.  Brojni su uzroci zbog kojih se javljaju, a najčešći je HPV (humani papiloma virus).  Ukoliko ne menjaju svoj izgled i ne bole tada nisu opasne po nas, ipak mnogi se opredeljuju za njihovo uklanjanje.

Bradavice se osim na rukama, mogu javiti i po grudima, licu, vratu, stopalima. Danas se ove neugledne izrasline mogu ukloniti na više različitih načina. Ukoliko primenjujete neki od proverenih biljnih preparata već za nekoliko nedelja može doći do poboljšanja.

Pripremili smo vam više odličnih recepata za prirodno lečenje bradavica. Pa da krenemo…

Šta su i kako nastaju bradavice?

Bradavica je rožnata izraslina koja se javlja na koži i polusluznicama. Uzrokuje je humani papiloma virus, odnosno neki od 60 podtipova ovog mikroorganizma.

Mogu se pojaviti bilo gde tako da se javljaju izrasline na licu, oko usana, nosa, na čelu i kosmatom delu glave, ali najčešće nastaju virusne bradavice na rukama. One su naročito česte kod dece.

Do infekcije može doći na bazenima i javnim plažama, kao i seksualnim putem. Do zaraze dolazi korišćenjem predmeta koje su dolazile u dodir sa zaraženom osobom – peškira, obuće, toaleta, kupatila…

Budući da su bradavice uzrokovane virusnom infekcijom, organizam s vremenom razvija otpornost. Tako izrasline usled delovanja imunološkog sistema često spontano nestaju, ali ukoliko se to ne desi, potrebno ih je lečiti.

Tipovi i vrste bradavica

Razlikujemo sledeće tipove:

Obične bradavice (Verrucae vulgares), najčešće se javljaju na laktovima, prstima, kolenima ili bradavice na tabanima. Mogu nastati i ispod nokta i tada su izrazito bolne bradavice na dodir i to i onaj najmanji. Izgledaju kao žuti, smeđi ili sivo – crni čvorovi čija veličina varira od nekoliko milimetara do centimetra, ali dešava se da budu i veće.

Na tabanima se javlja posebna vrsta bradavica (Verrucae plantares), uzrokujući bol u stopalu pri kretanju.

Mladalačke bradavice (Verrucae planae juveniles) su ravne i glatke, žuto-smeđe bolje i malo uzdignute iznad nivoa kože. Najčešće se javljaju kao bradavice na rukama i licu.

Takozvane filiformne veruke – končaste bradavice. Uske su i dugačke, a najčešće se javljaju na očnim kapcima, vratu i usnama.

Genitalne bradavice ili kondilomi (Condilomata acuminata) formiraju se na anogenitalnoj sluznici, a virus se prenosi polnim putem. Izdužene su, meke i imaju neravnu površinu, često i peteljku. Na HPV bradavice žene su posebno osetljive i ugrožene jer neke vrste ovog virusa izazivaju maligne promene na grliću materice. Stoga je veoma važno da se blagovremeno otkriju i leće na odgovarajući način.

Kako se leče bradavice?

Lečenje bradavica prvenstveno zavisi od vrste i mesta na kojem su nastale, kao i od toga koliko je vremena prošlo od njihovog formiranja. Metode kojima se uklanjaju uključuju:

 • krioterapiju (zamrzavanje bradavica),
 • elektrokoagulaciju i ekskohleaciju,
 • uklanjanje bradavica laserom,
 • hirurško odstranjivanje,
 • uklanjanje bradavica radiotalasima.

Manje agresivni tretmani, koji ne ostavljaju ožiljke na koži jesu keratolitici (salicilna i lakticna kiselina). Takođe za odstranjivanje bradavica koriste se i kaustici (trihlorosirćetna kiselina, tretinon, podofilin).

Posebno je važno rano otkrivanje bradavica i njihovo praćenje kod žena da ne bi prouzrokovale rak grlića materice.

Kako ukloniti bradavice na rukama i vratu

Mnoge biljke sadrže neke od supstanci koje uklanjaju mrtve slojeve kože tj.deluju keratolitički. Upravo zbog ovog svojstva mogu se koristiti i za lečenje bradavica.

bradavice na rukama kako se leče
Photo: Pixabay/Dijetamesecevemene
 • Natopiti gazu pivskom penom i priviti na bradavice na rukama. Tretman ponavljati svakodnevno sve dok izraslina ne nestane. Ovu terapiju možete primeniti i na druge delove tela zahvaćene bradavicama.
 • Sokom od listova i cvetova maslačka svakodnevno mazati bradavicu koja će prvo početi da tamni dok se na kraju ne osuši i ne otpadne.
 • Sveže isceđenim sokom čuvarkuće svakodnevno mazati bradavice na grudima, licu, rukama. Posle nekoliko dana izrasline na koži će da se osuše i otpadnu.
 • Rožnate izrasline će takođe nestati ako se svakodnevno mažu sokom od crnog luka.
 • Svež sok od smokava takođe je dobro sredstvo za uklanjanje izraslina na koži.
 • Vrbina kora kuvana u vinu efikasno je sredstvo protiv bradavica i za kurje oko.
 • Namazati bradavice na rukama ujutro i naveče sa ricinusovim uljem. Takođe možete i na drugim mestima gde su izrasle.
 • Namazite izrasline na koži sa  sokom od rosopasa.
 • Iscediti sok od svežeg limuna, naneti na bradavicu, ostaviti neka odstoji 20 minuta i isprati mlakom vodom. Postupak ponavljati dva puta dnevno.

Najbolji prirodni lek za bradavice na rukama

Propolis se pokazao kao veoma delotvoran lek kod različitih izraslina na koži. Za bradavice na rukama je naročito efikasan.

Recept sa propolisom protiv bradavica

Namažite bradavicu sa par propolis kapi i mesto prelepite čvrsto sa flasterom da ne može prodreti vazduh unutra. Par dana držite flaster i nikako nemojte skidati. Proces ponavljajte sve dok ne uništite i ceo koren bradavice.

Savet Plus: svaki put kad menjate flaster sastružite deo bradavice (koji je već izgrizen). Na taj način  ćete omogućiti propolisu da bolje prodre sve do korena.

Morska voda ubrzava zarastanje

Za bradavice na rukama kao i bilo koje druge izrasline po telu, morska voda se pokazala kao odličan prirodni lek. Minerali, so i jod koji se u njoj sadrže pospešuju zarastanje rana i isušivanje izraslina.

Princip lečenja je krajnje jednostavan – potrebno je što više vremena provoditi u morskoj vodi. Ukoliko se nalazite na plaži, nanesite maramicu sa morskom vodom direkt na izraslinu i držite neko vreme.

Da bi tretman morskom vodom bio uspešan, potrebno je da provedete makar 10 dana na moru.

Kako se koristi belance za uklanjanje bradavica

Za skidanje bradavica (sušenje+otpadanje) odlično se pokazalo i belance. Ovaj narodni lek primenite tako što ćete više puta dnevno namazati izraslinu. Takođe ako su vam bolne bradavice na dodir , dodatno  ih zaštitite a i na taj način će se belance duže zadržati. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko puta po danu.

Od mesta i veličine izrasline zavisi i kada će se bradavica sasušiti i na kraju i otpasti. Možete koristiti jedno jaje za ovu namenu ukoliko ga prekrijete sa plastičnom kesom,jer ćete fa zaštititi od vazduha i belance neće izgubiti vlagu.

Kako sam se rešila bradavica – iskustvo čitateljke

Kao dete, a i kasnije kada sam porasla, često sam, čini mi se češće nego druga deca, imala bradavice po rukama. Naročito su se pojavljivale po nadlanici i po prstima. Majka me je stavljala flastere da ih ne diram i uopšte, svašta je radila kako bi ih uklonila, mazala mi je razne kreme, jabukovo sirce, beli luk… Pomagalo je i nije.

Imala sam 12 godina kada sam sa majkom prvi put otišla na more. I opet su mi izašle bradavice, sećam se da ih je bilo baš dosta. Majka se požalila ženi, meštanki kod koje smo bili smešteni, a ona je rekla kako oni to na primorju rešavaju lako. Samo nekoliko puta nakapaju na bradavicu malo mleka iz mlade smokve i bradavice nestanu kao rukom odnete.

Već posle dva nanošenja sam primetila da se bradavice suše, a posle par dana su se potpuno osušile. Jedino mi je smetalo što je to mleko lepljivo, pa je malo neprijatno. Ali da pomaže, pomaže.

Vukosava (Beograd)

Zbog čega su smokve toliko dobre za uklanjanje bradavica?

Sveže smokve, a naročito njihov mlečni sok, imaju izrazito dezinfekciona i antiseptička svojstva.  Sok mlade smokve, osim što isušuje i tako leči bradavice na rukama, deluje i na gljivična kožna oboljenja i omekšava žuljeve i kurje oči. Osim kožnih oboljenja, sveže smokve su korisne i u slučaju problema s varenjem, tačnije zatvora.

Sponzorisani linkovi:
f