Feature post image

Tigrova mast upotreba protiv bolova

Imate bolove u zglobovima, leđima, ramenima ili vratu? Ne želite stalno da pijete lekove protiv bolova, ali opet ne možete funcionisati i obaviti sve svoje obaveze bez njih. Postoji rešenje, a to je tigrova mast – tradicionalna kineska krema napravljena od najkvalitetnijeg bilja.

Pored toga što smanjuje bolove, ona je dobra i kod upala, modrica, opekotina i ujeda insekata. U Kini se ova čuvena mast nalazi u svakom domaćinstvu već vekovima, a vreme je da i vi nešto saznate o njoj.

Nastavite sa čitanjem i saznaćete sve što vas zanima o ovoj ezgotičnoj kremi. Pročitajte od čega se sastoji, kako se upotrebljava, koja su iskustva korisnika i postoje li neke mere opreza vezane za nju.

Šta je zapravo tigrova mast?

I pored lekova i razne „hemije“ koju mnogi od nas svakodnevno koriste i koja zaista i pomaže, nekad je ipak najbolje okrenuti se prirodi i prirodnim lekovima. Jedan od tih jeste Tigrova mast, mast koja ima tradiciju korišćenja već dva veka, a opstala je i dan danas. Koristi se pre svega za smanjenje bolova, ublažavanje simptoma prehlade i ujeda insekata.

Naime, ova mast potiče iz carske Kine, koristila se kao narodni lek i pomagala u otklanjanju bolova različite vrste. Iako postoji duga tradicija njegove upotrebe, tek u poslednjih sto godina je postala popularna u čitavom svetu. Danas se Tigar mast fabrički proizvodi i svakome je pristupačna.

Osmislio je kineski travar i lekar Aw Chu Kin u devetnaestom veku. Zbog svog lekovitog dejstva se veoma brzo raširila Kinom, koristili su je i carevi i radnici. Naziv masti je interesantan, s obzirom da u sebi ne sadrži sastojke životinjskog porekla. Naime, ime joj je dao travar koji ju je osmislio, jedan od njegovih sinova se zvao Tigar, pa je to u stvari poreklo naziva ove masti.

Koji je sastav Tigrove masti?

Kao što smo spomenuli, svi sastojci su prirodnog, biljnog porekla. Jedan od njih je metil salicilat – supstanca koju ispuštaju zimzelene biljke kako bi se zaštitile od biljojeda. No, u medicinskoj upotrebi služi kao lokal anestetik. 15 posto kreme se sastoji od ovog organskog jedinjenja.

5 posto tigar masti se sastoji od mentola. On ima funkciju kontrolisanja širine krvnih sudova čime se smanjuje i proces inflamacije. Nanošenjem kreme na bolnu regiju ćete upravo zbog mentola osetiti hlađenje i trenutno olakšanje.

3 procenta sastava čini kamfor – smolasta masa koja se dobija iz eteričnog ulja drveta kamfora. Ovo jedinjenje ima ulogu poboljšanja cirkulacije i smanjenje osećaja bola.

U sastavu se nalazi i: ulje peperminta – odličan za širenje krvnih sudova, a istovremeno daje osećaj hlađenja. Reaguje zajedno sa mentolom.

Ulje klinčića – jedno od najboljih anestetika, ublažava bol time što podstiče grejanje kože. Smanjuje otoke, koristi se i za dezinfekciju. Karanfilić se generalno preporučuje za obolele od artritisa ili reume.

Kajuput ulje ima fenomenalna antiseptička dejstva. Generalno se koristi kod povreda, bolova u mišićima, upala, modrica, uganuća, istezanja mišića i ligamenata. Deluje tako što blago zagreva obolelu regiju što daje prijatan osećaj.

Neki od ovih sastojaka se nalaze u beloj, neki u crvenoj tigar kremi. Ove dve vrste masti imaju različitu namenu u odnosu na način upotrebe. U narednim redovima ćemo objasniti razliku između ove dve masti.

U čemu se razlikuju bela i crvena tigrova mast?

Generalno gledano, možete koristiti obe masti, s tim što se crvena Tigrova mast obično upotrebljava za bolove jačeg inteziteta. Ona u sebi sadrži više mentola i kamfora. Deluje na bolna mesta tako što ih rashlađuje.

crvena tigar mast
Crvena tigar mast; Foto: Pixabay

Crvena tigrova mast upotreba

Crvena mast se obično preporučuje osobama sa reumom, kostoboljom, artritisom, sportskim povredama, istegnućima ligamenata i mišića, upalama mišića… Dakle, u pitanju je veći bol koji u nekim slučajevima može i onemogućiti teško kretanje ili totalnu nepokretnost. No, iako su ovi bolovi izuzetno jaki i definitivno smanjuju kvalitet života i nisu opasni po život.

Tigar mast deluje efikasno na bolove jačeg i srednjeg inteziteta. A da biste dobili rezultate koje želite morate je mazati više puta dnevno.

Lagano utrljajte mast na obolelu regiju i sačekajte nek deluje. Olakšanje ćete osetiti odmah zbog efekta hlađenja, a posle pola sata, koliko koži treba da apsorbuje supstance iz masti će se i bol smanjiti.

Bela tigrova mast čemu služi

Kao što smo već napomenuli, bela tigrova mast se koristi za bolove nešto slabijeg inteziteta. Obično se preporučuje za glavobolje, migrene, modrice, blage otoke, bolove u sinusima i prehlade.

Da, jeste malo neobično, ali jedna od namena ove tigar masti jeste ublažavanje bolova kod upale sinusa. U tom slučaju nanesite kremu malo iznad obrva i između obrva ka nosu. Utrljajte laganim pokretima, masirajte tu regiju.

Slična je situacija i kada su migrene u pitanju. One zahvataju prednji deo glave, kod slepoočnica. Stavite malo kreme na prste i laganom masažom smirite i ublažite ovu vrlo nezgodnu glavobolju.

Iako se bela mast pokazala prilično dobrom kod slabijih bolova, nekada ni ona ne može pomoći. U tim slučajevima pređite na crvenu, gde je veća verovatnoća da će bol privremeno biti otklonjen.

Najbolje je kod sebe imati i belu i crvenu Tigrovu mast, pa ih možete naizmenično koristiti. Obe masti su prijatnog mirisa, brzo se tope u ruci, pa su odlične za masažu. Možete ih koristiti naizmenično, ćime ćete doći do punog efekta.

Upotreba tigrove masti za zdravlje

Kako se tradicionalno koristi već više vekova u Kini, pronađeno je dosta upotreba ove masti. Ona poboljšava razna stanja, a razlog leži upravo u tome što je sačinjena od bilja koja se koriste za smanjenje bolova, upala i otoka.

Jedna od osnovnih načina kako se tigrova mast koristi jeste za bolove u leđima. Bilo da je u pitanju bol u lumbalnom delu, središnjem ili vratnom, crvena Tigrova mast će ga sigurno ublažiti. Pritom ne morate piti lekove protiv bolova kako biste bili funkcionalni tokom dana.

Preporučujemo da se najpre istuširate ili operete leđa mlakom vodom, kako bi se očistile i opustile pore. To će ubrzati apsorpciju kreme. Nakon toga, kada se koža osuši, nanesite malo kreme na obolelu regiju. Blago masirajte, nemojte previše pritiskati, već samo blago dodirujte kožu, Tigrova mast će za vas odraditi ostatak posla.

Neće vam biti potrebna velika količina masti jer se topi i brzo razmazuje. Ako mažete kremu pre spavanja, stavite čistu krpu na leđa, kako mast ne bi uprljala posteljinu.

Tigar mast se može koristiti i za opekotine blažeg intenziteta. Nemojte nikako nanositi kremu na otvorenu ili živu ranu, upotrebljavajte mast samo kod blagih opekotina. One, takođe, mogu biti veoma nezgodne i veoma bolne. Nanošenje masti na opekotinu će trenutno smiriti kožu i rashladiti vas, a nestaće i osećaj bola ili peckanja.

Modrice se, takođe, mogu zalečiti sa ovom kremom. Isto je kao i kod opekotina: stavite malo masti na bolno mesto i modrica će manje boleti. Ponavljajte postupak nekoliko puta na dan. Nemojte previše pritiskati modricu prilikom mazanja jer to neće smanjiti osećaj bola.

Tigar mast se upotrebljava i kod upale mišića. One su većinom bezopasne, ali u pojedinim slučajevima mogu sasvim poremetiti svakodnevicu zbog jačine bolova. Posle treninga ili većeg fizičkog napora opustite mišiće laganom masažom sa tigar kremom.

Kako se koristi za bolove u zglobovima

Usled reume, artritisa i povrede zglobovi mogu izazivati veliku bol. Usled ovih ozbiljnih oboljenja neophodno je držati se svoje terapije, a uz to koristiti tigrovu mast, koja je tu samo da bolove trenutno ublaži.

Dakle, ova krema definitivno nije lek protiv reume ili artritisa. Njena namena je  ublažavanje bolova, ali ne možeih u potpunosti otkloniti kada su u pitanju ova stanja.

Kod bolova u zglobovima preporučuje se da mažete crvenu tigar mast. Ona će rashladiti zglobove, smanjiti bol u njima i omogućiti bolju pokretnost.

Terapija bolnih zglobova

Na čistu kožu tri puta dnevno stavite mast i lagano utrljajte i blago masirajte. Do pola sata nakon nanošenja kreme trebalo bi da počnete osećati kako bol polako slabi. I poret toga budite pažljivi i nemojte nipošto naprezati zglobove.

Tigrova mast za sinuse više nego dobra

Bilo da ste prehlađeni, imate zapušen nos ili bolujete od upale sinusa, tigrova mast će vam zasigurno pomoći. Kod ovakve vrste bola se upotrebljava bela mast. Ona vam može pomoći da vam znatno brže prođe prehlada.

Dakle, sve što je potrebno jeste da namažete malo kreme na koren nosa i blago utrljate.

Mast će reagovati tako da će ubrzati izlučivanje tečnosti iz sinusa, smiriće njihovu upaljenost. A kao rezultat skratićete vašu prehladu za par dana. Neophodno je da nekoliko dana zaredom nanosite kremu i do pet puta dnevno. Uz to pijte čajeve i tople napitke. Sve to u kombinaciji će pomoći organizmu da se odbrani i brže oporavi.

Upala sinusa je već ozbiljnija od prehlade, pa je neophodno da odete kod lekara kako biste je pravilno izlečili. Ove infekcije mogu biti veoma bolne i proizrokovati jake glavobolje.

Uz terapiju koju vam je lekar preporučio mažite tigrovu mast na donji deo čela i koren nosa. Blago utrljajte u kožu više puta na dan. Ako ne pomaže bela krema, zamenite je crvenom koja se koristi za bolove jaček intenziteta.

Za šta se još koristi tigar mast?

Postoji još nekoliko namena tigrove masti koje nisu primarne kao prethodno navedene. Naime, ovu kremu možete koristiti i kod:

 • Gljivica na stopalu – sastojci u masti su efektni i kod suzbijanja gljivica. Ipak vam preporučujemo da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom oko vrste terapije za gljivice.
 • Ujeda komaraca i insekata – ako se ne neguju pravilo ovi bezopasni ubodi mogu napraviti infekciju kojoj će trebati dugo vreme da prođu. Najbitnije je da se ne češete i  tako smirite regiju koja je otekla boli ili svrbi. Namažite belu tigar mast na mesto ujeda do tri puta dnevno i osetićete trenutno olakšanje.
 • Bolju cirkulaciju – u ovom slučaju se koristi bela mast, koja ima namenu grejanja određene regije tela. Možete koristiti i naizmenično obe kreme, zbog efekta toplog-hladnog koji će uzburkati krvne sudove i poboljšati cirkulaciju.
 • Bolovi u vratu i ramenima – dugo sedenje je često prvi razlog nastanka ovog neprijatnog bola. Nastaje jer su mišići stegnuti, zgrčeni u nezgodnom položaju. Opustite vratnu kičmu laganim masiranjem sa ovom delotvornom kremom.
 • Bolovi u stomaku – postoje tvrdnje ali još uvek nije naučno dokazano da kombinacija mentola i kampfra može uticati na smanjenje bola u abdomenu.
 • Strije – pored toga što utiče na bol, tigrova mast je i dobra za kožu. Redovnim nanošenjem će se vratiti elastičnost kože usled čega će se strije manje primećivati.

Tigrova mast iskustva korisnika

Imam već neko vreme problema sa išijasom, kad su najgori dani jedva se krećem i ne mogu da radim svoj posao. Probala sam dosta preparata koji bi trebalo da mi smanje bol i učine ga podnošljivijim i retko šta je pomagalo.

Od svega što sam probala ja najviše preporučujem tigar mast, iskustva koje sam ja imala su zaista odlična. Čim me bole leđa ja namažem i veoma brzo osetim olakšanje. Preporučujem svakome da proba.

Maja 54

Bavio sam se trčanjem do velike povrede kolena. Išao sam na operaciju, koleno je osposobljeno, a na trčanje sam mogao da zaboravim. Bolovi su toliko jaki, a doktori mi nisu mogli mnogo pomoći, bio sam stalno na lekovima protiv bolova, a to nije baš najzdravije.

Preporučio mi je Tigrovu mast prijatelj koji se isto bavi trčanjem i odmah sam odlučio da probam. On  takođe ima problema sa zglobovima i njemu je pomogla ova čuvena krema. To je sad jedino što čini da imam manje bolove.

Milovan 45

Ko ne bi smeo da je koristi

Ovaj preparat ne bi trebalo da koriste deca od 12 godina, sem ako tako nešto nije preporučio pedijatar. Rađena je mala studija da li ova Tigrova mast utiče na trudnice i na mleko dojilja i nisu nađeni negativni efekti. No potrebno je još opširnije istraživanje da bi se ovo utvrdilo sa sigurnošću. Zato trudnice i dojilje neka koriste ovu mast uz nadzor lekara.

Mast ne bi trebalo da se koristi u sledećim slučajevima:

 • Ne sme se nanositi na otovrenu ranu.
 • Ni na sluzokožu (usne, nozdrve, polne organe i rektum).
 • Ne sme se stavljati u unutrašnjost uha.
 • Nemojte je koristiti pola sata nakon tuširanja vrelom vodom, korišćenja saune ili boravka na visokoj temperaturi ili zaparenom prostoru.
 • Ne stavljati na suvu kožu ili kožu koja se peruta.

Gde kupiti mast i koja je cena

Tigar kremu možete kupiti u bolje opremeljenim apotekama – kao što su Lili drogerije. Možda se ne može naći baš u svim apotekama, s obzirom na to da ova krema kod nas i dalje nije previše popularna, ali će se to u budućnosti zasigurno promeniti.

U slučaju da ste iz sela ili manjeg grada i ne možete naći ovu kremu, postoje i online opcije, tj. naručivanje preko interneta. Postoje na Fejsbuku stranice koje se bave isključivo prodajom ove kreme. Možete je naći i u ruskim apotekama i sajtu Lilija.

Cena Tigrove masti varira u odnosu na proizvođača, ali generalno gledano nije preterano skupa. Za oko 40 mililitra ćete platiti oko 400 dinara. Može se naći i da se ista količina prodaje za 800 dinara. Na vama je da se odlučite za proizvođača.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio poučan, ako i da će vam tigar mast pomoći u otklanjanju bolova. Pored nje, postoji još jedna sa sličnim sastojcima i efektima, u pitanju je Krauterhof konjska mast, klikom na link ćete saznati više o njoj.

 

Sponzorisani linkovi:
f