Feature post image

crevne infekcije | dijeta kod proliva | trovanje hranom simptomi

CREVNE INFEKCIJE I TROVANJE HRANOM

Crevne infekcije su sa dolaskom leta i toplijih dana znatno učestalije nego obično,jer se usled visokih temperatura hrana lako kvari što pogoduje bakterijama i virusima koji su izazivači za mnoge crevne zarazne bolesti .Naš region su nedavno pogodile užasne poplave te je rizik za trovanje hranom i vodom kao i za pomenuute bolesti izuzetno visok.Kako da delujete preventivno da do ovih problema ne dođe,šta činiti ukoliko su simptomi trovanja hranom već prisutni,pročitajte u nastavku teksta..

TROVANJE HRANOM SIMPTOMI

Prvi znaci koji ukazuju na trovanje hranom ,mogu se ispoljiti već nakon par minuta po konzumiranju kontaminirane namirnice,a nekad je slučaj da je potrebno i do par dana.Simptomi trovanja hranom su:grčevi u želucu,mučnina u stomaku,povraćanje,proliv i tečne stolice koje može biti i veoma obilne,povišena telesna temperatura.Ove početne tegobe su karakteristične za svaki vid trovanja i nisu ugrožavajuće po život i obično ne potraju jako dugo.Poseban oprez zbog moguće dehidratacije organizma treba da vode starije osobe kao i deca.U početnim stadijumima crevne infekcije koju prate nešto lakše tegobe,preoručuju se prvih par dana blagi biljni čajevi a nakon toga  treba započeti i nešto laganu ishranu.O pravilnoj ishrani kao i dijeti ,daćemo preporuke nešto kasnije,jer za početak trebamo umeti prepoznati tegobe kako bi smo razlikovali bakterijsko i virusno trovanje hranom

KOJE SU NAJČEŠĆE CREVNE INFEKCIJE TOKOM LETA ?

U letnjem periodu najčešće crevne zarazne bolesti su se dijareja i gastroenteritis, koji čine preko dve trećine svih registrovanih oboljenja te vrste.Kada uzročnik crevne infekcije dospe u probavni trakt, javlja se upala sluzokože želuca i creva i to stanje traje najduže pet do sedam dana i uglavnom ne ostavlja posledice. Međutim, tokom infekcije gubi se znatna količina tečnosti i elektrolita, prvenstveno kalijuma, zbog čega u slučaju težih oblika bolesti odmah treba započeti sa rehidratacijom.Važno je znati da trovanje hranom koje izaziva dijareju ne treba zaustavljati po svaku cenu medikamentima, jer je proliv naš prirodni ništa drugo do odbrambeni mehanizam kojim se telo čisti od bakterija i virusa – koliko god to neobično zvučalo. Nadoknada tečnosti, otklanjanje bolova odgovarajućim lekovima u slučaju jakih bolova i mirovanje trebalo bi da budu jedini vid terapije.

CREVNE INFEKCIJE KOJE IZAZIVAJU VIRUSI – GASTROENTERITIS SIMPTOMI

Virusni gastroenteritis jedna je od najčešćih akutnih infektivnih bolesti, naročito u dečjem uzrastu. Trovanje hranom manifestuje se kao akutna bolest s kliničkom slikom gastroenteritisa, čiji se simptomi već pojavljaju par sati nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama (na primer salmonelom) ili bakterijskim toksinima koji se stvaraju razmnožavanjem bakterija (stafilokoke). S obzirom na to da virusi opstaju na kontaminiranim predmetima i u vodi, a otporni su na mnoga dezinfekciona sredstva, lako se mogu preneti. Zato je sprovođenje lične higijene ne samo najbolja prevencija već i sigurna zaštita od ove crevne zarazne bolesti.Redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom, upotreba dezinfekcionih sredstava na koja je virus osetljiv i čišćenje kontaminiranih predmeta jedini su način da se uspešno otkloni rizik od virusne crevne infekcije. Neophodno je temeljno pranje sirovog voća i povrća, kao i termička obrada svih namirnica životinjskog porekla kako bi se izbegao neugodni stomačni virus..

BAKTERIJSKO TROVANJE HRANOM

Crevne infekcije koje izazivaju bakerije imaju mnogo težu kliničku sliku, a među patogenim predstavnicima ovih mikroorganizama najagresivnije su bakterija salmonela, šigela i stafilokok. Nepatogene, manje agresivne, jesu enterobakterije tipa ešerihije koli, a sve se mogu naći u hrani. Neuslovni restorani i kiosci brze hrane u kojima se ne vodi računa o higijeni i kvalitetu pripreme i čuvanja sirovina idealno su okruženje za bujanje bakterija koje se brzo razmnožavaju u lako kvarljivim namirnicama, kao što su jaja, mleko, mlečni proizvodi, majonez, meso i razni kremovi koje su najčešći uzročnici za crevne zarazne bolesti..

SALMONELA

 • Najčešći uzročnik za trovanje hranom u letnjem periodu jeste salmonela. Dan dva nakon konzumiranja zagađene hrane javljaju se povraćanje, bolovi u stomaku i dijareja. Stolice su u početku obilne i kašaste, a zatim postaju vodenaste. Oboleli gubi dosta tečnosti i malaksao je, ima povišenu temperaturu koju prate bolovi u mišićima i glavobolje. Simptomi salmonele se uglavnom smiruju oko petog dana nakon početka crevne infekcije, čiji se uzročnici najčešće mogu naći u jajima te pokvarenom pilećem ili mlevenom mesu.

ŠIGELA

 • Šigela takođe uzrokuje letnje crevne infekcije, a njeni simptomi su jesu bolovi u stomaku, povišena temperatura te prolivaste tečne stolice sa primesama sluzi, ređe i krv u stolici. Zaraza se takođe prenosi zagađenom hranom i vodom.

STAFILOKOKNO TROVANJE HRANOM

 • Stafilokokni toksin daje kliničku sliku samo nekoliko sati nakon što dospe u organizam. Javljaju se jak nagon na povraćanje, teško opšte stanje i česte stolice.

Za bakterijske crevne infekcije važi isto što i za virusne: važno je mirovati, držati dijetu koja će nadoknaditi sve hranljive materijee i neće iritirati probavne organe, nadoknađivati tečnost i uzimati lekove protiv bolova u stomaku. U slučaju bakterijskih infekcija antibiotici se uzimaju isključivo po preporuci lekara, nikako na svoju ruku. Ako je bakterijsko trovanje hranom ozbiljno neophodno je bolničko lečenje, koje uključuje davanje infuzionih rastvora.

KOJE SE NAMIRNICE LAKO KVARLJIVE ?

U lako kvarljive namirnice spadaju one s jajima i majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine, pa lekari savetuju izbegavanje jela iz restorana brze hrane u kojima sendviči i salate stoje na toplom, van frižidera.Takođe, prilikom kupovine obavezno treba proveriti rok trajanja namirnica. Crevne infekcije moge biti posledica konzumiranja neopranog povrća i voća, ali do nje može doći i ukoliko su plodovi oprani u bakteriološki neispravnoj vodi. Jedan od najznačajnijih izvora zaraze jesu prljave ruke i zato je higijena ruku od izuzetne važnosti. To podrazumeva redovno i temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunomNečista voda je čest uzročnik za crevne infekcije, pa je neophodno izbegavati neproverene izvore i kupališta. Posebnu opasnost predstavljaju izvori vode u poplavljenim područjima, koji se, bez obzira na to jesu li zagađeni ili nisu, smatraju nebezbednim.

KONTAMINIRANA HRANA I CREVNE INFEKCIJE 

Hrana može biti zagađena primarno – ako potiče od zaraženih životinja, ili je kontaminirana naknadno – u toku pripremanja ili čuvanja. Najčešći rizici za trovanje hranom i crevne infekcije nastaju kada se koriste namirnice životinjskog porekla bez termičke obrade (sirova jaja u filovima, kremovima, sladoledu, majonezu) ili nedovoljno termički obrađene (rovito jaje, meso s roštilja).Sekundarnu kontaminaciju hrane uzrokuju brojne bakterije i njihovi toksini.Najčešće su to stafilokoke i streptokoke, porekiom iz gornjih respiratornih puteva i kože čoveka, te bakterije fekalnog porekla (ešerihija, proteus, bacilus…), koje se mogu naći na prljavim rukama, posudu ili radnim površinama.

KAKO SE LEČE CREVNE INFEKCIJE ?

Ukoliko se ispolje simptomi crevne infekcije, lekove ne treba uzimati na svoju ruku, već je neophodno potražiti lekarsku pomoć. Do tada se preporučuje korišćenje preparata koji će normalizovati rad creva i pomoći uspostavljanje ravnoteže mikroorganizama u probavnom traktu, takozvani probiotici.Kada je u pitanju trovanje hranom oni su veoma efikasni jer probiotski lekovi sadrže između ostalog i dobre bakterije , koje su sastavni deo normalne crevne flore, njihov osnovni zadatak je da ojačaju naš organizam kada je on potencijalno ugrožen. Savetuje se nadoknada izgubljene tečnosti i elektrolita (rastvor orosal piti po kašičicu na svakih deset minuta ili intravenski – infuzije) kako bi se izbegla dehidratacija.

ISHRANA I DIJETA KOD PROLIVA

Ishrana kod proliva je veoma važna u borbi protiv infekcija, a podrazumeva laganu, termički obrađenu, lako svarljivu hranu, kao što su blago posoljeni bareni pirinač, krompir ili šargarepa. U prva dva dana dijeta kod proliva se mora striktno poštovati. Kada se broj tečnih stolica smanji, u ishranu se lagano dodaje supa i kuvano pileće meso(belo) .Hrana koja je bogata sa šećerima, kao što su hleb,testenine,slatkiši,obavezno se treba isključiti iz glavnih obroka i užina, jer kod njihovog konzumiranja crpi se voda iz zidova creva i dodatno se razrađuje već postojeća tečna stolica .

DESET ZLATNIH PRAVILA – KAKO SE BORITI PROTIV CREVNE INFEKCIJE 

Da bi se sprečio nastanak crevne infekcije , neophodno je sprovoditi adekvatnu ličnu higijenu, posebno ruku, i pridržavati se takozvanih deset zlatnih pravila u pripremi i distribuciji hrane:

 1. Osnovna je higijena ruku, posebno osoba koje pripremaju hranu.
 2. Održavanje besprekorne čistoće kuhinjskih površina, posuđa i opreme.
 3. Korišćenje bezbednih namirnica (ne smeju biti izmenjenog izgleda, mirisa i ukusa).
 4. Hrana se mora dobro termički obraditi, na temperaturi koja uništava bakterije.
 5. Obrok se konzumira neposredno nakon pripreme jer je tad rizik za trovanje hranom minimalan.
 6. Kuvanu hranu odložiti u frižider na temperaturu ispod 4 °C, da bi se sprečilo razmnožavanje mikroorganizama i nastanak crevne infekcije .
 7. Termički obrađena namirnica  se nakon vađenja iz frižidera obavezno treba prokuvati.
 8. Sprečiti kontakt kuvane i sirove hrane (pogotovo presnog i termički obrađenog mesa i drugih namirnica, čak i preko daske za meso).
 9. Zaštititi hranu od insekata i glodara.
 10. Upotrebljavati isključivo zdravstveno ispravnu vodu.

crevne infekcije

KAKO SE LEČI DIJAREJA KOD BEBA I DECE

U slučaju proliva kod beba,mame se savetuju da ne trebaju prekinuti dojenje, jer će majčino mleko ubrzati bebin oporavak i ozdravljenje. Ako vam dete tokom bolesti ima slabiji apetit,ne morate biti zabrinuti to je sasvim normalna.

Deci se preporučuje se blagi biljni čaj od nane i negazirana mineralna voda koja je takođe jako dobar izbor. Princip davanja glasi – često, a pomalo.To znači da se manjem detetu daje jedna do dve kašičice tečnosti na pet do deset minuta, dok veći mališan može uzeti nekoliko gutljaja, ali ne više od 10 do 20 ml odjednom, s pauzama od deset minuta ova metoda se pokazala veoma efikasno za lečenje crevne infekcije kod dece..Preporučujemo da pročitate tekst : kako zaustaviti proliv .

 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f