pirinac dijeta iskustva

Pirinac dijeta iskustva i recepti

Pirinac dijeta iskustva i komentari 

Pirinac dijeta  je kreirana jos davne 1939.godine od strane dr.Valter Kepnera.U pocetku je dijeta sa rizom bila namenjena osobama sa visokim krvnim pritiskom,bubreznim tegobama i dijabetičarima.Kako je vreme prolazilo pirinač je našao svoje mesto i među popularnim dijetama za mršavljenje. Tako da danas postoje mnoge varijacije  3 dana,7 dana,14 dana kao i pirinac dijeta 40 dana

DA LI PIRINAC GOJI ?

Na samom početku treba napomenuti da nije svaka vrsta pirinča ista.Beli pirinač ima dosta visok glikemijski indeks,ne sadrži biljna vlakna niti vitamine i vremenom može uzrokovati bolesti kao što je dijabetes tip 2.Za razliku od njega integralni pirinač je daleko hranljiviji ,manje štetan i sadrži više vlakana koje doprinose lakšoj i bržoj probavi.Naša preporuka je upravo smeđi pirinač jer će vam u danu smanjiti unos i do 50 -60 kalorija…

DIJETA SA PIRINCEM JELOVNIK

Kako smo već napomenuli da dijeta sa rizom ima više varijanti,mi ćemo vam dati jelovnih za dijetu koja se praktikuje 3 nedelje.

PIRINAC DIJETA prva nedelja

 • Doručak: je uvek isti,skuvajte šolju smeđeg pirinča u vodi bez dodatog šećera ili soli.Možete popraviti ukus sa malo soka od limuna i uz maslinovo ulje.Preporuka je da kuvate braon,smeđi,integralni pirinač.Ono čega se svakako morate pridržavati je da doručkujete 1h po ustajanju ,ukoliko idete na posao onda .neposredno pred odlazak.
 • Užina  je voćna:banana,kruška,jabuka,dve breskve..
 • Ručak u prvoj sedmici kombinujte uz šolju pirinča,šolju pasulja,graška ili sočiva i jedite parče integralnog hleba,manje solite ..
 • Večera :svaki dan po 1 šolju pirinča i 150 g mesa bez masnoća(ćureća prsa,pileća prsa,krmendadle,riba).Nemojte puno soliti meso,već ga prelijte sa limunomovim sokom i popravićete mu ukus…Jedite i manje parče integralnog hleba..

DIJETA SA RIZOM druga nedelja

 • Doručak: je isti kao i u prvoj nedelji
 • Užina je isključivo voćna
 • Ručak: šolja kuvanog  integralnog pirinča i jedno parče integralnog hleba
 • Večera :svaki dan 1 šolja pirinča i manje parče integralnog hleba

PIRINAC DIJETA RECEPTI za 3 nedelju

Nakon prvih 14 dana nastupa period prilagođavanja organizma na vašu novu težinu.Najbolje je vratiti se ishrani iz prve nedelje ali pri tom se dodaje i užina posle ručka a pre večere u vidu jednog mlečnog obroka.To može biti šolja mleka ili manji voćni jogurt..

PIRINAC DIJETA ISKUSTVA

Dijeta sa rižom bi vam sa ovim planom prehrane trebala skinuti od 7 do 10 kilograma telesne mase u 3 sedmice.Što je svakako odličan rezultat.Pirinac dijeta je namenjena svima koji žele da oslabe a da pri tom očiste organizam od štetnih toksina,jer pirinač vrši upravo to: prirodnu detoksikaciju organizma.

pirinac dijeta iskustva

PIRINAC KALORIJE

Postoje odredjene razlike od sorte do sorte

 • sirovi pirinač  ima 361 Kcal u 100 grama
 • neoljušten pirinač sadrži 352 kcal u 100 g
 • skuvan glaziram pirinač  ima 116 kcal
 • integralni pirinač ima 111 kcal u 100 g
 • dok ekspandirani pirinač sadrži 402 kcal

KUVANJE PIRINCA

Kao što primećujete kuvanjem pirinča se gubi značajna količina kalorija, a to je tako iz razloga što pirinač pri kuvanju upija puno vode..Pirinac kao prilog je prusutan kod najrasnovrsnijih jela u kulinarstvu.

KAKO SE KUVA PIRINAC

Mnogi ljudi smatraju da kuvanje pirinča izisukuje jako puno vremena ,što i jeste tako,ali naš savet vama je da skuvate veće količine odjednom. Pirinac dijeta zahteva konzumaciju pirinča svaki dan.Na 1 šolju nekuvanoog pirinča dodaje se 2 šolje vode..Ostavite da prenoći jer će na taj način povući vodu i sutradan će lakše da se skuva.Nemojte ga staviti u frižider.Ujutru pirinač dobro isperite dodajte vodu i kuvajte sve dok ne omekša.

DIJETA SA INTEGRALNIM PIRINCEM

Pirinac dijeta se oslanja uglavnom na integralni pirinač,zato jer beli  ima nižu hranljivu vrednost i sadrži znatno više kalorija…Pirinač nam daje energiju,poboljšava varenje i rad creva,stabilizuje šećer,i odličan je izvor vitamina naročito B1.Spada u osnovne prehrambene namirnice u istočnim zemljama,smatra se da ga konzumira najmanje 50% globalne populacije.Veoma je rasprostranjen i postoji preko 4000  različitih sorti.

Pročitajte takođe i sledeće dijete na našoj stranici:voćna dijeta 5 dana,dash dijeta, kefir dijeta,brazilska dijeta,anti candida dijeta,meseceva dijeta,atkins dijeta,anticelulit dijeta za mršavljenje,dijeta sa brokolijem,dijeta bez ugljenih hidrata i dr..

pirinac dijeta iskustva | recepti | dijeta sa rizom

Sponzorisani linkovi:

7 мишљења на „Pirinac dijeta iskustva i recepti“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.