Feature post image

Hemoroidi i ljuta hrana: Da li postoji direktna veza?

Hemoroidi ili u narodu popularno zvani šuljevi, koji su zapravo otečene vene u ili oko anusa ili donjeg dela rektuma, predstavljaju uobičajen problem s kojim se mnogi suočavaju, ali malo ko otvoreno diskutuje o tome. Ova tajnovitost može stvoriti nelagodu i čak misteriju oko nečega što zapravo nije komplikovano.

Ovo stanje je češće kod odraslih i ponekad je povezano sa ljudima koji previše sede, nedovoljno se bave fizičkom aktivnošću ili ljudima koji previše konzumiraju kafu i čaj. Ponekad je povezano i sa ljudima koji previše jedu nezdravu hranu.

Ali da li je ishrana zaista deo problema? Štaviše, da li ljuta hrana može biti tajni okidač za pojavu hemoroida? Kratak odgovor je: Ne. Čini se da ne postoji direktna veza između ljute hrane i hemoroida. 

Čim uočite simptome da imate hemoroide, treba započeti terapiju. Najčešći simptomi su lako uočljivi i terapije protiv hemoroida su pouzdane i uspešne.

Da li ljuta hrana uzrokuje hemoroide?

Iako ljuta hrana može iziritirati stomak, ona ne uzrokuje hemoroide jer ne utiče na vene u rektalnoj regiji.

Postoji mnogo mitova u vezi sa uzrocima hemoroida i preporukama o stvarima koje treba izbegavati, a ljuta hrana je samo jedan primer koji zaista ne utiče na razvoj hemoroida. U stvari, ne postoje dokazi koji povezuju ljutu hranu sa razvojem hemoroida.

Ljutinu u ljutoj hrani izaziva kiselina koja se naziva kapsaicin, a koju biljke koriste kao odbrambeni mehanizam kako bi sprečile insekte da jedu njihovo voće.

Mada ova kiselina može da izazove osećaj peckanja, zapravo je blaža od hlorovodične kiseline koja se prirodno nalazi u želucu, pa neće biti opasnija za vaš digestivni trakt.

Jedini način na koji ljuta hrana može doprineti razvoju hemoroida je kroz promene u crevnim navikama. Konstipacija je često povezana s hemoroidima jer osobe koje pate od nje se više naprežu prilikom pražnjenja creva, povećavajući rizik od oticanja vena.

Međutim, svaka promena u crevnim pokretima, uključujući češću pojavu dijareje, može dovesti do razvoja hemoroida.

Ako primetite krvarenje prilikom pražnjenja creva ili osetite svrab i nelagodu u analnoj regiji, to mogu biti simptomi da imate hemoroide.

Ipak, malo je verovatno da će konzumacija jedne porcije ljute hrane izazvati razvoj hemoroida, osim ako je vaše telo posebno osetljivo na ljutu hranu i reaguje sa poremećajem stomaka i dijarejom.

Da li ljuta hrana može izazvati bol kod hemoroida?

Ne, nema dokaza da ljuta hrana izaziva bol kod hemoroida. Međutim, ostaci bibera ili začina u stolici mogu pogoršati već osetljivu analnu sluzokožu ako već imate hemoroide.

Osim toga, ukoliko vaša svakodnevna ishrana ne sadrži dovoljno vlakana, može doći do tvrde stolice koja ih može iritirati.

Pojedini lekovi, poput lekova za snižavanje holesterola koji se nazivaju statini, takođe mogu iritirati hemoroide. Iako to nije hrana, statini se mogu uzimati sa vlaknima kako bi se podstakla meka stolica. 

Određene namirnice poput čokolada, velikih količina mlečnih proizvoda, crvenog mesa, banane i kofein mogu da izazvu zatvor. Takođe, mogu izazvati i dijareju, a sve ove namirnice mogu delovati u kombinaciji sa drugim faktorima organizma.

Pored hrane i lekova, postoji niz drugih faktora koji mogu dramatično pogoršati simptome hemoroida.

Naprezanje prilikom pražnjenja creva, kao i intenzivne vežbe poput trbušnjaka, čučnjeva i dizanja teških tereta, mogu potencijalno iritirati hemoroide. Kroz ove aktivnosti, pritisak unutar tela se povećava i potencijalno dovodi do oticanja šuljeva. Rezultat? Više bola, iritacije i neprijatnosti.

Takođe, aktivnosti poput vožnje bicikla mogu biti ozbiljan izvor problema za osobe koje pate od hemoroida. Naime, vožnja bicikla direktno utiču na anus, stvarajući trenje i smanjujući lokalnu cirkulaciju krvi. Posledica toga je da se simptomi i neprijatnosti još više povećaju.

Kako sprečiti hemoroide

Izbegavanje začinjene hrane neće sprečiti hemoroide, ali može pomoći u sprečavanju simptoma. Većina ljudi koji nemaju problema s hemoroidima mogu uživati u ljutoj hrani, naravno, umereno, bez straha od problema s analnom regijom.

S druge strane, ako ste hronično skloni povratku hemoroida, izbegavanje ljute hrane verovatno neće biti dovoljno da se spreče budući napadi.

Bolji pristup je da se podvrgnete tretmanu za lečenje hemoroida. Može zvučati neugodno, ali dobre vesti su da je lečenje šuljeva napredovalo u poslednjim godinama. Sada je potrebno manje od jednog minuta i potpuno je bezbolno postići odlično poboljšanje u vezi s problemom hemoroida.

S obzirom da je zatvor glavni uzrok hemoroida, preporučuje se preduzimanje svih mera za njegovo izbegavanje. Zatvor dovodi do tvrdih stolica, koje mogu uzrokovati naprezanje prilikom pražnjenja creva. Naprezanje povećava pritisak u venama unutar rektuma i može pogoršati postojeće hemoroide ili dovesti do nastanka novih.

Znamo da su vlakna apsolutno ključna za zdravlje debelog creva, a isto važi i za hemoroide. Većini odraslih osoba potrebno je između 25 i 30 grama vlakana dnevno kako bi se postigla mekša stolica. Drugim rečima, ishrana bogata vlaknima pomaže kod hemoroida.

Još jedan savet stručnjaka je izbegavanje dugotrajnog sedenja, uključujući i sedenje na toaletu. Osoba koja na toaletu skroluje po telefonu 20 minuta ne bi trebalo da bude iznenađena problemima s hemoroidima.

Takođe, iako može zvučati očigledno, kada osetite potrebu, idite. Važno je ići čim osetite potrebu za pražnjenjem creva, što će sprečiti da se stolica osuši i postane teža za izbacivanje.

Oslobodite se hemoroida: Promenite navike!

Hemoroidi su poput neugodnih neželjenih gostiju koji uzrokuju svrab, bol i neprijatnost unutar i oko anusa. 

Često se hrana povezuje s razvojem hemoroida, ali zapravo, ljuta hrana nije njihov potencijalni uzrok, uprkos rasprostranjenim mitovima.

Međutim, ta hrana može da poremeti sistem za varenje, izazove dijareju i na taj način stvori povoljno tlo za hemoroide. Dodatno, predugim zadržavanjem na toaletu, rizik od hemoroida može da se poveća.

Postoji mnogo načina da unesete promene u svoje životne navike koje mogu pomoći u lečenju i sprečavanju daljih iritacija.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f