Feature post image

Zašto izlazi herpes na usni

 HERPES NA USNI PRIRODNO LEČENJE

Pojavili su vam se mehurići na usnama, predosećate da će vam uskoro izbiti i herpes na usni, ne očajavajte ova neprijatnost se može eliminisati već za 48 sati. Groznica na usni za neke od nas je puno više od neprijatnosti i banalnog estetskog problema.

Virus herpes simpleks može da bude pritajen godinama, ali kada se probudi – počinje da stvara brojne nevolje, jer okupira naše telo tiho i neprimetno. Virus tipa 1 odgovoran je za labijalni herpes, infekciju koja izaziva pojavu neprijatnih mehurića tj. herpes na usnama, dok tip 2 najčešće uzrokuje genitalne herpese. U nastavku teksta daćemo vam više preporuka koje nam nudi zvanična savremena medicina, ali i ne mali broj recepata i metoda za prirodno lečenje herpesa…

KAKO NASTAJU HERPESI NA USNAMA

Virus herpes simpleks prvi put susrećemo još u dečjem uzrastu, a infekcija uglavnom prolazi neprimetno: kod najmlađih izaziva simptome slične gripu i nema burne manifestacije na koži ili sluzokoži. Najčešći mehanizam prenosa jeste direktan kontakt, ili, recimo, poljubac sa zaraženom odraslom osobom. Od tog trenutka taj virus ostaje u nama do kraja života, a skriva se u nervima gde mehanizmi imunološkog sistema ne mogu da dopru kako bi ga eliminisali.Tu ostaje učauren sve dok ga nešto ne aktivira.

Okidač može biti svaka promena, na primer: izlaganje suncu bez zaštite, duži stresni periodi, jaka groznica, grip, nagle promene temperature ili menstrualni ciklus. Herpes na usni se često može predosetiti i pre nego što izbije na videlo jer u delu usta osetimo sitno bockanje i peckanje. Tada kažemo da se virus „probudio“, te počinje da izaziva infekciju koja se obično manifestuje pojavom mehurića, najčešće na usnama ili u uglovima usta.

Međutim, može se javiti gotovo na svakoj tački lica gde se dodiruju koža i sluzokoža, tako razlkujemo herpes na nosu, uhu, oku , ili na nekom drugom delu tela (polnim organima, anusu), kao i na koži bilo kog dela tela. Prvi simptomi herpesa počinju dan pre izbijanja plikova, u vidu bola, peckanja i zatezanje kože. Potom se pojavljuje prvi mehurić,a uslediće ih još – izbijaće jedan do drugog i širiće se u zavisnosti od jačine infekcije.

Nakon tri dana mehurići pucaju i iz njih izlazi tečnost koja se suši, formirajući tako krastice. Ma koliko bile neprijatne, ne treba ih dodirivati ili mazati agresivnim sredstvima, jer se herpes na usni tako može proširiti na okolne regije. Opšti simptomi herpesa nekada uključuju i povišenu telesnu temperaturu, bolove u mišićima, opštu slabost, smanjen apetit i uvećanje limfnih čvorova.

KAKO DA VAM GROZNICA NA USNI NESTANE ZA DVA DANA

Promene na koži ili sluzokoži koje izaziva oralni herpes na usni, kao i prateći simptomi infekcije herpes simpleksom, povlače se spontano, najčešće nakon sedam do deset dana. Međutim, groznica na usni se može izlečiti i za samo dva dana, kako tvrde savremeni lekari i imunolozi.  Ukoliko planirate da lečenje herpesa započnete medikamentima, opšta preporuka je da koristite aciklovir mast za herpes. Evo kako da to izvedete:

  • Pre pojave mehurića i već pri prvim nagoveštajima bola i zatezanja treba intervenisati primenom antivirusnog leka aciklovira u obliku masti, koji se nanosi na svakih 15 minuta, ali ne duže od dva sata. Tako će se izbeći formiranje mehurića i herpes na usni biće eliminisan za samo 48 sati. Ukoliko se radi o genitalnom herpesu ili onom koji izazivaju drugi virusi, obavezno se treba javiti lekaru. Lečenje herpesa na svoju ruku nije preporučljivo, posebno kada je reč o primeni lekova. Nakon pojave mehurića – ako se jedan mehurić već formirao, možete upotrebiti gel za stezanje tkiva na bazi aluminijum-hlorida (mazati dvaput dnevno). Već posle prvog nanošenja ovog preparata smanjuju se svrab, peckanje i zatezanje karakteristični za groznicu na usni. Pored toga, on ima i antiseptičko dejstvo, što ubrzva izlečenje i smanjuje mogućnost da se rašire promene na koži ili sluzokoži.

HERPES NA USNI U TRUDNOĆI 

Trudnice umeju itekako da se zabrinu kada im se pojavi herpes na usni u toku trudnoće. Razloga za preteranu paniku ipak nema i kada se ova promena na koži manifestuje. U većini slučajeva radi se o virusu herpes simpleksu i najčešći uzročnik je pad imunuteta tokom trudnoće.

Svakako sve trebate preneti vašem lekaru, kako biste dobili odgovarajući savet i eventualno terapiju. Sa herpes zoosterom je malo ozbiljnija situacija i tu vam je neophodna stručna pomoć. Napomena: nemojte upotrebljavati aciklovir mast za herpes pre konsultacija sa vašim doktorom, niti bilo koji drugi medikament, ne uzimajte tek tako na svoju ruku.

Neki opšti savet za trudnice bi bio da se odgovorno ponašaju – ljubljenje nije previše poželjno u trudnoći. Lekari vam mogu prepisati pojedine lekove, kojim ćete ubrzati oporavak, takođe preporuka kod groznica u trudnoći je uzimanje više vitamina iz B grupe, kako biste se dodatno zaštitili i ojačali imunitet.

Trudite se da se što manje izlažete stresu, jer i on itekako može biti okidač za herpes na usni, nemojte se ni previše izlagati sunčevim zracima – samo onoliko koliko je dovoljno u toku dana. Zdrava ishrana u trudnoći je veoma važna i igra veliku ulogu u prevenciji herpesa, stoga maksimalno iskoristite sezonsko povrće i zdravo sveže voće..

VIRUS HERPES KOD DECE I ODRASLIH

herpes na usni lečenjeVirus herpes simpleks nalazi se u serumu (tečnost u mehurićima), a prenosi se direktnim kontaktom – ljubljenjem, usled neadekvatne lične higijene, zajedničke upotrebe pribora za jelo i dr….Najugroženija su svakako deca, koja se s njim susreću prvi put, ali će, ukoliko se zaraze, morati da se bore protiv ove infekcije do kraja života.

Osobe koje često imaju herpes na usni ili bilo koju drugu vrstu herpesa moraju biti odgovorne i tokom infekcije trebaju  voditi više računa o ličnoj higijeni. Nakon što je dodirivala mehuriće, posebno ukoliko su u fazi pucanja, svaka osoba obavezno mora oprati ruke.

Treba takođe znati da je virus prisutan u inficiranom području i nekoliko nedelja nakon primarnog labijalnog ili genitalnog herpesa. Inficirana osoba mora izbegavati prisne kontakte s drugim osobama (ljubljenje, seksualni odnos, korišćenje istog escajga za jelo), te koristiti samo svoje peškire i papirne maramice za jednokratnu upotrebu.

GROZNICA NA USNAMA I KOMPLIKACIJE

Kod osoba koje imaju zdrav imunološki sistem, infekcija herpes simpleksom ostaje lokalizovana najčešće kao neprijatan herpes na usni (groznica na usnama) ali se javlja i na genitalijama, i veoma retko je opasna. Ozbiljnije komplikacije mogu se javiti kod rizičnih grupa, među kojima su najugroženija novorođenčad, kao i starije
osobe s hroničnim oboljenjima, kao i osobe čiji je imunološki sistem oslabljen drugim poremećajima ili lekovima (oboleli od side, osobe na invazivnim terapijama, kao što su zračenje ili hemoterapija).

KAKO LEČITI HERPES NA USNAMA PRIRODNIM METODAMA

Alternativna rešenja za herpes na usni svakako postoje, možda nisu tako brza i efikasna kao kakva kupovna mast za groznicu na usni, ali su u pitanju prirodna sredstva koja vam nikako neće naštetiti, jer se nećete dodatno izlagati farmakološkim preparatima, a sa druge strane olakšaćete postojeće tegobe i ublažiti problem. Evo jednog provereno delotvornog leka..

  • Umočite štapić za uši u mešavinu vode i sirćeta (u jednakim količinama) i nanosite ga na mehuriće svakih desetak minuta. Ponovite to tri do četiri puta u toku jednog dana. Značajno ćete ubrzati vaš oporavak uz ovaj prirodni lek protiv herpesa na usnama.

Kako se rešiti herpesa na usni uz pomoć domaćeg meda i belog luka

  • Tri češnja belog luka narendajte na sitno i zatim pomešajte sa 1oo grama domaćeg-prirodnog meda. Kad ste to napravili lagano premazujte herpes na usni i to detaljno da mešavina prodre u sve inficirane delove.

Ulje od bundeve je prirodni lek protiv herpesa na usnama

  • Za groznicu na usni se veoma dobro pokazalo i bundevino ulje, kojeg danas lako možete pronaći u gotovo svim biljnim apotekama. Potrebno je da inficirane delove usana premazujete 4 puta dnevno.

Propolis kapi su proveren recept

  • Svakodnevno pijte propolis kapi zarad podizanja imuniteta, a sa blagim uljnim rastvorom od propolisa možete i premazivati herpes na usni..

Kod groznice na usnama pomaže i heljdino brašno

  • Svaki dan možete jednu malu kašičicu brašna od heljde preliti sa dve male šolje ključale vode(potrebno je i kratko prokuvati), skinite sa šporeta pustite barem pola sata -sat da se prohladi i kasnije sa tim premazujte vaš nelagodni herpes na usni.

Aloja vera protiv herpesa

  • Uzmite nešto krupnije alojine listove i uzdužno ih rasecite. Pre odlaska na spavanje prislonite ih na svoje lice, na mesto gde se formirao herpes, pričvrstite sa elastičnim zavojem kao oblogu, te tako ostavite da prenoći.

Lekovita nana leči groznice 

Prelijte malu kašičicu mente sa dva decilitra tek provrele vode, te blago na pari kuvajte poklopljeno ne duže od petnaest minuta. Skinite sa šporeta ali i dalje poklopljeno pustite da odstoji dobrih 30-tak minuta. Sada dobro procedite, te premažite oralni herpes. Uz ovaj prirodni lek, poželjno je i piti nanin čaj.

Soda bikarbona protiv herpesa

  • Malu kašičicu sode bikarbone promešajte sa istom količinom soli i dodajte im vode. Kada smesa postane gusta poput tečnije pavlake (milerama), tada je upotrebite za herpes na usni i to tako što ćete lagan premazivati do tri puta tokom dana inficirano mesto..

DOMAĆA KREMA PROTIV HERPESA – RECEPT

Narodnih receptura za lečenje ove virusne infekcije ima stvarno dosta, a mi i da hoćemo ne možemo sve zapisati u jednom članku. Ono što je nama privuklo pažnju je recept naše stalne čitateljke Milene R. koja nam je i poslala pomenuti recept, te joj se zbog toga ovom prilikom zahvaljujemo..

Za ovaj recept potrebna vam je biljka Melisa Officinalismatičnjak i to osušen, kojeg trebate izručiti u odgovarajuću manju šerpicu i preliti sa kvalitetnim maslinovim uljem(kao zamena se dobro pokazalo i bademovo ulje). Sve zajedno zagrevajte pet do max. deset minuta, ali tako da ne proključa. Sada sve sklonite sa šporeta i pustite da se malčice prohladi. Dobijena krema protiv herpesa biće još bolja i delotvornija ako dodate u nju i jedan mali komadić pčelinjeg voska. Sada sve zajedno prespite u jednu odgovarajuću kutijicu i najbolje je da je čuvate u frižideru..

Dok herpes na usni mažete sa ovom domaćom kremom, preporuka je da se pije i čaj od slatkog korena. Ukoliko su kod vas infekcije jako česte i prirodni lekovi ne pomažu, obavezno se radi konsultacija obratite vašem lekaru..

Sponzorisani linkovi:
f