Feature post image

Šta je homeopatija i kakvi su homeopatski lekovi

Homeopatja je danas druga metoda lečenja u svetu po brojnosti među opštom populacijom. Ove podatke objavila je Svetska zdravstvena organizacija. Naime, na prvom mestu je kineska tradicionalna medicina, na trećem fitoterapija, a tek na četvrtom zvanična alopatska medicina.

„Homeopatski lekovi su sve traženiji i u Srbiji“. Ovo tvrdi poznati homeopata iz Novog Sada dr Lazar Trifunović. On je jedan od retkih fakultetski obrazovanih homeopata u našoj zemlji. (završio Vestminster univerzitet u Londonu).

Homeopatija ne isključuje shvatanja i dostignuća savremene medicine, već naprotiv samo dopunjuje to znanje. Ono u čemu se razlikuje jeste potpuno drugačije viđenje čoveka – vidi ga kao energiju.

Ovaj tekst je prevashodno zamišljen kao uvod u homeopatiju. Saznaćete koji se to homeopatski lekovi primenjuju danas i kakva su iskustva korisnika sa njima. Pripremili smo vam i video intervju sa Lazarom Trifunovićem, koji je više nego koristan…

Šta je homeopatija?

Homeopatija je priznata grana tradicionalne medicine i zasniva se na podsticanju samoizlečenja kod svakog pojedinca. U tu svhru koristi se mala količina preparata – homeopatskih lekova koji se unose u organizam.

Kad i kako je nastala?

Tvorac homeopatije, u obliku u kojem se danas primenjuje širom sveta, jeste dr Samuel Hahnemann (1755-1843). Njegov „Medicinski organon“ započinje sa rečenicom: „Lekarova uzvišena i jedina misija jeste da povrati zdravlje bolesniku„…

Naime ova metoda lečenja se ne ograničava sa fizičkim nivoom postojanja, već čoveka posmatra kao vitalnu (životnu) silu.

Homeopaija nam ukazuje na energiju koja se manifestuje na tri nivoa:

  1. mentalnom,
  2. emotivnom,
  3. fizičkom.

Pod dejstvom raznih uticaja, vitalna sila može izaći iz balansa. To se u homeopatiji smatra bolešću koja se određenim simptomima manifestuje upravo na mentalnom, emotivnom ili fizičkom nivou. Tako da, bolest može postojati samo na energetskom nivou gde se upravo nalazi vitalna sila, a sve što se dešava na ostala dva nivoa nije ništa drugo nego manifestacija oboljenja.

Posmatranjem čoveka kao energije, homeopatija ne negira metode klasične medicine, već ih, naprotiv, dopunjuje. Ona zalazi u oblasti živog bića koje su nepoznate oficijelnom načinu lečenja.

Kada je homeopatija zvanično priznata?

To se dogodilo početkom osamdesetih godina prošlog veka. Dakle pre više od 35 godina zvanično je priznata. Tada je na kongresu tradicionalne medicine u Alma Ati, lečenje homeopatijom uvršteno na listu standardnih alternativnih terapija.

Kako smo već napomenuli homeopatija trenutno zauzima drugo mesto po brojnosti među opštom populacijom. Ova metoda samoizlečenja je sve zastupljenija i u zapadnim, tipično kapitalističkim zemljama. Opet zastupljena je onoliko koliko joj to zvanična medicina i farmacija dozvoljavaju.

U zemljama sa visokom standardom vlada opšta pomama za homeopatskim lekovima i homeopatama.

Homeopatski lekovi bude organizam

Homeopatija nije garancija za izlečenje svih bolesti, kako tvrdi Lazar Trifunović. On još dodaje kako ona ne može zameniti hirurgiju. Nije svemoguća, ali svakako može pomoći u mnogim drugim slučajevima.

Homeopatski lekovi pomažu organizmu obolelog da pronađe put do samoizlečenja. Oni ga bude i pomažu na pravi način sve do potpunog ozdravljenja.

Homeopatija ima dugu istoriju i veliko iskustvo brojnih generacija terapeuta i zato je nipošto ne treba zanemarivati. Tajne izlečenja koje su sakupljene u homeopatskim metodama nikako nisu za odbacivanje. To je, uostalom, konstatovala i moderna alopatska medicina koja je homeopatama ustupila odgovarajući prostor i poklonila im veliku pažnju…

Homeopata Lazar Trifunović intervju

Naš tekst koji je zamišljen kao uvod u homeopatiju ne bi bio kompletan bez ovog intervjua. U pitanju je emisija Agape. U njoj je popularni voditelj Aleksandar Gajšek ugostio čuvenog novosadskog i srpskog homeopatu Lazara Trifunovića.

Emisija datira iz 2012 godine, ali nije izgubila na aktuelnosti.  Puno korisnih informacija, odvojite vaše vreme i obavezno pogledajte..

Holistički pristup zdravlju

Utvrili smo i sada znamo da homeopatija ne leči bolest u klasičnom smislu te reči. Ona ukazuje na poremećaj energije koji za posledicu ima pojavu raznih zdravstvenih tegoba. Da li će se energija izbalansirati i hoće li doći do ozdravljenja zavisi od mnogo faktora.

Navešćemo neke:

  • Konstitucija čoveka,
  • Nasledne i stečene predispozicije za bolesti (mijazmi),
  • Načina i uslovi u kojima osoba živi.

Pojednostavljeno, izlečenje više zavisi od bolesnika nego od toga od koje bolesti boluje.

Holistički pristup podrazumeva da se prilazi čoveku kao jedinstvenoj individui. Malo je opštih mesta gde će homeopata dve osobe lečiti potpuno isto. Recimo da se prepisuju unapred predviđeni homeopatski lekovi za alergiju ako je to slučaj.

Lečenje homeopatijom – osnovni prinicipi

Dr Samuel Hahnemann je sprovodeći istraživanja na sebi došao do neverovatnih zaključaka. Uverio se pre svega da ukoliko uzimamo veće doze pojedinih supstanci, možemo i sami izazvati bolest. Tačnije simptome bolesti koju inače lečimo (sa manjim količinama istog leka).

Zahvaljujući tom saznanju, Hahneman je razradio jedinstven sistem lečenja – homeopatiju. Dakle, bolest se tretira upravo onim sredstvom koje bi kod zdravog čoveka izazvala te simptome. Da baš tako, oboleom se daju određeni pripravci koji daju pomenute znakove bolesti.

Od tada pa sve do danas pojavljuju se najrazličitiji homeopatski lekovi, a potražnja za homeopatama je sve veća.

Najbolji homeopatski lek za sinuse i alergije

Kompletan metod lečenja ćemo vam približiti jednim svakodnevnim primerom:

Koliko vam se često desi da vam zasuze oči prilikom sečenja luka? Da li vam pri tome procuri i nos? Pa zar nisu to tipični simptomi prehlade, gripa, upaljenih sinusa pa čak i nekih alergija? Da upravo tako…

Šta mislite koji je onda najbolji homeopatski lek za sinuse? Pogađate upravo je to crveni luk Allium Cepa. Ukoliko imate problema sa pomenutim tegobama, homeopata će vam prepisati mikro doze ovog proverenog homeopatskog leka.

homeopatija iskustva
Homeopatski lekovi; Photo: Pixabay

Kako se pije homeopatski lek?

Homeopata propisuje lek u obliku tablete, granula, praška ili tečnog rastvora.

Petnaestak minuta pre i posle uzimanja medikamenta ne biste smeli ništa stavljati u usta. Ovo se odnosi čak i na vodu, pastu za zube koja sadrži mentu ili cigaretu. Isto tako, preporučuje se izbegavanje peperminta, kafe i pojedinih čajeva.

Izbegavajte sve proizvode koji sadrže mentol, kamilicu, eukaliptus ili kamfor. Upravo oni mogu poništiti delovanje homeopatskog pripravka.

Nakon uzimanja leka pacijent može zapaziti neke promene:

  • Neke osobe su izuzetno dobro raspoložene i pune optimizma.
  • Drugi reaguju kao da im se stanje nakratko pogoršalo, što je signal da je
    homeopatski lek počeo da deluje.

Reakcije organizma na homeopatski lek

Nazeb, osip ili neki drugi oblik stanja mogu da se pojave kao efekat čišćenja organizma. Ipak ne trebate brinuti zbog toga jer je to veoma važan deo lečenja.

Homeopatija nuspojave su prava retkost

U slučaju akutnih bolesti izlečenje homeopatskim preparatima je brže i  efikasnije. Ovi pripravci ne izazivaju neka neželjena dejstva, za razliku od teških lekova iz alopatske medicine. (jedno leče drugo pogoršavaju)

Tako, recimo, grip, koji uz tretman alopatske medicine prolazi tek za sedam dana, ovde se leči puno brže. Zabeleženo je da kod pacijenata koji sprovedu lečenje homeopatijom gripa prolazi već sledećeg jutra.

Koliko traje homeopatska terapija?

Dužina terapije zavisi od vrste tegoba, kao i od individualnih osobina
pacijenta. Samo homepata vam može prepisati tačnu dozu leka i odrediti to koliko ćete ga dugo uzimati.

Kakva su iskustva sa homeopatijom

Najbolji efekti postižu se ukoliko se homeopatija kombinuje sa zvaničnom medicinom (alopatskom). Ovo je postala praksa u mnogim bolnicama u razvijenim zapadnim zemljama.

Teško je nabrojati sve bolesti u čijem lečenju homeopatski lekovi daju odlične rezultate. Ipak, najčešće se primenjuju:

Homeopatija uspešno leči i upalu pluća, gastritis, urinarne infekcije, pa čak i povrede. Opisani su slučajevi neuporedivo bržeg zarastanja koštanih preloma kada se primenjuje homeopatska terapija.

Nataša Pavlović  – probala sam homeopatiju

Poslednjih godina i kod nas je sve popularnija alternativna medicina i mnogi se okreću njenim metodama. Neke od lekara, praktičara ovih metoda Nataša je ugostila u emisiji. „Praktična žena„. Ponešto od alternativne medicine isprobala je i sama.

Pošto imam slabije kosti, uzimala sam homeopatski preparat kalcijuma. Kada sam nakon godinu-dve otišla na kontrolu kod lekara, rekli su mi da mi se stanje popravilo i pitali me šta sam pila. Odgovorila sam da ništa nisam pila, zaboravivši taj lek, jer sam izgleda podsvesno lekom smatrala samo one klasične lekove. A izgleda da je pomoglo.

I deci ponekad, kada imaju povišenu temperaturu, dajem homeopatske lekove. Nisam stručna da kažem jesu li oni zaista pomogli ili se organizam sam izborio sa problemom. Stoga da ne bih mogla sa sigurnošću da kažem više o tome. 

Ne bih davala deci te preparate da imam i najmanju sumnju u homeopatiju. Verujem da je to potpuno prirodna metoda samoizlečenja. Kaže voditeljka Nataša..

natasa pavlovic homeopatija
photo: Instagram

Koliko je bezbedna homeopatija za decu

Za ovaj odgovor ne treba vam najbolji homeopat u Beogradu ili Novom Sadu. Jedno je sigurno, blagi homeopatski pripravci su potpuno bezbedni za mališane.

Zbog svoje netoksičnosti homeopatski lekovi za decu su pogodni čak i za male bebe. Naravno tada su obavezne konsultacije sa vašim pedijatrom.

Upotreba kod odraslih je takođe sigurna

Kada je reč o blažim tegobama, primena ove metode često je dovoljna za potpuno izlečenje.

Sve veći broj lekara kombinuje homeopatiju sa fitoterapijom, akupunkturom ili kiropraktikom. Naime, samo čist holistički pristup može obezbediti efikasno i kompletno isceljenje organizma.

Homeopatija da ili ne

Još je Paracelzijus(1493-1541) utemeljio princip „slično se sličnim leči“ na kojem se zasniva današnja homeopatija. Ona pomaže prirodnu tendenciju ljudskog tela za samoizlečenjem, koja je sastavni deo svakog živog bića.

Homeopatski lekovi deluju kao stimulansi ove prirodne sposobnosti koja pod dejstvom raznih uticaja može biti usporena ili blokirana. Rezultat ovakovog pristupa lečenju nije samo odsustvo fizičkih bolesti nego i mentalno-emotivna ravnoteža, povećana energija i osećaj sreće i zadovoljstva.

Sponzorisani linkovi:
f