Feature post image

Titranje oka i zašto oko treperi

KAKO UMIRITI IGRANJE I TITRANJE OKA 

Nevoljno titranje oka je u medicini poznatije pod nazivnom Blefarospazam ili Miomikija oka, tj. trzanje očnog kapka. Pojava da oko igra je dosta česta, i podjednako je prisutno igranje desnog oka kao i levog među ukupnom populacijom. Ovo je sve češći problem zbog višečasovne upotrebe računara i gledanja u različite ekrane (televizor, mobilni telefoni, tableti, laptop računari).

Recimo i to da je kod nekog više prisutno trzanje u gornjem kapku, dok je kod drugih to slučaj u donjem delu oka.  U našem tekstu daćemo vam par koristih uputstava kako biste igranje oka sveli na najmanju moguću meru, isto tako daćemo vam odlične savete kako poboljšati vid u 10 koraka

Koliko je igranje oka opasno po vid?

Problem jeste neugodan, ali ne morate se previše brinuti – titranje oka neće uzrokovati veća oštećenja ili čak kako mnogi misle gubitak vida. Nevoljno titranje kapka nije samo iritantna pojava već može uzrokovati neprijatnost, jer mislite da svi oko vas to primećuju, te vas to dodatno uznemiruje i stresira. Dobra vest je to sto je igranje oka u većini slučajeva bezopasna pojava, čak i ako traje satima ili danima. Osim toga, to je gotovo neprimetno za okolinu, iako vi verovatno mislite suprotno

Glavni uzroci zašto oko treperi jesu pomenuti stres, hronični umor i zamor očiju, previše kofeina ili ekstremno naprezanje očnih mišića, što može biti posledica dugih perioda rada za kompjuterom, dugotrajno čitanje knjiga i slično. Pored svega nabrojanog brojni uzročnici su i danas nepoznati oftamolozima, a titranje oka i kapaka se povezuje i sa pojedinim abnormalnim funkcijama živaca unutar same baze mozga, koji kontrolišu našu celokupnu koordinaciju pokreta.

Nije redak slučaj da se lekarima često obraćaju osobe sa simptomima suvog oka, ukazujući im na ovaj problem. Najnovija istraživanja povezuju titranje oka sa suvim očima i obratno. Kod obolelih se obično tegobe javljaju neposredno jedna uz drugu.

Titranje oka nedostatak vitamina i minerala kao uzrok

titranje oka Nežno masiranje očnih kapka može uvek da pomogne, kao i primena toplog ili hladnog obloga (u zavisnosti od toga šta vam više prija), u trajanju od deset minuta. Ukoliko se titranje oka i trzanje kapka nastavi u dužem periodu, ili ne pomogne nijedna tehnika opuštanja, onda je moguće da je to znak nedostatka nekog minerala – kao sto je, na primer, manjak magnezijuma u organizmu.

U vrlo retkim slučajevima, nevoljno igranje oka može ukazivati na infekciju oka, konjunktivitis ili neki neurološki poremećaj (kao što je migrena). Izuzetno je važno da se obratite oftalmologu ukoliko je trzanje očnog kapka praćeno crvenilom i bolom u oku. Vrlo mala doza botoksa takođe je jedno od rešenja za ovaj problem.

U svakom slučaju najbolja preporuka je da se obavi kompletan oftamološki pregled, kako bi specijalista mogao da utvrdi u kakvom su stanju vaše oči, te da bi se otkrio uzrok problema, a kasnije i odredila najbolja terapija. Jednostavnom analizom mokraće možete utvrditi deficit magnezijuma u organizmu, koji ćete lako nadomestiti uzimanjem odgovarajućih suplemenata ili namirnicama koje su bogate ovim mineralom.

Titranje oka značenje, praznoverje i drugi mitovi

Sledi vrlo interesantan deo teksta, mada potpuno ćemo razumeti neke od vas ukoliko i ne nastavite sa čitanjem. Živimo u regiji gde broj tumača snova, vidovnjaka, belih magova i drugih čudesa od nesretnih devedesetih pa na ovamo uopšte nije zanemarljiv – naprotiv sve ih je više. Svako od njih ima svoju verziju priče npr. šta znači kad levo oko igra, ili imate treperenje desnog oka.

Svedoci smo da pojedine televizije, u kasnim noćnim satima emituju takve emisije, te ovakva pitanja vezana za titranje oka – levog ili desnog, uopšte nisu retka i dovode se u vezu sa važnim „sudbinskim“ stvarima. Jedni recimo tvrde da kad igra levo oko sigurno ćete videti vašeg voljenog, javiće se nakon dugog puta, neki dobitak, dobra vest itd.

Balkan definitivno nije jedini prostor u kom se igranje oka dovodi u ovaj kontekst, sa praznoverjem i slično. Naime Kinezi tvrde da je igranje levog oka sreća, ali kada igra desno oko to je vrlo loš predznak. Ako osećate igranje u levom kapku i to skroz dole, onda vas definitivno neko ogovara..

U Indiji obrnuta situacija od Kine, što znači desno oko sreća, levo „bad luck“ kako kažu englezi. Havaji su takođe specifični, i tamo se titranje oka i to levog tumači kao dolazak nekog stranca u porodicu, a ukoliko konstantno to oko igra, to znači samo jedno – potpuni raspad familije. U Africi su tumačenja veoma raznolika od plemena do plemena itd…

Da se mi ne bi dalje bavili sudbinom, gledanjem u šolju, prebiranjem po pasulju (opet malo šale – ne zamerite) i slično, ukoliko vas ta tematika interesuje, postoji bezbroj portala, blogova, foruma i svega drugog, gde vas niko ne sprečava da potražite odgovor…

Titranje oka vas ne bi trebalo previše zabrinuti, gledajte da se opustite, ako vas baš iritira stavite blagu oblogu, ukoliko je učestalo idite lekaru, ukoliko ste praznoverni, mi vam ne možemo pomoći…

Sponzorisani linkovi:
f