Feature post image

Izostanak menstruacije razlozi zašto ciklus kasni

Izostanak menstruacije nije bolest, već signal da nešto u organizmu nije kako treba. Kašnjenje i izostanci menstrualnih ciklusa, normalne su pojave tokom trudnoće, perioda dojenja i menopauze.

Amonareja se neretko javlja i kod žena koja su imale skroz redovne cikluse. Stoga ukoliko primetite da vam menstruacija izostane čak 3 puta u šest meseci, obavezno se javite lekaru.

Mnoge žene se pitaju koliko može kasniti menstruacija te neretko zbog toga upadnu u još veće probleme. Rešenja svakako ima, trebate biti obazrive i strpljive i rezultata će biti.

Ukoliko vam izostaju menstruacije mogu vam pomoći i brojni pripravci od lekovitog bilja. Oni su odlična prirodna dopuna konvencionalnoj terapiji. Pripremili smo vam velik broj recepata i saveta, o čemu će biti reči u daljem tekstu…

Koji su razlozi za izostanak menstruacije a nije trudnoća

Uzroci za izostanak menstruacije mogu biti brojni. Ipak, pre nego što se pozabavimo sa njima, najpre da pojasnimo koje sve vrste poremećaja ciklusa razlikujemo:

Najčešće se javlja sekundarna amenoreja, što znači da menstruacija izostaje kod žena koje su je već ranije imale. Pored trudnoće ili dojenja kada je uobičajena, uzroci mogu biti i stresne situacije na poslu ili pod porodičnim krovom.

Česta je pojava izostanak menstruacije zbog ciste (policistični jajnici). Ona može nastati i usled:

 • preterane upotrebe kontraceptivnih pilula,
 • lekova poput kortikosteroida,
 • zbog neuhranjenosti,
 • problema u endokrinom sistemu (najčešće sa hipofizom ili štitastom žlezdom) u prevremenoj menopauzi,
 • te usled neke od autoimunih bolesti.

S druge strane, ako tinejdžerka sa navršenih 15 godina ili 2 godine nakon početka puberteta još nije imala svoje prvo menstrualno krvarenje, reč je o primarnoj amenoreji.

Izostanak menstrualnog ciklusa kod tinejdžerki nije bolest, ali je svakako jasan pokazatelj da nešto nije u redu sa organizmom.

Veoma često su posredi:

 • nerazvijeni reproduktivni organi,
 • poremećaj rada hipofize,
 • oslabljeni apetit,
 • preterana fizička aktivnost,
 • nepravilna ishrana ili poremećaj u ishrani.
izostanak menstruacije razlozi i uzroci
Foto: Pixabay

Rizik za kašnjenje menstuacije skriven u genima

Kada se govori o amenoreji, tri grupe pripadnica lepšeg pola najčeće su izložene riziku.

 1. Tu pre svega spadaju one u čijoj je porodici bilo žena koje su se suočile sa izostankom menstrualnog ciklusa.
 2. Takode, rizik je veći u slučaju žena koje pate od bulimije ili anoreksije,
 3. Kašnjenje menstruacije se javlja i kod dama koje želeći da dovedu svoj fizički izgled do savršenstva, preteruju u vežbanju.

Važno: Ukoliko imate neredovne cikluse, ali Vam se menstruacija ipak javlja posle 35 dana pa sve do 6 meseci  – u pitanju je oligomoenroeja.

Nespecifični simptomi kašnjenja menstruacije

Izostanak menstruacije u puberetetu, tj. primarna amenoreja može biti praćena:

 • glavoboljama,
 • suviše visokim krvnim pritiskom za taj uzrast,
 • problemima sa vidom,
 • pojavom bubuIjica i akni,
 • kao i nekontrolisanim rastom dlaka po telu. Pojačana maljavost kod tinejdžerki u velikoj meri utiče na samopouzdanje i raspoloženje, te je neophodno uraditi testove.

Preporuka: kako ukloniti neželjene dlačice sa lica potpuno prirodno...

Nasuprot tome, na sekundarnu amenoreju pored problema sa vidom i glavobolje mogu ukazivati i:

 • česta mučnina u želucu,
 • otekle grudi,
 • nekontrolisana žed tokom dana i noći,
 • Koža počinje da tamni na pojedinim mestima.

Posebnu pažnju treba obratiti na talase znojenja – valunge, iznenadne promene raspoloženja i depresiju. Javlja se i suvoća vagine, s obzirom na to da ti simptomi kašnjenja menstruacije mogu ukazivati na nedostatak estrogena. Upravo ovaj homon može biti jedan od uzroka i potpunog izostanka menstrualnog ciklusa.

Ukoliko se uzrok ne otkrije blagovremeno, izostanak menstruacije može sprečiti ženu da se ostvari u ulozi majke. Ako je pak uzrokovan niskim nivoom estrogena, povećava se rizik od razvoja osteoporoze.

Kako ubrzati menstruaciju koja kasni više meseci

Pravilna i detaljna dijagnostika je ključna, stoga se za svaki izostanak menstruacije koji se ponavlja više od tri puta, mora otići doktoru.

Lekar će tokom pregleda posebnu pažnju posvetiti karličnom predelu, ne bi li ustanovio potencijalne probleme sa reproduktivnim organima.

Ukoliko je u pitanju primarna amenoreja, prekontrolisaće grudi i genitalije kako bi proverio da li se telo u skladu sa pubertetom, da li se normalno razvija i menja. Lekar može tražiti i ultrazvuk, da bi video postoje li anomalije na reproduktivnim organima.

Kako se postavlja dijagnoza amonareje

Naš savet je da uradite odmah:

 • određivanje nivoa beta HCGa,
 • kompletnu krvnu sliku,
 • glikemiju (šećer u krvi),
 • hormonalni status (estrogen, progesteron, FSH, LH, prolaktin, hormone štitaste žlezde i hormone nadbubrežne žlezde).

Javite se svom ginekologu sa navedenim nalazima, te ponovite ginekološki i ultrazvučni pregled. Radi Vašeg sveobuhvatnog pregleda preporučujemo i pregled specijaliste endokrinologa.

Izostanak menstruacije test na trudnoću negativan

Ukoliko je reč o sekundarnoj amenoreji, potrebno je nekoliko analiza da bi se utvrdio uzrok. Najčešće se prvo radi test na trudnoću, a ako je on negativan rade se sve gore navedene procedure.

Dakle ispituje se rad štitaste žlezde i jajnika, nivo hormona prolaktina koji može ukazati na tumor hipofize.. Važno je da proverite i količine muških hormona u krvi.

Do amenoreje/oligomenoreje mogu dovesti različita patološka stanja kao što su:

 • nagli gubitak telesne težine,
 • emocionalni i psihički stres,
 • poremećaji funkcije endokrinih žlezda – hipofize,
 • štitaste i nadbubrežne žlezde,
 • oboljenja i poremećaji funkcije jajnika (sindrom policističnih jajnika, prevremena ovarijalna insuficijencija, endometrioza.

Kako se leči izostanak menstruacije?

Budući da izostanak menstruacije uvek ukazuje na neki zdravstveni problem, terapija pre svega podrazumeva lečenje uzroka.

Ukoliko je kašnjenje menstrualnog ciklusa uzrokovano poremećajima u radu hipofize ili štitaste žlezde, najčešće se reguliše lekovima. S druge strane, ako je tumor na nekoj od žlezda uzrok poremećaja, operacija je često najprihvatljivije rešenje.

Ukoliko je amenoreja izazvana hormonskim disbalansom, preporučuje se hormonska terapija. Ona podrazumeva povećanje nivoa estrogena ili progesterona.

Lekari često preporučuju i suplemente kao dopunu konvencionalnoj terapiji. Najčešće su oni na bazi kalcijuma, te vitamina D, K i B6, kao i esencijalnih masnih kiselina.

Kako izazvati menstruaciju čajevima

Priopremili smo vam nekoliko odličnih prirodnih recepata i čajeva koji će vam pomoći da uspostavite redovan menstrualni ciklus.

Konopljika za hormonsku ravnotežu

Konopljika, poznata i kao divlji biber ili drvo čednosti, može sniziti nivo prolaktina u krvi. To će normalizovati funkciju hipofize.

Konopljika je efikasna samo ako se uzima tokom nekoliko meseci, tj. tokom dužeg perioda. Jedna studija pokazala je da je kod 10 od 15 žena nakon uzimanja konopljike tokom šest meseci uspostavljen redovan menstrualni ciklus. Međutim, s obzirom na to da ova biljka može neutralisati efekat hormonske terapije, ne treba je uzimati pre konsultacije sa lekarom.

Čaj od konopljike se spravlja tako što se:

puna kašika listova prelije sa 2 dl proključale vode, a popije se nakon što odstoji do 10 minuta.

Ovas reguliše funkciju tiroide

Ako je izostanak menstruacije uzrokovan poremećajem u radu štitaste žlezde, zob, to jest ovas, takode može pomoći.

Napitak se priprema tako što se 1 kg celog zrna prokuva u 3 litra vode. Nakon što malo odstoji. zasladi se domaćim medom i pije tokom dana.

Isti efekat ima i rastavić, a čaj se priprema tako što se 4 do 5 kašika biljke prelije litrom ključale vode, a pošto odstoji pola sata, procedi se i pije u toku dana, najbolje pre jela.

Virak podstiče menstrualno krvarenje

Virak se posebno preporučuje u slučaju da je izostanak menstruacije duži od mesec dana, a čaj se priprema tako što se:

Mala kašičica biljke prelije šoljom proključale vode. Nakon što odstoji 5 do 10 minuta, pije se u gutljajima, najviše dve šolje na dan.

Menstrualno krvarenje podstiče i ljutovnica, a čaj se priprema od suve biljke i to tako što se:

Čajna kašičica usitnjene ljutovnice prelije sa 150 mililitara ključale vode. Nakon što odstoji 15 minuta, procedi se i pije najviše 3 šolje toplog čaja na dan.

Čudotvorno korenje sprečava izostanak menstruacije

Čaj od dumbira takode pomaže osobama kod kojih je izostanak menstruacije nešto duži, a priprema se tako što se:

Usitnjeni komad korena veličine oko 5 cm prelije sa 4 pune šolje ključale vode, a nakon što odstoji 10-15 minuta, procedi se i pije tokom dana.

Koren angelike takode je efikasan, a čaj se priprema tako što se:

15 grama seckanog korena prelije sa 3 decilitra ključale vode.

Osim ovog korenja, može pomoći i peršunov list

30 g svežeg lista preliti litrom ključale vode, a nakon što malo odstoji procediti i piti 3 puta dnevno obavezno pre obroka.

Zaključak

 • Danas je sve prisutniji izostanak menstuacije zbog stresa, pa se mnoge žene i devojke trebaju najpre izboriti sa njim. Koliko god možete živite zdravo, jedite umereno izbegavajte emocionalno prejedanje, redovno vežbajte.
 • Obavezno se javite vašem lekaru ako vam menstrualni ciklus kasni više od mesec dana. Naročito ako se ovakva situacija ponavlja više od 3 puta za pola godine.
 • Vodite dnevnike i trudite se da celokupnu situaciju pratite.
 • Recepti za čajeve od lekovitog bilja, svakako mogu pomoći ali oni su samo dopuna za redovnu terapiju. Nemojte ih uzimati na svoju ruku pre konsultacija sa vašim lekarom..

Izvori i reference:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amenorrhea/symptoms-causes/syc-20369299

https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/absence-periods

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/amenorrhea

 

Sponzorisani linkovi:
f