arterijska hipertenzija simptomi | ishrana | lečenje

HIPERTENZIJA SIMPTOMI I LEČENJE 

Hipertenzija spada među bolesti koje su u velikoj ekspanziji poslednjih par godina,na to najviše utiču nezdrave životne navike, loša ishrana i velika izloženost stresu – stoga je sve više prisutan i visok krvni pritisak na nervnoj bazi.Oboljenje je neugodno i iz godine u godinu uzima danak kod sve mlađe populacije.Glavni problem predstavlja to što su hipertenzija simptomi jako teško uočljivi i često prolaze neopaženo sve do trenutka kada nastanu teška sistemska oštećenja u organizmu, kao što su oboljenja srca, infarkt, moždani udar, aneurizma ii  otkazivanje bubrega.U nastavku ovog članka daćemo vam detaljana uputstva o uzrocima,znakovima oboljenja,preventivi i lečenju hipertenzije.Pored terapija koje nudi zvanična medicina,trudili smo se i da vam damo odgovore na to kako sniziti pritisak prirodnim putem bez lekova koji sa druge strane preporučuju fitoterapeuti i stručnjaci alternativne medicine.Ono u čemu se naročito treba voditi računa je pravila ishrana kod hipertenzije koju preporučuju i jedni i drugi..Pa da krenemo…

ARTERIJSKA HIPERTENZIJA

Trajno povišen krvni  pritisak koji se definiše vrednostima iznad 140/90 mmHg  naziva se arterijska hipertenzija, od kojeg pati svaki četvrti stanovnik naše planete .Na osnovu uzroka nastanka deli se u dve velike grupe:

 • Esencijalna hipertenzija(nepoznatog uzroka koja se dijagnostikuje u 95% svih slučajeva trajno povišenog krvnog pritiska) češće se javlja u porodicama gde već postoji hipertenzija, zatim kod osoba koje unose više kuhinjske soli u ogranizam, gojaznih i fizičkih neaktivnih ljudi, pušača, bolesnika izloženih hroničnom stresu.
 • Sekundarna hipertenzija, kod koje je uzrok poznat (oboljenja hipofize,bubrega, nadbubrega, štitaste žlezde, upotreba kontraceptivnih tableta)…

Esencijalna hipertenzija najčešće zahteva stalnu primenu lekova i redovne lekarske kontrole, dok se sekundarna hipertenzija leči eliminisanjem uzroka.U praksi to ovako izgleda :svaka osoba kod koje je arterijski pritisak prešao tkz. normalne vrednosti od 120/80 mm Hg treba da se podvrgne detaljnom pregledu,kako bi lekar odredio adekvatnu terapiju. Pacijenti sa hipertenzijom prvog (140-159/90-99 mmHg) i drugog stepena (iznad 160/100 mmHg) moraju redovno da uzimaju lekove. Međutim, osobama kod kojih je utvrđeno prehipertenzivno stanje  (120-139/80-89 mmHg), pre nego što pređu na terapiju lekovima, lekar može preporučiti promenu životnih navika poput smanjenja telesne težine, redovnog vežbanja, prestanka pušenja i redukcije unosa soli.Blaga hipertenzija se može na vreme sprečiti i držati pod kontrolom,bez upotrebe medikamenata ako osoba promeni svoje nezdrave navike.

HIPERTENZIJA UZROCI POVIŠENOG KRVNOG PRITISKA

Visok krvni pritisak može nastati kao primarno (idiopatsko) oboljenje, bez jasnog uzroka ili kao sekundarna bolest izazvana nekim organskim poremećajem ili uticajem faktora iz okruženja. U faktore rizika na koje se ne može uticati ubrajaju se nasleđe, životna dob i bolesti metabolizma, pa se tako arterijska hipertenzija češće sreće kod starijih ljudi, kao i kod onih u čijoj užoj porodici postoje dijagnostikovani slučajevi hipertenzije, kao i kod gojaznih ljudi. U ostale česte uzroke spadaju pušenje cigareta, konzumiranje alkohola i kafe, psihička napetost, stres,profesionalna opterećenost i nedostatak fizičkih aktivnosti. Dijabetičari pripadaju veoma rizičnoj grupi, a ostala oboljenja koja mogu dovesti do hipertenzije jesu bolesti srca, bubrega i nadbubrežne žlezde, kao i poremećaj hormonskog balansa. Osobe koje uzimaju lekove za suzbijanje apetita, pilule za kontracepciju, kortikosteroide ili medikamente za lečenje migrene takođe su izložene povećanom riziku od razvoja hipertenzije.Povišen krvni pritisak, pojedinačno gledano, najznačajniji je faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja,i to pre svega srčanog udara (infarkta miokarda), srčane slabosti, iznenadne srčane smrti i sšloga (moždanog udara).Visok gornji krvni pritisak za svakih 20 mmHg udvostručuje šanse za nastanak ovih neželjnih stanja i bolesti, zbog čega je od presudnog značaja rano prepoznavanje znakova arterijske hipertenzije i adekvatno lečenje.

HIPERTENZIJA SIMPTOMI VISOKOG PRITISKA

Hipertenzija se naziva i „tihi ubica“ jer se kod većine pacijenata simptomi visokog pritiska  ne mogu  jasno prepoznati pa se bolest otkriva slučajno, najčešće tokom nekog rutinskog pregleda. Zato lekari ističu značaj redovnog merenja pritiska, posebno kada je reč o osobama koje pripadaju visokorizičnoj grupi (dijabetičari, oni sa naslednom sklonošću i sl..).Kada dođe do značajnog povećanja krvnog pritiska, javljaju se prvi simptomi hipertenzije : jaka glavobolja, vrtoglavica, zbunjenost i problemi sa vidom, što  ponekad prati i tup bol u grudima, otežano disanje i nepravilni srčani otkucaji.U nekim slučajevima bolesnik se žali na pulsiranje u vratu,grudima ili ušima, a javlja se i krv u mokraći – najčešće samo u tragovima.Hipertenzija simptomi mogu biti i zujanje u ušima (tinitus),kratak dah i brzo zamaranje i pri najmanjim fizičkim aktivnostima(penjanje uz stepenice u višespratnicama i slično).Osobe koje primete ove znake hitno se moraju javiti lekaru, jer se verovalno radi o hipertenzivnoj krizi koja predstavlja uvod u moždani udar ili infarkt.Takva hipertenzivna kriza ,predstavlja nagli skok krvnog pritiska praćen jakom glavoboljom, povraćanjem i prolaznim neurološkim deficitima. To je hitno stanje i zahteva brzu reakciju kako bi se visoki krvni pritisak snizio te sprečile posledice koje mogu biti fatalne.

arterijska hipertenzija simptomi

MERENJE KRVNOG PRITISKA I POSTAVLJANJE DIJAGNOZE

Osnova za postavljanje dijagnoze hipertenzije jeste merenje krvnog pritiska pomoću aparata ili stetoskopom koji registruje pulsiranje krvnog suda.Vrednosti se očitavaju u milimetrima živinog stuba (mmHg) i mogu znatno varirati čak i u toku dana, što zavisi od uzrasta pacijenta, stepena nervoze i uzbuđenja u trenutku merenja, aktivnosti, lekova koje uzima, stanja srca. Zato se zaključak ne sme donositi na osnovu jednog merenja, već je potrebno da bar tri očitavanja budu povišena da bi se dijagnostikovali hipertenzija simptomi. Da bi se dijagnoza potvrdila, pacijent treba da nosi 24-časovni holter krvnog pritiska, a neophodan je i fizički pregled tokom kojeg će lekar stetoskopom poslušati da li se na srcu čuju eventualni šumovi ili „zviždanje“ koji mogu ukazivati na suženje arterija i smanjen protok krvi. Bolesnik se upućuje i na dodatne laboratorijske analize (da bi se utvrdilo postoji li oštećenje bubrega), elektrokardiogram (EKG), a po potrebi se radi i rendgensko snimanje pluća i srca,kao i ultrazvučni pregled srca. U slučaju hiperlenzije koju ne prate simptomi i nema poznat uzrok, dešava se da lekar propisuje nekoliko terapija dok ne pronađe odgovarajući način lečenja. Među najčešće medikamente za lečenje hipertenzije ubrajaju antagonisti kalcijuma, ACE inhibitori, diuretici, beta-blokatori, ATI blokatori, blokatori alfa i beta receptora, a svi se mogu uzimati isključivo po preporuci lekara.

HIPERTENZIJA ISHRANA ZA VISOK PRITISAK

Budući da sa dolaskom hladnijih dana svi konzumiramo „jaču“ hranu, najčešće suhomesnate proizvode i
masna i začinjena jela, ne čudi što se u tom dolazećem periodu javljaju razne zdravstvene tegobe -među njima i hipertenzija.Umesto suhomesnatih proizvoda, odlučite se za ribu (tunjevinu, haringu, losos…) čije meso sadrži omega-3 masne kiseline i DHA i EPA kiseline, koje pomažu u borbi protiv hipertenzije.Takođe, u prodaji se mogu naći i razni suplementi koji sadrže ove kiseline, ali se pre njihove upotrebe treba posavetovati sa lekarom. Konzumiranje hrane bogate folnom kiselinom (vitamin B9), poput spanaća i mahunarki, odlična je prevencija hipertenzije. Takođe, tu je u nezaobilazni beli luk čija blagotvorna dejstva ne treba posebno isticati, a suplementima koji sadrže ovo povrće pripisuju se gotovo identična svojstva kao i lekovima protiv hipertenzije. Začini poboljšavaju ukus hrane i smanjuju potrebu za solju, a neke vrste doprinose normalizaciji krvnog pritiska. Komorač, origano, crni biber, bosiljak i estragon začinske su biljke koje se preporučuju obolelima od hipertenzije. Istraživanja su pokazala da se grickanjem samo četiri štapića celera dnevno ,arterijska hipertenzija se može smanjiti za 12-14 odsto. Umesto čipsa i raznih nezdravih grickalica, jedite orahe koji su bogati omega-3 i ALA masnim kiselinama, odličnim preventivnim sredstvima priotiv visokog krvnog pritiska. Poreci toga, unos soli neophodno je svesti na najmanju moguću meru, a umesto šećera poželjno je koristiti steviju, jer je naučno dokazano da taj prirodni zasladivač snižava krvni pritisak.

ŠTA JE DOBRO ZA VISOK KRVNI PRITISAK

Odgovor je jednostavan :povećajte unos kalijuma i magnezijuma .Prema preporuci stručnjaka, odrasla osoba trebalo bi svakodnevno da unese bar 4.700 mg kalijuma i ne vise od 2.300 mg natrijuma (iako je kod većine ljudi taj odnos obrnut). Istraživanja su pokazala da je kod osoba koje unose preporučenu dnevnu dozu kalijuma zabeležen pad krvnog pritiska. U dobre izvore tog minerala spadaju soja,pasulj, paradajz, spanać i sočivo. I krompir sadrži obilje ovog važnog minerala, a otkriveno je da u sastav tog povrća ulazi i kukoamin za koji se zna da snižava krvni pritisak. Pacijenti koji moraju da izbegavaju krompir zbog visokog glikemijskog indeksa mogu pojačati unos paradajza koji takođe sadrži kukoamin (doduše, u nešto manjoj koncentraciji). Dovoljna količina magnezijuma u ishrani olakšava kontrolu krvnog pritiska i hiperetenzija se puno ređe javlja . Pored toga, naučnici su utvrdili da unošenje tog minerala smanjuje rizik od pojave srčanog udara. Magnezijumom su bogate žitarice, integralni pirinač, bademi, lešnici, spanać i mleko.

VISOK KRVNI PRITISAK NA NERVNOJ BAZI 

Stres i uznemirenost mogu uticati na trenutni, iznenadni i nagli skok krvnog pritiska. Zato je veoma važno da osobe koje boluju od hipertenzije pronađu načina da izbegnu stres. Rezultati brojnih studija o različitim tehnikama kontrole stresa i njihovom uticaju na visok krvni pritisak pokazali su da meditacija, opuštanje mišića, joga i tehnike nenasilne komunikacije utiču na smanjenje hipertenzije. Istraživanjem je utvrđeno da se hipertenzija na nervnoj bazi može držati pod kontrolom uz svakodnevno slušanje klasične muzike, bar pola sata..Istraživanja pokazuju da svakodnevno hodanje brzim korakom snižava vrednosti krvnog pritiska kod hipertenzičara, i to za čak 8 mmHg.  Fizička aktivnost omogućava da srce bolje koristi kiseonik, pa ne mora dodatno da se napreže u pumpanju krvi. Sprovodite kardio vežbe bar pola sata četiri puta nedeljno, ali se prethodno obavezno posavetujete sa lekarom. Takođe, probajte da tokom šetnje povećate brzinu kretanja ili kilometražu. Sporo disanje i primena tehnika meditacije, kao što su joga i tai-či, snižavaju nivo hormona stresa i podstiču lučenje renina, enzima bubrega, koji utiče na vrednosti krvnog pritiska. Praktikujte ih pet minuta ujutro i pre odlaska na spavanje. Duboko udahnite i raširite grudni koš i stomačnu duplju. Potom izbacite vazduh i oslobodite se tenzije.

HIPERTENZIJA TERAPIJA I LEČENJE

Danas nam na raspolaganju stoje mnogi moćni lekovi za hipertenziju. Ali pre primene medikamenata trebalo bi pokušati krvni pritisak regulisati promenom načina života. Ukoliko ove mere ne urode plodom, pribegava se upotrebi medikamenata – primenom jednog leka ili kombinacijom dvaju. Ako ovakva terapija ne uspe da reguliše krvni pritisak, onda se koristi više lekova.Prevencija povišenog krvnog pritiska od izuzetnog je značaja. Pre svega, potrebno je ograničiti konzumiranje soli na pet do šest grama dnevno, kao i alkohola, izbegavati duvanski dim i pušenje, redovno upražnjavati fizičku aktivnost (više od pola sata dnevno pet do sedam dana u nedelji), smanjiti stres regulisati dijabetes… Da rezimiramo preporučuje se što veći unos povrća, voća i namirnica s niskim sadržajem masti, smanjenje telesne težine i održavanje optimalne kilaže. Primer gotovo idealnog jelovnika jeste mediteranska ishrana. Dosledno sprovođenje preventivnih mera sprečiće da nastane arterijska hipertenzija kao i sve njene mnogobrojne posledice.Recimo i to da hipertenzija u trudnoći zahteva maksimalan angažman lekara ,svakodnevno merenje pritiska i kontrole…

VISOK KRVNI PRITISAK PRIRODNO LEČENJE 

Nadamo se da smo uspeli dosad da vam razjasnimo šta je hipertenzija,koje su vrste ovog oboljenja,šta preporučuje sa jedne strane zvanična a sa druge alternativna medicina.Za lečenje visokog krvnog pritiska smo vam ovog puta pripremili i odlične narodne lekove i recepture.Ono na šta treba da obratite pažnju je kad i kako ih konzumirate.Lečenje hipertenzije zahteva upornost i doslednost svakog pojednica uz redovne konsultacije sa vašim lekarom,obavezno merenje krvnog pritiska svaki dan i dr..Nikako nemojte primenjivati ove narodne recepture na svoju ruku bez konsultacije,naročito ako već uzimate kakav lek za pritisak po prepisanoj terapiji.Možete napraviti puno veći problem ako krenete na svoju ruku.Čak i blaga hipertenzija kod koje se ne piju lekovi nije u potpunosti bezbedna za neke od ovih recepata i svakako obavestite stručno lice o tome.Evo šta smo vam pripremili

PRIRODNI LEK ZA VISOK PRITISAK – LANENO SEME, JABUKA, LUK I MASLINOVO ULJE

 • Sameljite 100 grama lanenog semena u mlinu (električnom),usipajte u odgovarajuću staklenu posudu-teglu i poparite sa vrelom vodom.Teglu što bolje zatvorite i ostavite da odstoji celu noć.
 • Izjutra narendajte i oljuštute jabuku,propasirajte jedan čen od belog luka i 1dl maslinovog ulja.
 • Dobro pomešajte sve sastojke zajedno..
 • Uzimajte po supenu kašiku mešavine 30 minuta nakon glavnih obroka(3 puta dnevno) .

Arterijska hipertenzija se dovodi u red već nakon tri nedelje,koliko se i treba uzimati ovaj odličan prirodni lek za visok pritisak

ODVAR OD SUNCOKRETA

 • Oprati 350 g neoljuštenih semenki suncokreta, pa ih sipati u šerpu i preliti sa 1,51 hladne vode.Zagrevati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu i kuvati dva sata. Procediti i ostaviti da se tečnost ohladi. Piti po 1,5 dl dnevno, u gutljajima, a ostatak čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru. Terapija traje dve nedelje.

TINTURA OD BOKVICE

 • Sipati u staklenu teglu četiri kašike sitno iseckanog lista sveže bokvice i preliti je sa 2 dl domaće rakije i ostaviti poklopljeno da  odstoji dve nedelje na tamnom i toplom mestu. Procediti i sipati u staklenu flašicu i svakodnevno uzimati po 30 kapi tinkture rastvorene u šoljici vode.

OBLOGE OD JABUKOVOG SIRĆETA

 • Natopiti pamučnu krpu jabukovim sirćetom, pa uviti stopala i držati dvadesetak minuta. Istovremeno, natopiti komadić vate sirćetom i trljati slepoočnice. Primenjivati po potrebi dok se hipertenzija ne dovede u red.

KAKO SNIZITI PRITISAK SA CRNIM LUKOM

 • Stavite u odgovarajuću posudu osrednju glavicu od crnog luka-oljuštenu i prelijte sa šoljom od 2 dl hladne vode.Poklopite i ostavite da tokom noći odstoji.Izjutra ,30 minuta pre doručka ispijte tečnost a crni luk iskoristite za pripremanje nekog jela.Eto vam i odgovora kako sniziti pritisak prirodnim putem ,uz napomenu da terapiju ne smete držati duže od 21 dan.

MED SA CIMETOM – MOĆAN PRIRODNI LEK

Blaga hipertenzija se uspešno leči i uz cimet sa medom.Ova mešavina je idealna i za mršavljenje,više o tome pročitajte u tekstu med i cimet dijeta..Za visok krvni pritisak napravite sledeću recepturu:

 • Pomešati 500 grama kvalitetnog livadskog meda i 250 grama cimeta (u prahu), pa uzimati po čajnu kašičicu mešavine tri puta na dan, 30 min. pre jela. Potom napraviti pauzu od tri meseca, te napraviti novu mešavinu.

KVAS OD CVEKLE RECEPT

 • U veću staklenu teglu sipati kilogram narendane cvekle, 100 g šećera, prstohvat soli i 2 izmrvljena parčeta raženog hleba. Sve preliti mlakom vodom koja je prethodno zagrevana do ključanja. Prekriti teglu dvostrukom gazom i ostaviti je na toplom mestu da odstoji tri dana. Procediti i  piti po decilitar napitka tri puta dnevno. Kvas od cvekle odlično obara visok krvni pritisak i terapija traje 15 dana, a zatim se pravi pauza od tri meseca.

BELI LUK I MASLINOVO ULJE 

 • Sipati u staklenu teglu oljuštenu i samlevenu veliku glavicu belog luka i 2 dl maslinovog ulja, promešati i ostaviti poklopljeno da odstoji 24 sata. Procediti kroz gazu i uzimati tri puta dnevno, pola sata pre jela, po kašiku napitka pomešanu sa kašikom soka od limuna. Terapija traje tri meseca i arterijska hipertenzija se stabilizuje .

NAJBOLJI PRIRODNI DIURETICI

Lekari obolelima od hipertenzije preporučuju i diuretike koji podstiču izbacivanje viška tečnosti i natrijuma iz organizma, a samim tim dolazi i do rasterećenja krvnih sudova. Mnoge lekovite biljke imaju slično dejstvo, a naročito efikasne pokazale su se sledeće čajne mešavine:

 • Pomešati dve kašike sitno iseckanog korena čička i po kašiku sitno iseckanog lista koprive i rizoma pirevine, pa sve preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji naredna 2h. Procedite i pijte napitak po 2 dl pre doručka, ručka i večere,ne duže od 10 dana.
 • Pomešati po kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota, lista breze i lista pelina ili cvasti sa pupoljcima, pa sve preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti tako poklopljeno da odstoji  najmanje dva sata. Procedite i pijte  šolju(2dl) napitka pre svih glavnih obroka . Ovaj čaj za visok pritisak i izbacivanje tečnosti možete piti 10 dana.
 • Pomešati dve kašike sitno iseckanog lista pelina ili cvasti s pupoljcima i po supenu kašiku sitno iseckanog lista breze i nadzemnog dela troskota, pa sve preliti sa 7 dl provrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji do tri časa.Procedite i pijte tri puta na dan po 2 dl pre svakog obroka. Piti napitak 10 dana.
 • Pomešati dve kašike sitno iseckanog cveta kičice i po kašiku sitno iseckanog korena ili lista peršuna i lista ili rizoma sa korenom celera, pa sve preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Dobro procediti i piti 3 puta tokom dana po 2 dl  obavezno pre jela. Piti mešavinu 10 dana.

Ako je arterijska hipertenzija i vaša tegoba,tj.zdravstveni problem,verujemo da će vam ovaj članak itekako koristiti.Kao što vidite napravili smo detaljan vodič za lečenje pritiska,za koji se nadamo će svako od vas pronaći nešto korisno.Ako smatrate da je tekst vredan pažnje ,slobodno ga podelite putem društvenih mreža,kako bi ga mogli pročitati i vaši poznanici i prijatelji.

Sponzorisani linkovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.