Feature post image

Jutarnja banana dijeta jelovnik, iskustva i rezultati

Jutarnja banana dijeta je osmišljena od strane japanske farmaceutkinje Sumiko i njenog supruga Hitoši Vatanabea. Naime Hitoši je sa bananama skinuo čak 18 kg u veoma kratkom roku.

Eto nam razlog više da saznamo kakva je jutarnja dijeta sa bananama i kakve to tajne mršavljenja poznaju Japanci.

Dijeta sa bananama jelovnik

Jutarnja banana dijeta se bazira na dobro osmišljenom jelovniku, kojeg se morate pridržavati. Dajemo primer kako to treba da koncipirate dnevne obroke kada ste na dijeti.

Doručak:

Pojesti najmanje 1-2 banane sa 2 dl vode, nikako hladne već one sobne temperature (mlaka voda). Potrudite se da jedete sveže, a ne smrznute banane, i svaki zalogaj dobro prožvaćite. U slučaju jake i iznenadne gladi možete pojesti malo pirinča kako je i sam Hitoši praktikovao ponekad.

Ručak i večera:

Možete jesti gotovo sve namirnice ali poželjno je izbegavati prženu hranu i deserte nakon ručka. Večerajte najkasnije oko 18h.

Užina: najbolje oko 15h.

Ukoliko i dalje osećate glad i nakon večere, pojedite sveže voće ali se potrudite da to ne bude nakon 20h.

Šta je sa slatkišima?

Jutarnja banana dijeta vam dozvoljava da jedete i slatko po potrebi. Možete pojesti malo čokolade ili keksa, ali izvegavajte krofne i sladolede u ovom periodu. Umesto toga nutricionisti vam preporučuju bilo koju svežu voćku.

Pročitajte: Zašto ne treba bacati koru od banane!

Jutarnja banana dijeta iskustva u mršavljenju

  • Osnovna ideja banana dijete je da redovan doručak (banane+mlaka voda). Ova dva sastojka mogu značajno doprineti skidanju kilograma, bez obzira šta jedete kasnije tokom dana i večeri.
  • Prvi rezultati dijete se vide već nakon 2 sedmice.
  • Za banane je poznato da ubrzavaju metabolizam i pospešuju varenje jer poboljšavaju peristaltiku creva. Takođe skrob koji se u njima nalazi ima znatno manji glikemijski indeks. Upravo on nam stvara osećaj sitosti, blokira delimično apsorbovanje ugljenih hidrata i dugo se vari.
  • Od tečnosti pijte pored mlake vode i blage nezaslađene čajeve ili kafu bez šećera.
  • Na počinak idite ranije, svakako pre ponoći i najbolje je 4 časa nakon zadnjeg obroka tj. večere.
  • Vežbanje i fizička aktivnost nije strogo propisana ali mi vam ih svakako preporučujemo.

Povezano: medena voda topi salo sa stomaka.

Glavne zamerke i kritike dijete sa bananama

Banana dijeta od Sumiko i Hitošija je često izlagana kritici od strane nutricionista. Razlog leži uglavnom u tome da mnogi od njih smatraju da nije moguće jesti baš sve od reda. Takoreći nema nikakvog odricanja od hrane, te je teško prihvatljivo da se tako može smršati.

Ista kritika je i u vezi sa fizičkom aktivnošću, ona bi trebala biti svakodnevna. Stoga nije na odmet da se posvetite laganim vežbama, brzom hodanju, trčanju, vožnji bicikla.

Ono u čemu su se svi složili  je da se mlaka voda pokazala kao odličan izbor za bolje varenje hrane. Ona će vam omogućiti redovno pražnjenje creva, te nećete imati problema sa opstipacijom i tvrdom stolicom.

Poznata nutricioniskinja Keri Glasman je čak išla do toga pa je izjavila da je pogrešno smatrati banane čarobnom hranom. Naime, ona tvrdi da pored toga što ove voćke sadrže dijetetska vlakna, proteine, kalijum ne možemo ih uzimati zdravo za gotovo. Stoga povedite računa koliko banana jedete, nemojte preterati sa konzumacijom jer može doći do kontra efekta.

jutarnja banana dijeta
Foto: Pixabay/DMM

Jutarnja banana dijeta varijacije

Dijeta sa bananama ima nekoliko varijacija, jedna od njih je recimo da se banana jede posle svakog obroka kako preporučuje doktor Fudžimoto.

Pored toga u njegovoj verziji spominje se i supa od kupusa sa šargarepom, celerom, belim lukom, zelenim paprikama i paradajzom kao obavezan deo jelovnika.

Ako se opredelite za ovu varijantu dijete znajte da je njena osnovna namena detoksikacija organizma. Usput, ova zdrava niskokalorična supa je odlična za mršavljenje.

Sumiko i Hitoši Vatanabe su postali planetarno popularni zbog jutarnje dijete sa bananama. O uspešnosti ovog načina mršavljenja možete pročitati veliki broj recenzija, komentara širom interneta. Postoje i brojne grupe za podršku na društvenim mrežama..

Japan je odavno poznat kao najvitkija nacija na planeti sa svega 5 posto gojaznih u celoj populaciji. Na drugom mestu su Francuzi sa znatno većim procentom od 12 odsto gojaznih. Razlika od čak 7 procenata, složićete sa nama je prilično velika.

Saznajte: zašto su japanci najvitkiji!

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Dusanka Tomic
30/08/2013 16:31

vredi pokušati

Erzebet Stulic
02/09/2013 19:18

probacu

Milinka Vodnik
03/09/2013 00:42

Poiskusit bom mogla všeč mi je.

f