Feature post image

Kako napraviti domaći sapun kod kuće

Kako se pravi domaći sapun za lice i kožu

Domaći sapun ručne proizvodnje svojim mirisom gotovo nikog ne može da ostavi ravnodušnim. Vraća nas u neko prošlo i bezbrižnije vreme. Još kada znate koliko benefita donosi vašoj koži i zdravlju uopšte,  više nećete ni pomišljati na kupovne varijante.

Sapuni se smatraju najranijim proizvodom korišćenim za pranje i čišćenje. Prvi podaci o sapunima datiraju od 1550. godine pre nove ere i pronađeni su u egipatskim spisima.

Za pravljenje sapuna, te stare civilizacije mešale su životinjska i biljna ulja, vodu i sol.  Kasnije su te sastojke u savremenom društvu zamenile štetne i opasne hemikalije. Postavlja se pitanje koliko ovakva promena ima uticaja na našu kožu?

O svemu tome detaljno Vas informišemo u našem članku. Osim toga u tekstu ćete saznati kako se pravi domaći sapun i šta vam je to sve potrebno za njegovu izradu…

Šta su zapravo sapuni i kakav je njihov sastav?

U hemijskom smislu, sapuni predstavljaju alkalne soli viših masnih kiselina. Nastaju hemijskim procesom saponifikacije prirodnih ulja i masti s jakim rastvorom baze. Najčešće se kao baze u proizvodnji čvrstih sapuna koristi natrijum-hidroksid, a za tečne varijante kalijum-hidroksid.

Imajući u vidu da se domaći sapun prvobitno proizvodio za pranje odeće, on u svom sastavu dugo vremena nije imao nikakve dodatne supstance. Kasnije kada je utvrđeno da se sapuni mogu koristiti i za ličnu higijenu, u proizvodnji su počela su se počela koristiti razna ulja.

Među njima su: maslinovo, palmino, kokosovo, ulje koštica šljive, lavande i eukaliptusa, semenki grožđa. Svoju primenu tu je našlo i ulje ruže, koštica kajsije, pšeničnih klica, nevena, kao i različite esencije, arome i prirodne boje.

Nakon tog otkrića počeli su se proizvoditi različiti kalupi za sapune, te osim mirisa, mogli su se naći i različiti oblici i veličine sapuna. Od tada, sapuni predstavljaju nezaobilazan proizvod svakog domaćinstva i obavezan higijenski preparat.

Kako su se sapuni razvijali kroz istoriju

Zvanični istorijski podaci navode da prva svedočanstva koja postoje o korišćenju sapuna datiraju još iz perioda starog Egipta. Na glinenim tablicama iz Vavilona pronalaze se uklesani zapisi koji to potvrđuju.

Po njima su još drevni Egipćani koristiti domaći sapun za kupanje i održavanje redovne higijene. Za njihovu izradu koristili su prirodne preparate dobijene od pepela i ulja čempresa i susama.

Nakon Egipta, dosta istorijskih podataka o sapunima pronalazi se i u zapisima iz starog Rima, a onda i iz stare Kine.

Od XII veka dosta islamskih dokumenata opisuje kako narodi Bliskog istoka izrađuju prirodne sapune. Isti izvori potvrđuju da oni doprinose zdravlju kože. U srednjem veku na evropskom kontinentu predstavnici proizvodnje sapuna bili su Italijani i Španci.

Veoma je zanimljivo to što svi istorijski dokumenti naglašavaju da je proizvodnja sapuna bila pretežno ženski posao. Naime, zahtevao je posebne veštine i sposobnosti.

Kakvo je dejstvo sapuna na kožu?

Od davnina se domaći sapun deklarisao kao proizvod koji pozitivno utiče na kožu.. Iako u prvi mah njihovo dejstvo nije moglo dokazati, bilo je primetno kako on koži daju posebnu elastičnost, mekoću i sjaj. Razvojem tehnologije i medicine, pokrenut je veliki broj istraživanja koja su pratila uticaje različitih sapuna na kožu kao največi čovekov organ.

Većina sapuna sadrži glicerin, te služe za lakše skidanje akumuliranih čestica prašine sa površine kože. Izrađuju se i oni sa posebnim dodacima koji hrane kožu. U tom kontekstu je važno spomenuti vitamin E i pantenol. Oni se u savremenoj medicini spominju kao eliksiri mladosti.

Osnovni efekti ovih supstanci vidljivi su prvenstveno u domenu regeneracije kože. Oni poseduju antioksidativna svojstva koja štite ćelije kože od oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala. Upravo zato se preporučuju posle sunčanja. Na taj način se direktno staje na put starenju kože i odumiranju ćelija.

Deluju li na ožiljke, bore i celulit?

Na tržištu se mogu pronaći prirodni sapuni koji pored navedenih, imaju i vitamin C. Zbog toga se preporučuju kao sredstvo koje umiruje kožu i sprečava pojavu crvenila, otoka i alergijskih reakcija.

Sapuni koji u sebi sadrže pomenute vitamine mogu imati odlična dejstva i u borbi protiv ožiljaka. Oni utiču na regulaciju sinteze i razgradnje kolagena i elastina. Ta sposobnost sapuna uspešno primenjuje i u borbi sa strijama, celulitom, ali i borama.

Pored navedenog, postoje i domaći sapuni sa raznim organskim sastojcima. U njihovom sastavu je jogurt, kozje mleko, med, čokolada, cimet, zeolit, propolis, medicinski ugalj i alge. Poslednjih godina u svetu mode izuzetno je popularnan sapun od himalajske soli.

Njihovi efekti su primetni i u sprečavanju pojave raka kože, zatim i kao terapijsko sredstvo protiv herpesa, ali i uboda insekata.

Međutim, skorašnje studije potvrđuju da sapuni bogati prirodnim antioksidansima i vitaminima takođe utiču na rad srca. Oni sprečavaju nastanak holesterola i poboljšavaju cirkulaciju krvi.

kako napraviti domaći sapun

 

Pravljenje sapuna za početnike

Domaći sapun je je pravi prirodni proizvod  koji ćete napraviti  jednostavno i brzo. Možete ga obogatiti čajevima i esencijalnim uljima koja pogoduju vašoj koži.

Bio sapuni ili prirodni sapuni, koji ne sadrže konzervanse, boje, aditive i veštačke mirise, sve su popularniji i traženiji na tržištu. Ukoliko im se dodaju biljni čajevi ili eterična ulja koja pogoduju određenom tipu kože, imaju i lekovita svojstva.

Recept za domaći sapun postoji u više varijanti. Mi ćemo vam ovom prilikom dati nekoliko jednostavnih rešenja za sapune koji se prave od sapunske baze. (beli ili dečiji sapun, kupuje se u apoteci) i odgovarajućih dodataka. Ali najpre ćemo odgovoriti na jedno često postavljano pitanje.

Može li se napraviti sapun bez kaustične sode?

Ručno rađeni domaći sapun je zapravo mešavina biljnih i životinjskih masti, kaustične sode i vode. Gotovo da je nemoguće pravljenje sapuna bez prisustva sode. Ono što je svakako olakšanje, je činjenica da ona nije opasna, svakako pod uslovom kada se pridržavate propisane količine.

Rastvor sode se prilikom izrade sapuna meša sa postojećim mastima. Ona postaje ph neutralna i tako dobijeni prirodni sapuni odgovaraće svakom tipu kože.

Šta vam sve mogu biti kalupi za sapune?

Izrada i pravljenje sapuna je u velikoj meri kreativan posao, rekli bismo za hobiste dušu dao. Pored izbora sastojaka i aroma koji utiču na to kako će mirisati domaći sapun, za njegovo oblikovanje možete koristiti sve i svašta.

Budite kreativci, evo nekoliko primera:

 • Mali domaći sapuni se mogu oblikovati i sa plastikom iz bombonjera.
 • Za njih su odlične i dečije modlice za pesak,
 • Poslužiće i kalupi za kolače,
 • Vrlo su se dobro pokazali i kalupi od aluminijskih traka.

Kako se pravi domaći sapun od lavande?

Ovaj prirodni sapun odlično čisti, dezinfikuje i osvežava ,namenjen je gotovo svim tipovima kože.

Sastav:

250 g naribanog belog sapuna,

decilitar jakog čaja od lavande,

sok od pola limuna,

2 kašike bademovog ulja,

1 kašičica eteričnog ulja od lavande.

Pravljenje sapuna od lavande

U emajliranu posudu staviti naribani beli sapun. Preliti čajem od lavande pa lagano zagrevati na pari uz povremeno mešanje drvenom kašikom, dok se smesa ne rastopi.

Dodati sok od limuna, skloniti s vatre, ostaviti nek se prohladi i umešati lavandino i bademovo ulje. Sipati u male nauljene kalupe i ostaviti neka odstoji 24 sata. Dobijeni domaći sapun od lavande ostavite da se prosuši najmanje dve nedelje pre upotrebe..

Izrada domaćeg sapuna od nane

Domaći sapun od nane osvežava, dezinfikuje, podstiče bolju cirkulaciju, odličan za nečistu i masnu kožu lica.

Sastojci:

300 g naribanog sapuna,

3 dl jakog čaja od nane,

3 kašike mlevenih zobenih pahuljica,

6-8 kapi eteričnog ulja od nane.

Priprema:

U emajliranu posudu staviti naribani beli sapun, preliti čajem od nane pa lagano zagrevajte na pari uz. Ne zaboravite na povremeno i blago mešanje (obavezno drvenom kašikom), sve dok se smesa ne rastopi. Potom sklonite sa vatre i ostavite desetak minuta nek se prohladi.

Dodajte u smesu mlevene ovsene pahuljice i eterično ulje nane. Potom sve sipajte u nauljene kalupe i ostaviti 24 sata na hlađenju. Domaće sapune izvadite iz kalupa i ostavite na sušenju još 15 dana.

Prirodni sapun protiv akni sa ruzmarinom

Mirišljavi domaći sapun sa ruzmarinom dezinfikuje, osvežava, podstiče cirkulaciju. On dubinski čisti kožu i sprečava stvaranje akni.
Sastojci:

 • 300 g naribanog belog sapuna
 • 50 g škrobnog brašna
 • 7 dl jakog čaja od ruzmarina
 • 10-15 kapi eteričnog ulja ružmarina

Izrada sapuna kod kuće:

Sapun staviti u emajliranu posudu i preliti sa 4 dl čaja, a onda lagano zagrevati na pari uz povremeno i blago mešanje drvenom kašikom. Skloniti sa šporeta i ostaviti nek se dobro prohladi desetak minuta. U smesu lagano, uz mešanje, dodavati škrob, eterično ulje ruzmarina i ostatak čaja, dok se ne dobije kremasta masa.

Ovlaženim rukama oblikovati loptice umotane u foliju i ostaviti ih nek odstoje 24 sata. Domaći sapun izvaditi iz folije, umotati u papir i ostaviti da se suši dve nedelje.

Pravljenje domaćeg sapuna od mandarine

Dubinski čisti i hidrira, namenjen je masnijoj koži.
Sastojci:

100 g naribanog belog sapuna,

25-30 ml destilovane vode,

12 kapi ekstrakta narandže,

3 ml eteričnog ulja mandarine,

4 ml mešavine biljnih ulja.

Postupak za pravljenje sapuna:

U emjliranu posudu staviti narendani sapun, vodu i mešati dok se ne rastopi. Skloniti posudu s vatre pa dodati eterična ulja i ekstrate. Smesu lagano izliti u kalupe, koje nekoliko puta treba lagano udariti o sto kako bi se masa homogenizovala. Potom otvoreni deo trebate pošpricati etil-alkoholom kako bi domaći sapun bio gladak i bez mehurića.

Ostaviti da se hladi pola sata pa odložiti u frižider na sat vremena. Sapune izvaditi iz kalupa i sušite ih dve nedelje.

Napravite domaći sapun za lice od kamilice 

Evo nam se ovaj podnaslov malo i rimuje, šalu na stranu, posredi je vrlo delotvoran domaći sapun. Namenjen je osetljivoj, iritiranoj, upaljenoj i nešto grubljoj koži lica.
Sastojci:

300 g naribanog belog sapuna,

2 dl jakog čaja od kamilice,

2 kašike bademovog ulja,

20 kapi eteričnog ulja kamilice,

3 kašike cvetova kamilice u prahu.

Pravljenje sapuna:

Naribani beli sapun staviti u odgovarajuću emajliranu posudu i preliti čajem od kamilice pa lagano zagrevati na pari uz povremeno mešanje drvenom kašikom, dok se smesa fino ne rastopi. Skloniti sa vatre i ostaviti da se hladi narednih desetak minuta. Ubaciti u smesu bademovo ulje, eterično ulje kamilice, prašak od cvetova kamilice i lagano promešati. Sipati u  pogodne male nauljene kalupe i ostaviti da odstoji ceo dan( 24 sata) kako bi se masa stvrdnula. Sapunčiće od kamilice izvaditi iz kalupa, umotati u papir i ostaviti ih da se suše još 15 dana.

Fenomenalni glicerinski sapun za bebe kućne izrade

Bebe i mala deca naročito su osteljivi na sintetičke sastojke klasičnih sapuna. Stoga je domaći sapun obogaćen biljnim ekstraktima idealan za vaše mališane. Naravno, ovaj preparat preporučuje se i odraslima. Pogodovaće osobama s osetljivom i nadraženom kožom, koji imaju česte upale kao i neugodne akne na licu

Šta vam treba od sastojaka:

potrebna vam je glicerinska baza za sapun i to ona prozirna u količini od 200 grama.

10 g (oko 10 ml) macerata kamilice,

5 g (oko 5 ml) macerata nevena,

5-6 kapi eteričnog ulja lavande.

Kako napraviti glicerinski sapun?

 • Glicerinsku bazu iseći na kockice, staviti u emajliranu posudu i otapati na pari uz lagano mešanje. Skloniti s vatre, dodati ostale sastojke i polako promešati.
 • Eterično ulje lavande dodati poslednje.
 • Smesu sipati u pripremljene kalupe i pošpricati etil-alkoholom kako bi domaći sapun bio gladak i bez mehurića.
 • Ostaviti na hlađenju, držati u frižideru sat vremena pa izvaditi iz kalupa.
 • Pre upotrebe, glicerinski sapun ostaviti još dve nedelje na sušenju.

Napravite macerat od bilja

50 g svežih latica nevena ili kamilice preliti sa 5 dl maslinovog ulja (najbolje je ono domaće) pa promešati. Dobro zatvoriti teglu i ostaviti je na suncu mesec dana uz povremeno mešanje. Na kraju dobro procediti, ako treba – i više puta.

Biljni macerat mora biti bez taloga. Sipajte ulje u tamnu bočicu i koristite ga po potrebi.

Recept za pravljenje sapuna od kozjeg mleka

Na red je stigao savršen recept za domaći sapun od kozjeg mleka. Verujte nakon što ga probate nećete više ni pomisliti na skupe kupovne kreme za negu lica.

Spisak sastojaka:

dečji sapun

2 dl vode,

150 ml vrućeg kozjeg mleka,

2 velike supene kašike ovsenih pahuljica,

1 kašičica meda od bagrema (ili nekog drugog prirodnog-domaćeg) ,ukoliko ga nemate uzmite dve do tri kašičice šećera.

bademovo ulje takođe 2-3 kašičice,

čajna kašičica glicerina, njega ne morate stavljati u smesu ukoliko ga već ima u bebi sapunu.

metalna šerpa za kuvanje sapuna.

Kako se pravi sapun od kozjeg mleka?

Radite strpljivo i lagano korak po korak po uputstvu i uspeh vam je zagarantovan.

U odgovarajuću posudu sipajte vodu i stavite na šporet da se zagreva. Iskoristite vreme dok voda ne proključa, pa narendajte dečji sapun.

Čim voda počne bacati prvi ključ, smanjite šporet na minimum i ubacite najpre narendan sapun. Odmah potom i vruće kozje mleko i med, te sve zajedno dobro promešajte..

Potrebno je dobrih 20 pa čak i do 40 minuta dok se sapun ne rastopi. Povremeno ga mešajte kako ne bi nastajale grudvice. Takođe za vreme topljenja ubacite i kašičicu glicerina.

Šerpu možete i poklopiti da vam kozje mleko ne bi nepotrebno isparavalo. Tokom ovog perioda slobodno dodajte još malo vrućeg kozjeg mleka ili vode. Rastopljen sapun na samom kraju celog procesa treba imati sličnu gustinu kao smesa za palačinke.

Za vreme topljenja pripremite i kalupe. Tu budite maštoviti, može vam poslužiti i plastična kutijica od margarina npr. Obavezno premažite kalup iznutra sa malo ulja, da bi vam domaći sapun mogao lepo skliznuti iz kutije..

Kada ste dobili smešu pomenute gustine dodajte joj bademovo ulje i dobro promešajte.

Na kraju se dodaju ovsene pahuljice i eterična ulja, izmešajte, isključite vatru i smesu lagano razlijte u kalupe.

Kako se čuva kozji sapun?

Ovako dobijeni domaći sapun od kozjeg mleka sada stavite na pola sata u frižider. Fino će se stegnuti, a nakon toga ga izručite iz kutije. Sada iseckajte sapun  na odgovarajuće komadiće i njih ostavite nek se suše na vazduhu par dana. Okrećite ih povremeno da se ravnomerno sasuše sa svih strana. Idealno bi bilo da ih sušite 15-20 dana.

Pravljenje sapuna od kozjeg mleka nije ni malo naivno kao što vidite, ali idite lagano i sigurno ćete uspeti. Dobićete izuzetan prirodni sapun za piling lica. On ubrzava regeneraciju kože, bolje je hidrira, usporava njeno starenje i umiruje upalne procese.

Nikakve kreme vam ne mogu zameniti ovako napravljen domaći sapun.

Izrada sapuna kod kuće kao poslovna prilika

Iako se sapuni vrlo lako mogu skinuti sa polica u prodavnici i jednostavno doneti kući, njihova kućna izrada je nešto sasvim drugo. Rekli bi smo da je pravljenje sapuna kod kuće veoma kreativan i interesantan hobi.

Ne zaboravite-  kvalitetan domaći sapun ručne izrade može dostići odličnu cenu. Eto prilike za svakoga od nas da lep hobi pretvori i u unosan biznis.

Ukoliko vam prodaja sapuna uopšte nije cilj niti neka životna smernica, ne sekirajte se sam angažman nudi puno više od toga. Omogućićete vašim ukućanima da vam se pridruže u vašem novom interesantnom hobiju (ovo je naročito dobro i za decu). Ne moramo uopšte da govorimo o tome kakav ćete pozitivan pomak učiniti za vaše kao i za zdravlje vaših ukućana.

Domaći prirodni sapun koji ste napravili svojim rukama biće puno delotvorniji za vašu kožu od onog koji možete doneti iz trgovine. Evo i zbog čega je to tako.

Štetni sastojci u industrijskim sapunima

Benefiti korišćenja prirodnih sapuna su ogromni, ali oni zavise od tipa kože. Vrlo je verovatno da jedan domaći sapun neće imati isti efekat kod različitih ljudi. Ipak, korišćenje prirodnih sapuna neće proizvesti negativne kožne reakcije. To se dešava samo u ekstremnim slučajevima kad postoji preosetljivost ili alergija na neki od sastojaka.

Najveći broj neželjenih ishoda evidentirano je prilikom odabira industrijski proizvedenih sapuna. Razlozi za to su brojni jer u njihov sastav ulaze veštačke boje i arome, kao i velika količina sulfata, fenola i propanola.

Primena ovih hemijskih supstanci izaziva alergijske reakcije, ekcem, psorijazu, osip. Zabeleženo je i gubljenje elastičnosti kože (smanjuju količinu kiseonika), isušivanje (ili pojačanu produkciju masti kod nekih tipova kože). Neretko dolazi i do pucanja kože, pojave bora, perutanje, pigmentaciju (čak i depigmentaciju).

Industrijski sapuni  doprinose ubrzanom starenju (jer pospešuju nastanak slobodnih radikala koji menjaju DNK). U skladu s tim, potrebno je obavezno gledati deklaraciju i izbegavati sapune koji u sebi sadrže supstance poput navedenih.

Sprečite sve ove potencijalne komplikacije, sačuvajte dobar izgled i zdravlje, koristeći prirodni domaći sapun.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Mirjana Kovacevic Doroghy
06/07/2014 19:56

super

Blaženka Blaženka
06/07/2014 20:14

Super

Katarina Krndija
06/07/2014 22:25

zanimljiva procedura lijep biznis

f