Feature post image

Kako smanjiti butine i zadnjicu za 14 dana

Prošlo je doba prazničnog prejedanja i sada polako kreće euforija ka prirpemanju tela za bikini zonu. A vi ne možete obući omiljene farmerice zato što zatežu u butinama? Zato se sigurno pitate kako smanjiti butine?

Ne očajavajte, višak kilograma se može skinuti ako imate dovoljno jaku rešenost i volju. Vežbe i dijete koje pružamo u tekstu će vam sigurno pomoći u ovoj nameri.

Nastavite sa čitanjem i potanko ćemo vam objasniti proces mršavljenja i gojenja, kao i zašto se salo zadržava baš u butinama i zadnjici. Dalje, pružamo vam plan ishrane i vežbi koji za dve nedelje sigurno smanjuju obim butina.

Zbog čega telo skladišti salo?

Salo predstavlja višak masti koje telo skladišti. Naš organizam nam želi dobro i zato čuva taj višak masti za slučajeve kada ne bismo imali šta jesti. Ovakav sistem postoji još od kad postoji i čovek, i tada je bio dobar po nas jer bi nam višak sala zaista mogao spasiti život.

Međutim, danas, u savremenom svetu stvari stoje nešto drugačije. Veliki broj ima sva tri obroka obezbeđena, pa je, bar u razvijenijim zemljama, malo verovatno da ćemo gladovati usled nedostatka hrane.

Sa druge strane, povećani unos hrane jeste svestan i u njemu se nalaze razni razlozi psihičke prirode. Nekad je to emotivno prejedanje, nekad iz navike. Kako god bilo, svaki zalogaj viška je naš izbor i dugoročno on dovodi do stvaranja masnih naslaga u telu. Naše telo, pak, te masne naslage gleda kao na rezerve za preživljavanje i ne da da se one tako brzo i lako istope. Na taj način se stvara salo na stomaku, butinama i drugim delovima tela.

Pa onda kako smanjiti butine i zadnjicu ima li rešenja za to? Naravno, da ima, no najpre ćemo saznati šta je glavni razlog za debele butine.

Zašto se višak masti stvara baš oko butina?

Višak masnih naslaga, se prosto mora negde rasporediti. Gde će se to desiti u najvećem broju slučajeva zavisi od genetike i od same vaše građe. Dakle, nekome se salo najviše skuplja na gornjem delu tela, u ramenima, rukama i grudima. Nekom drugom na stomaku i leđima.

kako smanjiti butine vezbanjem
Kako zategnuti butine Foto: Pixabay

No, kod žena je najčešći slučaj stvaranja sala baš oko butina i zadnjice. Žene generalno imaju veći procenat masti u telu od muškaraca i to je sasvim zdravo i normalno. No, njihovi su kukovi prirodno širi, ali kako smanjiti butine i bokove kada oni prirodno imaju više masti?

Kada pričamo o mastima u telu postoje njihove dve vrste. Jedna je potkožna, a druga između mišića. Salo koje se taloži na nogama je u najvećem broju slučajeva potkožna mast. To je i uzrok stvaranja celulita na nogama kod žena. Ipak treba uzeti u obzir kako je i pomorandžina kora na nogama sasvim normalna pojava, s obzirom na to kako zdrava žena u sebi ima od 25 do 31 procenat masti.

Dakle, u redu je imati masti u butinama, problem je kada se na njima taloži višak sala. Tome je najveći uzrok genetika. Dakle, na to ne možete preterano uticati, kad god dobijete par kilograma viška oni će se pojaviti u predelu butina. Vaše telo tako funkcioniše i ne možete protiv toga.

Ono što, pak, možete učiniti jeste:

  • oblikovanje butina uz vežbe,
  • sagorevanje masti i
  • korigovanje ishrane.

Samo ova tri načina mogu biti dugotrajno efektna, jer ne postoji nikakav magični metod kako smanjiti butine za 5 dana i manje. Prebacivanje sala iz jednog dela tela u drugi jednostavni nije moguć.

Zdrava i balansirana ishrana je 70 posto mršavljenja

Kod zdravog mršavljenja ishrana je definitivno najvažnija. Zato mogu smršati oni koji ne vežbaju, a na dijeti su, a neki drugi koji rade vežbe, a nisu korigovali ishranu neće izmeriti manji obim butina.

Oba načina mogu pojedinačno doneti dobre rezultate, no najbolje funkcionišu zajedno. Dakle, ako tražite rešenje kako stanjiti noge i zategnuti butine, primenjujte obe metode istovremeno.

Naime, samo ćete uz ishranu i vežbanje dobiti 100 posto rezultata. 30 odsto od vežbanja, a 70 procenata od ishrane. Udružite ova dva faktora zajedno i nema šanse da ne budete zadovoljni rezultatima koje ćete dobiti.

Kako skinuti salo sa butina i zadnjice ishranom?

U teoriji ako vam se prvo goje butine kad god dobijete par kilograma viška, onda ćete tu prvo i smršati. Bilo bi lepo kada bi i u praksi bilo stvarno tako jer bismo mogli lakše lokalizovati gde želimo izgubiti kilograme.

Istina je kada se mršavi, mršavi celo telo, a ne samo neki deo tela. To znači kako ne možete samo skinuti višak sala sa butina, a ostatak tela će ostati netaknut. Ni gojenje nije sasvim lokalno. I tih par kilograma viška se ne nalaze samo u butinama. Recimo i u slučaju gojenja od jedan kilogram ugojili ste se celi. S tim što je 700 grama ravnomerno raspoređeno po čitavom telu, a 300 grama je otišlo u butine. Dakle, koliko god se gojili, ceo organizam se goji.

Slična stvar je i sa mršavljenjem, ne možete skinuti kilograme samo sa jednog dela tela. Dakle, organizam kad mršavi ili se goji to radi u potpunosti. Samo su neki delovi tela takvi da prirodno sakupljaju više masti, a kod žena je to, nažalost, u predelu kukova, butina i guze. Zato se mnoge žene pitaju kako smanjiti butine i kako da mršavljenje bude lokalno.

Istina je, koliko god mršavili, celi ćete biti tanji, ali će butine, pošto već imaju više masti i dalje biti malo deblje. Nemojte očajavati, jer postoji brzo rešenje– vežbanje. Masti uvek zauzimaju više prostora od mišića. Gubljenjem sala, a povećanjem mišićne mase uspećete dobiti onakve butine koje su sasvim proporcionalne sa ostatkom tela.

Kako smršati u butinama i stomaku na zdrav način

Postoji zdravo i nezdravo mršavljenje. Mi ćemo vam uvek pre preporučiti najzdraviji mogući način za skidanje kilograma. No, postoje i instant rešenja kako smršati u butinama o čemu ćemo pričati u narednom pasusu.

Pa, kako smanjiti butine na zdrav način? Ako želite smršati bez jojo efekta i viška kože, onda morate prvo promeniti navike u ishrani. Ni jedna dobra navika se ne stiče lako, te će vaša volja biti testirana neprestano kada budete jeli. Zato mogu smršati samo oni koji imaju najjaču volju. Ovo su osnovni saveti za mršavljenje i ispuštanje toksina iz tela.

Hidratacija – pijte barem 2 litra vode dnevno

Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je bitno piti dovoljne količine vode dnevno za mršavljenje. Jeste li da vas svakodnevno ispijanje vode 2 meseca može učiniti lakšim za oko 5 kilograma, a ništa sem toga niste radili?

Postoji nekoliko razloga zašto voda tako dobro utiče na organizam. Najpre, ona može jako dobro zavaravati glad. Ne mislimo na to kako treba piti vodu kada ste gladni, morate jesti kad god osetite glad. Ovde mislimo na to da kada između obroka pijete dosta vode duže ćete ostati siti i vaše porcije će biti manje.

Centar za glad i žeđ se nalaze jedan pored drugog u mozgu. Zato često možemo pomešati jesmo li gladni ili žedni. Prvi uzrok prejedanja jeste zapravo dehidriranost, jer umesto ispijanja čaše vode mnogi se odlučuju za hranu i time produbljuju žeđ.

Osim toga, voda će ubrzati metabolizam i pomoći će vam kod oslobađanja toksina i viška masti iz organizma. Optimalna količina dnevnog unosa vode je oko 2 litre. Kod gojaznih osoba je preporučljivo čak i 2 i po litre kako bi bili hidrirani.

Dakle ako tražite prirodne načine kako smanjiti butine, prvi korak ka tome je dovoljan unos tečnosti.

Smanjite dnevni unos kalorija

Mršavljenje je uvek rezultat ili trošenja većeg broja kalorija ili unošenja manje kalorija ili oba. Zato morate smanjiti kalorije, ali to ne mora značiti kako morate manje jesti, već samo kako trebate jesti drugačiju hranu.

Osećaj gladi zavisi od toga je li je želudac pun ili ne. Masti imaju najviše kalorija, ali popunjavaju najmanje prostora. Sa druge strane, povrće može ispuniti ceo želudac hranom, a imati mnogo manje kalorija.

Zato mršavljenje podrazumeva promenu navika u ishrani. Nezdrave grisine i masnu hranu treba zameniti sa zdravijim varijantama. Naravno, to ne znači da nikad ne smete pojesti ni jedan slatkiš. Dajte sebi ponekad oduška, ali sve to radite sa merom.

Minimum kalorija dnevno treba biti oko 1200, a optimalan je oko 1800 kcal.

1800 kalorija unose one žene koje održavaju svoju kilažu, a manje od toga koje žele smršati. Dakle, ako na dnevnom nivou unosite bar 300 kalorija manje, mršavićete od pola kolograma do kilogram za nedelju dana.

Dakle, kako smanjiti butine i zadnjicu, jednostavno je jedite manje kalorične namirnice i povedite računa o njihovom ukupnom dnevnom unosu.

Logično, ako želite smanjiti broj masti u telu, smanjite njihov unos. Prasetinu zamenite sa piletinom, pomfrit sa pečenim krompirićima. Takođe, smanjuje se i unos šećera i ugljenih hidrata generalno, jer oni u telu postaju masti.

Opet, nemoguće je sasvim izbaciti ugljene hidrate, naročito zbog toga što telo funkcioniše na glukozi. Ono što možete učiniti je da slatkiše zamenite voćem, koje ima dosta manje kalorija.

Brzo mršavljenje, smanjite butine za 14 dana

Brzo mršavljenje je dosta efektnije od zdravog mršavljenja, pre ćete videti rezultate. Ipak i ono ima manu, jer sa sobom vuče i posledice. Neke od njih su višak kože, kao i jojo efekat. Postoji razlog zbog kog brze dijete ne funkcionišu na duže staze: one predstavljaju stres za organizam.

Zamislite scenario: za vreme praznika ste se svakodnevno prejedali i onda odjednom odlučili da hoćete na dijetu. Telo će vam biti zbunjeno i mnogo će teže podneti promene. Ipak rezultati će neminovno doći.

Ne preporučujemo brzo mršavljenje, ali razumemo kako želite biti sređeni za neki poseban događaj pa tražite instant rešenja. Ono što je bitno jeste da nakon te dve nedelje pređete na manje rigorozne dijete.

Ovo je kalup dijete, a vi ga oblikujte kako vam odgovara sa onim šta imate u frižideru.

Dijeta za manje butine 10 kilograma za dve nedelje

Jedno od mogućih rešenja kako smanjiti butine jeste i ova dijeta koja se ukupno drži 14 dana.

Doručak: jedite oko 200 kalorija sezonskog voća, optimalno je jedna banana i jedna narandža

Užina: jedno parče tosta

Ručak: 200 grama kuvanog ili grilovanog mesa, najbolje piletina, začinite po želji. Kupus ili zelena salata – neka bude od sirovog porvća.

Popodnevna užina: jedna jabuka ili pet jagoda (jedan komad većeg ili pet komada manjeg voća)

Večera: jedan krastavac i jedan paradajz sa 50 grama feta sira. Možete mešati i razne druge vrste svežeg povrća sa sirom, recimo kukuruz i šargarepa, celer i čeri paradajz.

Obavezno pijte barem dve litre vode na dan.

Najbolje vežbe za mršavljenje nogu i tanje butine

Ako želite ponovo nositi svoje omiljene farmerice, tada vam je neophodno smršati. Ipak, taj put neće biti potpun samo mršavljenjem već i oblikovanjem tela. Sa oblikovanim, lepim butinama nećete samo ponovo moći stati u najdraži komad odeće, već ćete biti spremni i za bikini zonu.

Ovo su neke od vežbica koje vam daju rešenje kako smanjiti butine i verujte sigurno će dati dobre rezultate.

Čučnjevi za butine

Čučnjevi su alfa i omega lepih butina i zadnjice, ne mogu se zaobići ako želite smanjiti svoj obim. Međutim, mnogi ne znaju kako se čučanj pravilno radi. Uz to lako je pogrbiti se i izaći iz pravilnog položaja prilikom rađenja vežbe. Zato čučnjeve radite sa šipkom. Kako budete napredovali šipka može imati i tegove.

Raširite noge u širini kukova, stopala neka budu uspravno. Šipku stavite iza glave i držite sa obe ruke. Kada radite čučnjeve nemojte se sasvim spuštati u čučanj, već stannite kad ste u najnižem položaju pre čučnja koji možete izdržati. Trik je uopšte ne opuštati mišiće. Ponovite u 3 serije po 20 puta. Kasnije povećavajte broj serija i ponavljanja.

Baletska vežba za butine – pilje

Ovo je znatno teže od običnog čučnja, samim tim i još efektnije za butane i čitavu zadnju ložu. Ovom vežbom ćete aktivirati kvadricepse i prepone. Naziv vežbe je pozajmljen iz baleta.

Dakle, raširite noge u širini kukova i okrenite nožne prste ka spolja (kao ballerina). Ruke stavite na kukove i polako se spuštajte dole koliko možete. Zadržite se par sekundi u najnižem položaju pa polako se dižite na gore. Ponoviti za početak od 10 do 15 puta u tri serije.

Fenomenalna vežba za zatezanje butina

Kako smanjiti butine i smršati noge nego svakodnevnim vežbanjem, zar ne? Zato smo vam pripremili još jednu izvanrednu vežbu.

Stanite u položaj mačke, kolena i dlanovi su vam na strunjači, leđa ravna i glava u ravni sa leđima. Jednu nogu zbacite unazad, uspravite i podignite što više možete. Nakon toga krenite vraćati nogu u početni položaj, ali ne stavljate nogu na strunjaču već je savijate još više u kolenu i gurate ka napred, neka dodiruje grudi. Ponoviti 20 puta sa obe noge u tri serije.

Nezaobilazne vežbe za zadnjicu i zadnju ložu

Teško je ne aktivirati i mišiće gluteusa i stomaka kada radite vežbe za noge. Poželjno je i pored tankih butina imati i oblikovanu guzu i ravan stomak, a ove vežbe će vam pomoći u tome.

Trčanje uz stepenice

Najefektivnije vežbe za butine i zadnjicu su često i najjednostavnije. Ništa bolje ne aktivira gluteus od trčanja uz stepenice. Ova vežba je ujedno i kardio i vežba snage i izdržljivosti. Možete je raditi napolju, ali i u svojoj zgradi. Prosto pretrčite stepenice umesto vožnje liftom.

Za bolje efekte nađite baš mesto na kome ćete stalno trčati uz i niz stepenice, a opremite se jednako kao i za trčanje. Pre ovoga je potrebno zagrejati se dobro, kako ne biste izvrnuli zglob na stepenicama. Prvo počnite sa običnim trčanjem, pa onda trčanjem uz stepenice. Trčite dokle god ne osetite kako se mišići gluteusa zatežu.

Leđnjaci za zadnjicu

Lezite na strunjaču i podignite gornji deo trupa tako što ćete se nasloniti na laktove. Noge neka budu raširene u širini kukova. Savijte noge u kolenima pod uglom od 120 stepeni. Podignite ih tako da se pete dodiruju. U tom položaju spuštajte i dižite noge, odvajajte kvadricepse i kolena od strunjače držeći stopala jedno uz drugo.

Ovu vežbu ponoviti 20 puta u tri serije.

Radite sve navedene vežbe zajedno sa dijetom i već posle dve nedelje ćete garantovano videti rezultate. Merite vaš obim butina prvog, sedmog i četrnaestog dana kako biste bili sigurni kako ima razlike.

Ovom prilikom preporučili bi vam i vežbu izdržaja PLANK koja je sve popularnija širom planete.

Prosti trik kako suziti farmerice bez krojača

Uspeli ste u svom cilju, našli ste način kako smanjiti butine i skinuli ste par centimetara u obimu? Ipak, javio se novi problem, sada vam farmerice više ne stoje kao ranije? Ovo je dosta čest slučaj i na svu sreću i to je rešivo.

Ovaj prosti trik će pomoći da vam opet budu po meri i ističu vrline vaše figure.

  • Stavite samo farmerice u veš mašinu i operite ih na 90 stepeni. Dodajte samo prašak za pranje, bez omekšivača jer tada nećete postići rezultate koje želite. Kada ih izvadite iz mašine vaše farmerice će biti uže za bar jedan broj.
  • Ako ni taj trik ne pomaže, ušijte lastiš sa unutrašnje strane farmerica celom širinom. Lastiš će ih dobro držati te vam vaše omiljene farmerice više neće spadati.

IZVORI:

Journal of Nutrition & Weight Loss

The Science of Weight Loss

Healthline.com

Sponzorisani linkovi:
f