Feature post image

Hashimoto sindrom simptomi i prirodno lečenje

Hashimoto sindrom – Hashimotov tireoditis

Hashimoto sindrom je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem stvara antitela koja napadaju štitnu žlezdu. Ovo oboljenje je poznato i kao Hashimotov tireoditis.

Nažalost, poslednjih decenija, bolesti štitaste žlezde, uz dijabetes melitus, ubrajaju se medu najučestalije kad je reč o endokrinološkim oboljenjima.Poremećaj u funkciji ove žlezde češće se sreće kod žena nego kod muškaraca.

Šta uzrokuje hashimoto tireoiditis?  Ovo pitanje čak i danas nije sasvim razjašnjeno. Iako se još uvek tačno ne zna šta je uzrok toga, naučnici pretpostavljaju da jedan od činilaca može biti uticaj estrogena na nivo joda. Naime, ovaj element je neophodan za stvaranje  hormona štitaste žlezde.

Brojne su i druge mogućnosti u pitanju: od naslednih faktora, do toga da su za bolest odgovorne isključivo bakterije i virusi. Naziv ovog oboljenja dolazi od naučnika Hakaru Hašimota iz Japana, koji je klinički opisao ovu bolest još 1912.godine.

Koji su glavni simptomi Hashimota?

Ono u čemu se savemena i alternativna medicina svakako slažu je da  stres ima značajnu ulogu kod gotovo svih bolesti štitnjače. Stoga je opšta preporuka da se ne izlažemo previše stresnim situacijama. Naime, kada hormoni štitne žlezde nedostaju tj. ako ih nema u dovoljnim količinama – u pitanju je hipotireoza. Takođe, imamo suprotnu situaciju da ih ima i previše posredi je hipertireoza.

Hashimoto simptomi se veoma retko otkrivaju jer bolest veoma lagano napreduje. Usled svega toga oboleli se vremenom „priviknu“ i ne doživljavaju dramatično promene u svom organizmu.

Glavni simptomi hashimoto sindroma su:

 • hronični umor,
 • bezvoljnost,
 • nešto dublji glas,
 • neretko i porast telesne težine.

Hashimoto tireoditis prati i:

Takođe javljaju se i psihičke  tegobe:

Važno:

Kod starijih se Hashimotov sindrom manifestuje pojavom otoka na licu, stopalima i šakama. Takođe, karakteristično je i dobijanje u telesnoj masi, najviše zbog usporenog metabolizma. Struma se često javlja.

Kako se postavlja dijagnoza za Hashimoto tireoditis?

Hashimoto sindrom se danas puno lakše dijagnostikuje nego što je to bio slučaj pre samo nekoliko decenija. To je tako, prvenstveno zahvaljujući savremenoj tehnologiji i savremenoj dijagnostici. Naime ranije nisu postojali tako sofisticirani hormonski tekstovi, pa se i Hašimoto dijagnostikovao tek u uznapredovaloj fazi. Otežavajuća okolnost je i to što ova bolest štitnjače napreduje veoma lagano, te se oboleli često „saživi“ sa simptomima.

Ukoliko sumjate ili ste već imali problema sa štitnom žlezdom, obavezno napravite pregled hormona štitnjače. Neretko se dešava da se hashimoto tireoditis otkrije prilikom nekih drugih rutinskih ili sistematskih pregleda. Sve to lekara navedi da uradi temeljnije pretrage kako bi potvrdio Hashimoto bolest.

Kakvi se to pregledi štitnjače preporučuju?

 • Najčešče se u dijagnostiku uključuje TSH pregled koji daje uvid u trenutne količine tiretropina. Zatim se radi FT4 test koji nas obaveštava kakva je situacija sa slobodnim tiroksinom.
 • Pomoću serološkog testa dobija se uvid u trenutnu količinu antitela (Anti – TPO).
 • Obavezan je i ultrazvuk štitne žlezde, kojim lekar utvrđuje trenutnu situaciju sa stanjem i veličinom tiroide.

Kako se leči Hashimoto tireoditis?

Dakle, lečenje Hašimota započinje temeljnim pregledom hormona štitne žlezde, serološkim testom. Zatim se nastavlja sa ultrazvučnom dijagnostikom, biopsijom tkiva iz štitnjače, kao i skenerom i magnetnom rezonancom. Sve to pomaže u određivanju veličine štitnjače i pregledi su nezaobilaznikod pripreme pacijanata za operativni zahvat.

Kako hashimoto sindrom karakteriše snižena funkcija štitnjače, preporučuje se terapija (supsticiona) sa L tiroksinom. Obolelima se prepisuju sintetički lekovi koji će nadomestiti nedostajuće hormone. Svi ovi medikamenti se uzimaju oralno.

Neophodne su redovne godišnje kontrole sa ultrazvučnom dijagnostikom, kako bi se pravilno regulisale dnevne doze lekova kod bolesnika.

Lečenje hormonima štitnjače obično traje doživotno.

Kada se radi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvučni pregled štitnjače se radi kako bi se pre svega utvrdila veličina štitne žlezde i njeno stanje. U pitanju je jednostavni-rutinski postupak koji traje 5 do 10 minuta, potpuno je bezbedan i što je takođe važno bezbolan za pacijente.

Ipak, kako bi se definitivno potvrdio hashimotov tireoditis potrebno je uraditi histološki i citopatološki  pregled uzroka punkcije – biopsija štitnjače.

hashimoto sindrom simptomi
Foto: Photospin

Kakva se ishrana preporučuje za Hashimoto sindrom

Ukoliko vam je dijagnostikovan Hashimoto tireoditis, trebalo bi da uvedete određene korekcije u vašoj svakodnevnoj ishrani. Jelovnik morate u potpunosti prilagoditi jer tako možete znatno ublažiti simptome i sprečiti dalje komplikacije sa štitnjačom. Opšta preporuka je da konzumirate obroke koje sadrže puno povrća i voća i žitarice od celog zrna ali ravnomerno.

Brojni svetski portali izdvajaju:

Svakako promena jelovnika i ujedno i životnog stila ne isključuje lekove za štitnjaču. Takođe, u Italiji su rađene opsežne studije koje se tiču dodataka ishrani i Hashimotovog sindroma. Eksperimenti su potvrdili da određene grupe dijetetskih suplemenata umnogome pomažu kod Hašimota.

Šta jesti u slučaju hipotireoze?

Kad je u pitanju hipotireoza može se javiti i manjak joda u organizmu, dok je hashimoto sindrom kao što smo već napomenuli autoimuno oboljenje.

Osobe koje imaju dijagnostikovanu hipotireozu, trebaju korigovati obroke, naročito kad su u pitanju mlečni proizvodi. Važno: uvek koristite niskomasne namirnice ispod 1 posto masnoća, meso u ishrani takođe treba pripremati sa malim dodatkom masnoća.

Orah – najbolji biljni doktor za Hashimoto tireoditis

Mnogo pre ultrazvuka, sintetičkih lekova, ljudi su pridavali velik značaj orahu i njegovim pripravcima za lečenje štitnjače. Izvdojićemo dva izvanredna prirodna leka tinkturu i čajnu mešavinu, koje vrlo lako možete napraviti i sami kod vaše kuće.

Kako se pravi čaj od listova oraha

U pitanju je čajna mešavina od više vrsta lekovitih biljaka, koja se odlično pokazala za lečenje štitne žlezde.

Potrebno:

 • kašika sitno iseckanog orahovog lista,
 • sitno zdrobljenog lista i cveta kičice,
 • lista i cveta podubice,
 • zovinog cveta,
 • i usitnjenih listova peršuna, deteline i bosiljka.

Priprema:

Mešavinu preručite u 1.200 ml proključale vode, a zatim to poklopite i nakon sat i po procedite. Po šolju čaja, zaslađenog medom, popijte pre i posle svakog jela. Čaj za štitnjaču koristite 40 dana.

Kako se pravi tinktura od oraha

Kapi oraha se koriste kao tradicionalni prirodni lek u tretmanu smanjene funkcije štitaste žlezde.

Priprema recepta:

 • Izručiti 10 zelenih oraha u staklenu teglu i zatim ih preliti sa 50-procentnim alkoholom.
 • Poklopiti i ostaviti nek stoji 2 dana(48h).
 • Nakon toga dobro procediti i dodati smesi sok od jednog limuna

Kako se upotrebljava tinktura od oraha?

 • 1 dan: uspite kap tinkture u pola čaše vode i popijte (najbolje je na prazan stomak).
 • 2 dan: ponovite isto ali sa 2 kapi tinkture u pola čaše vode.
 • 3 dan: 3 kapi
 • 4 dan: 4 kapi
 • 5 dan: 5 kapi
 • 6 dan: 2 male kašičice tinkture od oraha treba usipati u čašu tople vode. Ako ste teži od 68 kg onda uspite dve i po kašičice na čašu vode. Nakon petnaestak minuta popijte lek.

Kad se ova šestodnevna kura završi, pijte jednom nedeljno po 2 kašičice koje ste razblažili u 2 dl tople vode. Svakako ne počinjite terapiju na svoju ruku dok se ne posavetujete sa vašim lekarom.

Kako sam pobedila Hashimoto sindrom

Na popularnom youtube-u  pronašli smo veoma informativan video pod nazivom „Kako sam pobedila Hašimoto „. Vi  svakako ovaj video snimak pogledajte, u pitanju je alternativno lečenje..

hashimoto tireoditis kako se leči

 

Ukoliko vašem organizmu nedostaje joda, preporučujemo vam tekst šta je Lugolov rastvor i kako da ga napravite kod kuće.

IZVORI:

Hashimoto Disease Diet

A Complete Program for Eating Smart, Reversing Symptoms and Feeling Great – Kate Barrington

U.S. Department of Health and Human Services

Sponzorisani linkovi:
f