Feature post image

Kako zaustaviti curenje nosa

KAKO ZAUSTAVITI CURENJE NOSA KOD DECE I ODRASLIH

Stalno curenje nosa kod beba, dece i odraslih pojavljuje se dosta često sa dolaskom zime i hladnijih dana. Inhalacija sinusa i ispiranje slanom vodom samo su neki od načina da pobedite ovaj iritantni i nimalo ugodni simptom virusne infekcije. U našem tekstu baziraćemo se isključivo na prirodnim metodama lečenja, te ćemo sa vama podeliti proverene recepte iz naše ali i inostrane narodne medicine. Ukoliko sami imate neki zanimljiv recept i rešenje kako zaustaviti curenje nosa kod kuće, bez upotrebe standardnih kapi i hemije, slobodno ostavite recept ispod u komentarima, rado ćemo ga objaviti…

KAKO ZAUSTAVITI CURENJE NOSA KOD PREHLADE 

Curenje nosa je obično jedan od prvih znakova prehlade. Iako može da bude veoma uporan dosadan i naporan, najčešće je reč o potpuno bezazlenom simptomu. Vodenast, bistar sekret iz nosa gotovo uvek je znak virusne infekcije i svakako nije razlog da odmah posežete u apoteke za jakim antibioticima. Ni standardne kapi za nos (dekongestivi) nisu pravo rešenje i treba ih koristiti samo u krajnjoj nuždi i to tek nakon konsultacija sa stručnim licem. Ovim kapima, koje su dostupne u više vrsta u svakoj apoteci, dosta ćete brzo otpušiti nos i naizgled rešiti neugodan problem, ali znajte da na taj način nećete očistiti vaš nos od virusa, niti ćete povećati imunološki odgovor sluznice, a ako ih koristite predugo, napravićete suprotan efekat i imati osećaj da vam je nos još češće zapušen. Ako vam neprijatno kijanje i curenje nosa, kao i često brisanje maramicama dosta smetaju, možete pokušati sa primenom nekih proverenih narodnih lekova koji mogu da pomognu u ublažavanju i zaustavljanju ovog iritantnog simptoma, koji nam u hladnim zimskim danima svakako zadaje još više muka..

INHALIRANJE NOSA SLANOM VODOM 

Možda ste bili u prilici da u apoteci vidite dosta neobičnu posudu nalik čajniku, a da niste znali čemu to uopšte služi. U pitanju je posuda za ispiranje nosa koja može da vam skrati vreme trajanja prehlade i da iz nosa ispere viruse, pa čak i uporne bakterije. Da biste prekinuli neprijatno curenje nosa i slivanje sekreta iz sinusa uradite sledeće :

  • U posudu sipajte jednu malu kašičicu morske soli i napunite je toplom vodom, dobro promućkajte i prema uputstvu koju ste dobili uz vašu posudu izvršite ispiranje i inhaliranje nosa. To radite tako što trebate vodu sipati u jednu nozdrvu, a da ona izlazi kroz drugu, zajedno sa svim nečistoćama iz nosa i sinusa. Na sluznicu nosa blagotvorno deluju i topla voda i so. Ovaj metod vam može pomoći u slučaju uporne prehlade, upale sinusa i alergija i znatno je efikasniji od korišćenja kupovnih kapi i sprejeva sa slanim rastvorom. Radite ovo 2 do 3 puta tokom dana i mnogo ćete ređe brisati nos.

Pored pomenute metode odlično se pokazalo i inhaliranje nosa etarskim uljima. Pošto smo utvrdili da se curenje nosa kod odraslih često dešava i usled pražnjenja sekreta iz sinusa, a u ovom slučaju, osim ispiranja slanom vodom, pomaže i  inhaliranje vodenom parom sa etarskim uljima, koja imaju odlična antiseptična svojstva, te dezinfikuju naše disajne puteve i začepljenje sinusne šupljine i izbacuju nagomilan sekret iz sinusa. Najbolje je da koristite lekovita etarska ulja eukaliptusa, bora, ruzmarina, mente, timijana, kao i mentol i kamfor. Inhalacija nosa se može vršiti i čajem od svežeg ili suvog bosiljka, ali i  već pomenutom morskom solju.

PRIRODNI LEK ZA CURENJE NOSA

Udisanje dima sprečava curenje vode iz nosa

  • Jedan od najjednostavnijih i dugo korišćenih lekova za kijavicu koji ujedno i zaustavlja curenje vode iz nosa jeste udisanje dima kore hleba koja se peče na žaru ili rešou. Ovo svakako isprobajte i kod vaše kuće.kako zaustaviti curenje nosa kod prehlade

Odličan narodni lek za svaku prehladu je domaća rakija.

  • Ovo je jednostavan i veoma efikasan lek za curenje nosa, koji je podjednako dobar i za zapušen nos.  Sve što treba da radite jeste povremena inhalacija domaćom rakijom. Potrebno je samo da ispod nozdrva nanesete malo rakije i duboko dišete i curenje nosa će ubrzo prestati.

Đumbirov koren zaustavlja curenje iz nosa

  • Žvakanje svežeg korena đumbira, višestruko je korisno za celokupno zdravlje, ojačanje imuniteta, borbu protiv prehlade, a može i da zaustavi dosadno curenje nosa. Potrebno je samo da uzmete komadić svežeg korena, ogulite ga, operite nad mlazom vode i nekoliko minuta grickajte, a potom i sažvaćite i progutajte. Ovo treba raditi više puta na dan.

KAKO ZAUSTAVITI CURENJE NOSA KOD BEBA 

Poznato je da je C vitamin izuzetan borac protiv prehlade,gripa  i nezaobilazan je deo terapije za jačanje imuniteta naših mališana, a osim toga smanjuje i zapaljenje koje prouzrokuje stalno curenje nosa. Kod manje dece i bebica koje muči nosić i curenje vodice, svakako se posavetujte sa vašim pedijatrom. Nešto starija deca mogu slobodno da uzimaju veće količine minerala i vitamina tokom dana. Na prvi znak prehlade treba uzimati što više svežeg voća i povrća bogatog C vitaminom (citrusi, kupus, crveno bobičasto voće, čaj od šipka…), a poželjno je koristiti i C vitamin u prahu ili u šumećim tabletama. Takode, i cink jača imunološki sistem i na taj način može da doprinese otklanjanju curenja vode iz nosa. Ono što svakako pomaže kod pomenutih tegoba, jeste ovlaživač prostorija.  Znamo da curenje nosa kod beba, dece i odraslih u zimskom periodu, tokom grejne sezone, uzrokuje suv vazduh, te je značajno da na radijatore postavite ovlaživače vazduha u koje možete nakapati i nekoliko kapi nekog eteričnog ulja, npr. čajevca, eukaliptusa,nane i slično. Ukoliko ste u  financijskoj mogućnosti, nabavite i kvalitetan jonizator vazduha. Ponekad se istovremeno javljaju curenje nosa i suzenje očiju, razlog tome je pojačana iritacija očiju. Naime, tada nam se višak suza sliva u nazolakriminalni kanal, nakon čega ulazi u nosnu šupljinu. Ukoliko je u pitanju veća količina suza, ona će se u našem nosu osloboditi u obliku sluzi što će ponovo uzrokovati neprijatno curenje nosa

Preporučujemo tekst kako zaustaviti krv iz nosa..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f