Feature post image

Kako izgledaju kondilomi kod muškaraca i žena

Kondilomi kod muškaraca i žena ili genitalne bradavice su zarazno, polno prenosivo oboljenje koje uzrokuju HPV virusi, a manifestuje se promenama na koži –  javljaju se izrasline na penisu i vagini ,veličine od jednog do tri milimetra. Javljaju se, skoro u istom procentu, kod oba pola, ali su polne bradavice kod žena puno češće javljaju i vidljive su golim okom. Infekcija se najčešće prenosi putem polnog odnosa, ali i direktnim kontaktom sa zaraženom sluzokožom i kožom (šanse da osoba oboli nakon prvog kontakta sa inficiranom osobom iznose od 26 do 30 odsto). Period inkubacije traje od tri nedelje do šest meseci. Više o tome kako izgledaju kondilomi ,kako se prenose ,koji su simptomi ,te kako se uklanjaju saznajte u daljem tekstu…

KONDILOMI SIMPTOMI KOD MUŠKARACA I ŽENA

Danas znamo da su genitalne bradavice kondilomi kod muškaraca i žena ,definitivno jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti.Najnovije statistike ukazuju na jedan neverovatan podatak,a to je da gotovo 50.000.000 ljudi širom planete nosi HPV virus u svom organizmu. Oni se javljaju u intimnoj regiji i na analnom otvoru,predstavljaju izuzetno veliku neprijatnost za obolelog. U većini slučajeva prvi simptomi kondiloma javljaju se se tri meseca nakon kontakta sa obolelom osobom. Vidljive promene najčešće su sitne bradavice različitog oblika i boje (beličaste, ružičaste, smeđe i mrke) koje su kod žena praćene svrabom, pojačanim sekretom, iscetkom iz vagine, bolovima tokom polnog odnosa i vaginalnim krvarenjem. Međutim, ukoliko simptomi izostanu, promene najčešće bivaju otkrivene kasnije, na redovnom ginekološkom pregledu. Prvi simptomi kondiloma kod muškaraca se većinom javljaju kao  izrasline vidu bradavica, osipa ili se pojavljuju ružičaste i crvene  tačkice na penisu,oko korena polnog organa, na kožici kao i predelu oko analnog otvora. Pored toga, mogu se javiti i teškoće pri mokrenju. Kod oba pola prvi znaci oboljenja daju prilično šarenu i raznovrsnu kliničku sliku ,što ponajviše zavisi od vrste i tipa virusa, prisutnosti drugih bolesti u organizmu ,imuniteta kod obolelog,seksualnog ponašanja i načina života..

VRSTE KONDILOMA 

Najčešće se javljaju oštri i šiljasti kondilomi kod muškaraca i žena – to su meki,bradavičasti izraštaji na koži i sluzokoži polnih organa, neravne površine, svetlo-crvene ili boje kože, koji rastu na peteljci i zašiljeni su na vrhu, a mogu imati i karfiolast izgled. Bezbolni su i tvrđi od okolne kože ili sluzokože, javljaju se pojedinačno, brzo se šire i umnožavaju, tako da u zapuštenom stadijumu grade široku ploču sabijenih i slivenih bradavica koja može potpuno da zatvori ulaz u vaginu. Postoje i ravni kondilomi kod žena , pojavljuju se u vidu beličastih promena u nivou epitela kože i sluzokože na delovima vagine i grliću materice. Pošto su uzročnici ovih kondiloma humani papiloma virusi koji se mogu naći i u premalignim i malignim formama, veoma je važno na vreme ih prepoznati i ukloniti. Takođe, postoje i gigantski kondilomi, ali se oni veoma retko javljaju u kliničkoj praksi.

Evo i kako izgledaju kondilomi kod muškaraca slike:

kondilomi na penisu
Evo i kako izgledaju kondilomi kod žena slike :

kondilomi na vagini

 

kondilomi kod muškaraca slike

Kako se prenose kondilomi kod muškaraca i žena : Budući da u faktore rizika za nastanak kondiloma spadaju česta promena seksualnog partnera, rano stupanje u polne odnose,izbegavanje kondoma, loša higijena intimne regije, uživanje duvana i alkohola, izloženost stresu i drugim virusnim infekcijama, neophodno je eliminisati štetne životne navike i redovno se kontrolisati kod ginekologa. Inače, kondilomi kod muškaraca i žena se mogu preneti ne samo polnim odnosom, već i upotrebom zajedničkog donjeg rublja , prenošenje nastupa i nakon upotrebe istog  pribora za depilaciju i brijanje intimne zone… Važno je znati da infekcija zahvata kožu i van penisa, pa tako upotreba kondoma nije sigurna zaštita od infekcije.

KAKO SE LEČE KONDILOMI 

U slučaju da se pojave kondilomi kod muškaraca i žena , obavezno je lečenje oba partnera. Mogu se odstraniti na nekoliko načina, a najčešće se primenjuju hemijska terapija (kreme i tinkture protiv kodiloma), krioterapija (smrzavanje),elektrokauterizacija (spaljivanje laserom) i uklanjanje kondiloma radiotalasima. Krioterapija je postupak kojim se kondilomi zamrzavaju, nakon čega odumiru i otpadaju. Procedura traje oko 15 minuta, ali dešava se da se tretman mora ponoviti više puta. Elektrokauterizacija ili spaljivanje kondiloma , uklanjaju se u potpunosti genitalne bradavice, pri ćemu je gubitak krvi veoma mali. Ova metoda koristi se ukoliko promene nisu zahvatile veliko područje.Važno je napomenuti da je bitno da se se što pre javite lekaru ,koji bi nakon dijagnoze ,prepisao i predložio odgovarajuću terapiju. Ukoliko je prepruka neka od predloženih metoda ,nemojte se zabrinuti ako nakon intervencije ostaje sitnija krasta. Vremenom će doći do potpunog ozdravljenja i neće doći do nikakve posledice.

KONDILOMI LEČENJE PRIRODNIM PUTEM 

Tinktura od rosopasa i belog luka uklanja genitalne bradavice

  • Sipati u veću teglu jednake delove iseckanog belog luka, rosopasa, divizme i krušine,pa preliti 60-procentnim alkoholom, tako da sastojci budu potpuno prekriveni tečnošću. Teglu zatvoriti i ostaviti da stoji 10 dana, a posle toga procediti i isfiltrirati.

Kantarionovo ulje protiv kondiloma

Kantarion je naširoko poznat prirodni lek za veliki broj različitih bolesti,među njih se ubrajaju i kondilomi kod muškaraca..

  • Teglu od litra dopola napuniti cvetovima kantariona, a zatim do vrha naliti maslinovim uljem. Lagano zatvoriti i ostaviti da stoji 4-5 dana. Nakon toga, poklopac čvrsto stegnuti i ostaviti još 4-6 nedelja da stoji na suncu, a potom ulje procediti i sipati u staklene flašice. Koristiti spolja za mazanje kondiloma.

Propolis leči polne bradavice

  • Poznato je da je propolis jedan od najlekovitijih prirodnih preparata, a pokazao se i veoma uspešnim u lečenju kondiloma. Koristi se i oralno za jačanje imuniteta, a može se nanositi i direktno na zahvaćenu površinu , 2-3 puta dnevno.

Reiši gljiva i kondilomi kod muškaraca i žena

  • Istraživanja su pokazala da ekstrakt ovih pečuraka pomaže organizmu da se pobedi HPV virus. Terapija  kondiloma podrazumeva uzimanje 150 do 300 mg ekstrakta svakog dana. U prodaji mogu da se nađu suplementi koji sadrže reiši.

List masline kao lek za kondilome

  • Da bi se izlečili kondilomi kod muškaraca i žena ,treba biti uporan i dosledan u svakoj terapiji.Lekovitost maslina i maslinovog ulja svima je dobro poznata, međutim, nikako ne treba zanemariti ni listove jer sadrže oleuropein koji efikasno suzbija viruse,a između ostalih i HPV virus .Mogu se koristiti u vidu suplemenata ili čaja. Preliti kašičicu listova masline sa 2 dl proključale vode i ostaviti  sa poklopcem da odstoji barem pola sata, a zatim procediti i piti od dve do najviše tri šolje čaja dnevno.

Sibirski ženšen leči kondilome

  • Da li je izvodljivo lečenje kondiloma kod kuće, naravno da jeste ,a fitoterapeuti nam preporučuju i izvanredni sibirski ženšen.U prodaji može da se nade veliki broj suplemenata koji sadrže ženšen, jedan od najjačih prirodnih adaptogena. Ova biljka jača imunološki sistem zahvaljujući visokom sadržaju eleuteroida koji, kako su pokazala neka istraživanja, uništavaju i HPV virus te se i kondilomi kod muškaraca i žena povlače . Međutim, ove suplemente ne bi trebalo koristiti u dužem vremenskom periodu, naročito ako patite od hipertenzije i bolesti srca.

KONDILOMI U TRUDNOĆI LEČENJE

Zbog pada ili promene u imunološkom odgovoru organizma trudnice su veoma podložne kondilomima,kada je infekcija HPV virusom veoma česta. Ukoliko se jave neposredno pre trudnoće, polne bradavice u većini slučajeva neće uticati na njen tok, ali će sasvim sigurno uzrokovati neke probleme. Mogu postati veće i otežati mokrenje, izazvati krvarenje, smanjiti elastičnost vagine ili izazvati blokadu porođajnog kanala tako da se porođaj mora završiti carskim rezom. Ipak, ukoliko žena koja zatrudni ima kondilome, ili su joj ove promene dijagnostikovane tokom drugog stanja, lekar će odlučiti o njihovom tretmanu i lečenju jer postoji rizik od prenošenja virusa HPV na novorođenče za vreme prolaska kroz porođajni kanal. U retkim slučajevima genitalne bradavice se razvijaju u grlu novorođenčeta, pa život bebe može biti ugrožen zbog otežanog disanja. Ovakvi izraštaji ponekad se kod deteta pojavljuju i pet godina nakon rođenja. Generalna preporuka za buduće mame je da se svakako uradi  Papanikolau test (PAPA) u dogovoru sa vašim ginekologom,da bi se napravila detaljna dijagnostika i da bi se ibegle sve potencijalne komplikacije,po mamu i bebu…

Ukoliko vam se svideo članak kako se dobijaju kondilomi kod muškaraca,žena u trudnoći ,preporučite ga i vašim prijateljima.

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f