Feature post image

Najbolji lek protiv mamurluka

LEK PROTIV MAMURLUKA I MUČNINE

Lek protiv mamurluka je sa dolaskom nešto hladnijeg vremena,brojnih slava i praznika sve više tražen, naročito na našem podneblju Balkana. Zašto je to baš tako ? Pa,jednostavno većina ljudi u dobrom društvu ume da pretera sa alkoholom, ne mareći za posledice koje slede. Najzastupljenije tegobe su svakako mamurluk i mučnina. Farmaceuti su naravno doskočili sa brojnim preparatima ( tablete protiv mamurluka) ,međutim, postoje i prirodne metode kojima se mogu sprečiti tegobe „jutro posle pijanke“– a to su najčešće iscrpljenost, dijareja i jaka glavobolja.

SIMPTOMI MAMURLUKA

Mamurluk je fizičko i psihičko stanje koje nastaje nakon prekomernog unosa alkohola, a u zavisnosti od toga šta se i koliko pije, može da varira od blage glavobolje i iscrpljenosti do teške dehidratacije, mučnine i pojave proliva. U slučaju glavobolje,osobi smetaju svi okolni zvuci ,normalna glasnoća razgovora,čak i blaga škripa vrata, jer doslovno glava kao da puca i počesto se ukućani zamole da budu što tiši i po mogućnocti da  hodaju na prstima…Kao što vidite alkohol je čudo.Ako se javi jak nagon na povraćanje a pri tom ništa ne izlazi,to je najverovatnije zbog toga što je stomak potpuno ispražnjen.Konstantno napinjanje samo još više otežava situaciju. Dehidratacija organizma se prepoznaje usled jake žeđi,jer alkoholna pića umeju potpuno da isuše naš organizam,najbolji lek protiv mamurluka i dehidratacije je svakako veći unos tečnosti – isključivo vode . Može se desiti i da vas jako zapeče jednjak – kao posledica konzumacije žestokih pića(vinjak,rakija…). Tromost,iznurenost,malaksalost i jak umor su redovna pojava nakon pijančenja. Ovo bi bili samo fizički simptomi mamurluka,a šta je sa psihom ? Nijedan lek protiv mamurluka vas neće izlečiti od depresije ,koja se javlja odmah po buđenju.Mogu da se jave i strah i kajanje..

KAKO PROTIV MAMURLUKA – RECEPTI

Najbolji način da se spreči mamurluk jeste umereno konzumiranje alkoholnih napitaka ili što je još bolje potpuno izbegavanje – jer samo onda ste 100 posto sigurni da do njega neće ni doći . Ako ste ipak odlučili da pijete,a želeli biste svakako da izbegnete dehidrataciju koju prati niz neprijatnih simptoma, vrlo je važno da uz svaku čašu alkohola popijete i po jednu čašu obične vode. Takođe, nikako alkohol ne treba piti na prazan stomak, jer se na taj način smanjuje rizik od opijanja. No, ako je do ovog stanja već došlo, najbolje protiv mamurluka su se pokazali recepti iz prirode, jer postoji mnogo načina da se tegobe ublaže i ubrza oporavak i povratak u potpuno normalno stanje.

  • Mleko protiv mamurluka :  šolja mleka ima pre svega pozitivan preventivni efekat, jer će ona smanjiti brzinu upijanja (resorpcije) alkohola i uspešno će otkloniti  simptome mamurluka.
  • Lečenje mamurluka vodom : Izjutra odmah kada se probudite ,nakon burne noći i osetite da vam je glava u najmanju ruku kao „ogroman bubanj“, popijte jednu veliku čašu vode i pored sebe stavite flašu sa ovim „prirodnim lekom“ i pijuckajte ga tokom celog dana u što većim količinama .
  • Čaj protiv mamurluka : velika je greška da ujutru sebi ,nakon „vesele noći „skuvate jaku kafu , u narodu poznatiju kao „beton“ – što je česta praksa ovde na Balkanu. Jer ukoliko mislite da će vam crna kafa pomoći da se izborite s glavoboljom – grešite!  Kafa je veoma snažan diuretik,pa će izazvati još veću dehidrataciju, pritom će samo nadražiti već iritiran nervni sistem. Umesto kafe možete popiti šolju čaja od matičnjaka, kamilice, nane ili pak uvek popularni zeleni čaj.
  • Hrana leči mamurluk : mnoge mamurne osobe osećaju mučninu i nagon za povraćanjem, nelagodno pečenje jednjaka, a nemaju ni šta da povrate i da hoće, što još više iscrpljuje i zamara kako fizički tako i našu psihu. Savet je da jedete iako niste gladni jer kada se nešto pojede, želudac će proraditi kako treba  i  nabrojani simptomi mamurluka će se ublažiti. Najbolje je da  napravite zdrav doručak koji sadrži žitarice i voće, jer su bogate vitaminima C i B, koji su nam najpotrebniji u tom trenutku, kao i ugljenim hidratima, jer obezbeđuju svu potrebnu energiju.najbolji lek protiv mamurluka
  • Odličan lek protiv mamurluka je i đumbir  ,on ublažava stomačne tegobe, vrtoglavicu i glavobolju. Njega možete konzumirati u obliku čaja, kao dodatak jelima, ili u prahu, pomešan s vodom. Čaj od dumbira s medom i sokom od limuna odličan je izbor za lečenje mamurluka.
  • Popijte jedno sveže jaje za doručak : jaja sadrže cistein, amino-kiselinu koja je moćno oružje protiv toksina acetaldehida, nusprodukta oksidacije etanola . Acetaldehid izaziva mamurluk, a jaja ga uspešno razbijaju .Ako iscedite sok od jedne narandže i umutite ga sa jednim svežim jajetom (možete svemu dodati i malo meda), a zatim ga popijete na prazan stomak u jednom cugu, napravili ste izuzetan lek protiv mamurluka i ubrzo ćete ublažiti nelagodne tegobe i svakako će vam biti puno bolje.
  • Lekoviti šejk za dobro jutro : izmiksajte u blenderu jednu bananu, sok od sveže pomorandže, punu šaku borovnica, parče korena od đumbira i kašičicu domaćeg meda. Popijte ujutru na prazan stomak i snabdećete se potrebnom energijom, vitaminima i mineralima, a pritom ćete detoksikovati organizam,uz ovaj šejk nikakve tablete protiv mamurluka vam neće biti potrebne…

Verujemo da sada znate šta je dobro za mamurluk,i da ćete neki od ovih recepata i isprobati. Jako je važna hrana bogata kalijumom ,jer će vam ona  biti od izutene pomoći u borbi protiv mamurluka . Danas znamo da nam alkohol ne oduzima samo vodu iz organizma već i  dragocene elektrolite. Zato, pojedite jednu bananu,to je odličan lek za mamurluk, popijte čašu soka od svežeg paradajza ili skuvajte laganu paradajz čorbicu. I spanać je dobar izvor ovog minerala, kao i  prirodno ceđeni sok od pomorandže .

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f