Feature post image

Šta je menopauza i koji su prvi simptomi klimaksa

Kada počinje menopauza? Da li se ona javlja u 45. godini ili čak nastupa puno pre? Šta prvo treba da uradite ako primetite neke od simptoma? Brojne su nedoumice koje žene imaju po ovom pitanju….

Menopauza simptomi kao što su izostanak sna, loša koncentracija, slabije pamćenje, gojenje, razdražljivost često se pripisuju i drugim bolestima. To je jedan od razloga zašto se klimaks kod žena teže uočava.

Ipak povremeni napadi vrućine tj. valunzi u menopauzi tipični su simptomi ovog stanja. Uz nepredvidivo znojenje u predelu glave, grudi i vrata, česte su nagle promene raspoloženja pa i depresija. Najčešće se javljaju u perimenopauzi tačnije na samom početku menopauze.

U nastavku teksta saznajte kako sprečiti gojenje u menopauzi, znojenje (valunge) i nervozu na potpuno prirodan način…

Šta je menopauza?

Menopauza (klimaks) je potpun prekid menstrualnog ciklusa i nastaje godinu dana nakon poslednje menstruacije, a traje do kraja života.

Period postepenog odumiranja funkcija jajnika traje od pet do deset godina i obuhvata: perimenopauzu, menopauzu i postmenopauzu.

Ne može se sa sigurnošću reći kad svaka od ovih faza počinje. Nažalost, danas se usled stresa, ubrzanog načina života i nezdrave ishrane, menopauza javlja i puno pre 45 godine. Sve je veći broj mladih žena koje ulaze u perimenopauzu puno ranije nego što je to pre bio slučaj..

Prvi izostanak menstruacije u menopauzi

Kao što smo već rekli, starosna dob u kojoj se javljaju prvi menopauza simptomi su individualna stvar. To zavisi prvenstveno od nasleđa, ali i od načina života te količine stresa kojem je žena izložena.

Ipak, najčešće nastaje u dobi između 48. i 51. godine života, mada u retkim slučajevima ciklus može potrajati i do šezdesetih godina.

Međutim, usled težih bolesti, operacija, stresnih situacija ili delovanja nekih lekova, klimakterij kod žena se može razviti i ranije. Nastupa čak i pre 40. godine to je tkz. rana menopauza.

Važno je napomenuti da se prvi izostanak menstruacije ne mora nužno nazvati menopauzom. Kašnjenje ciklusa se može javiti  i zbog drugih tegoba, a da to nije trudnoća.

Simptomi klimaksa oko 45 godine

Klimaks kod žena karakteriše pre svega nedostatak estrogena. To se manifestuje neredovnim menstrualnim krvarenjem, a potom i potpunim izostankom menstruacije. Razlozi zašto ciklus kasni mogu biti razni. Ova pojava se intenzivira nakon 40 te godine.

Menopauza simptomi su i vidljive promene na koži, te ona postaje suva, isto kao i sluzokoža (vagina, oči, uretra, zglobovi). Za suvu kožu lica preporučujemo jedan sjajan preparat koji će vas podmladiti.

Smanjeni libido. Kiselost vagine se sa godinama menja, suva je i seksualna želja se smanjuje, žena se brže zamara. Usled promene kiselosti, često dolazi do infekcija. Takođe puno su češće i urinarne infekcije.

Usled nedostatka estrogena, koji štiti srce i krvne sudove, nastupaju problemi sa kardiovaskularnim sistemom. Javlja se ateroskleroza i visok krvni pritisak. Ova stanja s vremenom mogu uzrokovati aritmije, anginu pektoris, infarkt ili moždani udar.

Svemu tome treba dodati i smanjenje gustine koštanog tkiva (osteoporoza). Usled ove bolesti kosti postaju krte i podložnije prelomima.

Jedan od jasnih znakova da je menopauza već nastupila jeste i pojačana dlakavost kod žena u predelu lica. Javlja se usled redukcije hormona. Sa druge strane dlačice se proređuju oko pubisa, aksila i temena.  Takoreći tamo gde ih želimo proređuju se, a na drugim neželjenim mestima bujaju.

Preporuka: kako ukloniti dlačice sa lica na prirodan način

Rana menopauza simptomi pre 45 godine

Žene koje uđu u menopauzu pre 45. godine izložene su dvostruko većem riziku od srčanog i moždanog udara. Pored toga, primena hormonske terapije kod njih često ima kontraindikacije i posledice po zdravlje su brojne.

Ukoliko se najavi preuranjena menopauza potrebno je da se na vreme obratite vašem lekaru. Uradite to već  sa pojavom prvih simptoma.

Neredovna menstruacija prvi korak do dijagnoze

Menopauza se može dokazati na osnovu dobijenih podataka, to jest potvrde o izostanku menstruacije u poslednjih godinu dana ili duže.

Pomoć lekara trebalo bi potražiti čim dođe do neredovne menstruacije ili ako se jave ostali simptomi klimaksa.

Tek ako se na vreme započne terapija, to u velikoj meri poboljšava kvalitet života. Dijagnoza klimakterija se postavlja na osnovu rezultata hormonskih i osnovnih analiza, ginekološkog i internistićkog pregleda, mamografije i ultrazvukadojke te EKG-a.

Preporuka: Zašto je važan samopregled dojki 

Hormoni u menopauzi da ili ne?

Tegobe u menopauzi mogu se ublažiti primenom određenih hormona, međutim, mnoge žene odbijaju takvu terapiju plašeći se neželjenih posledica.

Hormoni stabilizuju ženski organizam i znatno se umanjuju simptomi menopauze. Ipak takvi preparati ne smeju se uzimati na svoju ruku. Neophodan je detaljan pregled i konsultacija s lekarom. Stručnjak će potvrditi da li se žena sme podvrgnuniti hormonskom tretmanu. Isto tako on će redovno kontrolisati stanje pacijentkinje.

Najčešća zabluda u vezi s nadoknadom hormona u menopauzi jeste to da se pojačava maljavost, što je potpuno pogrešno.

Naime, u ženskom telu postoji balans između estradiola (ženskog hormona), čija se produkcija u menopauzi smanjuje, i testosterona (muškog hormona), koji se u tom periodu povećava. Supstituciona hormonska terapija ima upravo suprotan efekat – ponovo uspostavlja balans ovih hormona.

Druga predrasuda odnosi se gojenje u menopauzi usled uzimanja hormona. Važno je znati da povećanje telesne mase uzrokuje upravo smanjena količina ženskog hormona estradiola.

menopauza simptomi koji se najcesce javljaju
Valunzi obavezni pratioci menopauze; Foto: Pixabay

Menopauza i seks ne moraju uništiti brak

Usled istanjene i suve vaginalne sluzokože zbog redukcije nivoa ženskog hormona, ženama se smanjuje libido. To je jedan od glavnih razloga zašto se seks u menopauzi izbegava. Svakako, ukoliko je odnos bolan i neprijatan postoji dovoljan broj razloga za to. Ipak ne trebate odustajati, popričajte sa vašim bračnim partnerom oko novonastale situacije.

Suvoća vagine se može otkloniti preparatima koji vraćaju prirodnu kiselost sluzokoži, a time i vlagu. Preporučuju se blagi lubrikanti na prirodnoj bazi. Samo u težim slučajevima lekar može preporučiti lokalnu primenu estrogena u obliku kreme.

Menopauza i seks nisu nikakav tabu, lekari tvrde da ovaj period u životu žene ne predstavlja „gašenje organizma“. Ništa od toga ne bi trebalo negativno uticati na libido.

Istraživanje engleskih naučnika otkriva da stvari stoje upravo suprotno

Naime, starosna grupa žena od:

 1. 31. do 45.godine seksualno je najaktivnija. Čak 87 procenata žena ove dobi tvrdi da redovno vodi ljubav.
 2. Za njima slede žene iz grupe od 45 do 55 godina.75 odsto njih redovno upražnjava seks.
 3. Tek je na trećem mestu je uzrasna grupa od 18 do 31 godine (66 procenata).

Studija takođe pokazuje da 54 odsto žena između 18 i 30 godina ima problema s postizanjem orgazma. Sa tim poteškoćama suočava samo 43 procenta žena između 31 i 45 godina.

Kako zaustaviti gojenje u menopauzi

Zbog promene hormona, usporavanja metabolizma, oscilacija raspoloženja, u menopauzi često dolazi do povećanja telesne težine. Uvođenje fizičke aktivnosti će svakako pomoći da se kilaža drži pod kontrolom, ali bez korekcija u ishrani rezultati neće biti potpuni.

Ne smemo zaboraviti ni na činjenicu da nas estrogen sve do menopauze štiti od nakupljanja visceralnih masti. Naime, nakon ulaska u menopauzu procenat masnoća raste, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Pre nego što vam damo predlog za sedmodnevni jelovnik u menopauzi, obratite pažnju na sledeće smernice:

Pijte dosta vode pre doručka

Dan započnite hidratacijom, to može biti samo čaša vode sobne temperature. Preporučuje se voda sa limunom, ili voda sa kašičicom jabukovog sirćeta. Sledi voćni obrok od 2-3 vrste voća, a posle sat i po doručak. Ovo pravilo važi za svaki dan.

Da bi se sprečilo naglo starenje kože, potrebno je piti dovoljno tečnosti. Preporučuju se uz vodu i razne vrste čajeva. Međutim, treba izbegavati bezalkoholna pića s mnogo šećera kao i sve vrste gaziranih sokova. Oni obiluju ortofosfornom kiselinom, koja nepovoljno utiče na zdravlje kostiju.

Treba konzumirati manje napitaka s visokim procentom kofeina jer nepovoljno deluju na krvni pritisak i san.

Poželjna je alkalizacija?

Osteoporoza je još jedna podmukla bolest koja pogađa žene nakon 50. godine života. Rešenje nije da uzimate suplemente kalcijuma, već trebate smanjiti kiselost organizma. To je jedini način kako vam se neće trošiti kalcijum iz kostiju.

Dijeta u menopauzi – jelovnik za 7 dana

Ponedeljak

 • Početak dana: hidratacija i voćni obrok.
 • Doručak: proso kuvan sa biljnim mlekom, pomešan sa izgnječenom pečenom bundevom, bananom, medom i cimetom.
 • Užina: sirovi bademi.
 • Ručak: dinstano povrće – luk, paprika, šargarepa, celer, sa ražanim hlebom, crvenim salatnim pasuljem i zelenom salatom.
 • Večera: salata od kupusa i praziluka i dva kuvana jajeta.

Utorak

 • Početak dana: hidratacija i voćni obrok za alkalizaciju.
 • Doručak: dva parčeta integralnog hleba sa maslacem i medom ili agava sirupom.
 • Užina: banana i suve kajsije.
 • Ručak: čorba od bundeve sa ovsenim pahuljicama i salata od rukole, matovilca, zelene salate, pečenog belog mesa, sa malo maslinovog ulja.
 • Večera: jogurt sa ovsenim pahuljicama, čija semenkama, lešnicima, borovnicama i medom.

Sreda

 • Početak dana: hidratacija i voćni obrok.
 • Doručak: galete od integralnog pirinča sa kikiriki puterom.
 • Užina: jogurt i suve šljive.
 • Ručak: čorba od sočiva, integralni hleb i salata od kupusa i šargarepe.
 • Večera: pečeni oslić i porcija sveže salate ili bareni karfiol i brokoli.

Četvrtak

 • Početak dana: hidratacija.
 • Doručak: ovsene pahuljice sa biljnim mlekom, medom, mlevenim lanenim semenkama, cimetom i malinama.
 • Užina: pečena bundeva.
 • Ručak: pečeni batak sa karabatakom bez kožice, pečene paprike sa belim lukom i zelena salata.
 • Večera: omlet sa spanaćem i parče beskvasnog hleba.

Petak

 • Početak dana: hidratacija.
 • Doručak: parče proje i kiselo mleko.
 • Užina: sirovi bademi i suvo grožđe
 • Ručak: lignje sa krompirom pečene u rerni i velika porcija mešane sveže salate. Kupus, paprika, celer sa maslinovim uljem i jabukovim sirćetom.
 • Večera: dva parčeta integralnog hleba sa humusom i rukolom.

Subota

 • Početak dana: hidratacija i voćni obrok (2-3 vrste sezonskog voća).
 • Doručak: jogurt sa ovsenim pahuljicama, suvim voćem, mlevenim semenkama lana, susama i bundeve, medom, bananom…
 • Užina: jabuka.
 • Ručak: bela čorba (bez pavlake) sa karabatakom bez kožice i belim mesom. Dodati i malo integralnog pirinča. Jesti bez hleba.
 • Večera: parče hleba, skuša iz konzerve (oceđena od ulja), crni luk, matovilac.

Nedelja

 • Početak dana: hidratacija i lagani voćni obrok.
 • Doručak: tostiran integralni hleb i džem.
 • Užina: jogurt i bademi.
 • Ručak: pečena pastrmka i krompir sa spanaćem i belim lukom (na pari).
 • Večera: kvinoja sa dinstanim povrćem.

Zašto je važna zdrava ishrana u menopauzi

Posle 50. godine svaka žena trebala bi da prekine s pušenjem i konzumiranjem alkohola. Isto tako treba regulisati telesnu težinu ukoliko je gojazna. Sedmodnevna dijeta koju smo predložili je tek sami početak borbe sa viškom kilograma u menopauzi.

Naime, većina žena u klimaksu je sklona nagomilavanju kilograma, naročito u predelu stomaka i struka. To nema puno veze sa uzimanjem hormona. Jednostavno u toj životnoj fazi se više gojimo, te se povećavaju rizici od bolesti srca i krvnih sudova.

Upravo zbog toga je od velike važnosti pravilna,zdrava i izbalansirana ishrana.

To podrazumeva:

 • Izbegavanje šećera svih vrsta (naročito belog).
 • Izbegavanje slanih i masnih grickalica jer sadrže štetne trans-masti.
 • Jedite što manje namirnica bogatih zasićenim mastima (majonez, zreli sirevi, testa…).
 • Uzimajte više svežeg voća i povrća, žitarica, živinskog mesa, mlečnih proizvoda s manjim procentom masti.

Menopauza i sport (rekreacija)

Fizička aktivnost izuzetno je važna u periodu menopauze. Preporučuju se sve vrste vežbi koje ne iziskuju preteran napor. Jako je važno da ne budete pasivni, već naprotiv šetajte, penjite se uz stepenice, vozite biciklo kad god možete..

Na našem sajtu bismo izdvojili nekoliko tekstova ako planirate započeti sa rekreativnim vežbanjem:

Podmladite organizam uz thai chi 

Pet tibetanaca za zdravlje i dugovečnost 

Osim toga preporučuje se:

 • plivanje različitim stilovima,
 • vežbanje u bazenu,
 • gimnastika s tegovima od kilogram-dva,
 • aerobik i fitness,
 • lagano trčanje,
 • brzo hodanje,
 • vožnja bicikla i to najmanje tri puta nedeljno.

IZVORI I REFERENCE:

https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause

https://www.healthline.com/nutrition/menopause-diet

https://www.nhs.uk/conditions/menopause/symptoms/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Gagi
07/02/2014 01:25

U 40 godini sam imala obilna krvarenja ,vrucine,malaksaalost.Izvrsene su mi pretrage krvi,hormona i ustanovito da sam u meno pauzi i da vise ne postoji mogucnost da ostanem trudna.9 meseci sam obilno i cesto krvarila,tad sam primila terapiju i krvarenje je zaustavljeno.Evo prvi mesec ne dobijam,osecam bol u grudima,bol u ledjima sintomi ko kada sam ostajala u drugom stanju.Naravno imam velike promene raspolozenja,u vagini nema promena,vagina nije suha,potrebe za sexualnim odnosima nekada su povecane,nekada ih nemam.Ali vise imam potrebe za odnosima.Sada za koji dan punim 41 godinu,a prosle godine u maju sam saznala da sam u promeni.Brinem se i pitam dali je moguce ostati trudan ako je doktor na osnovu analize krvi i hormona rekao da 100% nemogu zatrudniti???

51squirrel33
04/06/2014 16:53

U svojoj sam 52oj. Ovaj prosli mjesec nisam dobila i osjecam sve te tvoje simptome. Iako mi je spirala unutra vise od 10 godina, nevjerujem ni da li jesam ni da li nisam trudna. Znam da cu doktoru morati otici prije ili poslije, a znam i da sam bila trudna preko spirale. Zato ni u sta vise nevjerujem osim da je nase tijelo nepredvidivo. Doktori mogu otkriti brojke preko krvnih analiza, ali nase tijelo ce odgovoriti kao rezultat svih kompleksnih momenata kroz koje prolazi. Tvoje pitanje je postavljeno prije 4 mjeseca, i ja se nadam da si do odgovora vec dosla. Za mene tek slijedi putesestvije. Nije se jednostavno suociti sa ovim promjenama bez obzira na starost. Nista u slucaju zene nikad nije izvjesno osim da je i sve nezivjesno u slucaju nas zena normalno.

Danijela
08/01/2015 12:51

Molim vas da mi kazete koje rezultate treba da uradim da vidim jesam li u menopauzi,pošto imam malaksalost,bol u misicima,jaku nervozu,nesanicu,promene raspolozenja,ciklus je sada redovan imam 38 godina Pozdrav i hvala

f