Feature post image

Krvarenje između ciklusa uzroci i prirodno lečenje

Krvarenje između ciklusa zbog čega se javlja

Menstruacija je redovan deo ženskih muka svaki mesec. Vrlo je važno da je redovna i normalna po izgledu i dužini trajanja. Tada ste sigurni kako Vam reproduktivni organi savršeno rade, a znate i da niste u drugom stanju. Međutim, ako se pojavi blago krvarenje između ciklusa, ne pomišljajte odmah na najgore scenarije!

Tačkasto krvarenje posle menstruacije može se dogoditi iz potpuno prirodnih razloga. Javlja se i usled promena u ishrani, telesnoj težini, zbog stresa i slično.

Nažalost metroragija može ukazivati i na veće zdravstvene probleme poput mioma, polipa, raka ili polno prenosivih bolesti.

Ostanite sa nama i saznaćete detaljnije potencijalne razloge za pojavu krvi koja nije menstruacija. Proučite kako to sebi možete olakšati tegobe na prirodan način.

Kako izgleda pravilan menstrualni ciklus?

Svako krvarenje između ciklusa nije normalna i fiziološki opravdana pojava. Pa koliko zapravo treba da traje menstruacija u normanim okolnostima?

Prvi dan ciklusa se računa dan kada počinje menstrualno krvarenje, a za poslednji se računa početak sledeće menstruacije. Najčešće traje oko 28 dana, međutim podrazumeva period čak od 21-35 dana, što se smatra normalnim. A sama menstruacija traje od 2 do 7 dana, što je takođe indvidualno za svaku ženu. Šta se dešava tokom tog perioda u telu? Zašto se javlja krv?

Nedozrele jajne ćelije su smeštene u folikulima. Kada se menstruacija završi, jedan folikul intenzivnije raste od ostalih i jajna ćelija dozreva do sredine ciklusa. Zavisno od njegove dužine, što je individualno, to je otprilike oko 10 do 16. dana. U ovom periodu je ključan hormon estrogen, koji svoju funkciju obavlja u sluznici materice.

Najviši nivo estrogena u telu žene je 1-2 dana pre nego li dođe do ovulacije. Odnosno do pucanja folikula i otpuštanja zrele jajne ćelije iz jajnika. Zatim se ona kreće kroz jajovod prema materici. To je mesto gde se dešava oplodnja. Dok se folikul iz kog je izašla pretvara u takozvano žuto telo koje dalje intenzivno produkuje hormone progesteron i estrogen. Oni utiču na dalji rast sluznice materice i pripremaju je za usadnju oplođene jajne ćelije.

Međutim kad ne dođe do oplodnje, nabujala sluznica nema dalje svoju ulogu, te dolazi do njene razgradnje. Pred kraj ciklusa nivo estrogena i progesterona opada, te se odlubljuje zid materice pucanjem krvnih sudova u njoj. Zbog toga se javljaju vanmensturalna krvarenja.

Kada se završi menstruacija sve počinje iz početka. Krvarenje u sredini menstrualnog ciklusa nije normalno, ali se može desiti iz raznih razloga.

tačkasto krvarenje između ciklusa

Šta su uzroci krvarenja van menstrualnog ciklusa?

Kod devojčica koje tek dobijaju prvu menstruaciju, promene u hormonima mogu trajati do dve godine. Usled toga menstruacija u početku bude neredovna, kao i sukrvica među njima nije retka pojava. Ali se to stabilizuje i dođe u normalu tokom prvih godinu, eventualno dve.

U normalnim okolnostima ume se desiti krvarenje u toku plodnih dana, zbog naglog pada koncentracije estrogena. Otprilike 11-og do 16-og dana ciklusa prirodno dolazi do ovulacije. Ona propratno ponekad ima pojavu blago crvenkasto-smeđu sukrvicu i eventualno blagu bol u donjem delu stomaka. Bez brige, to nije znak nikakvih bolesti i brzo prolazi u toku dana do dva.

Tokom prirastanja oplođene jajne ćelije na zid materice, ukoliko se pojavi krvarenje između ciklusa moguća je trudnoća.

Postoje žene koje imaju krvarenja tokom prva tri meseca trudnoće, a mogu biti blaga ili obilnija, skoro kao menstruacija. Treba vremena jer se telo i hormoni još nisu stabilizovali na novonastale okolnosti. Važno je ipak otići kod lekara i proveriti je li sve u redu.

Tačkasta krvarenja mogu ukazati na vanmateričnu trudnoću, koja je sama po sebi znatno rizičnija.

Sukrvica u sekretu posle menstruacije se javlja ako se sluznica materice malo sporije obnavlja. Ili je uzrok eventualno njeno zapaljenje.

U poznijem životnom periodu pojavi li se krvarenje između ciklusa, menopauza je mogući razlog za to. U tom periodu dolazi do promena u hormonima.

Menopauza je nastupila tek kada prođe jedna godina bez menstruacija. Međutim, ukoliko nakon toliko vremena dođe do nekakvog krvarenja, odmah idite kod lekara i proverite šta je u pitanju.

U prvih nekoliko meseci pa čak i do pola godine, razni umeci za kontracepciju mogu uzrokovati krvarenje posle menstruacije. Na primer, ako se dogodi nekakva promena u položaju spirale ili dijafragme, što nije redak slučaj.

Za krvarenje između ciklusa uzroci su i bolesti

Ukoliko imate sindrom policističnih jajnika i pojavi Vam se bezbolno ali dugotrajno krvarenje između ciklusa, verovatno je zbog izostanka ovulacije. Uglavnom se rešava hormonskim tabletama. Najbolje je obratiti se ginekologu za odgovarajuću terapiju.

U slučaju upale materice, jajnika ili jajovoda simptomi pored sukrvice su bol stomaka u donjem delu. Sukrvica i neugodan sekret mogu biti posledica polno prenosivih bolesti, koje se prošire i inficiraju, kao gonoreja ili hlamidija. Takve infekcije mogu vremenom uzrokovati neplodnost.

Polne bolesti poput HPV-a i trihomonasa isto mogu uzrokovati upale materice. Zbog toga ona postaje osetljivija i često dolazi do promena u sekretu. Dok je vaginalna kandida uzrok upale prilikom koje je prisutan svrab i iscedak.

U kranjem slučaju uzrok krvarenja između dva ciklusa može biti tumor ili rak grlića materice, ili jajnika. Iz tog razloga vrlo je važno odlaziti na godišnje kontrolne preglede kod ginekologa i odraditi PAPA test da budete mirni. Zatim tu su i endometrioza, razne izrasline poput miomia, fibroma i polipi.

I neke druge bolesti mogu biti povezane sa ovom pojavom. Tu su još problemi sa štitnom žlezdom, dijabetes, celijaklija, trombocitopenija ili Fon Vilebrandova bolest. Ako se piju lekovi protiv zgrušavanja krvi, oni isto mogu dovesti do pojave neobjašnjive sukrvice. Javlja se krvarenje između ciklusa, ali su prisutne i produžene ili obilnije menstruacije.

Kakav je uticaj hormona na menstrualni ciklus?

Sukrvica u sekretu koja traje posle menstruacije može ukazati na niži nivo progesterona u telu od normalnog. Ako se ne dogodi oplodnja i ugradnja jajne ćelije u matericu funkcija žutog tela prestaje.

Usled smanjene produkcije progesterona, dok traje pms, može da se javlja krvarenje između menstruacija braon boje. Ako Vam se to dešava obratite se lekaru kako kasnije ne bi ste imali problema sa začećem.

Ukoliko doktor želi proveriti štitnu žlezdu zbog ovakvih problema, nemojte se iznenaditi. Smanjen rad štitne žlezde utiče na hipofizu, a ona je ta koja dalje diktira lučenje polnih hormona. Ukoliko se taj hormonski splet poremeti na bilo kom nivou, mogu se javiti neobjašnjiva krvarenja između ciklusa.

I višak testosterona dovodi do poremećaja balansa estrogena, što dovodi do raznih promena u ciklusima. Produžen period među menstuacijama, one budu obilne i bolne, ili njihov izostanak.

Krvarenje između ciklusa pilule mogu uzrokovati kada su na bazi progesterona. Menjaju balans hormona i imaju uticaj na smanjen nivo estrogena.

Probojna krvarenja se javljaju usled nedostatka estrogena. Do toga dolazi i u slučaju zadebljanja endometrijuma materice jer ta zadebljala tkiva koriste više estrogena.

VAŽNO:

Najbolje je da Vam hormonske kontraceptivne pilule ispiše lekar, a ne da sami pogađate koje ćete koristiti. Sigrunije je kada to odredi stučno lice na osnovu pregleda i provere hormona ukoliko je to potrebno.

Još mogućih razloga za krvarenja između menstruacija

Gust beli sekret u periodu ovulacije je prirodna stvar, međutim kad ne dođe do nje – sluz se ne zgusne. Tada najpre bude jako izraženo belo pranje, a zatim nastaje blago krvarenje između ciklusa. To se događa ukoliko jajnici ne rade svoj posao kako treba. Izostane ovulacija, pa se ne produkuju gestageni hormoni i dolazi do blažeg krvarenja u tom periodu.

Ovakav poremećaj može proći sam od sebe kroz nekoliko meseci ili čak godina, kad telo samo reguliše produkciju potrebnih hormona. Kontraceptivne pilule mogu biti rešenje za regulaciju, ili terapija gestagenima, koja se uzima samo u toku druge polovine ciklusa. A ukoliko želite začeti, potrebno je stimulisati ovulaciju lekovima.

Uzroci krvarenja u sredini ciklusa mogu biti još razni. Ako Vam je grlić materice osetljiviji, do manjih povreda može doći u slučaju nešto intenzivnijeg seksualnog odnosa. Zatim usled preterane gojaznosti ili naglog gubitka na težini.

Bilo koji oblik stresa, intenzivni fizički napori, povrede, emotivni šok. Poremećaj rada hopofize, u nervnom sistemu, genetske predispozicije takođe utiču na rad reproduktivnih organa pa i na sam ciklus.

Kako otkriti u čemu je problem?

S obzirom da postoje razni uzroci krvarenja van menstrualnog ciklusa, ako Vam se češće javljaju obavezno se obratite lekaru. Najbolje je odraditi neke analize i utvrditi kako je sve u redu, nego brinuti.

Šta je sve potrebno znati za lečenje?

Ginekolog će verovatno najpre obaviti redovan pregled, kao i ultrazvuk. Uz to se često uzimaju vaginalni i cervikalni brisevi (sa grlića materice) , te se odradi i PAPA test. Ovim se otkrivaju infekcije, upale, kao i promene na sluznici materice.

Ukoliko se želi detaljnije pregledati grlić iz nekog razloga, kao i deo vaginalnog kanala radi se kolposkopija. To je snimanje kojim se bolje i detaljnije vide tkiva, poput mikroskopa.

Histeroskopija je pregled materične šupljine pod uvećanjem, ako je potrebno pregledati samo telo materice. U krajnjem slučaju ako se primeti nekakva promena radi se biopsija, odnosno uzimanje uzorka tog tkiva.

Lagano krvarenje a nije menstruacija može se pojaviti i zbog hormonske neravnoteže. Tako će se vrlo verovatno tražiti i provera hormona. Treći dan ciklusa se vadi krv i određuje nivo TSH, FSH, LS, estrogena i prolaktina. A progesteron se određuje 21-og dana.

Šta može još biti važno za krvarenje između ciklusa? Naravno, vaša istorija bolesti ukoliko ste imali nekakvih problema ranije. Ako su u vašoj porodici dijagnostikovana oboljenja reproduktivnih organa, takođe o tome trevbate obavestiti vašeg doktora.

Kako sprečiti krvarenje između dva ciklusa lekovitim biljem

Pitate se da li je krvarenje između ciklusa uopšte moguće regulisati bez lekova? Naravno da jeste. Donosimo recepturu za mešavinu čaja kojim možete dovesti reproduktivni sistem u ravnotežu.

Za lekovitu mešavinu ako se pojavi sukrvica između menstruacija potrebno Vam je sledeće:

Po 20g nevenovog cveta, lista koprive, crvene deteline, kupine, korena anđelike, valerijane. Zatim ploda konopljike, biljke stolisnika, rusomače i 5g korena sladića. Ukoliko neka od ovih biljaka fali, ništa strašno.

Priprema čajnog napitka:

  • Dobro izmešanu mešavinu koristite standardno za pravljenje čaja. Dve kašike prelijte sa vrelom vodom i prokuvajte još minut. Neka odstoji desetak minuta pa ocedite. U toku dana za lečenje trebate popiti pola litre do litru ovog čaja estrogena.

Šta preporučuju iskustva iz narodne medicine, zbog čega su ove biljke dobre u ovakvim situacijama?

Konopljika ima pozitivan efekat na uspostavljanje pravilnog balansa estrogena i progesterona. Posebno je pogodna u slučajevima smanjenog progesterona koji dovodi do pojave sukrvice pred menstruaciju.

Kopriva stimuliše rad jetre i tako utiče na odpuštanje estrogena.

Sladić ima jak estrogenski efekat, pa je izvrstan kod slučajeva smanjenog nivoa

Rusomača smiruje krvarenje između ciklusa. Takođe i biljka tormentila odnosno takozvana steža, upravo zbog njenog efekta na matericu da steže te smanjuje jaka krvarenja.

Neven i stolisnik pojačavaju imunitet i imaju protivupalno dejstvo.

Kupina svoj uticaj ispoljava u jačanju materice. A za valerijanu znamo kako ima smirujuće dejstvo.

Upravo sve nabrojane biljke će vam pomoći da eliminišete sukrvicu u periodu plodnih dana. Pri tom smanjiće stres koji opterećuje organizam.

Kakva su iskustva drugih žena?

Pročitajte komentare čitateljki:

Pojavila mi se sukrvica u sekretu posle menstruacije i trajala je dosta dugo. Već mi je postalo dosadno voditi brigu o tome šta mogu obući, a šta ne. Otišla sam kod doktorice. Naravno obavila je pregled, odradila briseve i papa-test. Uspostavilo se da imam već duže vreme upalu. Pila neko vreme lekove i sve se srećom rešilo poprilično bezbolno.“

Zorica (33)

Pred kraj prošle godine primetila sam da krvarim a nije menstruacija. Zabrinula sam se, bilo mi je neprijatno otići kod ginekologa, ali sam ipak morala. Utvrđeno mi je posle raznoraznih analiza da imam hormonski disbalans zbog manjka progesterona. I dalje pijem neke hormonske pilule, ali mi se to više ne dešava. Trebaću na analizu hormonskog statusa za koji mesec.

Lana (29)

Šta raditi ako krvarenje jako dugo traje? 

Kao što vidimo, tačkasto krvarenje između ciklusa može se pojaviti i iz potpuno bezazlenih razloga. Ali je definitivno najbolje obratiti se lekaru ako Vam je duže vreme sekret sumnjive boje. Svakako pored svih mogućih i nemogućih razloga, prvo i osnovno je briga o svom zdravlju, zar ne?

Ukoliko primetite nekakve neregularnosti tokom svog ustaljenog mesečnog ciklusa, pravo je vreme za odlazak na rutinsku kontrolu.

Blago krvarenje između ciklusa ipak nije uvek tako naivno, jer mogu biti simptomi nekih ozbiljnijih stanja. U svakom slučaju, šta god da je uzrok tome, najbrže će pomoći Vaš ginekolog. Ne budite lenje i nemarne. O svim našim organima je potrebno brinuti, pa tako i o reproduktivnom sistemu.

Saznajte kod nas i koliko je normalno da menstruacija kasni?

Sponzorisani linkovi:
f