Feature post image

Hijaluronska kiselina za zglobove i negovano lice

Hijaluronska kiselina za šta je sve dobra

Ako volite da se smejete onda su Vam dobro poznate bore oko očiju. Kako da ih se rešite i zadržite mladalački izgled? Biti bez bora i u četrdesetima, jeste izvodljivo je. Tretman hijaluronom će Vam u tome pomoći. U zadnjih 10 godina hijaluronska kiselina za lice je postala veoma popularna u kozmetičkoj industiji.

To je potpuno prirodna supstanca koja stimuliše stvaranje kolagena, odgovorna je za hidrataciju i elastičnost kože. U tome uspeva jer sjajno vezuje za sebe veliku količinu vode. Tako je jednostavno. Meka i zategnuta koža za par minuta.

Pored lepote može pomoći i kod nekih zdravstvenih tegoba. Hijaluronska kiselina za zglobove je dobra u slučaju nekakve povrede ili istrošenosti hrskavice.

Saznajte u ovom tekstu koliko su bezbedni tretmani hijaluronom i kako se izvode. Pročitajte i na koji način možete prirodnim putem podstaći telo da proizvodi hijaluronske kiseline.

Šta je zapravo hijaluronska kiselina?

Čuli ste za hijaluron, šta je to? Nalazi se u svim delovima našeg tela, u zglobovima, tetivama, kostima, krvnim sudovima, bešici, srcu, bubrezima, organima za varenje. Baš svugde, ali se 50 odsto celokupne količine iz organizma nalazi u koži. Meka vezivna tkiva su ta koja sadrže najviše ove supstance, zatim u hrskavici i tečnosti oko očnih jabučica.

Hijaluronska kiselina u prirodi prisutna je u svim životinjskim organizmima. Sastavni je deo vezivnog tkiva dermisa koji je prvi sledeći sloj ispod epidermisa tj. površinskog dela kože. Ona popunjava prostor između elastičnih vlakana i kolagena. Ima sposobnost razgradnje i ponovne sinteze, ali ta sposobnost regeneracije se sa godinama smanjuje.

Zašto je ona važna? Učestvuje u hidrataciji kože, prenosu hranljivih materija, uz to ima zaštitnu ulogu od hemijskih i mehaničkih povreda. Ukratko kolagen i hijaluronska kiselina se vezuju i daju elastičnost i hidriranost koži.

Kod mladih osoba koža je glatka i meka, međutim kako organizam stari kolagena vlakna slabe i mekšaju. Usled smanjene sposobnosti vezivanja vode nastaju bore na koži. Uzroci smanjenja količine hijalurona u koži pored starenja su još stres, loša ishrana i loše navike poput pušenja.

Poslednjih decenija su veštački stvoreni razni preparati na bazi ove supstance u svrhu lečenja reumatskih i oftamoloških problema. Međutim svakako su najpopularniji oni za korekciju estetskih problema. To su takozvani hijalurnoski fileri. Oni se koriste za uklanjanje bora, ožiljaka nastalih od akni, kao i poboljšavanje kontura lica.

hijaluronska kiselina upotreba

Hijaluron – kakvih sve preparata na tržištu ima?

Hijaluronska kiselina u kozmetici je jedna od najzastupljenijih susptanci, sada vidimo i zbog čega. Nalazi se u maskama za lice, raznim kremama, ampulama, a postoje i serumi. Međutim u ovim proizvodima je njen udeo 0,5 do 5 procenata, pa se zbog toga u našem telu zadržava kratko. Uglavnom do 8h. Zbog veličine njenih molekula ne prodire dubinski u slojeve kože. Ali svakako hidrira kožu, štiti i jača joj odbrambenu sposobnost.

Dalje se može metodom mezoterapije, odnosno mikroinekcijama. Na tačno određena mesta ubrizgava se hijaluronska kiselina sitnim iglicama. Ovaj način se najviše koristi za uklanjanje bora.

Ubacuje se na dubinu od 1 mm, brzo i bezbolno. Ali Vam ovakav tretman nije dovoljan jedan. Bore se smanjuju, koža se revitalizuje, ali efekat traje dva-tri meseca. Znači trebali bi svaka tri meseca odlaziti na jedan tretman hijaluronskom kiselinom.

Postoje i dermalni hijaluronski fileri koji se ubrizgavaju na dva do tri cm u dubinu kože. To je tretman čiji efekti najduže traju. Kasnije ćemo detaljnije o njima. Sigurni su i bezbedni, ali obavezno potražite stručnjake i nikako bez provere ne odlazite na ovakve intervencije.

  • Imate pravo znati koje filere ćete koristiti, a problem je što postoje na tržištu lažni kineske proizvodnje. A to svakako trebate da izbegnete. Zbog toga idite samo na pouzdana i proverena mesta.

Kako izgleda tretman hijaluronskom kiselinom?

Evo odgovora i zašto je ova metoda praktična za upotrebu u estetskim intervencijama? Kao što smo rekli hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u našoj koži. Smeštena je u prostoru između ćelija kože, a povrh svega nema imunogena svojstva. Iz tih razloga se može unositi u potkožna tkiva bez ikakvog remećenja strukture kože.

Ovakvim tretmanima se zapravo vrši biostimulacija u potkožnom tkivu. Pobuđuje se proces regeneracije pa telo samo intenzivnije radi na osvežavanju kože. To rade uglavnom doktori estetske medicine, estetski hirurzi ili kozmetolozi, na poliklinikama ili kozmetičkim centrima. Obavezno se pobrinite da izaberete vrsne stručnjake.

Implantati odnosno hijaluronski fileri se ubrizgavaju u dermis gde se i prirodno nalazi. Oni se vremenom razgrađuju kao i onaj što sami sintetišemo. Pre same  procedure potreban je piling lica, neutralisanje površine kože i otvaranje pora.

Ukoliko je pacijent previše osetljiv, može dobiti lokalnu anesteziju pre procedure. Rezultati ove intervencije su vidljivi odmah nakon ubrizgavanja, a sam proces traje od 20 do 60 minuta. Ova metoda estetske intervencije je efikasna i potpuno bezopasna.

Nedelju dana posle tretmana hijaluronom kontrola je obavezna, pa se dodatno rade korekcije ukoliko ima potrebe za tim. Uz to preporučuje se intenzivnija hidratacija tokom celog tog perioda.

Potrebno je ići na ovakav tretman bar jednom godišnje za neki konstantno vidljiv efekat.

Šta treba znati o hijaluronskim filerima

Hijaluronska kiselina koja se ranije koristila u ove svrhe, imala je oblik koji se brzo razgrađivao u telu. Napretkom estetske medicine sada se upotrebljava znatno postojaniji odnosno trajniji oblik. To su takozvani fileri hijalurona koji “peglaju” bore tako što popunjavaju međućelijski prostor.

Naravno postoji više vrsta ovih preparata. Trajni hijaluronski fileri ostaju u telu, ali na žalost mogu se vremenom pomeriti. Tako mogu dovesti do komplikacija čak i nakon dužeg perioda. Postoje dugotrajni koji se razgrađuju u telu nakon nekoliko godina, ali takođe mogu izazvati komplikacije.

I treći biorazgradivi fileri koji su privremeni, jer se nakon nekog vremena razgrade kao i prirodni hijaluron. Naše telo ga koristi i posle nekog vremena razlaže i izbacuje iz tela.

Komplikacije i nuspojave su retke i minimalne upravo zbog toga što se hijaluron ne zadržava predugo u telu.

Hijaluronska kiselina koja se koristi nije životinjskog porekla već produkt bakretijske fermentacije. Ovi preparati moraju ispunjavati osnovne standarde. Moraju biti efikasni,poptpuno bezbedni, da nisu štetni po naše zdravlje niti kancerogeni.

Da li je hijaluron bolji od botoksa?

Popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom funkcioniše na potpuno drugačijem principu od botoksa.

Suština tretmana botoksom jeste da se ubrizgava mala količina u mišić i tu botoks blokira signale koji se šalju ka njemu. Time se sprečava njegova jaka kontrakcija pa samim tim smanjuje nastanak bora. A isto tako već postojeće bore nestaju. Maksimalan učinak se vidi nakon 7-10 dana.

Botoks je bolji za regiju gornje trećine lica, gde bore nastaju uglavnom mimikom i aktivnošću mišića. Bore nestaju usled opuštanja mišića. Efekti traju 4-6 meseci dok se mišić ne oporavi, pa se radi ponovo.

Nakon ovih tretmana 2h ne smete dirati lice, saginjati se niti je poželjno ležati. Mogući nusefekat je glavobolja u prvih nekoliko dana nakon tretmana.

Hijaluron za bore na čelu možda nije tako dobro rešenje kao botoks, ali za ostale regije na licu je vrlo učinkovit i praktičan. A rezultate vidite odmah nakon ubrizgavanja. Koriste se veoma tanke i oštre igle pa se ubod maltene ne oseća. Tretman traje u proseku oko desetak minuta i nakon njega funkcionišete potpuno normalno.

Učinak traje duže od 6 meseci, čak u nekim slučajevima i do dve godine. Naravno u zavisnosti od kvaliteta tretmana ali i od mesta gde se ubrizgava. Samo vrlo retko se dese nuspojave i alergijska reakcija na ovu supstancu.

U oba slučaja tretmani kratko traju, ne ostaju tragovi na koži i nisu bolni. Ukoliko neko ima izrazito nizak prag tolerancije na bol, može se koristiti hijaluronska krema kao lokalni anestetik.

Kako hijaluronsku kiselinu uneti ishranom?

Na pitanje kako uticati na količinu hijalurona u organizmu postoje dva odgovora.

Hijaluronska kiselina u hrani obiluje kod namirnica životinjskog porekla. Možda se mnogima neće svideti ali je to nepobitna činjenica. Hrskavice, kožice i zglobovi najbogatiji su ovom prirodnom supstancom i kada govorimo o životinjama.

Znači jedite takve životinjske namirnice i ublažićete bore na licu, ali i popraviti hrskavicu u zglobovima.

Koristite namirnice sa sojom. Ona sadrži biljni hormon genistein koji ubrzava sintezu hijaluronske kiseline. Pored toga ima ulogu u blokiranju enzima koji ubrzavaju starenje. Želatin je takođe bogat ovom supstancom, uz to dobar je još za kosu i nokte.

Jaja obiluju proteinima pa pojačavaju njegovu sintezu. Zeleni čaj je jak antioksidans, štiti proteine kože kao i hijaluron. Isto tako ujedno sprečava dejstvo enzima koji ga uništavaju.

Drugi bitan faktor je unos hranljivih materija koji stimulišu njenu produkciju. Hijaluronska kiselina se intenzivnije sintetiše u našem telu ako ima dovoljno potrebnog materijala za to. Potrebni su vitamin A, C i E. Od minerala to su cink, sumpor, magnezijum, selen, silicijum i bakar.

Koje namirnice obiluju vitaminima?

Vitamin A učestvuje u regeneraciji oštećene hijaluronske kiseline. Njime obiluje narandžasto povrće kao npr. krompir ili šargarepa.

Vitamin C ima antioksidativno svojstvo pa je izvrstan u borbi sa slobodnim radikalima i protiv starenja. A to su upravo glavni uzroci smanjenja hijalurona u telu. Značajna mu je uloga i u sintezi kolagena, pa tako indirektno zateže kožu. U većim količinama ga sadrže citrusno voće, kupina, jagoda, paradajz, paprika, karfiol i kupus.

Vitamin E je takođe bitan da u telu nastane hijaluronska kiselina. Dobar izvor ovog vitamina pretstavljaju bademi, lešnici i orasi. Pored toga bogati su polinezasićenim masnim kiselinama koji održavaju kožu mladalačkom.

Cink isto ima uticaja na njenu sintezu. Njega ima najviše u krompiru i semenkama poput pasulja ili bundevinim semenima, kikirikiju, ostrigama i mesu.

Sumpor važan za nastanak hijaluronske kiseline najviše je zastupljen u belom luku. On sadrži još alfa-lipoinsku kiselinu i taurin koji je obnavljaju.

Silicijuma najviše ima u ovsu.

Magnezijum  je sastojak hijaluronske kiseline, ima ga u bananama, jabukama, leblebijama, zelenom povrću, kupusu, brokoliju, grašku. Pronalazimo ga i u spanaću, bananama, kruškama, jabukama, jagodama.

Naravno vodite računa prilikom pripreme ovih namirnica da ne uništite mineralne materije. Zbog toga ih ne treba kuvati dugo, najbolje na pari, sa malo vode, na nižim temperaturama. I svakako koristite sveže namirnice, one su najbogatije mineralima i vitaminima.

Kako se koristi hijaluron za lice?

Kreme sa hijaluronskom kiselinom za lice možete kombinovati i sa drugim proizvodima. Obratite pažnju samo na sledeće.

Ako ih kombinujete sa vitaminskim ili hidratantnim kremama prvo se nanosi hijaluronski proizvod. Međutim, ako koristite kreme koje sadrže retinol ili AHA/BHA kiseline, u tom slučaju one idu pre bilo kakvog preparata. Postoje i tonici za hidrataciju kože lica na bazi hijaluronske kiseline.

Kao što smo rekli hijaluronska kiselina u kremama za lice, kao i drugim preparatima je pristupačna i dostupna. Mogu ih svi koristiti, čak i u dvadesetima, ako imate potrebu za rehidratacijom i osveženjem kože. Kada je koža dobro hidrirana smanjuje se pojava bora.

Mezoterapija i fileri su namenjeni za neku pozniju i zreliju starosnu dob. Dobra strana je potpuno prirodan izgled nakon ovih tretmana. Samo vodite računa da budete u dobrim rukama prilikom tretmana.

Hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora lica na slepoočnicama, oko usana ili na čelu. Ali isto tako su pogodni za područje dekoltea za vrat. Upotrebljavaju se još za veći volumen jagodica obraza. Zatim se mogu smanjiti podočnjaci na ovakav način. Vezuje za sebe vodu pa tako popunjava pore i “pegla” kožu.

Punjenje usana hijaluronom koliko je uspešno?

Hijaluronska kiselina za usne koje su pune i savršene je mnogo tražena procedura. To nije hirurški zahvat zbog toga je i tako željena, a sasvim lepo oblikuje usne. Međutim zbog jače cirkulacije u usnama, učinak traje najkraće i to pola godine.

U zavisnosti od mesta gde se stavljaju, traju negde između šest meseci i godinu dana. Koliko će trajati zavisi od starosti, strukture kože, kao i načina života. Posle toga treba ići ponovo na ovu proceduru.

Svakako hijaluronski tretman lica nije preporučljivo raditi neposredno pre nekakvih važnih dešavanja. Ipak je potrebno nekoliko dana da se tretirana područja smire i da se vrati sve u normalu.

Nakon tretmana hijaluronskom kiselinom mogu se javiti sitni otoci, pojava crvenila ili čak manji podlivi. Ali bez brige, to se može i ne mora dogoditi. Ako se pojave to je najčešće u prvih 24h, a prolaze kroz par dana, najviše za nedelju.

Takve neprijatnosti možete ublažiti blagom masažom lica ili nanošenjem hladnih obloga.

Hijaluronska kiselina za zglobove i hrskavicu

Hijaluronska kiselina u tabletama ili kapsulama se koristi kao dodatak ishrani. Upotrebljava se kod povrede zglobova, otežane pokretljivosti, ali i kod bolova u njima. Kao i u slučaju osteoartritisa (hronični oblik upale zgloba) ili nekih degenerativnih promena.

Mada postoje mišljenja da to i nije nešto efikasan metod. Međutim dokazano je kako redovnim uzimanjem kapsula za odrasle je to 20-80 mg, se dnevno usvaja 3 mg ove kiseline. Na ovaj način dolazi do ugradnje ove kiseline u zglobove. Hijaluron kapsule neće izazvati nikakve štetne efekte i nuspojave na koži, iskustva su pozitivna.

Važna je hijaluronska kiselina za zglobove jer učestvuje u stvaranju hrskavice i nalazi se u svim vezivnim tkivima.

Pronalazimo je u sastavu tečnosti koja prirodno podmazuje zglobove, to je takozvana sinovijalna tečnost. Tako se sa godinama usled razgradnje ove supstance oštećuje i hrskavica, vremenom se smanjuje njena elastičnost.

Postoje hijaluron injekcije za zglobove koje se koriste za njihovu bolju pokretljivost. Direktno se ubrizgavaju u zglob. Takav metod ima najbolji učinak u slučaju istrošene hrskavice. Podrazumeva se izvodi se samo u specijalizovanim ambulantama uz nadzor stručnjaka.

Iskustva sa hijaluronskom kiselinom

Hijaluronska kiselina u ampulama je sjajno rešenje za lice bez bora! Odlazim već 7 godina na tretmane i osećam sreću svaki put nakon njih kada se pogledam u ogledalu. Imala sam sreće da nađem super ordinaciju i divne doktore koji rade savršeno. Nisam imala problema, osim manjeg otoka prvi dana posle tretmana. Na žalost kako čujem neki koji su radili ovakve intervencije na drugim mestima i nisu baš toliko zadovoljni.

Mirna (61)

Za sebe sam htela biti lepša i oduvek želela punija usta. Čula sam da hijaluron u ustima daje super efekte. A još je i prirodna supstanca. Skupila sam snage i hrabrosti i otišla ostvariti sebi želju. Nije strašan osećaj dok se radi iako tako izgleda. Nisam se pokajala. Sebi ovako izgledam sto puta bolje!

Sonja (42)

Da li su česte nuspojave i kontraindikacije?

Hijaluronska kiselina u kremama i serumima može biti korišćena paralelno sa drugim preparatima za negu kože. Ona nema nikakvih kontraindikacija.

U slučaju korišćenja kapsula, oralnim unosom u organizam može se desiti iritacija želuca. Moguće su mučnine, žgaravica ili pojava alergije. Zna se javiti i neprijatan zadah  – kao da ste jeli beli luk.

Hijaluronski fileri nuspojave nemaju, ovakve intervencije su bezbedne. Ovo je potpuno siguran metod za maltene momentalno brisanje bora sa Vašeg lica i podmlađeni izgled. Ukoliko se i nešto desi, komplikacije se brzo daju rešiti. U retkim slučajevima može doći do alergijske reakcije posle tretmana.

Tretmanima hijaluronskom kiselinom ne smeju da se podvrgnu osobe koje boluju od neke autoimnune bolesti. Izbegavajte ih ako imate infekciju kože tamo gde se treba odrađivati tretman. Takođe ne radite ih ako već imate trajne filere na tom mestu.

Hijaluron u trudnoći nije poželjan, kao ni kod dojilja.

Koja je cena preparata sa hijaluronskom kiselinom

Za popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom cena nije fiksna. Zavisi od toga koliko se utroši materijala, ali i od samog proizvođača.

Cena hijaluronskih filera se računa po ampulama, a za jednu je prosečna cena oko 200 do 250 evra. Količina utroška po tretmanu je individualna. Zavisi od regije i površine koju treba sanirati.

Gde kupiti hijaluronsku kiselinu u Srbiji?

U vidu kapsula hijaluron možete naći u apotekama, kao i kreme sa hijaluronskom kiselinom. Cena im je različita i zavisi od proizvođača. U proseku između 2000 i 3000 rsd, kao i za bocu sa 60 kapsula.

Osim hijalurona sve traženiji je i aktivni kiseonik za hidrataciju kože lica.

Važna napomena za kraj

Nikako nemojte kupovati i primenjivati hijaluronske preparate na svoju ruku. Dobro se informišite i konsultujte se sa lekarom. Čitajte iskustva drugih i njihova zapažanja sa ampulama, kremama i kapsulama. Razmislite da li je ovaj tretman dobar za vas i koliko vam je neophodan.

Pročitajte kod nas kakve sve blagodeti za lepotu može doneti mezoterapija lica za Vas:

Sponzorisani linkovi:
f