Feature post image

Kako se pravi kupinovo vino za zdravlje

Domaće kupinovo vino za krvnu sliku

Ljubitelji kupine sigurno uživaju u letnjem periodu, kada ova biljka zri i rađa ukusne bobičaste plodove tamne boje, od kojih se između ostalog, pravi i lekovito kupinovo vino. Odličan je antioksidans, osnažuje imunitet, sprečava kardiovaskularne tegobe, jednom rečju kupina je izvanredan lek iz prirode.

Osim što se može konzumirati kao sveže voće, moguće je naći i prerađevine i to u vidu soka od kupina, marmelada, čaja, ali veoma je traženo vino od kupina. Ono je od davnina poznato kao narodni lek koji su naši preci koristili protiv malokrvnosti, dobro je i za decu, a preporučuje se kod ishrane trudnica i žena koje su u klimaksu, te se kao takvo koristi se i dan-danas. U nastavku ćemo vas bolje upoznati sa ovom biljkom, njenim svojstvima, ali i kako napraviti čuveno domaće kupinovo vino.

Uzgoj kupine na našem području

Pošto je znatno osetljivija na hladnoću nego što je to slučaj sa malinom, biljka kupina najbolje uspeva u predelima gde prevladava nešto toplija klima, stoga je najprisutnija u južnim krajevima Evrope – tj. u našim krajevima .

Pošto joj je potrebna veća količina vlage u periodu vegetacije, potrebno je obezbediti redovno navodnjavanje i time izbeći štetu koja nastaje od dužih suša koje su najprisutnije u julu i avgustu mesecu kada inače ova biljka zri.

Tako uzgajana biljka daje najbolje prinose, a preporučuje se i obogaćivanje tla humusom. Ono što je karakteristično za kupinu jeste da period zrenja nije jednovremen, što znači da je sam period njene berbe duži, pa može da traje i mesec dana. Neretko se dešava da taj period traje duže, posebno kod određenih hibridnih sorti od kojih se takođe pravi čuveno kupinovo vino.

Biljka kupina je rasprostranjena širom južne Evrope, raste u vidu žbuna koji doseže visinu od oko 1,70 metara, a na ovim prostorima najviše je ima u Srbiji i samim tim predstavlja proizvod koji se najviše izvozi u inostranstvo.

Kupine su veoma ukusne, ali i lekovite, jer predstavljaju bogat izvor prirodnih antioksidanasa. Pored toga, imaju i antikancerogena svojstva i sprečavaju oboljenja srca i krvnih sudova, što je svrstava među najbolje lekove protiv ovih bolesti.

Plod kupine je izuzetno bogat kalijumom, gvožđem i magnezijumom, a sadrži i vitamine C i E. Ove materije, kao i antioksidansi kojima obiluje, veoma su učinkoviti u prevenciji mnogih bolesti.

Zašto su kupine za zdravlje dobre

  1. Ne sadrže puno kalorija, a bogate su vitaminima, folnom kiselinom i manganom,
  2. Sadrže polifrenole, koji pomažu vašem telu da se izbori sa slobodnim radikalima, pa samim tim sprečavaju oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema,
  3. Obiluju pektinom koji snižava holesterol u krvi,
  4. Smanjuju rizik od dijabetesa, sprečavaju oboljenja probavnog sistema i pomažu pri mršavljenju,
  5. Pomažu pri prevenciji malignih oboljenja dojke i grlića materice, jer su bogate fitoestrogenima,
  6. Predstavljaju prirodan i efikasan lek u borbi protiv raka, pošto sadržeelagitanin – antioksidans koji se retko nalazi u drugim namirnicama,
  7. Sadrže i antiocijan, koji ima snažno antioksidativno dejstvo i time blagotvorno deluje na ljudski organizam, a izuzetan je saveznik u prevenciji malignih oboljenja,
  8. Imaju fenomenalno antibakterijsko i protivupalno dejstvo zbog svog nutritivnog sastava,
  9. Deluju protiv hroničnih oboljenja, kao i kupinovo vino jer sadrži visok nivo elegičnih kiselina koje se nalaze i u džemu od kupina, što znači da se njihovo lekovito dejstvo ne umanjuje pri termičkoj obradi,
  10. Sadrže lutein, koji je izuzetno hranljiv i koristan za ljudsko oko, te smanjuju rizik od očnih oboljenja poput očne mrene, a značajan je jer apsorbuje štetne UV zrake i time predstavlja filter sunčevih zraka.

Napravite čaj od lista kupine

Osim gore navedenih zdravstvenih prednosti koje nam daju sveži plodovi i domaće kupinovo vino, utvrđeno je da lekovita dejstva ima i čaj od listova kupine. Naime, naučno je dokazano da redovno konzumiranje ovog napitka od osušenog lista pomaže pri ublažavanju i sprečavanju simptoma dijareje, umirivanju i povlačenju hemoroida, a pomaže i kod upala respiratornog sistema. Ispiranjem usta ovim napitkom sprečava se pojava paradentoze i krvarenja desni.

Ukoliko želite sami da pravite ovaj čaj, preporučuje se da listove divlje kupine berete u proleće, u maju i junu mesecu.

Ne zaboravite ni domaći sok od kupina

Sa druge strane, domaći sok od kupina veoma je učinkovit i preporučuje se osobama koje imaju problema sa probavnim sistemom, pogotovo kod onih koji imaju simptome tzv. lenjih creva, jer podstiče varenje.

Najčešće se daje deci koja imaju ove zdravstvene probleme, ali i zbog toga što je sjajan izvor prirodnih voćnih šećera čime organizam dobija potrebnu energiju za ceo dan. Preporučuje se i sportistima, posebno nakon treninga jer ublažava simptome umora. Takođe, predstavlja pravi prirodni eliksir za jetru i pomaže njen pravilan rad.

Kako se upotrebljava vino od kupine kao lek

Kao veoma popularan, koristan i efikasan napitak, domaće kupinovo vino se veoma dugo koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih oboljenja, a takođe se primenjuje i u preventivne svrhe.

Kupinovo vino se pokazalo kao izuzetan lek protiv holesterola, jer umerenim konzumiranjem se osigurava unos neophodnih materija koje pružaju idealnu zaštitu srcu i krvnim sudovima protiv hroničnih bolesti. Time se pospešuje povećanje nivoa lipoproteina u krvi, odnosno tzv. „dobrog“ holesterola koji eliminiše nezdrav holesterol.

Najviše se preporučuje starijim osobama i onima koji imaju urođen visok rizik za dobijanje srčanih bolesti, jer upravo oni mogu imati najveću korist od konzumiranja vina od kupine.

kako napraviti domaće kupinovo vino

Od svega navedenog, najčešće se spominje i preporučuje kupinovo vino za anemiju, odnosno osobama koje pate od manjka gvožđa u krvi. Njima se savetuje da pre ručka piju 1 decilitar ovog napitka dnevno, čime će u organizam uneti veće količine gvožđa, vitamine C i B, kao i folne kiseline i time će popraviti svoje zdravstveno stanje.

Vino od kupina se sme konzumirati u trudnoći

Veoma je slatkog i prijatnog ukusa, a preporučuje se da ga konzumiraju i zdrave osobe, a pogotovo je koristan za trudnice i dojilje. Zanimljivo je da ga razblaženog sa vodom u Francuskoj piju i deca, a poznato je da stanovnici ove zemlje imaju najnižu stopu srčanih i moždanih oboljenja u Evropi.

Tokom trudnoće, usled rasta ploda, dolazi do problema sa krvnom slikom i sa nivoom hemoglobina. Zbog toga se savetuje da kupinovo vino piju trudnice, naročito one koje inače pate od malokrvnosti i hronične malaksalosti, čime će povećati nivo gvožđa u krvi.

Naučna studija objavljena u Journal of Food Science otkrila je da kupinovo vino sadrži visok nivo mnogih korisnih supstanci koje pogoduju našem zdravlju i vitalnosti. Naime, utvrđeno je da vino od kupine sadrži resveratrol, izuzetno efikasan i jak antioksidans koji uspešno smanjuje holesterol u krvi, a pored toga reguliše zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Takođe, naučnici su ustanovili da ovaj prirodan fenol snižava nivo šećera u krvi, pa se konzumiranje kupinovog vina preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa.

Pomaže kod teških i ozbiljnih bolesti

Lekarske analize dokazuju i da je kupinovo vino lek protiv kancera debelog creva, a detaljna ispitivanja u još uvek u toku. Osobe koje piju ovaj napitak smanjuju rizik od dobijanja opasnog malignog oboljenja za čak 45 odsto!

Pošto povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino je sjajan saveznik u prevenciji nastanka osteoporoze. Naročito se savetuje osobama preko 50 godina starosti, jer jača kosti i sprečava lomove, a pomaže i u zalečenju nakon fraktura.

Kupinovo vino je pravi prirodni eliksir zdravlja i kao takvo je napitak koji osigurava vitalnost i doprinosi poboljšanju opšteg stanja ljudskog zdravlja. Naučnici su u analizama koje su obavljene 2007. godine utvrdili da osobe koje konzumiraju vino od kupina imaju 34 procenta nižu stopu mortaliteta u odnosu na one koji konzumiraju vina od grožđa ili pivo.

Pored toga, primetno je da oni koji piju ovaj napitak imaju daleko manje šanse da obole od raznih neuroloških poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, a znatno se smanjuje i rizik od doživljavanja moždanog udara.

Tretman korišćenja ovog napitka dokazano pomaže bolje pamćenje i unapređuje kognitivne funkcije, smanjuje rasejanost i olakšava održavanje koncentracije. Rezultati ove analize takođe pokazuju da vino od kupine smanjuje mogućnost razvijanja katarakte za 32 odsto, pa ga preporučuju i oftamolozi.

Recept za pravljenje kupinovog vina i postupak

Pravljenje vina od kupina je jednostavno i praktično svako u kućnoj radinosti može da ga pripremi. Potrebno je da nabavite sveže kupine, najbolje direktno od proizvođača ili da ih potražite kod prodavaca na pijaci. Ako ne možete da pronađete sveže, možete da kupite i zamrznute koje su dostupne tokom cele godine.

Koliko vina želite da napravite direktno zavisi od količine kupina koje ste kupili. Osim toga, potrebno je da nabavite i šećer, kojeg treba da bude 20 odsto od količine kupljenog voća. Preporučuje se da za početak nabavite 10 kilograma ovog voća i 2 kilograma šećera.

Ukoliko procenite da su kupine koje ste nabavili dosta slatke, možete da smanjite količinu šećera. Navešćemo vam dva načina kako napraviti kupinovo vino.

Recept br. 1

Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koja je prethodno očišćena i dobro ih izgnječite da puste svoj sok sve dok se ne napravi kašasta masa. U to dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, vino od kupine sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi prokipelo. Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega možete da ga konzumirate. Posle toga boce zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

Kako se pravi kupinovo vino recept broj dva

Kod ovog načina pripreme kupinovog vina nije potrebno da gnječite kupine, već da ih očišćene i sveže poređajte u bure tako da postavite red ovog voća, pa zatim da ga pospete šećerom i tako nastavite sve dok ne potrošite svih 10 kilograma kupina i 2 kilograma šećera.

Potom, prekrijte otvor bureta gazom ili krpom i ostavite ga na mestu gde je temperatura vazduha umerena da stoji dve do tri nedelje. Nakon toga primetićete da su neke kupine isplivale na površinu i potrebno je da ih uklonite. Sok koji se nalazi u buretu procedite kroz gazu i sipajte ga u čiste tegle u kojima treba da odstoji još nedelju dana.

Tokom ovog perioda, primetićete da se sok u tegli taloži i da se ka površini stvara vino. Nakon isteka perioda od nedelju dana, pažljivo kroz dvostruku gazu procedite vino kako se ne bi izmešalo sa pomenutim talogom i sipajte u očišćene staklene flaše, čije vrhove na kraju zavežite gazom i odložite ih na hladno mesto.

Nakon tri nedelje kupinovo vino je spremno za upotrebu, nakon čega boce možete da zatvorite čepovima. Talog koji vam je preostao u teglama možete da pomešate sa svežim kupinama i stavite na toplo mesto, čime ćete dobiti domaće kupinovo sirće koje možete da koristite kao dodatak jelima, a takođe je izuzetno zdravo i korisno za srce i cirkulaciju.

Jednom napravljeno, kupinovo vino ima neograničen rok trajanja. Preporučljivo je da se služi kao hladno na temperaturi od 16 stepeni, jer tada dolaze do izražaja njegov ukus kao i sva blagotvorna svojstva.

Doziranje kupinovog vina tokom dana

Preporučljivo je povremeno konzumiranje jedne čaše kupinovog vina, ali treba imati na umu da preterivanje može da ima loše pa čak i suprotne efekte. Prekomerna upotreba svakog alkoholnog pića, pa i ovog, može da doprinese pogoršanju celokupnog zdravstvenog stanja, a posebno može da dođe do razvoja srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i oštećenja jetre.

Osobe koje teško podnose konzumiranje alkohola, kupinovo vino mogu da piju razblaženog sa vodom u srazmeri 1:1 ili da ga zamene svežim kupinama ili pak đžemom, marmeladom i čajem od kupinovog lista.

Dnevna doza koja se preporučuje svim osobama jeste 1 decilitar pola sata pre jela. Ukoliko vam više odgovara, možete da ga pijete ujutru na prazan stomak ili uveče pre spavanja. Već nakon mesec dana primećuju se znaci poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja, a osobama koje pate od, recimo anemije, preporučuje se da kupinovo vino za krvnu sliku piju najmanje 2 meseca.

Oni koji imaju hronična oboljenja trebalo bi da tretman primenjuju barem 3 meseca, nakon čega obavezno trebaju proveriti svoju krvnu sliku.

Koja mu je cena u prodavnicama i gde ga nabaviti?

Kupinovo vino je nešto skuplje od ostalih vina koje se prave od grožđa, a koje se mogu pronaći u skoro svim marketima. Cena se kreće oko 800 dinara za flašu od 1 litra, što zavisi od proizvođača i prodavca.

Svakako se preporučuje kupovina domaćeg proizvoda, koje je moguće nabaviti kod uzgajivača samih kupina, vinarijama, kao i na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko ne možete pronaći domaće kupinovo vino, možete iskoristiti jedan od dva recepta koji smo vam preporučili i sigurno ćete biti zadovoljni postignutim rezultatima.

Sponzorisani linkovi:
f