Feature post image

Kako ukloniti masno tkivo

KAKO NASTAJE MASNO TKIVO LIPOM

Masno tkivo na glavi, vratu, ruci, ispod pazuha jeste benigna izraslina koja nam se može pojaviti u bilo kom starosnom dobu. Medicinski se ove izrasline nazivaju lipomi. Pored njih mogu nastati i ateromi, koji se javljaju kao sitne potkožne kuglice ili čvorići. Njihove dimenzije su od nekoliko milimetara do par cm kada se javljaju i vidljive promene na koži,te je neophodno zatražiti pomoć od strane dermatologa.

Nekad se lipom – masno tkivo javi samo na jednom mestu kao pojedinačna promena,mada su dosta često povezani te se na našem telu nalaze na više mesta i uzrokuju brojne neprijatnosti. Šta je pravi razlog za nastanak lipoma, savremena nauka nije do kraja utvrdila, mada se kao važan faktor uzima genetika, dok se višak kilograma i povećana masnoća u krvi ne smatraju za glavne uzročnike…

SMEĐE MASNO TKIVO KOD BEBA I ODRASLIH 

Masna tkiva po telu mogu pored različitog oblika i mesta na kom se nalaze imati i različitu boju po kojima ih razaznajemo. Prva vrsta koju navodimo najčešče se sreće kod malih beba. Ova gotovo misteriozna vrsta masti funkcioniše poput mišića, što znači da uspešno sagoreva kalorije čak i kada mirujemo.

Ono što je svakako veoma zanimljiva činjenica je da su godinama naučnici verovali da se smeđe masno tkivo nalazi samo kod beba, ali najnovija istraživanja ukazuju na to da se dobar deo ovih masti nalazi i u telu kod odraslog čoveka.

Najnovije vesti su da dugi intervali aerobnih fizičkih aktivnosti pokreću oslobađanje hormona irisina, koji omogućava pretvaranje belog masnog tkiva u smeđe. Niko ne kaže da treba da vežbate do iznemoglosti zbog stvaranja ovog pozitivnog efekta – dovoljno je od 10 do 15 minuta aktivnosti svakog dana da biste omogućili da se ovaj proces odvija nesmetano.

Svako zadržavanje masti u telu nije poželjno, jer dugoročno možemo narušiti naše zdravlje.

ŠTA SU VISCERALNA MASNA TKIVA 

Za ove lipome bi bilo najbolje da ih uopšte nemate, jer veoma štete našem zdravlju u celosti. Masno tkivo na bubregu ili nekom drugom unutrašnjem organu nikako nije dobro. Naučnici nisu potpuno sigurni zbog čega je štetno, ali jedno je  i više nego sigurno: visceralno tkivo aktivira produkciju hormona stresa, kortizola, kao i citokina, koji negativno utiču na produkciju insulina.

Posledice su gore od onih koje prouzrokuje jednostavna debljina (pretilost) i uključuju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 i  brojnih srčanih oboljenja. Ipak jedna zanimljiva činjenica ipak ohrabruje a to je da aerobne aktivnosti lako tope visceralno masno tkivo. Najnovija istraživanja idu još dalje i dublje u ovi problematiku.

Kao da rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja nije bio dovoljan, američki naučnici su nedavno utvrdili da su osobe sa većim količinama visceralnog tkiva izložene povećanom riziku od gubitka koštane mase. Videti članak osteoporoza kostiju. Smatra se da hormoni iz abdominalnog masnog tkiva, kao što je kortizol, razgrađuju naše kosti.

KOLIKO SU OPASNA BELA MASNA TKIVA PO TELU 

Ona čine veći deo masti u našem telu. Ipak, to je dobra vest, jer belo masno tkivo ispod kože  igra ulogu mehaničke zaštite i amortizera (na primer, kada se udarite ili padnete). Osim toga, proizvodi protein adiponektin koji olakšava regulaciju insulina.

Zanimljiv je podatak da se konačan broj ćelija bele masti koji imamo određuje još u detinjstvu.To znači da se prilikom uvećanja telesne mase ne povećava broj ovih ćelija, već se one samo šire. Istraživanja novijeg datuma su pokazala da se kod većine žena salo nagomilava na kukovima i nogama iako se oduvek mislilo da je tako. Međutim, na domaku menopauze, ćelije bele masti počinju da se šire oko stomaka.

Istraživači dugo nisu znali zbog čega se to dešava, a onda su američki naučnici (studija Mejo klinike) utvrdili da pad  i manjak estrogena aktivira određene proteine u organizmu koji podstiču da se stvara masno tkivo na stomaku ..Sada dolazimo do bolne tačke – celulit.

Ovo je normalno staro belo masno tkivo ispod kože, koje ima zaštitnu ulogu. Izgleda poput pomorandžine kore jer vrsi pritisak na vezivno tkivo, što se manifestuje „rupicama“ na koži. Celulit se može videti čak i kod mršavih osoba, jer njegovu pojavu u najvećoj meri uslovljava genetska predispozicija.

Skorašnje analize postojećih metoda za uklanjanje celulita pokazale su da neke od njih zaista deluju (redukuju obim butina pola centimetra). No, fizičke aktivnosti su svakako efikasnije, prvenstveno radi sprečavanja, a potom i redukcije celulita. Delom je to zbog uvećanja mišićne mase.

UKLANJANJE MASNOG TKIVA PRIRODNIM PUTEM – RECEPTI

Ukoliko se i sami pitate kako ukloniti masno tkivo bez upotrebe skalpela i drugih medicinskih pomagala na pravom ste mestu. Najčešča preporuka lekara je upravo hirurška intervencija koja se radi u opštim bolnicama ili u privatnim klinikama. Druge metode su lasersko uklanjanje masnog tkiva, uklanjanje lipoma radio-talasima i sl.

Ono što trebate znati je da ne postoje apsolutne garancije da vam se masno tkivo na glavi, stomaku, rukama ili bilo kom drugom delu tela neće ponovo pojaviti i nakon što se se podvrgli intervenciji. Ipak preporuka je da se dijagnostika svakako uradi kod stručnjaka, jer ponekad operativni zahvati i druge navedene metode nisu neophodni,naročito ako lipomi ne prave fizičke smetnje ili ako su zanemarljivo malih dimenzija.

Dermatolozi tada preporučuju između ostalog i prirodne metode lečenja. Jedan recept čija delotvornost više nije upitna, jer je pomogao kod velikog broja pacijenata je mešavina meda sa brašnom.

masno tkivo ispod kože

PRIRODNI LEK ZA MASNO TKIVO

Napraviti ujednačenu smesu sa brašnom i medom i stavite na masno tkivo. Poželjno je da smesa ima debljinu od 0,5 do 1 cm. Preko čega se stavlja papirni ubrus ,maramica ili gaza kako se smesa ne bi zalepila sa vašom odećom. Sada je potrebno ovaj prirodni lek za masno tkivo držati dan i po (tačnije celih 36 sati), pa skinuti i staviti novu smesu.

Celokupna terapija treba da se drži dok ne zamenite smesu 5 puta (7-8 dana). Tada dolazi do poboljšanja i vidljivih rezultata jer će nakupina masti da prsne i iscuriće sav gnoj koji se skupio…

Recept br.2:

Brojne su preporuke narodne medicine za ovaj problem, jedna će vam delovati pomalo i čudno ali donosi rezultate u pitanju je ubod pčele. Pripadnici starije generacije se itekako sećaju ovog recepta koji eliminiše masno tkivo na ruci, nogama stomaku. Potrebna su dva pčelinja uboda direkt na obolelo mesto, nakon čega će ono posle sedam dana da isčezne.

Kako to izvesti? Sa odgovarajućom pincetom uhvatiti pčelu i okrenuti žaoku ka mestu gde se nalazi masno tkivo i pustite da vas ubode. Verujemo da vas je već zabolelo dok čitate ove redove, međutim ubod uopšte nije toliko bolan. Ovo svakako ne smeju da primenjuju osobe koje su alergične jer može doći do veoma ozbiljnih komplikacija, kada je neophodna hospitalizacija.

Recept br. 3

Potrebno je da unosite što više selena kroz obroke da biste sprečili nastanak lipoma.

Više informacija u članku koje su namirnice bogate selenom..

Recept br.4

Ovu recepturu nam je poslala čitateljka J.M. koja je uspešno uklonila masno tkivo na zglobu ruke. Pomešati žumance sa dve velike supene kašike soli. Dobijenom mešavinom premazivati obolelo mesto do 4 puta dnevno, sve dok masna tkiva po telu ne nestanu.

Recept br. 5

Propolis kapi nanesite na problematično mesto nekoliko dana i masno tkivo na glavi, ruci, stomaku, nogama će se ubrzo povući .

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

jelena
28/11/2014 13:43

Molim vas ja imam masno tkivo iznad kapaka na ocima kako da to biljno rijesim prirodnim putem .hvala i nadam se brzom odgovoru.

f