Feature post image

Moždani udar simptomi i oporavak

MOŽDANI UDAR SIMPTOMI I LEČENJE 

Moždani udar označava stanje u kom nedovoljan priliv krvi i kiseonika u deo mozga, uzrokovan začepljenjem ili prsnućem krvnog suda, dovodi do oštećenja i brze smrti moždanih ćelija i, usled toga, gubitka funkcije te regije centralnog nervnog sistema, što je trajna posledica jer se ćelije centralnog nervnog sistema ne obnavljaju. Procenjuje se da svakih šest minuta jedna osoba u svetu doživi šlog.

U razvijenim zemljama ovo je drugi uzrok smrtnosti kod žena i peti kod muškaraca, a u Srbiji je moždani udar kod žena prvi uzrok smrtnosti ,dok je kod muškaraca na drugom mestu. Koji su prvi znaci i simptomi moždanog udara,kako delovati preventivno ,lečiti se i kako teče oporavak od moždanog udara saznajte u nastavku…

MOŽDANI UDAR SIMPTOMI

Najčešći simptomi moždanog udara jesu oduzetost desne ili leve polovine tela (lica, ruke i noge), nemogućnost normalnog izgovaranja reči ( oduzet govor ) ili razumevanja govora (ili ijedno i drugo), trnjenje jedne polovine tela, nesigurnost i ozbiljno zanošenje u hodu, smetnje s vidom, duple slike, zbunjenost, ili čak teška, dotad nepoznata jaka glavobolja. Ovi prvi simptomi počinju naglo, pa je potrebno da se osoba odmah javi službi hitne medicinske pomoći koja će ga odvesti na dalje lečenje i zbrinjavanje.

Kada su u pitanju faktori rizika simptomi moždanog udara kod žena nakon ulaska u menopauzu su puno češći i tada su one zbog svog hormoskog statusa i puno ugroženije,te bi svakako trebalo da imaju pojačanu svest o opasnosti od moždanog udara u specifičnim stanjima tokom života (trudnoća, period babinja – puerperijum i vreme korišcenja oralne kontracepcije).

Iako znamo da muškarci češće obolevaju od moždanog udara, moždani udar kod žena je puno opasniji i češće završava smrtnim ishodom. Naime, kako u proseku  žive duže od muškaraca, rizik da tokom života dobiju moždani udar sa fatalnim posledicama je daleko veći nego kod muškog pola, žene stoga moraju imati svest o faktorima rizika koji, delujući u srednjim godinama, povećavaju rizik od moždanog udara u starijim godinama, a to su, pre svega, gojaznost, hipertenzija, dijabetes i pušenje.

Sva novija medicinska saznanja i to iz proteklih dvadeset i više godina ukazuju na to da šlog može i treba lečiti, a glavni preduslov za to je brzo otkrivanje simptoma i odgovarajuća reakcija, kako kod obolelog, tako i celokupnog zdravstvenog sistema koji je dužan da mu pomogne.

U lečenju ove bolesti ključna su prva tri do četiri sata od početka ispoljavanja simptoma. Postoje strogi medicinski kriterijumi po kojima se utvrđuje koji pacijent može da primi terapiju,koja ukoliko se primeni na vreme, uspesno razgrađuje tromb koji je izazvao moždani udar i tako smanjuje posledice ove bolesti.

ŠTA UKOLIKO SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA IZOSTANU ?

Takozvani nemi moždani udar ,više nije novost i potpuna nepoznanica . Jedna velika američka studija pokazala je da je medu 2.000 naizgled zdravih odraslih ljudi, prosečne starosti 62 godine, čak deset odsto imalo znake nemog moždanog udara na snimcima mozga magnetskom rezonancom. Dakle, kod ovih  osoba nikada nisu postojali simptomi i predznaci moždanog udara.

Važno je znati da se nemi moždani udari češće otkrivaju kod osoba s povišenim krvnim pritiskom, pogotovo sistolnim, kod onih s posebnim poremećajem srčanog ritma koji se zove apsolutna aritmija, kao i kod osoba s aterosklerozom koja je zahvatila karotidne arterije.

Takođe, povećanom riziku od šloga izložene su nešto starije osobe, dijabetičari i dugogodišnji pušači. lako se simptomi moždanog udara klinički ne ispoljavaju, povezani su sa oštećenjem pamćenja i drugih viših moždanih funkcija, sa depresivnošću, ali i nestabilnim hodom te čestim padovima. Dakle, iako su ‘nemi’, nisu bezazleni, pogotovo što imaju tendenciju da se ponavljaju, bez upozorenja. Kako prepoznati moždani udar ovakvog tipa? Naravno i za to postoje načini da za otkrivanja , najbolja mera je  prevencija, redovan odlazak kod lekara, lečenje bolesti kao što su povišen pritisak,masnoće u krvi,preporučuje se prestanak pušenja cigareta, a predlaže se aktivan život i pravilna ishrana.

PONOVLJENI – DRUGI MOŽDANI UDAR 

Smatra se da je rizik da se moždani udar ponovi najizraženiji mesec dana po prvom moždanom udaru. Međutim, kada ga jednom doživite, rizik da se on ponovi ostaje povećan i narednih godina, čak i deceniju kasnije. Statistike pokazuju da pet godina nakon moždanog udara novi šlog doživi bar 25 odsto ljudi. Ponovljene epizode se češće javljaju kod starijih bolesnika, onih koji imaju povišen krvni pritisak ili šećernu bolest, kod pušača i onih koji imaju poseban tip poremećaja srčanog ritma – apsolutnu aritmiju. moždani udar simptomiNa to da li će se moždani udar ponoviti utiče i mehanizam koji je prouzrokovao prvi slog – pogotovo je opasno ukoliko se radilo o trombu koji je išao iz srca ili karotidne arterije. Nakon ponovljenog šloga povećan je rizik da se bolesnik ne oporavi od oštećenja, te da nastanu gubitak pamćenja, depresija, pa i smrtni ishod. Novi moždani udar moguće je sprečiti.Potrebno je primenjivati mere takozvane sekundarne prevencije, koje podrazumevaju upotrebu nekih lekova (nekada i hirurških intervencija), kontrolu faktora rizika, promenu životnih navika, što vam sve može objasniti i vaš lekar. U slučaju da se pojave prvi simptomi moždanog udara treba se odmah javiti specijalisti.

TRANZITORNI ISHEMIJSKI ATAK

Mini moždani udar ili tranzitorni ishemijski atak ( TIA ) je prolazni poremećaj moždane cirkulacije, koji po definiciji ne ostavlja neurološki deficit, mada to ne znači da nije došlo do oštećenja mozga, lako su smetnje prolazne, iza njih stoji patološko stanje moždane cirkulacije.

TIA je izuzetno važna jer je znak upozorenja i može biti najava šloga ! Radi se o jedinstvenoj prilici da se bolest spreči na vreme, i zato je važno da se bolesnik s prolaznim smetnjama koje odgovaraju šlogu – odmah javi svog lekaru.

Svaki peti pacijent koji je doživeo lakši moždani udar imao je znake upozorenja u proteklih nedelju dana, najčešće u prethodna dva dana ! Uzroci TIA i ishemijskog moždanog udara su isti. Rana procena lekara može sprečiti nastanak oboljenja . Bolesniku se po pravilu rade pregledi usmereni na otkrivanje mehanizma nastanka smetnji i uvode određeni lekovi.

Prema nekim svetskim statistikama, ako se bolesnicima sa TIA odredi adekvatna terapija odmah, prvog dana, rizik od moždanog udara u prva tri meseca pada sa deset na dva odsto. stoga ne čekajte da simptomi moždanog udara sami od sebe prođu, već se odmah javite vašem lekaru.

MOŽDANI UDAR OPORAVAK I ISHRANA

Opšta preporuka i najbolja prevencija moždanog udara je zdrava,pravilna i fino balansirana ishrana uz redovnu fizičku aktivnost i što češći boravak u prirodi na vazduhu. Moždani udar se ne sme nikako potceniti,doslednost u terapiji i zdrave životne navike su najbolja preventiva za to.

Sve zasićene industrijske masti se moraju potpuno izbaciti iz svakodnevnih jelovnika,isto važi i za koncentrovani beli šećer koji je veoma štetan.Umesto toga treba unositi nezasićene omega 3 masti i biljne šećere . Kuvano i sveže sezonsko povrće je obavezna stavka u dnevnom meniju . Ukoliko šećer morate konzumirati ,izaberite žuti šećer. Sva riba je dozvoljena sem dimljene ,pripremajte je na maslinovom ulju. Izbegavajte crvena mesa u ishrani,već jedite bela posna mesa (najbolje je kuvano). Umesto belog jedite integralni ili crni hleb,takođe nezaobilazne su i integralne žitarice.

Oprez sa alkoholom, dozvoljeno je popiti najviše čašu crnog vina za ceo dan,sve ostalo se zabranjuje. Ova pravila podjednako važe za sve rizične grupe. Oporavak nakon moždanog udara je nezamisliv ako bolesnik nastavlja da puši,te je ostavljanje cigareta i odbacivanje alkohola jedino trajno rešenje.

Samo u Srbiji na godišnjem nivou oboli od 25 do 30 hiljada stanovnika od šloga, a poražavajuća je činjenica je da se kod četiri od pet takvih pacijenata ,moždani udar mogao sprečiti da je oboleli na vreme otišao lekaru, pri pojavi prvih simptoma i upozorenja.Stoga ,ako ne možete da se nasmejete, da izgovorite neku jednostavnu rečenicu, isplazite jezik ili podignete ruke – iz istih stopa zovite Hitnu pomoć!

KAKO SPREČITI MOŽDANI UDAR KOD KUĆE

Ovom prilikom dajemo vam jedan izuzetan prirodni lek, koji potpuno samostalno možete napraviti i kod vaše kuće. Receptura nam dolazi nam iz Uzbekistanske narodne medicine ,a preporučio ju je M.Hamrajev koji je i predsednik akademije. Radi se o leku koji značajno poboljšava motoriku i ubrzava oporavak nakon moždanog udara.

Priprema recepta: Usitnjen lovorov list ( 30 g) stavite u staklenu teglu i prelijte sa 2 dl kvalitetnog maslinovog ulja. Dobro zatvorite teglu i odložite je na toplo mesto da odstoji desetak narednih dana. Nakon toga dobijeno  ulje koristite za masažu oduzetih delova tela..

LEKOVITA ČORBA UBRZAVA OPORAVAK NAKON MOŽDANOG UDARA

Kao što smo i napomenuli u ranijem delu našeg teksta ,moždani udar zahteva potpunu posvećenost bolesnika ka zdravoj ishrani i navikama. Jedan recept za lekovitu čorbu se izdvojio kao veoma delotvoran za oporavak ,a odlična je i prevencija moždanog udara..Evo šta nam treba od sastojaka:

 • Velika supena kašika kvalitetnog maslinovog ulja
 • Jedna šargarepa
 • Sitno iseckan crni luk
 • Četiri čena izgnječenog beog luka
 • Šolja graška (može i smrznutog)
 • Spanać (može i pakovanje smrznutog)
 • Jedan lovorov list
 • Pola kafene kašičice timjana (sušenog)
 • Biber
 • Dve male kašičice izrendanog svežeg đumbira

Priprema lekovite čorbe: Malo zagrejati maslinovo ulje pa lagano dodavati crni luk,đumbir,timjan,beli luk i šargarepu i lagano propržiti najduže pet minuta. Sada se dodaje grašak,voda i lovorov list i puštate dok ne provri. Čim se to desi smanjite temperaturu na vašem šporetu, poklopite i lagano kuvajte sve dok vam grašak ne omekne. Nakon toga dodajte spanać. Ako želite nešto gušću krem čorbicu ,koristite štapni mikser ..

MOŽDANI UDAR LEČENJE BILJEM 

Posledice moždanog udara su često jako teške, te su oporavak i rehabilitacija izuzetno zahtevni. Preporuke lekara su brojne, a ono što često izostane su pripravci na bazi bilja,koji mogu doprineti poboljšanju stanja.

Evo šta nudi narodna medicina i fitoterapija…

ČAJ OD BELE IMELE  RECEPT

U toku 6 sedmica piti po tri šolje čaja, zatim u naredne dve sedmice po dve i dve sedmice po šolju imelinog čaja.

Kako se pravi čaj od bele imele:

 • Malu kafenu kašičicu sa imelom usuti u dva i po dl hladne vode i ostaviti potopljeno tokom cele noći,izjutra zagrejati i dobro procediti. Najbolje je čaj od imele usipati u termos koji ste isprali sa vrelom vodom i tako čuvati napitak,da bi se izbegla naredna grejanja tokom dana,ukoliko nemate termos bocu stavite šolju u odgovarajuću posudu sa toplom vodom neposredno pred konzumiranje napitka..

Za moždani udar i oporavak dobro se pokazao i sledeći recept od mešavine lekovitog bilja:

 • Podjednake količine veronike,kantariona,matičnjaka,lavande,žalfije i ruzmarina dobro izmešajte i uzmite od svega jednu malu kafenu kašičicu i poparite sa dva i po deci provrele vode. Ostavite nekoliko narednih minuta da odstoji bez mešanja. Najbolje je mešavinu piti dva puta dnevno po jednu šolju od 2 dl ..

OBLOZI ZA MASAŽU ODUZETIH DELOVA TELA

 • Oblozi sa švedskom grančicom se stavljaju na potiljak i omogućuju bolju prokrvljenost i osvežavaju ugrožene moždane ćelije
 • Za moždani udar kod žena i muškaraca ,odlično se pokazalo esencijalno ulje od kantariona i timjana ,koje se preporučuje za masažu oduzetih delova.Isto važi i za esencije rusomače i hajdučice…
 • Listovi gaveza su odlični za motoriku oduzetih delova.Treba ih preliti vrelom vodom,još dok su vrući umotati u odgovarajuće poveze i kao oblogu prisloniti na telo.
 • Listovi paprati (bez stabljika) se mogu staviti u jastuke i preko noći bolesnik treba da leži na njima.Relaksiraju i opuštaju obolelog..

SEDEĆE KUPKE UBLAŽAVAJU TEGOBE

Kao dodatna terapija za moždani udar preporučuje se lekovita kupka od rastavića i hajdučice sa 100 grama zelja i 200 grama zelja od timjana…Sve biljke treba da se potope u hladnu vodu i tako ostave tokom cele noći. Ujutru se mešavina zagreje i prirdodaje se unapred pripremljenoj vodi u kadi. Bolesnik treba da sedi najmanje dvadesetak minuta u takvoj kupci. Kod totalne kupke izuzetno je važno da srce obolelog bude van domašaja vode. Ovu kupku još dva puta možete napraviti od istog zelja.

U narodnim recepturama stoji da se u toku jedne sedmice sme upotrebiti za kupku samo jedna  vrsta lekovitog bilja…

Nadamo se da smo vam dali korisne informacije kako prepoznati moždani udar ,stoga vam savetujemo da podelite naš tekst ako smatrate da može biti koristan i vašim prijateljima…

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

rade
28/04/2015 17:45

odlično imao sam mozdani udar 26 1 2015 sve kontrole nerurologa pokazuju da sam se odlično oporavio

Branko Korolija
20/02/2016 11:32

Poštovani,nije mi jasan dio vezi masaže obljelih od moždanog udara.Da li se ulje tamjana i kantariona mješa ili se masaža izvodi posebno sa svakim uljem?Branko.

Jasna
26/09/2016 01:39

Drug mi je imao dva slabija a zatim jak mozdani udar sve u roku tri mes. Pusten je iz bolnice sa preporukom za dom. Rekli su nikad nece se oporaviti. 71-je godiste.Tesko guta,zamarara se,ne hoda sem uz pomoc napravi par koraka.Ne prica i u desnu stranu je udario. Ono sto mene zanima je dali postoji nacin oporavka kod takvog pacijenta. Hvala

f