Feature post image

Pareza facijalis simptomi upale živca na licu

Pareza facijalis ili upala živca na licu, uzrokuje oduzetost polovine lica i nije baš najprijatnija pojava za videti.Ova bolest se može javiti u bilo kojem starosnom dobu i napada osobe oba pola.

Izlečenje facijalisa je moguće u najvećem broju slučajeva već nakon dva do tri meseca. Ipak, kod starijih osoba potrebno od jedne do čak dve godine da bi se potpuno izlečili.

Kako bi ubrzali oporavak i opustili napete nerve na licu mi smo vam pripremili najbolje prirodne recepte.

Šta je pareza facijalis?

Pareza facijalis se manifestuje slabošću jedne polovine lica. Ovom stanju često prethodi bol u predelu uha koja se javlja nekoliko dana ranije.

Nervus facialis je sedmi moždani živac koji inerviše mimičnu muskulaturu (nabiranje čela, zatvaranje očiju, razvlačenje usta), prednje dve trećine jezika, suznu žlezdu, spoljašnji slušni kanal i srednje uho. To zapravo znači da taj nerv reguliše motoriku i izgled lica, slušnog aparata i procesa ishrane.

Kada se uklješti nerv na licu, prva stvar koju primećujemo jeste odsustvo motorike. Kod malog broja ljudi ostaju posledice u vidu trajne slabosti dela lica zahvaćenog upalom. Javljaju se i nevoljni neritmični trzaji mišića lica.

Jako je važno započeti lečenje pareze što pre, jer će u suprotnom facijalis lica potrajati mesecima. Evo na koje prve znake i simptome bolesti trebate reagovati što pre…

Simptomi pareze facijalis

Prvi simptomi pareze nastaju akutno evo kako da je prepoznate:

 • Obrva je malo spuštena.
 • Ne možete u potpunosti da naborate čelo (na jednoj strani čela se vide jasne brazde i nabori, dok na drugoj ne).
 • Oko je više otvoreno.
 • Donji kapak visi, a pri pokušaju da se zatvori, jabučica rotira naviše.
 • Suze se prelivaju preko donjeg očnog kapka.
 • Usna na zahvaćenoj strani je opuštena i odaje utisak kod posmatrača kao da blago visi.
 • Dolazi do slivanja pljuvačke.
 • Hrana se nakuplja između obraza i desni.
 • Na prednje dve trećine jezika javlja se gubitak ukusa.
pareza facijalis simptomi
Pareza facijalis na desnoj strani lica; Photo: Unsplash

Pareza facijalis je često izazvana prehladom ili dugotrajnom izloženošću strujanju hladnog vazduha. Izbegavajte sedenje pored otvorenog prozora u automobilu ili vozu.

Ponekad su uzročnici i:

Najčešći oblik facijalisa poznat je pod nazivom Belova paraliza lica, čije je poreklo do danas nepoznato.

Upala živca na licu lečenje

Pareza facijalis se najpe treba pravilno dijagnostikovati i to isključivo od strane stručnjaka. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, a pacijent se podvrgava neurološkim, ORL, oftalmološkim i drugim testovima. Nakon obavljenih analiza prepisuje se odgovarajuća terapija.

Upala živca na licu prvenstveno je estetski problem, ali ukoliko simptomi potraju, može nastati stres i druge brojne psihičke smetnje. Stoga je važno da se terapija sprovede na vreme,jer je i potpun oporavak puno kraći .

Kako se leči pareza facijalisa?

U zavisnosti u kom stadijumu je pareza facijalis, lečenje može biti medikamentozno. Samo u teškim slučajevima pribegava se i hirurškim intervencijama. Dakle operacijakod pareze se izvodi jako retko.

U najvećem broju slučajeva preporučuje se fizikalna terapija – elektrostimulacija i kineziterapija.

Elektrostimulacijom se utiče na svaki mišić pojedinačno. Postupak traje dok se ne obrade svi mišići kod kojih se može izazvati odgovor, nakon čega se procedura ponavlja.

Kineziterapijom se pokušava očuvati i povećati elastičnost mekih tkiva lica njihovim istezanjem. Cilj je i jačanje oslabljenih mišića određenim vežbama. Pacijent aktivira obolele mišiće pred ogledalom, nabirajući čelo, zatvarajući oči, pokazujući zube. Osim toga, primenjuje se i lokalna termoterapija – aplikacija toplih obloga ispred uha.

Pored ovih metoda,lekari takođe predlažu da se facijalni živac obavezno zagreva i kad ste kod kuće. Poznat je narodni recept da se zagreva crep. On se zatim umotava u kuhinjske krpe, te se prislanja na mesta koje je zahvatila pareza facijalis.

Masaža obraza za brži oporavak facijalnog živca

Veoma su delotvorne i blage masaže obraza od ugla usana prema uhu. Tokom masiranja pacijent može i da pridržava oduzetu stranu rukom tako da dođe u simetričan položaj sa zdravom.

Ove vežbe brže vraćaju funkcionalnost oduzetom kapku kojeg je zahvatila pareza facijalis. Savet je i da se oko preko noći zatvori ili prekrije gazom kako se ne bi previše sušilo. Na taj način će se i rožnjača zaštitititi od prašine i velikih temperaturnih razlika.

Napravite oblogu za masažu 

Za opuštanje mišića lica, savetuje se efikasan recept:

Skuvati čaj od đumbira, pa sačekajte nek se prohladi. Pripremite gazu i umočite je u toplu tečnost, pa stavite na obolelu stranu lica da odstoji oko 10 minuta.

Zatim, možete sipati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili mente na dlanove i naneti na lice. Blago masirajte i utrljavajte oko mesta gde se nalazi upaljen facijalni živac. Odmerenim pokretima istezati i opuštati mišiće lica.

Pareza facijalis lečenje biljem

Estetski problem kakav je pareza facijalis može u potpunosti da se sanira već za tri meseca. Zato je važno da se na vreme krene sa odgovarajućim lekovima, fizikalnom terapijom i masažom.

Takođe veliku ulogu za oporavak ima i fitoterapija, pripremili smo vam nekoliko proverenih recepata.

Oblozi za lice od paprike

2 male kafene kašičice samlevene paprike ostavite nek odstoje pet minuta u 250 ml vrele vode. Pripremite peškir, umočite ga u tečnost, iscedite i privijte na obolelu stranu lica, gde se nalazi uklješten facijalni živac .

Švedska tinktura za lečenje facijalisa

Pomešati po:

Priprema obloga:

 1. Mešavinu staviti u bocu od 2 litra sa širokim grlićem, sipati 1,5 litar votke jačine 40%. Zatvoriti i ostaviti na suncu ili u toploj sobi 14 dana uz svakodnevno mućkanje.
 2. Petnestog dana procediti sadržaj boce, a tinkturu čuvati u dobro zatvorenim, staklenim bocama, na hladnom mestu. Pre upotrebe promućkati, pripremiti peškir, natopiti ga toplom vodom i iscediti.
 3. Zatim nakvasiti peškir švedskom tinkturom, staviti na obolelo mesto i držati 4-6 sati.

Preporuka: za šta je sve dobra švedska grančica.

Ishrana kod pareze

Pareza facijalis zahteva i određenu ishranu baziranu na obrocima od svežeg povrća i voća. Najbolje je da pijete prirodno ceđene sokove, jedite salatu od maslačka i koprive uz nezaobilazne biljne čajeve…

Moja iskustva sa parezom facijalis

Dijagnostikovana mi je pareza facialis na desnoj strani lica,i to na nervnoj bazi. Prenosi nam svoje iskustvo g. Nenad iz Beograda…

Izbombardovao me život glupostima i proces potpunog oduzimanja polovine lica je trajao 3 dana. Treći dan cela polovina lica je bila mrtva.

Neurolog mi je prepisao pronison i gomilu lekiva za zaštitu i minerale. Rekao je da ce oporavak trajati od 4 nedelje do 4 meseca. Posle nedelju dana pronisona nije bilo ni mrvice pomaka dok nisam stupio u kontakt sa doktorom koji mi je i prijatelj. On mi je rekao da prestanem uništavati želudac i organizam sa pronisonom i preporucio injekcije dexasona i OHB12 vitamina.

5 injekcija dexasona kombinovano sa OHB12 i lice mi se povratilo 100 posto za nedelju dana. Prvo, mnogo je „čistije“ primati injekcije, zdravije i delotvornije. Bukvalno posle prve injekcije se video pomak.

Naravno, usput treba i vežbati lice i mišice jer ipak nisu radili neko vreme. Svi saveti iz kineziterapije su zlata vredni. I budite spremni na znojenje, adrenalin rush i nespavanje tih nekoliko dana dok primate dexason jer je ipak to jak kortikosteroid.  U mom slučaju ovo je bio spas za najkraće moguće vreme.

Puno pozdrava i nadam se da sam pomogao.

Reference i izvori:

https://www.msdmanuals.com/professional/neurologic-disorders/neuro-ophthalmologic-and-cranial-nerve-disorders/facial-nerve-palsy

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2440925/ 

https://www.healthline.com/health/facial-paralysis

https://emedicine.medscape.com/article/1290547-overview

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Adnan
05/10/2015 10:33

Pozz zanima me lijecenje farcijalisa,dugo vremena ga imam i nije potpuno izlijecen i to mi smeta a posebno je izrazen ako nisam naspavan.Ako mi mozete dati nekoliko savjeta na koji nacin i cime to mogu sam kod kuce u svakodnevnom zivotu.

f