Feature post image

Pčelinji vosak upotreba za zdravlje i lepotu

Pčelinji vosak u službi zdravlja

Pčelinji vosak je sasvim prirodna supstanca, služi kao materijal za izgradnju saća, a ujedno ga štiti od vlage. Prave ga mlade pčele radilice starosti 12-18 dana, koje imaju razvijene voštane žlezde u kojima zapravo nastaje. One ga proizvode samo kada ima dovoljno meda i cvetnog praha.

Ovo blago što nam je priroda dala se primenjuje u širokom krugu proizvoda. Između ostalog za pravljenje sveća, kao i pripremu kozmetičkih proizvoda i lekova. Dobro deluje kod reume, za lečenje čira na želucu, kod problema sa sinusima i još mnogo toga.

Ostanite sa nama i saznaćete kako se topi pčelinji vosak. Takođe za koje zdravstvene tegobe je koristan, ali i kako ga možete iskoristiti u svom domu.

Sastav i glavna svojstva pčelinjeg voska

Pčelinji vosak je složena mešavina i sadrži preko 300 različitih materija. Od lekovitih supstanci koje se mogu naći u prirodi, on ima najviše trajnih jedinjenja. Njihovo dejstvo i kvalitet vremenom se ne gube. Dok je u voštanim žlezdama pčela radilica, u tečnom je stanju, a u dodiru sa vazduhom se stvrdnjava.

U njegov sastav ulaze 70-75 odsto estri, 11-17 posto ugljovodonici, 12-15 procenata organske masne kiseline, 0,1-2,5 odsto je voda. Uz to sadrži još: više alkohole, karotenoide, aromatične i mineralne supstance  i specijalne primese kao što su polen i propolis.

Rastvra se u glicerinu, a potrebno je da se med izcentrifugira. Tačka topljenja mu je između 56 pa čak do 72 stepena Celzijusa. U vreloj vodi se saće topi, pčelinji vosak isplivava na površinu i kada se ohladi postaje čvrst. Potrebno ga je pretopiti i izliti u kalupe.

Boja saća, a samim tim i pčelinjeg voska se menja u zavisnosti od primesa poput cvetnog praha i propolisa. Ako je bez ikakvih dodataka, boja mu je bela do svetlo žute, i ima prijatan miris na med. Onaj drugog kvaliteta je žute do svetlo mrke neujednačene boje. Treća kategorija je sive mrke do tamno mrke neujednačene boje i dobijen je prilikom prerade. Žuto saće ima 75 posto voska, tamno-mrko 60 odsto, a neprozirno svega oko 40 procenata.

Što je pčelinji vosak svetliji, znači da je boljeg kvaliteta. Pri zagrevanju u vodi on ispliva na površinu, a primese padaju na dno ili lebde u vodi. Pod prstima pri gnječenju je elastičan, ne razmazuje se, ne kida se, pri žvakanju se ne lepi za zube. Prilikom struganja daje spiralne listiće, ujednačene strukture i boje. Ako se stavi u peć izgori bez ostatka i prijatno miriše.

pčelinji vosak upotreba za lice

Lekovitost i dobrobiti po zdravlje

Pčelinji vosak kao lek se upotrebljava u medicinske svrhe na razne načine, za lekovite masti, flastere, kreme. Koristi se posle skidanja gipsa, zatim kod opekotina, u slučaju sportskih povreda. Čak je i u plastičnoj hirurgiji našao svoju primenu.

Njegova upotreba u narodnoj medicini je od davnina poznata, koristi se sam ili u kombinaciji sa lekovitim biljem.

Pri zagrevanju upija mnogo toplote, pa kada se stavi na obolelo mesto poboljšava cirkulaciju i hrani oštećena tkiva. Takođe apsorbuje toksine iz tela, ima protivupalni efekat, antibiotičko dejstvo, regeneriše, omekšava kožu. Zbog svega navedenog pčelinji vosak za lečenje rana je izuzetno dobar.

Jeste li znali?

  • Grčki istoričar Herodot je zabeležio da se vosak od pčela koristio za balzamovanje u grobnicama. Pronađen je i u egipatskim piramidama. Vekovima je poznat čovečanstvu i veoma cenjen, jer doprinosi boljem zdravlju i izgledu. Još davno kroz istoriju je korišćen u medicini za pravljenje melema i raznih krema. Negde se već vekovima burad sa vinom premazuju voskom, radi boljeg čuvanja vina i njegove posebne arome.

Za alergijska oboljenja je dobro naparavati disajne organe

U posudu sa vodom koja se greje, stavite aluminijumski sud u kom je vosak. Prilikom zagrevanja i otapanja, dolazi do isparavanja lekovitih materija i time se naparava nosna duplja. Na taj način pruža nam sjajnu pomoć u slučaju prehlade ali i kod bronhitisa. Zbog svog antibakterijskog dejstva pruža olakšanje i čisti disajne puteve.

Napravite obloge od pčelinjeg voska

Ovaj lekoviti dar prirode može se koristiti u vidu obloga. Stavlja se u debljini 0,5- 1,5cm i drži oko pola sata. Zagreva se sa vodom i nakon kraćeg hlađenja nanosi na bolni predeo, prekriva tkaninom i drži 20-30min. U njega se može umočiti jastučić od gaze i staviti na sporno mesto.

Postoje i flasteri od voska koji se nalepe i drže 24h. Na taj način ga možete efikasno primeniti kod povreda, upaljenih mišića, zglobova, bronhitisa.

Obloge od pčelinjeg voska za otok kolena je potrebno stavljati ujutru i uveče.

Pčelinji vosak i maslinovo ulje su dobra kombinacija kod reumatskih promena. Evo kako se najjednostavnije prave:

Zagrejte vosak i dodajte mu malo maslinovog ulja i smesu stavite na bolno mesto, te ostaviti preko noći.

Time ćete smanjiti bol i otok, poboljšati cirkulaciju i ublažiti upalne procese. Isto tako pomaže u slučaju isčašenja i bola u zglobovima ramena, nogu, ruku ili vrata. Efikasan je kod gnojnih rana gde se stavlja ugrejan.

Donosimo Vam recept za smesu obloge sa pčelinjim voskom za rane.

Sastojci:

100 g maslinovog ulja,

20 g bele smole,

8 g žutog voska,

1,5 g neslanog maslaca,

1 g tamjana.

Priprema obloga

Potrebno je sastojske pomešati, kuvati 10 min (pustiti nek vri). Nakon hlađenja smese namazati pamučnu tkaninu te sa tim zaviti ranu.

Žvaćite ga za bolje zdravlje

Pčelinji vosak kao lek se može unositi u organizam, žvaće se voštana masa saća ili poklopčići sa njega. Na taj način poboljšavate varenje, možete lečiti čir na želucu, ojačate desni i očistiti zube od kamenca. Dnevno pola do jedna kafena kašičica dobri su za lečenje peptičkog ulcera, kao i kod upale krajnika.

Protiv polenske kijavice ili astme potrebno je žvakati po 15 min pola do jedne kašikice voštanih poklopaca. Tako 3-4 puta tokom dana. Voštani poklopčići sa medom su još lekovitiji jer sadrže dragocene materije iz meda i iz voska u jednom.

Zbog svog antivirusnog dejstva pomaže u slučaju gripa ili dosadnog kašlja, a dobro je i za sluzokožu disajnih organa. Treba žvakati voštano saće 10 min, tri puta dnevno. U ovom slučaju bolje je ono tamnije jer sadrži propolis.

Za intenzivno čišćenje grla i nosa trebate žvakati pola kašičice voštanog saća sa medom 10 min svakog sata.

Voštani poklopci su dobri za lečenje sinusa. Treba uzeti komadić saća i žvakati 10-15 min pa izbaciti iz usta. U toku dana se uzima 4-6 puta u razmaku po sat vremena. Dodatno možete sinuse obložiti sa malo blago zagrejanog voska i ostaviti tako preko noći.

U slučaju groznice tokom 3-4 nedelje treba tri puta dnevno po 10-15min žvakati pčelinji vosak ili saće. Uz to pre doručka i pre spavanja piti u vodu pomešano 2 kašikice meda i 2 kašikice jabukovog sirćeta.

Upotreba voska u kozmetici

Pcelinji vosak u kozmetici je zastupljen u mnogim proizvodima. Ulazi u sastav krema za ulepšavanje, kozmetičkih maski protiv starenja, i preparate za depilaciju. Zbog svog antibakterijskog svojstva sastavni je deo kreme za lečenje gnojnih rana. Pruža prirodnu zaštitu od sunca, vetra i hladnoće.

Koža dobro upija prirodni pčelinji vosak koji ne začepljuje pore, zbog veličine svojih molekula od kojih je izgrađen. Stvara se zaštitni sloj na površini kože koji ne sprečava da koža diše, u odnosu na premaz esencijalnim mastima. Pogodan je i zato što aktivni sastojci nesmetano ulaze u kožu i deluju slobodno.

Zaštitni sloj koji stvara, usporava dehidraciju i starenje kože, te ona postaje meka, elastična i glatka. Potpomaže proces regeneracije tkiva, te tako ubrzava proces zarastanja rana.

Pčelinji vosak protiv bora izvanredno deluje, osim što ih uklanja on revitalizuje i kožu oko njih. Pod dejstvom ovog prirodnog antibiotika sprečava se pojava upale, uništavaju se bakterije i smiruje nadražena koža. On je čini otpornijom na gotovo sve kožne bolesti.

Recepti za negu kože sa pčelinjim voskom

Za pčelinji vosak recepti su veoma praktični i možete ih sami isprobati kod kuće. Tako ćete veoma jednostavno na potpuno prirodan način negovati svoju lepotu bez upotrebe veštačkih proizvoda.

Prirodna maska protiv bora za bolju elastičnost kože

Potrebno Vam je

30 g meda,

30 g pčelinjeg voska,

30 g soka lukovice belog ljiljana i

30 g soka crnog luka.

Priprema maske:

Otopite vosak u glinenom sudu, pa mu dodajte ostale sastojke. Zatim dobro promešajte i ohladite. Dobijena smesa se nanosi na lice, vrat i područje dekoltea, ujutru i uveče. Ovako pripremljen pčelinji vosak za lice odgovaraće gotovo svim tipovima kože.

Melem za ispucale usne takođe možete pripremiti sami

Potrebno je otopiti i pomešati 50 g lanolina, 50 g belog voska, 2 g vazelinovog ulja i 0,5 g ružine vodice. Tokom hlađenja naliti recimo u stare kutijice od labela ili grožđane masti. Sa tim možete mazati usne i biće vam mekše i nežnije nego ikad!

Napravite hranljivu masku za lice

Treba vam:

70 g meda,

50 g pčelinjeg voska,

sok lukovice belog ljiljana.

Izrada maske:

Pčelinji vosak se najpre rastopi, ostali sastojci mu se dodaju i pomešaju u homogenu masu. Ovu masku možete koristiti 2-3 puta nedeljno, izgledaćete svežije i odmornije.

Ostala primena u domaćinstvu

Beli vosak se uglavnom primenjuje u farmaciji i za kozmetičke preparate. Pored toga ima primenu u mnogim industrijskim granama. On je univerzalna sirovina, ima oko 2000 različitih načina primene.

Žuti se koristi u mnogim oblastima industrije. U hemijskoj industriji za razne paste, tekstilnoj, prehrambenoj, kožarskoj pri preradi kože. Zatim  za izradu kablova, hartije, automobila, hemijskoj i optičkoj industriji. Ima primenu u slikarstvu, vajarstvu, ulazi u sastav masti za parkete, čak se upotrebljava i kod konzerviranja kačkavalja.

Za kućne praktike ovu prirodnu supstancu možete iskoristiti u slučaju spremanja Vašeg doma.

Pčelinji vosak za drvo pruža izvrsnu zaštitu od vlage jer isto štiti od natopanja vodom. Dobar je za poliranje poda, ako imate laminat ili parket izvrsno je sredstvo u tu svrhu. Takođe ga u kući možete koristiti za glancanje drvenih površina poput regala, drvenih stolova i slično.

Isto tako u kombinaciji sa drugim supstancama ima svoje prednosti i upotrebnu vrednost. Pomešan sa parafinom daje sjajnu smešu koja je pogodna za mazanje raznih površina kao zaštita. U kombinaciji sa stearinom gubi plastičnost, dok sa kalafonijumom postaje veoma lepljiv.

Iskustva korisnika sa pčelinjim voskom

Prenosimo vam nekoliko komentara čitalaca u celosti:

Smeta mi većina krema za lice jer se ospem od silnih hemikalija koje sadrže. Posle dužeg isprobavanja raznih preparata na bazi bilja, naišla sam na recept sa pčelinjim voskom. Sama sam napravila kremu i počela nju koristiti. Mogu Vam reći da konačno nemam nikakav osip na koži i osećam se skroz sveže. Preporučila bih svakome nek isproba, možda mu to pruži olakšanje kao što se u mom slučaju dogodilo.

Zorica, Kragujevac

 

Imam reumu dugi niz godina. Muku mučim sa njom, a bolovi ne prestaju ni noću. Komšinica mi je rekla da probam sa oblogama pčeljinjeg voska. Njenoj sestri je pomoglo. I tako sam počela stavljati obloge koje su mi i te kako umanjile bol. I dalje ih koristim ujutru i uveče pred spavanje. Osećam se bolje i mogu se lakše i bezbolnije kretati. Noge i leđa me ne bole kao pre. Hvala komšinici Miri za savet!

Dragica, Stara Pazova

Pčelinji vosak gde kupiti i koja je cena

Vosak možete naći kod privatnih proizvođača meda, naručiti preko interneta ili u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.

Zbog svoje vrednosti, često se proizvodi i „lažni“ koji sadrži i druge primese. Najčešće se meša sa parafinom, cerezinom, stearinom, kalafonijumom, lojem i raznim biljnim vrstama voska. Iz tog razloga je jako važno prilikom njegove kupovine dobro obratiti pažnju na sve. Naročito ako ga želite koristiti u lekovite svrhe.

Imamo savet za to kako ćete proveriti kvalitet pčelinjeg voska koji ste kupili. Namočite komadić vodom i ostavite tako koji dan nek odstoji. Na čistom, pravom vosku će se stvoriti tanak sloj sličan skrami. Na lažnom koji u velikom procentu sadrži druge primese neće.

Za pčelinji vosak cena se menja u zavisnosti od kvaliteta. Naveli smo Vam osnovne karakteristike koje mogu biti smernice za procenu kvaliteta. Na internetu možete naći pakovanje 80 g za 260 din. Zatim 1800 din po 1 kg ekstra devičanskog voska samo od poklopčića. U proseku se cena kreće oko 10-15 evra po jednom kilogramu.

Nema štetnog uticaja na čovekov organizam, te pčelinji vosak mogu koristiti deca i trudnice. Samo oni koji su alergični na bilo koji sastojak voska, saća ili meda ne smeju upotrebljavati ovaj dar iz prirode. Preporučujemo vam i članak o matičnom mleču.

Sponzorisani linkovi:
f