bronhijalna astma simptomi | lecenje biljem

BRONHIJALNA ASTMA SIMPTOMI I LEČENJE

Bronhijalna astma kod dece i odraslih  danas se  može veoma dobro kontrolisati i lečiti različitim metodama i  terapijama.Iako je reč o neizlečivoj bolesti ,mnogi od saveta za terapiju kao i  brojni prirodni lekovi za bronhijalnu astmu koji ćemo vam ovom prilikom dati ,svakako će  dobro doći i olakšati vam život .Pa da krenemo redom..

BRONHIJALNA ASTMA SIMPTOMI

Prvi simptomi astme kao što su  gušenje, nedostatak vazduha (dispneja), „zviždanje“ u grudima (vizing), stezanje u grudnom košu i noćni kašalj (uz povećanu produkciju sekreta), najčešće su udruženi i javljaju se tokom noći ili u ranim jutarnjim satima.Intenzitet simptoma, njihova učestalost i trajanje mogu biti različiti i uzrokovani čitavim nizom nadražaja, te je zbog toga veoma važno prepoznati „okidače“. Kada nadražajne materije dospeju u disajne puteve, organizam ih doživljava kao strano telo i razvija se upala. Bronhije postaju natekle i sužene, vazduh se otežano kreče kroz pluča, a ovakva blokada disajnih puteva prouzrokuje astmatične napade.Epizode opstrukcije bronhija mogu proći spontano, dok je u slučaju ozbiljnih napada potrebna primena lekova koji šire disajne puteve – bronhodilatatora. lako je reč 0 neizlečivoj bolesti, bronhijalna astma se može odlično kontrolisati odgovarajućom i redovnom terapijom. Ukoliko se bolest pravilno leći, pacijent može voditi normalan život, međutim, ako se bronhijalna astma ne dijagnostikuje na vreme ili bolesnik ne uzima medikamente u dozama i vremenskim intervalima koje propisuje lekar, mogu se isprovocirati teški napadi s fatalnim ishodom.

KAKO IZGLEDA ASTMATIČNI NAPAD I KAKO PREPOZNATI ASTMU ?

Astmatični napad obično počinje noću, uz osećaj teskobe u grudima i „borbu“ za vazduh. Ritam disanja je usporen, faza izdisaja produžena, udisaj kratak i bučan, grudni koš je proširen, dok je dijafragma spuštena. Oboleli pokušava da zauzme položaj koji mu olakšava izdisaj – stoji ili sedi oslanjajući se na ruke. Ova faza može trajati od nekoliko minuta ili par sati i prate je  simptomi astme kao što su :vlažnost lica, bledilo,otežan govor, suva i plava usta, strah, ubrzan rad srca i kašalj koji se završava sluzavo-lepljivim ispljuvkom.Produženi napad astme (koji traje preko 24 časa), izaziva stanje „status astmaticus“: koji nastaje polako ili naglo i predstavlja najtežu komplikaciju ove bolesti. Češće se javlja kod osoba koje dugo pate od bronhijalne astme, ali može biti i prvi simptom ove bolesti. Bronhijalna astma se relativno brzo može iskomplikovati usled pojave plućnog emfizema, plućne hipertenzije i opterećenja „desnog srca“. Dijagnozu postavlja pulmolog na osnovu anamnestićkih podataka, fizikalnog pregleda i ispitivanja funkcije pluća.

STA JE BRONHIJALNA ASTMA

Bronhijalna astma je hronična upala donjih disajnih puteva koja izaziva povećanu osetIjivost respiratornog trakta na različite spoljašnje uticaje. Bolest dovodi do suženja bronhija  i uzrokuje karakteristične tegobe o kojima će biti reči nešto kasnije.Astmatični napad karakteriše iznenadan nedostatak vazduha,koji nastaje usled grčenja glavnih disajnih puteva u plućima,koji značajno otežavaju  udisanje i izdisanje vazduha.

BRONHIJALNA ASTMA KOD DECE

Bolest se u većini slučajeva prvi put javlja u detinjstvu, češće kod dečaka nego kod devojčica. Međutim, može se razviti u bilo kom životnom dobu.Smatra se da je izazvana kombinacijom genetskih faktora i uticaja sredine, a da je za nastanak bolesti kod jedne trećine obolelih odgovoran imunološki mehanizam.Od astme u Srbiji po statistikama boluje oko 8% dece, a broj malih pacijenata se iz godinu u godinu povećava. Bronhijalna astma kod dece koja je u stalnom porastu je prvenstveno posledica povećane učestalosti alergija na različite vrste materija koje se udišu ili putem hrane unose u organizam. Pretpostavka da je za to zaslužan savremeni način života dovedena je u pitanje kada su nova naučna istraživanja potvrdila da obolelih mališana ima više u Africi i mediteranskim zemljama nego u Evropi.

BRONHIJALNA ASTMA UZROCI I OKIDAČI

Pitanje kako nastaje astma je veoma kompleksno i potrudićemo se da vam damo detaljno objašnjenje.Osim zagađene okoline i genetskih predispozicija, pojavi astme doprinosi udruženo delovanje sledečih faktora – konzumiranje hrane s aditivima i veštačkim materijama puno je štetnih  trans masti(fastfood ), gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje cigareta, bronhitis i učestale infekcije disajnog sistema, prekomerna upotreba antibiotika. Bronhijalna astma u najčešće okidače ubraja :alergiju na prašinu, životinjsko krzno, perje, polen, grinje, buđ ili hranu. Takođe, duvanski dim snažan je iritant koji može pokrenuti napad, zbog čega osobe obolele od astme ne smeju biti ni aktivni ni pasivni pušači. I jaki mirisi, poput parfema, kao i smogi aero-zagadenje, mogu nadražiti disajne puteve. Sve respiratorne (virusne i bakterijske) infekcije pogoršavaju simptome, čak i kada su u pitanju prehlada, grip ili sinusitis.

ASTMA I SPORT

Bronhijalna astma izazvana naporom dešava se najčešče u toku trčanja i vežbanja (posebno na hladnom vazduhu), znatno rede pri plivanju. Sportisti itekako moraju voditi računa o tome.Određeni lekovi -aspirin, antiupalni nesteroidni lekovi ili beta-blokatori (koji se koriste za lečenje srčanih oboljenja, visokog pritiska,glavobolje, migrene ili glaukoma), kao i tartarazin (sredstvo za bojenje prehrambenih proizvoda) mogu dodatno pogoršati situaciju. Stres i druga emotivna uzbuđenja takođe dovode do intenzivnijih simptoma i mogu izazvati astmatični napad. Lekari astmatičarima savetuju dovoljno sna, odgovarajući način ishrane i vežbe – da bi se ojačao imunološki sistem i na taj način sprečile ili ublažile astmatične tegobe.

ASTMA IHALATOR

Za lečenje astme savremena medicina preporučuje upotrebu inhalatora i različitih raspršivača.Oni se raspršuju u usta ili kroz nos ,kako bi oboleli ponovo došli do vazduha i smirili svoj organizam.Danas postoji prava tržišna utakmica sa ovakvim proizvodima,pri čemu  marketing nije zaobišao ni pumpice za astmu.Mi se nećemo u ovom tekstu baviti sa njima već ćemo tražiti odgovor na pitanje kako se leči bronhijalna astma prirodnim putem..

BRONHIJALNA ASTMA LECENJE BILJEM

Kada je u pitanju prirodno lecenje bronhijalne astme ,mnogo lekovito bilje može itekako da olakša tegbe,bilo da je u pitanjeu opuštanje mišića disajnih puteva ili pomoć za izbacivanje sluzi u njih spadaju :sladić,oman,enhinaceja,majčina dušica i izop.Ukoliko neprestano osećate napetost veoma su korisni kamilica i sporiš.Pijte tokom dana od jedne do dve šoljice čaja od ovih biljaka..

PRIRODNI LEKOVI ZA ASTMU

U nastavku teksta daćemo vam više izuzetno korisnih saveta za olakšavanje tegoba ,pa krenimo redom:

 • Uzimajte punu supenu kašiku limunovog soka (sveže ceđenog) svakih petnaestak minuta,ovo je odlična prevencija za bolje podnošenje napada,ukoliko do njega dođe.
 • Med za astmu :mešavina meda i izgnječenog belog luka ( po jedna mala kašičica od svakog) je odlična prevencija neposredno pred astmatični napad.
 • Za ublažavanje tegoba kod jakog astmatičnog napada preporučuje se sledeći recept:skuvajte jaku tursku kafu i u nju icedite sok od jedne polovine limuna..
 • Nekoliko kapi soka iz sveže ceđenog belog luka nakapajte na kocku šećera ili med,pa popijte izjutra pre doručka.
 • Bronhijalna astma se može lečiti i sa prirodnim koktelom koje se pravi od jednakih količina soka šargarepe i celera.
 • Zgnječiti češanj belog luka i jednu malu kašičicu staviti i usta i lagano udisati.Primenjujte ovaj metod 5 minuta,pri čemu treba vazduh ispuštati kroz nozdrve,nakon udisanja pomenuti beli luk treba pojesti sa hlebom…ova terapija traje mesec dana i ponavljajte je svako veče..
 • Odličan prirodni lek za astmu je mešavina rena(narendanog,soka od limuna i meda) koju treba uzimati tri puta tokom dana.Obavezno pročitajte članak tibetanski recept..
 • Ren je odličan i uz jabukovo sirće,receptura se priprema na sledeći način.Naribajte 4 kašike rena i izručite u odgovarajuću posudu,sve prelijte sa jabukovim sirćetom.Kuvajte smesu sve dok ren fino ne omekša,dobro ga procedite i u dobijenu tečnost stavite med i na laganoj vatri kuvajte veoma kratko dok se smesa ne zgusne.Takođe kuvani ren vratite na šporet da ponovo provri..Uzimajte po kašiku dva puta dnevno(ujutru i uveče).
 • Još jedan narodni lek za astmu se pravi od mešavine meda i pržene kafe u srazmeri 2:1 .Uzimati pre svakog obroka po kafenu kašičicu narednih 20 dana..
 • Bronhijalna astma se leči i sa sledećom recepturom :napravite mešavinu od 70 grama sitno isitnjenog belog luka,70 grama rena(naribanog),0,5 kg prirodnog meda i 100 grama maslaca.Mesec dana uzimajte po kašiku pred svaki glavni obrok..
 • Kada je u pitanju srčana astma probajte sledeći prirodni recept:2 glavice crnog luka zajedno sa listovima(ovojnim) kuvajte u litri vode uz dodatak 100 grama braon šećera.Dobijena tečnost se pije i do nekoliko puta dnevno po jednu do dve supene kašike.

CAJ ZA ASTMU RECEPT

bronhijalna astma simptomiPotrebno je:

 • 3 g kamilice
 • 2 g matičnjaka
 • 6 g kantariona

Mešavinu prelijte sa 3 dl proključale vode pa zatim poklopite,Nakon 20 minuta dobro procedite.Caj za astmu se pije 2-3 puta po šoljica dnevno..

 • Kao odličan prirodni lek protiv astme su se pokazale šišarke hmelja.Kuvajte ih par minuta u 1 decilitru vode i 1 dl domaćeg vina.Pijte tečnost po potrebi..
 • Biljka anis je takođe izvanredna ,kuvajte semenenke anisa u 0,5 l vode ,desetak mimuta.Uzimajte po potrebi..

ČAJ OD KOPRIVE I NANE PROTIV ASTME

 • Bronhijalna astma se može lečiti i sa ovim čajem i to u trajanju od 60 dana.
 • Piti čaj 2 puta dnevno..

Prirodna terapija astme se svakako preporučuje u kombinaciji sa ostalim metodama,obavezno se konsultujte sa vašim lekarom pre nego što započnete..

TEHNIKE DISANJA ZA OPUSTANJE

Ukoliko predosetite da će doći do astmatičnog napada tj da se isti približava,obavezno pozovite pomoć,ostanite u toploj prostoriji i eliminišite sve potencijalne uzročnike,tačnije udaljite se od njih.Savladajte tehnike disanja za opustanje

 • Uspravo sednite i smestite se udobno,jednu ruku polegnite na predeo stomaka gde se nalazi zeludac a drugu na grudi i udisite vazduh veoma blago na nos,sve dok ne napunite pluca sa svežim vazduhom.
 • Ruka koja je prislonjena na želudac se pomera sa svakim novim udahom gore-dole i pritisak te ruke treba da je jači od ove koju ste stavili na grudi..

Autogeni trening,joga i drugi moderni metodi opuštanja neće u potpunosti izlečiti astmu ,ali mogu da je ublaže i da značajno smanje učestalost napada..

LECENJE HOMEOPATIJOM

Bronhijalna astma se leči i sa homeopatijom.Danas postoje mnogi homeopatski lekovi za lečenje astme kao što su :Natrium sulphuricum,Arsenicum,Pulsatilla,Ipecacuanha svi oni mogu da ublaže astmatične napade,ali je za njihovu primenu u praksi neophodna konsultacija sa iskusnim homeopatom.Takođe iskustva astmatičara sa akupunturom su pozitivna te vam predlažemo da pročitate i članak refleksologija stopala

ALERGIJSKA ASTMA – O ČEMU TREBA VODITI RAČUNA ?

Kako je alergija na polen jedan od glavnih uzročnika i okidača za astmu mnoge biljke ne odgovaju astmatičarima.Ukoliko ste pri tom ljubitelj cveća imamo odlične predloge za vas:

 • BILJKE ZA BAŠTE I DVORIŠTE:idealne biljke koje proizvode veoma malo polena i ne izazivaju alergije su:petunija,ljutić,mak,zevalice,papučica,nezaboravak,lobelija i vredina liza..
 • ZA TERASE :se preporučuju sledeće vrste:arnika,hortenzije,oskorušin grm,forzicija,hibiskus,ruj,diervila,ukrasno voće,ukrasna dunja.
 • SOBNO CVEĆE :koje pogoduje astmatičarima je: hibiskus,patuljasta ruža,bambus,patuljasti grmovi(razne vrste),vodene puzavice..
 • ŽBUNJE :Ukoliko imate veliko dvorište u kombinaciju ulaze i žbunovi koji imaju vrlo malo polena,najbolje je da se ograničite na sledeće vrste:Pakujac,mačja metvica,zvončić,kokotić,veronika,božur,razlićak,rodin kljun,krin..
 • ŽIVE OGRADE:Takođe za žive ograde se preporučuju ruže puzavice:Peri d’Azur,Warm Welcome,Climbing Iceberg,one nemaju polen i njihova velika prednost je što ne moraju često da se orezuju.
 • TRAVA :Kada je u pitanju bronhijalna astma ,trava i travnjaci predstavljaju priličan problem za obolele jer sakupljaju značajne količine polena,koji je naročito opasan pri košenju trave jer se tada oslobađaju različiti nadraživači poput Cunarina.U vašem dvorištu je najbolje da zamenite travnjak sa šljunkovitim površinama.Ukoliko vam to ne odgovara i teško možete da se odreknete vašeg travnjaka,važno je da košenje i uređivanje trave prepustite vašim ukućanima a da sami ne učestvujete u tome.Uvek koristite dugačke alate tokom baštenskih radova,nezaobilazne su deblje zaštitne rukavice kao i odeća sa dugim nogavicama i rukavima.Izbegavajte jutarnje časove za rad u bašti jer je tad izuzetno visoka količina polena u vazduhu,već idite tokom popodnevnih sati..

Nadamo se da ste saznali šta je bronhijalna astma i da će vam ovaj tekst biti koristan,te vam savetujemo da ga podelite putem socijalnih mreža sa vašim prijateljima..Preporučujemo vam da pročitate i članak lecenje bronhitisa prirodnim putem..

BRONHIJALNA ASTMA SIMPTOMI KOD DECE I ODRASLIH

loading...

4 Responses to bronhijalna astma simptomi | lecenje biljem

 1. Senija Bjelosevic каже:

  kozije mlijeko je najbolje i najuspjesnije ikod dojecandi i malo stariji i za oodrasle.

 2. emira каже:

  Molim sta je slacica,molim Vas da odgovorite.

 3. dragan каже:

  Iz mog iskustva mogu da kazem da je vrhunski a prirodni lek za ovu bolest originalno ulje crnog kima, posle nekoliko meseci upotrebe dobijaju se odlicni rezultati. Nadam se da sam nekome pomogao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Nastavljajući koristiti stranice, pristajete na korišćenje kolačića Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zatvori