Feature post image

Peckanje pri mokrenju kod odraslih i dece

Osećate neprijatno peckanje pri mokrenju, a primetili ste i krv u urinu? Koliko je to opasno? Nemojte se uplašiti, sve ovo i dalje ne mora značiti da Vam je zdravlje ozbiljno narušeno.

Razlozi za ovakve urinarne tegobe mogu biti razni. Od obične prehlade, nekih spoljašnjih faktora, pa i do težih bolesti. Ostanite sa nama i saznajte šta sve može uzrokovati navedene simptome kod odraslih ali i dece.

Pročitajte šta možete preventivno učiniti ukoliko ste skloni problemima sa urinarnim traktom. Naučite iskoristiti lekovite biljke koje nam je priroda dala i ublažite peckanje pri mokrenju.

Šta sve mogu biti uzroci za bolno mokrenje?

Bol i peckanje prilikom mokrenja često su uzrokovani upotrebom neodgovarajućih hemijskih sredstava prilikom održavanja lične higijene. Iritacije genitalne zone mogu nastati na primer od nekih agresivnijih sapuna, kupki i slično. Zato izbegavajte slane i penušave kupke u kadi. Sve zavisi kome šta odgovara. Za ovu svrhu, pogotovo onima koji su osetljiviji se preporučuju blagi, pa čak i dečiji sapuni koji nisu tako jaki.

Još jedan bitan faktor za peckanje pri mokrenju jeste neodgovarajući donji veš.  Poželjno je da on bude pamučni. S druge strane sintetički može izazvati iritacije mokraćne cevi kao i urinarne infekcije, naročito kod žena. On stvara mikrosredinu pogodnu za razvoj bakterija, jer ne propušta vazduh. Tesne pantalone isto mogu iritirati genitalnu zonu. Higijenski ulošci takođe znaju biti neadekvatni, kao i prašak kojim perete veš.

Odlagati odlazak u toalet i suzdržavati se nikako nije dobro po naše zdravlje, ako i nedovoljno pražnjenje bešike bilo svesno ili nesvesno. Na taj način isto možete dovesti sebe u nelagodnu situaciju i doprineti razvoju nekakve infekcije.

Ako Vam se javlja česta potreba za mokrenjem. Čak i kada nemate šta izmokriti imate osećaj da trebate ići u toalet, tada Vam nešto pritiska donji deo stomaka.

Mutna mokraća, osetljivost bešike, temperatura itd. Svi ti simptomi mogu biti zbog prehlade ili usled nekakve urinarne infekcije, pa čak i jače upale.

Bol prilikom mokrenja nakon sexa

Kako prepoznati urinarnu infekciju – simptomi?

Svrab i peckanje pri mokrenju ukazuju najčešće na neku infekciju, uglavnom mokraćnih kanala, ili mokraćne bešike. Urin je u normalnim okolnostima sterilan, odnosno čist bez prisustva ikakvih mikroorganizama. Međutim ukoliko nastane infekcija, oni se namnože i uzrokuju upalne procese.

Zbog čega dolazi do infekcija? One mogu nastati zbog pada imuniteta pa je samim tim i otpornost sluzokože slabija u odbrani od mikroorganizama. Stres je jedan od faktora koji dokazano narušava zdravlje imunog sistema. Zbog promena u hormonima ili genetskih sklonosti za takve vrste bolesti.

U slučaju da duži period patite od zatvora i usled loše higijene. Ako bakterije iz creva dospeju do mokraćnih kanala lako može nastati bakterijska urinarna infekcija.

Žene u menopauzi imaju manjak hormona estrogena što je razlog za česte infekcije. Kao i česti odnosi, pogotovo ukoliko menjate partnere.

Učestalo mokrenje i peckanje pri mokrenju su takođe jasni pokazatelji. Ako nakon izmokravanja imate jako izražen osećaj boli i pečenja, najverovatnije su posredi simptomi urinarnih bakterijskih infekcija. Još jedan tipičan znak jeste  potreba za izmokravanjem a nikako ne

možete izbaciti više od nekoliko kapi. Kod muške populacije najčešći razlog tome je akutni i hronični prostatitis.

Zatim neretko se javlja bol u donjem stomaku i osetljivost na delu iznad stidne kosti.

Najčešće je slučaj da pečenje dolazi iz uretre, odnosno samog izvodnog dela mokraćnog kanala i bešike, ako je infekcija jača. Nekad se javlja i povećana temperatura, iscrpljenost, groznica i bol oko bokova, što ukazuje na to da je infekcija zahvatila i bubrege.

Upala bešike i pesak u urinarnom traktu

Za upalu bešike, tačnije njene sluzokože, tzv. cistitis, simptomi su takođe slični, a uzrokuju peckanje pri mokrenju. Ako je zapaljenje jače može biti prisutno neprekidno žarenje i iritacija, kao i često i bolno uriniranje. Infekcija najviše utiče na mišiće koji zatvaraju mokaćnu cev, te tako uzrokuje neprijatan pritisak u predelu donjeg dela stomaka.

Međutim, infekcije se mogu pojaviti i zbog prisustva stranog tela u uninarnom sistemu. Kao u slučaju peska, kamena u bubrezima ili bešici. Zatim zbog katetera, nekih anomalija u građi urinarnog sistema, u slučaju poremećaja rada nekog dela urinarnog trakta.

Kada je prisutno peckanje prilikom mokrenja i krv u mokraći, to mogu biti simptomi peska u bubregu i mokraćnim putevima. Sitno krvarenje se zna pojaviti prilikom izmokravanja peska, jer čestice prilikom kretanja mogu zagrebati zidove kanala.

Šta ako ako osećate peckanje pri mokrenju, imate ranicu na grliću materice i bolove za vreme odnosa, a nalazi su čisti? Nemate bakterije u urinu, a muči Vas često mokrenje po noći, možda trebate odraditi briseve na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu. Ove bakterije se u redovom nalazu urina kao ni u vaginalnom brisu ne detektuju. A same infekcije se leče antibioticima. Simptomi se nikako ne smeju olako ignorisati, jer ako se ne lečite na vreme mogu uzrokovati sterilitet.

Ko je skloniji urinarnim problemima muškarci ili žene

Bakterije su sastavni deo naše crevne flore. Međutim ako nekako dospeju do mokraćnih kanala znaju izazvati vrlo nelagodne infekcije koje uzrokuju peckanje pri mokrenju. Jedna od najčešćih uzročnika infekcija jeste ešerihija koli (85-90 odsto slučajeva). Naravno žene zbog samog položaja i dužine izvodnog mokraćnog kanala imaju veći rizik za ovakve infekcije.

Peckanje pri mokrenju u trudnoći takođe nije retka pojava. Svaka deseta trudnica tokom drugog stanja zadobije urinarnu infekciju. I to u period između šeste i 24-te nedelje. Tada je nivo hormona progesterona povećan, te on utiče na mišiće koji okružuju mokraćne kanale tako što ih opuste. Na taj način okolna tkiva postaju “ranjivija”.

A drugi razlog za ovakve tegobe tokom trudnoće je sve veći pritisak na bešiku kako se plod razvija i raste. Pa se ona ne može u potpunosti isprazniti, a upravo je to jedna od okolnosti zbog kojih se razvijaju infekcije.

Za vreme menopauze sluzokoža mokraćnih kanala je stanjena pa tako osetljivija i podložnija infekcijama. Česte su i kod mlađih osoba koje tek postaju polno aktivne. Kod žena koje boluju od cistitisa nije retka pojava krvi nakon polnog odnosa.

Međutim, ni muškarci naravno nisu izuzeti ovih simptoma. Učestalo mokrenje kod muškaraca bez bolova je znak da je vreme za posetu urologa. U poznijim godinama je hiperplazija prostate vodeći urološki problem.

Da se stvari ne bi pogoršale, vodite računa o svim simptomima i idite blagovremeno kod lekara. Peckanje pri mokrenju kod muškaraca je uglavnom uzrokovano bakterijskom infekcijom. Što može biti ukazatelj na upalu prostate (prostatitis).

Peckanje pri mokrenju nakon odnosa koliko je često

Peckanje pri mokrenju nakon polnog odnosa može biti znak da ste na žalost dobili neku polno prenosivu bolest. Uzroci mogu biti razni mikroorganizmi: gljivice, virusi, bakterije, paraziti i protozoe. U slučaju virusa ne postoji adekvatno lečenje. Ostali tipovi infekcija i kada se izleče, lako se ponovo vraćaju, tada lečenje ide iz početka. Među najčešće zaraze ove vrste spadaju gonoreja i hlamidija.

Bol i peckanje pri mokrenju kod žena mogu nastati i zbog promena u tkivu vagine u periodu menopauze (atrofični vaginitis).

Herpesna infekcija genitalne zone, nadraženost vaginalnog tkiva, bakterijske i gljivične infekcije vagine i vulve, mogu biti takođe uzroci ovih simptoma.

Kod muškaraca se bolest može manifestovati nakon odnosa između prvog i 10-og dana. Neke infekcije nemaju simptome, dok je za većinu karakteristična pojava svraba i bolovi prilikom mokrenja koje je uglavnom otežano.

Uretritis je zapaljenje izvodnog mokraćnog kanala, a uzrokuju ga uglavnom gonokoke, hlamidija, a nekada Ureaplasma urealiticum i Mycoplasma genitalium.

Takve infekcije mogu izazvati znatno gore bolesti i oštećenja organa ukoliko se ne leče. Zato nipošto nemojte dugo čekati ako vidite da pečenje, svrab i bol pri mokrenju ne postaju slabiji. Najbolje je proveriti u čemu je problem i rešiti ga na vreme.

kako ublažiti peckanje pri mokrenju

Peckanje prilikom mokrenja posle sexa ipak ne znači pod obavezno da se radi o nekoj zarazi. Polni odnosi takođe mogu uzrokovati slične simptome. Neke žene nakon maltene svakog odnosa imaju blago žarenje prilikom male nužde, čak i blage bolove. Međutim taj osećaj traje veoma kratko. Razlog ovakvih simptoma je jednostavno razmena odnosno kontak između bakterijske flore žene i muškarca tokom odnosa.

Bol i peckanje pri mokrenju kod dece

Na žalost i kod dece do pete godine života urinarne infekcije nisu atipična pojava. Češće se javljaju kod devojčica i uglavnom su uzroci bakterije iz creva. Čak i neredovna stolica može biti razlog za to. Uzrokuju peckanje pri mokrenju kod dece i nelagodan osećaj prilikom uriniranja.

Mališani koji imaju nekakvih problema sa mokraćnim putevima ili bešikom su skloniji infekcijama. Upala bubrega kod manje dece isto može biti uzrok za peckanje prilikom mokrenja.

Kod beba i male dece koja su mlađa od 3 godine gubitak apetita, povraćanje i dijareja. Zatim česti ojedi, kao i promena u boji urina mogu ukazivati na infekciju urinarnog trakta. Temperatura može biti jedan od pouzdanih pokazatelja ovog stanja. Ako se upala ili infekcija nalazi u bešici, temperatura ne prelazi 38,5 stepeni. Dok je kod infekcije bubrega, temperatura ide preko 39 stepeni.

Kod dečice koja imaju između 3 i 5 godina nešto je teže primetiti urinarne infekcije. Zbog toga što su simptomi maltene identični tegobama sa organima za varenje. Mališani stariji od 5 godina imaju klasične, dobro poznate tegobe, pa se lako otkriva u čemu je problem. Učestalo mokrenje kod dece, promene u boji urina, bol i peckanje prilikom mokrenja, su sigurni pokazatelji ovog zdravstvenog problema.

Šta preuzeti ukoliko se javi bolno mokrenje?

Ne brinite, neprijatno peckanje pri mokrenju se može dosta brzo rešiti. Naravo pre lečenja Vam je potrebna prava i pouzdana dijagnoza. Dakle najpre morate posetiti svog lekara i objasniti kakve tegobe imate. Poslaće Vas na nekoliko pretraga i verovatno ćete dobiti terapiju antibioticima.

Ako ste sigurni kakav problem imate i znate šta je uzročnik naravno postoje i alternativni načini lečenja. U svakom slučaju, morate reagovati kako ne bi ste dodatno ugrozili svoje zdravlje. Jer svaka infekcija ukoliko se ne leči može dovesti do većih komplikacija u urinarnom traktu.

Ako su pečenje i svrab jaki, napravite sebi kupku u malo jačem, koncentrovanijem čaju od kamilice. On ima smirujući efekat na kožu i iritacije, a potpuno je prirodan i bezopasan. A možete u lavor mlake vode ubaciti kašičicu sode bikarbone, rastopiti i sedeti u njemu par minuta.

Isto tako možete pokušati ublažiti peckanje prilikom mokrenja i pomoću kupke sa etarskim uljima.

Stavite po dve kapi etarskog ulja sandalovine, eukaliptusa i borovnice. Relaksirajte se u ovoj vodi 10 minuta.

Napomena: Trudnice nek izostave ulje borovnice.

Kako ublažiti bol prilikom mokrenja prirodnim putem?

Opšte je poznato da ukoliko imate nekakvih urinarnih problema, čaj od brusnice ili peršuna znatno mogu ublažiti problem. Čak se i mnogi lekovi baziraju upravo na brusnici. Ona sprečava prianjanje bakterija na zid bešike, a postojeće bakterije iz mokraćnih kanala čisti i izbacuje.

Pored ovih, za pročišćavanje mokraćnih kanala i jače izlučivanje se preporučuju čaj od kukuruzne svile ili breze. Služe prvenstveno kao diuretici, ali se samim tim češće ispiraju mokraćni kanali i bolje izbacuju štetne materije i uzročnici infekcija.

Kućna terapija sa ječmenom vodom se pije na sledeći način.

Najpre popiti dve šolje ječmene vode, pa u naredna tri sata pije se po još jedna šolja svakih 20 minuta. Kako bi ste smanjili kiselost urina ubacite kašičicu sode bikarbone u ječmenu vodu.

Za ovakve tegobe je dobar i čaj sa kukuruznom svilom.

Treba ga piti tri puta na dan, sve dok se tegobe ne smire.

Kao izvrstan prirodni lek za peckanje pri mokrenju se pokazala sledeća mešavina lekovitog bilja.

Potrebno Vam je:

po 40g listova nane, listova muške bokvice, cvetova i listova kantariona, stabljike preslice i 20g stabljike majčine dušice. Navedene sastojke usitnite i dobro promešajte.

Postupak pripreme:

10 grama ove mešavine kuvajte u poklopljenoj posudi, na laganoj vatri 1-2 minuta. Kada se ohladi procedite ga i čuvajte u zatvorenoj staklenoj boci na tamnom mestu. Pije se tri puta na dan, pre obroka po 1 dl, a nakon obroka pola decilitra.

Kako smanjiti rizik za nastanak urinarnih infekcija?

Peckanje prilikom mokrenja i krv u mokraći znaju biti vrlo dosadan i neprijatan problem. Evo nekoliko činjenica koje će Vam pomoći da umanjite mogućnost za nastanak ovakvih tegoba.

  • Pijte više vode, najmanje 6-8 čaša dnevno. Time ćete češće ići u wc, pa se bakterije iz bešike ispiraju i sprečava se razvoj bolesti. Uriniranje je inače normalno na svaka 2-4 sata. Ženski deo populacije ako je u mogućnosti poželjno je da obavi malu nuždu i pre i nakon polnog odnosa.
  • Svakodnevnim konzumiranjem soka, čaja ali i samog ploda brusnice, a može i borovnice je jako dobra preventiva. Time sprečavate bakterije da se prilepe za zid mokraćne bešike i uzrokuju infekcije. Možete piti uvin čaj. Unos vitamina C je takođe vrlo važan za odbrambeni sistem našeg organizma.
  • Idite u toilet kada imate potrebu za tim. Odlaganjem ove potrebe mokraća duže ostaje u bešici i povećavate šansu za namnožavanje bakterija. Tada je i peckanje pri mokrenju izraženije.
  • Smanjite konzumiranje kafe, alkohola kao i cigareta, jer iritiraju naš urinarni sistem. Ako ste osetljivi bilo bi poželjno da izbegavate kupanje u gradskim bazenima i sličnim mestima.
  • Vodite računa o higijeni intimne zone, češće menjajte uloške, izbegavajte korišćenje tampona. Nosite pamučni donji veš, a za njegovo pranje koristite blage deterdžente. Pa čak i parfimisane toalet papire je dobro izbeći.
  • Pazite koja sredstva za održavanje lične higijene koristite. Neka to ne budu jaki gelovi kupke i sapuni, kako ne bi ste iritirali izlazni mokraćni kanal. Imajte na umu kako je tuširanje zdravije od dužeg sedenja u vodi.

Kakva su iskustva korisnika sa prirodnim preparatima

Dešavalo mi se da osećam bol i peckanje prilikom mokrenja i često sam morala na malu nuždu. Bilo je veoma neugodno ako trebam negde otići van kuće, a stalno me iritira bešika. Pošto nisam bila u mogućnosti za posetu svog lekara, uzela sam na svoju ruku baktrim i pila stalno uvin čaj. Posle nekoliko dana su mi simptomi prestali.

Zorica (43)

U šestom mesecu trudnoće mi se desilo da osećam peckanje pri mokrenju i to baš jako. Na sledećoj redovnoj kontroli u urinu su mi pronađene bakterije. Zbog trudnoće nisam smela piti nikakve antibiotike, pa mi je ginekolog preporučio brusnicu. Ima je u apoteci rinfuzno, baš za čaj, pakovanje od 250g. Svaki dan po nekoliko šolja čaja i ubrzo mi se smirilo. Sreća pa mi je pomoglo, pa nism imala nikakvih komplikacija kasnije.

Jelena (31)

Imala sam problema kad odem na wc. Posle male nužde me užasno boleo donji deo stomaka, uz nepodnošljivo peckanje. Sve dok nisam primetila i krv, kad sam se jako uplašila. Posle nalaza mokraće, doktorica mi je ispisala uroantiseptik i rekla da pijem što više peršunovog i uvinog čaj. Uspostavilo se kako imam pesak u mokraći i krv se pojavila zbog toga. Sad je već puno bolje.

Ilonka (48)

Sponzorisani linkovi:
f