Feature post image

Divlji origano ulje i čaj recepti

Divlji origano nije samo začin

Divlji origano je zaštitni znak mediteranske kuhinje, gde se koristi kao omiljen začin. Sadrži karvakrol, supstancu koja ima veoma snažno dejstvo. Upravo on deluje protiv virusa, bakterija, upornih gljivica i parazita. Moćan je antiseptik i antioksidans.

Ulje divljeg origana dokazano eliminiše gljivicu kandidu, bakterije ešerihiju koli,salmonelu, stafilokoke i još više od 20 drugih bakterija. Ono jača imunitet, ublažava iritacije i bolove u grlu, eliminiše simptome prehlade. Pomaže za izbacivanje sekreta iz pluća i jača respiratorni sistem.

lako su brojne dobrobiti origanovog ulja, treba imati na umu da je ono veoma jako, te često može uništiti i dobre bakterije u crevima. Zato ga ne treba upotrebljavati suviše dugo, a takođe je preporuka da se upotrebljava zajedno s probioticima.

U nastavku pročitajte kako se koristi divlji origano i za šta je sve dobar.

Uzgoj origana u bašti i saksijama

Divlji origano je biljka juga, te voli toplu klimu i sunčanu poziciju. Nije mu potrebna preterano velika saksija i plodna zemlja. Idealna kombinacija jesu keramička saksija prečnika od oko 20 cm i rastresit, krečnjački supstrat. Bitno je da se pri zalivanju voda ne zadržava kod korena, pa je preporučljivo u smešu zemlje staviti desetak odsto kamenčića. To  će dodatno obezbediti dobru drenažu.

Ova začinska i lekovita biljka seje se u martu ili aprilu. Možete ga posaditi direktno u posudu u kojoj će rasti, ili pak u čašice, pa ga presaditi nakon nekoliko nedelja. U tom periodu biljke ne treba previše izlagati suncu.

U bašti može narasti i do 80 cm visine, ali ukoliko gajite origano u saksiji, neće formirati veliki žbun – maksimalno 40 cm. Leti se na vrhovima stabljika pojavljuju štitasti cvetići, koji se ubrzo potom pretvaraju u semenke.

Ovako prikupljene semenke origana možete posaditi u proleće i dobiti nove biljke.

Branje i sušenje 

Svezi listovi divljeg origana izuzetno su aromatični, te ih trebate koristiti kao začin, ali i kao dodatak hrani. Aromatična ulja u njegovim listovima imaju snažno antiupalno dejstvo.

Ukus divljeg origana se tokom sezone može menjati. Leti, neposredno pred cvetanje, listovi su bogatiji uljima, pa ga tad i treba sakupljati za sušenje.

Nikad nemojte brati više od trećine listova s biljke, kako bi se ista u u potpunosti oporavila. Obrane listiće origana stavite na papir i držite ih u hladovini, na mestu s dobrim strujanjem vazduha. Kad listovi postanu lomljivi, stavite ih u tegle. Njih trebate dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Najbolji period za branje jesu sunčani dani i to oko podneva. Uvek berite listove zajedno sa cvetnim stabljikama. Koristite makaze sa kojima trebate odsecati gornju polovinu stabljika.

Na jesen ga presadite u saksije i normalno koristite tokom zime.

Origano kao lek u narodnoj medicini

Najpre treba reći po čemu se razlikuju divlji i pitomi origano.

Začinski (pitomi) origano sadrži vrlo mali procenat aktivnog sastojka karvarkola, za razliku od divlje sorte.

Počećemo sa Origanum vulgare tj. sa začinskim pitomim origanom. On raste na strminama i uz rubove šuma, ali se može uzgajati i u kamenjari u vrtu. Potiče iz južnih krajeva Evrope, raste do visine od 60 cm i ima jajaste šiljaste listove.

Lišće se upotrebljava kao začin i u lekovite svrhe. Razmnožava se deljenjem korenova ili setvom u tople leje i rasađivanjem na stalno mesto,u maju na razmaku 20-30 cm. Cveta između jula i septembra bledo-ljubičastim, ponekad bledim, metličastim cvetićima .

Lisće origana sadrži tanine i gorke materije i eterično ulje koje u sebi ima 50 procenata timola.Po svom delovanju pitomi origano podseća na majoran i majčinu dušicu, a slično se i upotrebljava.

Pitomi origano se koristi za:

  • jačanje imuniteta,
  • protiv nazeba,
  • protiv dijareje,
  • za bolesti pluća,
  • za bolju probavu,
  • za lečenje kožnih bolesti.

Upotreba začina u kuhinji

Biljka miriše vrlo ugodno i ima aromatičan ukus, on može biti pomalo oštar i gorko-trpak. Pitomi origano je omiljen začin za začinjavanje pizza i svih vrsta jela od paradajza. Takođe se može koristiti i kod pečenja, salata i jela od pasulja i graška.

U našem narodu ima mnoga imena: vranilova trava, origanj, mavinac, crnovrška, vrigan,vranilovka i dr..

Divlji origano se bere se tokom avgusta i septembra meseca. Teško se stiže do mesta na kojiima raste jer ne postoji put. Stoga lokalno stanovnišlvoide u potragu za biljkom odlazeći i jašući na magarcima.

Odmah po branju na planini biljka se suši, stavlja u džakove i spušta u sela. Tamo se se otkupljuje i dalje transportuje širom sveta.

Ulje divljeg origana sve prednosti za zdravlje

Ulje divljeg origana se dobija od posebne endemske vrste Origanum minutiflorum. Ona uspeva na nadmorskoj visini od 1.500 do 2.000m, isključivo na planini Taurus u jugozapadnoj Turskoj.

Od pomenute biljke dobija se lekovito origanovo ulje, koje je ujedno najmoćniji prirodni antimikrobni agens na svetu. Sadrži timol i karvakrol, jedinjenja koja imaju izuzetan antibakterijski i antivirusni efekat. Upravo to ga čini moćnim prirodnim antibiotikom.

Koristi se:

Danas se ulje divljeg origana posebno koristi u SAD i Kanadi u obliku kapi. Smatra najboljom prevencijom sezonskog gripa A H1N1 (svinjskog gripa) i prehlade.

Kao najjači biljni antiseptik, pomaže u slucaju brojnih zdravstvenih problema. To su alergije, polenska groznica, aktinomikoza, azbestoza, blastoinikoza, emfizem, bronhitis i kašalj.

Origano kapi su delotvorne kod poremećaja u zgrušavanju krvi, cistične fibroze, tuberkuloze, nazalnih polipa. Ublažavaju tegobe kod upaljenih sinusa, zapaljenja pluća, grla i krajnika, ali i za jačanje imunološkog sistema.

Još lekovitih prednosti ulja od divljeg origana

Sprečava urogenitalne tegobe

Ukoliko patite od kandide i urogenitalnih infekcija, ulje divljeg origana može vam olakšati tegobe. Pomenuta jedinjenja neutralizuju aktivne spore kandide, sprečavaju upalu bešike i štite od svih vrsta mikroorganizama.

Snažan antioksidans

Divlji origano sadrži i dragocene flavonoide, odlične antioksidanse koji štite organizam od pogubnog uticaja slobodnih radikala. Osim što podstiču rad imunosistema, združeni sastojci ove biljke štite ćelije i sprečavaju degenerativne promene u njima.

Umiruje simptome astme

Aktivne komponente divljeg origana jačaju zidove sitnih kapilara duž sluznice disajnih organa i gastrointestinalnog trakta. Zbog toga se origano kapi upotrebljavaju i kao pomoćna terapija za bolesti pluća. Ona deluju opuštajuće u slučaju bronhospazma, omekšavaju sekret i pomažu bolje iskašljavanje šlajma.

Umirujuće delovanje čaja i ulja

Iskustva sa ovom biljkom su više nego dobra, bilo da koristie ulje ili lekoviti čaj od origana. Olakšavaju varenje i sprečava pojavu kiseline i gorušice. Esencijalna ulja u listu i cvetu origana delotovna su protiv kandide i gljivične infekcije.

Blagi čaj od origana deluje umirujuće na želudac i probavne organe. Origanovo ulje se sa druge strane upotrebljava u aromaterapiji, te smanjuje nervnu napetost. Kako je posredi jak antiinflamatomi agens, ono prilikom masaže hidrira i regeneriše kožu i umiruje upalne procese. Posebno je delotvono ukoliko patite od alergija koje imaju manifestaciju na koži.

divlji origano lekovitost i recepti

Divlji origano je bolji od aronije i brusnice

Divlji origano se smatra za jedan od najmoćnijih antioksidanasa u prirodi. Tačnije na četvrtom je mestu.

ORAC skor je metoda vrednovanja antioksidativnog kapaciteta različitih namirnica i suplemenata. Nju su razvili naučnici nadonalnog instituta za zdravlje SAD. Prema njihovoj listi, divlji origano nalazi se na četvrtom mestu po antioksidansnoj moći. To je daleko ispred aronije, brusnice, kivija, limuna, pomorandže i belog luka. Ovu listu objavilo je američko odeljenje agrikulture.

Kako se pravi čaj od origana i ruzmarina

Za izradu ovog lekovitog napitka biće vam potrebno

Pola kašike origana,

1 kašika ruzmarina,

2 pune kašike meda,

Pola kriške limuna.

Priprema recepta:

Prokuvajte vodu, pa je pustite nek se malo prohladi. Ovo je naročito važno zbog meda koju u vreloj vodi gubi svoje korisne sastojke. Ubacite kašiku ruzmarina i pola kašike origana. Poklopite tanjirićem sa vrha i nakon što malo odstoji procedite napitak. Na kraju u čaj od origana dodajte med i limun.

Takođe, na sličan način možete napraviti i čaj od divljeg origana. On je već duže vremena prisutan na našem tržištu.

Gde ga nabaviti i po kojoj ceni?

U gotovo svim bolje opremljenim specijalizovanim biljnim apotekama možete kupiti divlji origano. Pronaćićete ga u obliku ulja, kapi i gotovog čaja. Neretko ga imaju i u prodavnicama zdrave hrane, na internetu je takođe dostupan. Uvek gledajte deklaracije na proizvodu, jako je važno da je preparat 100 posto prirodan i organskog porekla.

  • Za ulje divljeg origana cena je od 1800-200 dinara.
  • Za čaj trebate izdovojiti do 500 rsd.

VAŽNA NAPOMENA:

Pažljivo koristite origano i kao začin, posebno ako je u svežem obliku. Tada je izuzetno jak, te može pokvariti ukus jela i izazvati povraćanje.

Takođe postoje i drugi proizvodi poput origano vode i slično. Ovom prilikom preporučili bi vam još jedan naš tekst o lekovitom pasjem trnu.

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Vjera Motiljević Rajic
28/08/2013 20:20

Gdje se može nabaviti caj I ulje DIVLJEG ORIGANA.

Drazena Bralo
30/08/2013 08:38

divlji origano , koji se može naći kod nas, koristila sam pri previjanju rana od ulcusa cruris I nevjerojatno kako je djelovao na više vrsta bakterija I čistio ranu.

Astro Murati
06/10/2013 20:21

u apotekama mozete naci ulje od divljeg origana

f