Feature post image

Pilonidalni sinus i urasla dlaka na trtici

Zvuči li Vam poznato termin pilonidalni sinus? A urasla dlaka na trtici? Da, upravo nekoliko dlačica na nezgodnom mestu mogu nam zagorčati život i to ozbiljno.

Koliko god zvuči bezazleno urasle dlačice se moraju lečiti. Morate da se obratite lekaru, kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija. Što je problem manji i svežiji, lakše će se rešiti.

Mnogi nisu ni čuli za ovaj zdravstveni problem, dok su se neki namučili sa njim. Ako se desila urasla dlaka na trtici operacija je nažalost najčešće rešenje. Saznajte kako ta procedura izgleda u praksi. Pročitajte kako se manifestuju prvi simptomi pilonidalnog sinusa i na koji način trebate delovati.

Za pilonidalni sinus alternativno lečenje takođe postoji. U nastavku pročitajte na koji način možete brzo reagovati kod kuće ukoliko primetite izraslinu u trtičnom delu leđa.

Šta je pilonidalna cista i kako nastaje?

Pilonidalni sinus je zdravstveni problem koji ima više naziva. Urasla dlaka, pilonidalna cista, sinus pilonidalis, a naziva se još i sakrokokcigealna fistula.

To je uzani kanal koji se inficira. Pruža se od kože prema dubljim tkivima, ponekad čak do trtične kosti. Podrazumeva lokalno gnojno zapaljenje ili cistu koja može sadržati dlake i mrtve ćelije kože. Zapravo predstavlja kožnu infekciju, koju uzrokuju dlake koje se zabodu i ne izrastu kako treba.

Dešava se na delu iznad zadnjice u udubljenju između mišića, tzv.  glutealnoj brazdi, samo par centimetara iznad analnog otvora. Na trtičnom delu leđa.

Urasla dlaka na trtici oko sebe stvori neki oblik čaure, pa se tako stvori cista u čijoj unutrašnjosti se nalaze dlačice. Vremenom se stvara sve više gnoja i javljaju se upala i bol. Retko se nalazi unutar analnog otvora oko 1,5cm, tada je ovaj zdravstveni problem znatno komplikovaniji za lečenje.

Pilonidalni sinus kod muškaraca

Pilonidalna cista se češće javlja kod muškog pola, jer su oni naprosto genetski skloniji maljavosti u odnosu na žene. A povećanom riziku za ovakvu komplikaciju su izložene i gojaznije osobe. To se najčešće dešava u starosnom dobu između 15-te i 40-te godine života.

Javlja se kao pilonidalni akutni čir, hronični gnojni čir ili pilonidalna bolest koja je nešto složenija.

pilonidalni sinus simptomi oboljenja

Zašto dlake urastaju – koji su glavni razlozi?

Kada je reč o uzrocima nastanka pilonidalnog sinusa, mišljenja su podeljena.

Neki smatraju da je za pilonidalni sinus uzrok urođena mana u koži, na trtičnom delu tela. Statistički tome doktori pridaju 10 odsto situacija.

Prilikom razvoja bebe u maminom stomaku, još u stadijumu fetusa, postoji procep između nogu sa zadnje strane. Na tom delu može se dogoditi da zaostane neki deo tkiva ili se koren dlake okrene naopako. Potom, tokom razvoja tako ostane i zaraste, pa kasnije lako dovodi do zapaljenskih procesa.

Vremenom dlaka ne izbija ka napolje već uraste prema unutra. U jednom momentu dlačica dođe do sinusa, koji je prepoznaje kao strano telo i počne izlučivati gnoj. Pošto je taj mali prostor zatvoren, on nema gde da iscuri. Zato na tom mestu dolazi do otoka, crvenila i formira se rupa na koži kako bi gnoj izašao napolje.

Drugi glavni razlog može biti urastanje dlake zbog dugotrajnog sedenja, prekomernog znojenja,  ili usled udarca, nekakve povrede. Što je češći slučaj.

Posebno se često pojavljuje urasla dlaka na trtici kod osoba koje izrazito mnogo sede, poput vozača, kao i onih koji imaju pojačanu maljavost.

Preporuka: kako se koristi ithiol kamfor mast kod uraslih dlaka

Sinus pilonidalis simptomi oboljenja

Najčešće se kod ove bolesti ne oseća ništa, dok se skroz dlačica ne upali. Kod nekih je bol prisutna od ranijih stadijuma dok se razvija pilonidalni sinus. Međutim, kada se javi urasla dlaka na trtici simptomi sa vremenom postaju sve očigledniji.

Pojavi se kvržica koja ne boli, u potpunosti izgleda kao bubuljica. No vremenom se taj deo kože inficira, postaje crven, otečen, tvrd i veoma osetljiv na dodir. Počinje boleti u području trtice i pilonidalna cista se zagnoji, pa sve više boli.

U nekim slučajevima infekcija može dovesti do opštih tegoba poput temperature, malaksalosti i mučnine. Usled bola i upale otežano je sedenje, a često i hodanje.

Može se dogoditi da pilonidalni sinus sam od sebe “pukne” te se gnoj izbaci. Međutim to bude samo privremeno olakšanje, jer se kasnije ponovo upali i zagnoji.

Kakav se iscedak javlja kod pilonidalnog sinusa? Često cista pomalo procuruje, pa se javljaju fleke na donjem vešu. Taj sekret je veoma gust, bistar ili zamućen i ima izrazito neprijatan miris, a neretko sadrži krv.

U zavisnosti od stadijuma razvoja ove bolesti, ispoljava se na dva načina. Pojavljuje se u obliku manjih rupica na koži tog dela tela ili je to jedna velika upaljena cista.

Simptomi pilonidalnog sinusa se javljaju kod većine u mlađoj dobi, oko 20-25 godina. Tako je ovaj problem karakterističniji za mlađu populaciju. Muškarci tri puta češće obolevaju od žena.

Ukoliko Vam se pojave gore navedeni simptomi, obavezno posetite svog doktora i proverite o čemu je reč.

Kada je operacija pilonidalnog sinusa neophodna

Kada je  pitanju pilonidalni sinus dijagnoza je poprilično očigledna. Dovoljan je pregled lekara i eventualno se uzima u obzir anamneza sa kliničkom slikom. U nekim slučajevima se uzima bris za mikrobiološku analizu. Nakon čega se ispisuju antibiotici. Uglavnom postoji jedan ili više upaljenih kanala, u središnjoj liniji tela, retko pomereno u području krsta. Nekad iz tog upaljenog kanala čak izviruju dlake.

Kod ozbiljnijih slučajeva gde se jako zagnoji urasla dlaka na trtici, radi se sinusografija. Odnosno snimanje pomoću sonde, koja se uvodi kroz otvor sinusa. Zbog bolje procene razgranatosti sinusa i mesta do kog se pruža. Naravno lečenje pilonidalne ciste se određuje i prilagođava u skladu sa tim. Isto tako način na koji će ovaj problem biti rešen zavisi od toga koliko je infekcija velika i ozbiljna.

Kada je u pitanju akutni pilonidalni sinus vrši se zasecanje, ispiranje gnoja i drenaža. Smanjuje se bol i upala, te se prepisuju određeni antibiotici. Takva intervencija se obavlja u ordinaciji sa lokalnom anestezijom.

Hirurška intervencija je obavezna kod hroničnog oblika bolesti

Ako je u pitanju hronična bolest preporučuje se operacija kojom se odstranjuje pilonidalna cista ili delimično odseca upaljeni kanal. Ukoliko imate ovakav problem, jedino trajno rešenje jeste hirurška intervencija, jer se inače ta cista iznova stvara.

Ukoliko je gnojni proces uznapredovao, ponekad se događa širenje kanala, pa može nastati više rupica (otvora prema napolju). Ako je infekcija jaka što se duže čeka, stvari se vremenom dodatno komplikuju. Mogu sinusi biti razgranati, vremenom kanali postaju kompleksni, pa je samim tim operacioni zahvat kojim se rešava problem veći.

Međutim, ako se ne leči, dolazi do dugotrajnih drenirajućih sinusa. Pa se tako infekcije stalno vraćaju, a sasvim retko mogu nastati maligne promene.

U veoma retkim slučajevima može se desiti da postoji veza između pilonidalnog sinusa i debelog creva i operacija je znatno komplikovanija. Tada se kanal koji povezuje sinus sa debelim crevom, podvezuje, a okolno upaljeno tkivo se iseca.

Kako se izvodi operacija urasle dlake na trtici?

Dobija se lokalna ili opšta anestezija, u zavisnosti od veličine i dubine gnojne ciste. Najpre se obeleži mesto gde će biti odrađen rez. Sama operacija pilonidalnog sinusa traje između pola sata i sat vremena.

Stara hirurška metoda podrazumeva da pilonidalna cista kako bi nastao otvor kroz koji izlazi gnoj. Zatim se gnoj isprazni, cista isčisti, te rana ostavi otvorena kako bi sama zarastala. Sama rana neko vreme krvari i boli, otežano je sedenje i hodanje, a to područje podleže povećanoj sklonosti infekcijama. Zbog toga se jako mora paziti i voditi računa o higijeni rane.

Ide se na previjanje svaki dan, u trajanju do čak 2-3 meseca, ređe i duže.

Ponekad se odstrani gnojna cista, ušiva se u dva sloja, zavisno od dubine rane i problema. Kasnije se skoro i ne primećuje ožiljak. Nakon operacije se obavezno dobiju antibiotici, a često su deo i preoperativne pripreme. Posle ovakvog zahvata, pacijent taj ili sledeći dan može odmah kući. Konci se vade na dve nedelje. Ali se na dalje mora voditi računa o sedenju i higijeni tog dela.

Nije preporučljivo sesti za volan prve tri nedelje nakon operacije.

Međutim, često se rana ostavlja otvorena, jer ako se zašije postoji rizik za ponovan nastanak ciste i razvoja infekcije. Bolest se nakon operacija vraća u 5 odsto slučajeva. Ali ako je pilonidalna cista uznapredovala veća je verovatnoća za njen ponovan nastanak.

U novijim metodama lečenja ovog problema nakon čišćenja se pilonidalni sinus napuni fibrinskim lepilom. Manje je bolna procedura u odnosu na redovan hirurški zahvat, a oporavak i zarastanje traje znatno kraće. Već nakom 2-3 dana se može sedeti i normalno funkcionisati.

Kako izgleda oporavak nakon hirurškog zahvata?

Kao što smo rekli, ako se rana ostavi da spontano zarasta, duže traje oporavak. Ipak, manja je šansa za ponovnu upalu. Pilonidalni sinus posle operacije se svaki dan mora previjati i ispirati, kako bi se sekret potpuno isčistio i odstranio. Rana zarasta sloj po sloj, iznutra prema napolje. Zato je potreban duži vremenski period do potpunog oporavka.

Korišćenje srebrnih gaza za vreme previjanja znatno ubrzava oporavak. Nešto su skuplje, ali će Vam definitivno skratiti muke. Njihovom upotrebom se oporavak skraćuje za trećinu perioda. Prva tri previjanja su najbolnija, pa se uglavnom savetuje uzeti nešto protiv bolova pre odlaska u previjalište.

Oporavak nakon što se odstrani urasla dlaka na trtici, je poprilično naporan i mučan. Pored toga što rana boli, stalno treba ležati na stomaku kako bi ona prirodno zarastala. Jako pažljivo i temeljno  trebate održavati taj region čistim.

Na žalost, neretko se taj period zarastanja oduži na nekoliko meseci. Pri tom ne smete sedeti, niti biti u bilo kakvom položaju koji savija ranu. Može se ispirati bornom kiselinom ili hidrogenom, za brži oporavak.

Kasnije je poželjno taj region izdepilirati svake 2-3 nedlje i to trajnom depilacijom. Radi se zbog sprečavanja ponovne pojave urasle dlake na trtici.

Kako se oporaviti nakon teže i ozbiljnije operacije

Ako je intervencija veća u nekim slučajevima je potrebno ranu zatvoriti kožnim režnjevima. Veća je mogućnost za ponovni razvoj infekcije. Tada je za sinus pilonidalis oporavak znatno kraći. I u ovom slučaju se rana mora redovno previjati, oko 3-4 nedelje.

Ukoliko je slučaj kada ne morate pod nož, dobiju se jaki antibiotici. Savetuje se stavljati hladne obloge i mazati dva puta dnevno gentamicin mašću.

Flogocid mast za urasle dlake se takođe pokazala veoma dobro u početnim stadijumima oboljenja.

Kada se leči pilonidalni sinus, dok je još u nekim blažim oblicima, koristi se tkz. crna mast. Ona ima protivupalno i antiseptičko delovanje, smanjuje svrab i podstiče brže zarastanje kože u trtičnom delu.  Upotrebljava se za smirivanje upala na koži, kad je potrebno izvući nekakav strani sadržaj iz kože. Pa tako između ostalog i kod urasle dlake ili ciste.

Maže se dva puta na dan u debelom sloju na sporno mesto, pa potom pokrijete gazom. Potrebno ju je koristiti oko 2-7 dana. Sami ćete primetiti kada sadržaj počne izbijati iz kože.

Kako se leči pilonidalni sinus prirodnim putem

Za pilonidalni sinus alternativno lečenje postoji, ali su rezultati individualni. Možete pomoću obloga ublažiti simptome, a nekad kada je u početnom stadijumu ovu bolest čak i izlečiti kod kuće. Svakako ovim metodima sprečavate dodatne komplikacije i infekcije.

Ulje čajevca ulazi u dublje slojeve kože te uspešno otklanja upalu, a efikasno deluje i protiv bakterija i gljivica.

Potrebno ga je pomešati sa vodom u razmeri 1:10.  Dva do tri puta u toku dana nanosi se na bono mesto i drži 10 minuta. Nakon toga isprati i dobro osušiti taj deo kože.

Ricinusovo ulje za pilonidalni sinus se pokazalo sasvim dobro..

Natopite komadić vate ovim uljem i stavite na cistu, pa pričvrstite zavojem. Tako dva tri puta tokom dana promenite vatu natopljenu ricinusom i zavoj. Nakon nekoliko dana primetićete kako se pilonidalna cista smanjuje i polako nestaje.

Ako se pojavi urasla dlaka na trtici prirodni lek za ovaj problem može biti i aloja vera.

Samo je potrebno iscediti njen list i tu gelastu supstancu nanesite na problematično mesto. Držite do 20 minuta pa isperite, i tako nekoliko puta dnevno. Zbog antibakterijskog i protivupalnog dejstva, smanjuje upalu, sprečava dalji proces infekcije i ubrzava sam proces izlečenja.

Ništa bez kurkume!

Napravite pastu od kurkume sa malo vode, pa je namažite na cistu. Kada se osuši smesa, samo je saperite mlakom vodom. Tako par puta u danu.

Kurkumin koji je glavna aktivna supstanca ovog začina smiruje upalni proces i leči infekciju zbog svog antiseptičkog efekta. Pored toga umanjuje i neugodnu prateću bol.

Alternativno lečenje piloidalne ciste

Ukoliko je prisutna pilonidalna cista prirodni lek može biti jednostavno samo kesica crnog čaja.

Izvadite je iz tople vode nakon pravljenja ovog toplog napitka, dobro je iscedite pa stavite na mesto pilonidalnog sinusa. Potrebno je držati na problematičnom mestu desetak minuta, nekoliko puta na dan.

Zbog antiinflamatornog delovanja, ovaj zdravi napitak smiruje otok i ublažava bol, te sprečava dalji proces inficiranja.

Kao jedna vrlo efikasna lekovita supstanca u ovako neprijatnoj situaciji se pokazao magnezijum sulfat, odnosno tzv. gorka so.

Rastopite kašiku ove soli u jednoj šolji tople vode, pa potom natopite vateni tupfer ovim rastvorom. Stavite ga na pilonidalnu cistu i ostavite pola sata delovati. Dovoljno je tako držati jednom dnevno, u period nekoliko dana uzastopno.

Ovim preparatom smirujete upalu i bol, a uz to se sprečava dalje stvaranje gnoja.

Koristite organsko jabukovo sirće.

Dve-tri kašike razblažite u pola šolje vode. Tim rastvorom natopite vatu te stavite na problematično mesto i držite minut, 3-4 puta u toku dana. Tako nekoliko dana uzastopno.

Jabukovo sirće sprečava razmnožavanje bakterija na mestu upane i ubrzava proces oporavka.

Za pilonidalni sinus prirodno lečenje može biti mučno i bolno ali se pokazalo vrlo efikasno mazati bolno mesto tzv. mandaricom.

To je mešavina brašna, meda i rakije koja deluje tako što uzrokuje pucanje ciste. Nekoliko puta se tako cista isčisti i kasnije se smiri. Nekima je ovo pomoglo.

Beli luk sprečava bakterijske i gljivične infekcije i smatra za moćan prirodni antibiotik.

Možete ga upotrebiti direktno na mestu pilonidalnog sinusa. Izgnječite ga i nanesite na bolno mesto, pa prekrijte gazom i ostavite pet minuta, pa potom saperite.

Ovaj metod se koristi jednom dnevno, a nije pogodan ako imate osetljivu kožu.

Kako preventivno delovati na pilonidalnu cistu ishranom?

Povećan unos vitamina A u organizam doprinosi izlečenju infekcije i pospešuje obnavljanje ćelija. Zato je važan faktor i u prevenciji razvoja pilonidalnog sinusa. Namirnice koje ga sadrže u većim količinama su: šargarepa, slatki krompir, zelena salata, crvena paprika, kajsija, bundeva i slično.

Med ima antioksidativne i antibakterijske osobine, čisti telo i smiruje upalu pilonidalne ciste.

Kašiku meda razmutite u čaši mlake vode i popijte svako jutro.

Opšte je poznato kako ima blagotvoran efekat na razne tegobe vezane za kožu. Ako vas interesuje zdravo mršavljenje, preporučujemo Vam tekst medena voda topi masne naslage.

Beli luk upotrebljen u ishrani jača imunitet. Dobar je saveznik u borbi protiv raznih infekcija i ubrzava proces ozdravljenja. Ima snažan antibiotski, antiseptički (protivupalni) i antimikotički efekat. Zato smanjuje rizik za jak upalni process kada se desi urasla dlaka na trtici.

Da bi imao još jače dejstvo, izgnječite češanj i progutajte ga, a nakon toga popijte čašu vode.

Kurkuma koju smo već pominjali, takođe poseduje jaka antioksidativna svojstva. Upravo zbog toga uspešno smanjuje upane procese i stvaranje gnoja u pilonidanoj cisti. Uključite je obavezno u vaš redovan jelovnik.

Nanošenje joda na bolno mesto, takođe uplažava neprijatne simptome ove bolesti. Preporučujemo članak kako napraviti Lugolov rastvor.

Kakva su iskustva sa uraslom dlakom na trtici

Kod onih koji su imali pilonidalni sinus iskustva su različita. Nekome se jako zagnoji, nekome ne. Ponekad se operacija urasle dlake može izbeći, dok je nekad nužna. Kome se kako posreći. Evo nekih iskustava.

Pre nekoliko sedmica mi se pojavio pilonidalni sinus. Bilo je veoma neprijatno, jedva sam mogla hodati, ležati, niti sagnuti. Kako bih nekako sprečila odlazak na operaciju pokušala sam sama sebi pomoći. Mazala sam dva dana razblaženim hidrogenom pa na tufer stavila flogocid mast pa to na sinus. A četvrti dan je izašao ceo sadržaj sinusa, pa sad mogu normalno sedeti i ležati.

Trenutno mi je dobro pa na kraju nisam ni bila kod doktora. Nadam se da će ostati ovako i neće biti ponovo nekih problema.

Sonja (39)

 

Sve je počelo petak veče kada me je zabolela tkz. repna kost. Mislio sam da je zbog toga što dugo sedim i da sam nažuljao taj deo. Odlučio sam mazati nekom kremom u nadi da će proći. Međutim u nedelju dobijem temperaturu, a na tom delu su se pojavile dve crvene kvržice nalik bubuljicama, ali bole. Otišao sam kod lekara, uspostavi se da je to urasla dlaka na trtičnoj kosti.

Prvo mi je rekao da stavljam alkoholne obloge i pijem antibiotik pa će videti hoće li proći. Međutim, nisam bio te sreće i morao sam na operaciju. Primio lokalnu anesteziju koja nije baš prijatna. Hirurška intervencija je trajala oko pola sata, a rana nije šivana. Sada sama treba zarasti. Na previjanja moram svaki dan. Nimalo interesantno iskustvo.

Zdravko (47)

 

Ostali saveti oko pilonidalne ciste

Ako imate pilonidalni sinus komplikacije su na žalost vrlo česte, te se on nekad ponovo pojavi.

Zbog toga, nakon oporavka od bilo kakvog vida intervencije, mora se voditi računa o higijeni te regije. Ispirajte je samo čistom vodom, može i bornom kiselinom. Nostiti pamučni donji veš kako bi koža mogla normalno “disati”.

Zatim je poželjno uklanjanje dlačica oko spornog mesta u prečniku od 5cm. One se uklanjaju brijanjem ili nekom trajnijom metodom depilacije, da ne bi uzrokovale ponovne komplikacije. To se naročito mora paziti do neke 30-te godine života. Kasnije dlake postaju nešto mekše, ali i procep nad zarnjicom vremenom postaje manje dubok.

Dobar učinak može dati i kupanje u mlakom čaju od kamilice po dva do tri puta tokom dana u trajanju oko 15minuta. Naravno, učinak je veći ukoliko je ranija faza razvoja bolesti.

Ako pilonidalni sinus sam pukne, pa želite ubrzati drenažu gnojne rane, to možete učiniti toplim oblogama.

Držite nekoliko minuta krpu koju ste prethodno natopili toplom vodom. Ili koristite nekoliko puta dnevno kupke u toploj vodi. A od pomoći je i ispirati toplom vodom problematično mesto u trajanju od nekoliko minuta.

Dobra higijena ruku sprečiće nove infekcije

Nikako nije poželjno da sami dirate uraslu dlaku prljavim rukama, kako je ne bi ste dodatno inficirali. Niti je dobro ni napamet nanositi svakakve kreme na takve ciste. Zbog toga je najbolje čim primetite ovakvu promenu na sebi, obratiti se lekaru. Možda Vam se posreći pa antibiotici i kreme budu uspešne u lečenju. Bilo je primera i za to.

Šta još možete učiniti za sebe kako bi smanjili verovatnoću razvoja pilonidalne bolesti?

Ako ste fizički aktivni i vežbate, samim tim pojačavate cirkulaciju u telu. Tako će i trtični deo biti bolje opskrbljen kiseonikom i intenzivnije će se obavljati razmena hranljivih materija. Na ovaj način ćete smanjiti mogućnost razvoja ove bolesti.

Dakle, ovaj problem nije ni malo naivan, može dovesti do velikih upala i infekcija. Vremenom bude veoma bolno, te u velikoj meri narušava kvalitet života. Stoga, ukoliko imate bubuljicu u trtičnoj regiji, koja ne prolazi, ne budite lenji nego idite obavezno na lekarski pregled.

Kod nas na dijetamesevevemene.com možete pročitati i sve na temu urastanja nokta u meso.

Sponzorisani linkovi:
f