Feature post image

Opadanje kose kod žena i muškaraca – alopecija

Stručni naziv za opadanje kose kod muškaraca i žena jeste alopecija. Ovaj problem je sve učestaliji kod oba pola i svakako da nije lep prizor za videti. U velikoj meri utiče na samopouzdanje i psihu.

Evo šta trebate raditi kako biste sprečili da vam kosa opada i dalje? Pripremili smo vam odlične prirodne recepte, ali najpre ćemo se pozabaviti samom alopecijom…

Šta je alopecija?

Ovaj pojam obuhvata dva osnovna tipa.

Prvi je alopecija areata koju odlikuje opadanje kose u pečatima. Ona se javlja kod oba pola u različitoj životnoj dobi. Može nastati usled nekog autoimunog oboljenja ili velikog emocionalnog stresa. U 25 odsto slučajeva na njenu pojavu utiče genetska predispozicija.

Drugi tip jeste androgenetska alopecija, koje je poznatija kao nasledna ćelavost. Za nju su odgovorni androgeni, odnosno bilo koji iz grupe hormona koji utiču na razvoj muškog reproduktivnog sistema. Ovaj tip alopecije počinje da se javlja nakon tinejdžerskog perioda, dakle primetno je opadanje kose posle puberteta. Dlaka se postepeno tanji, ciklus rasta se skraćuje, usled čega folikule s vremenom postaju neaktivne i mogu i da nestanu.

U nastavku teksta pročitajte žašto to kosa opada i kako da to sprečite pomoću zdravih prirodnih preparata.  Saznaćete koja to hrana pomaže, a koja šteti vašim vlasima?

alopecija kod zena
Foto: Pexels

Zašto kosa opada i koji su glavni uzroci?

Opadanje kose je i te kako prisutan problem kod velikog dela populacije širom sveta. Zvanične statistike ukazuju nam na podatak da je gubitak kose kod muškaraca prisutan čak i do 70 posto. Sa druge strane alopecija kod žena je dosta slabije zastupljena sa svega 30 odsto.

U ranim fazama alopecije kosa se proređuje, a zatim dolazi do delimične ili potpune ćelavosti. Obično se ističu četiri osnovna faktora koji uzrokuju gubitak kose:

  1. genetika i nasledni faktor,
  2. hormonalne promene,
  3. određeni zdravstveni poremećaji,
  4. pojedini lekovi.

Međutim, među krivce se ubrajaju i loša ishrana (naročito brza hrana),  psorijaza (ukoliko se ne leči na vreme). Takođe jedan od uzročnika je anemija, nedostatak proteina i agresivna sredstva za negu i stilizovanje kose.

Takođe u uzročnike spada i stres praćen anksioznim stanjem, bolesti štitne žlezde, gljivične infekcije i ulazak u menopauzu kod dama.

Koji su uzroci za opadanje kose kod žena?

Gubitak kose kod pripadnica lepšeg pola na svu  sreću ne zavrsava sa potpunom ćelavošću koju srećemo kod muškaraca.

Najčešći uzrok alopecije je na prvom mestu stres, malkorvnost, menopauza. Nikako se ne sme zanemariti ni uzimanje određenih lekova ili kao nuspojave na određene zdravstvene tegobe.

Bolest opadanja kose se ne treba prihvatiti olako, već je opšta preporuka na vreme se obratiti lekaru – deramatologu.  Samo on može utvrditi tačan uzrok alopecije i dati odgovarajuću terapiju.

Nasledna ćelavost kod muškaraca koliko je česta

Za razliku od dama, opadanje kose kod muškaraca najčešće je povezano sa genima i hormonima i to u visokom procentu. Gotovo polovina muške populacije starije od 50 godina ima makar početne znake ćelavosti.

Alopecija ne zaobilazi ni mlađe muškarce

Već u ranim dvadesetim godinama mogu se javliti i prvi znaci alopecije. Sledeći simptomi nesumnjivo ukazuju na to:

  • nešto svetlije pigmentirana i tanka kosa,
  • rana pojava izraženih zalizaka,
  • razređeno vlasište koje tokom godina napreduje do potpune ćelavosti.

Izuzetno je važno da ne gubite samopouzdanje, čak štaviše „gologlavi“ muškarci su damama puno muževniji.

Savet profesionalnog frizera za muškarce svih dobi kojima kosa opada

Redovno perite kosu i to blagim šamponom koji odgovara vašem vlasištu. Nemojte koristiti zajednički „ženin šampon“ i slično, jer njihovi preparati za pranje kose neće vam odgovarati. Naime, vaše teme je puno masnije od njihovog.

Ako se bavite sportom, perite kosu svakodnevno. Isto je važno tokom hladniijih jesenjih i zimskih meseci unositi nešto više žitarica i proteina putem ishrane. Dakle da bi se opadanje kose dovelo na neku normalnu meru, primenite ove korisne savete.

Savet plus

Nešto što momci jako često zanemaruju jeste pranje kapa i jastučnica, to je veoma važno za zdravlje vaše kose.

Opadanje kose na pečate kod dece

Alopecija areata kod dece se najčešće manifestuje kao gubitak vlasi u krugovima ili pečatima. Javlja se kod mlađe populacije i to u 60 odsto slučajeva kod osoba mlađih od 20 godina.

U  pitanju je autoimuno oboljenje koje nije u potpunosti razjašnjeno i nastaje usled mnogobrojnih faktora.

Na razvoj bolesti u velkoj meri utiče emocionalnis stres, pad imuniteta i pojava autoimunosti kao i genetske predispozicije.

Ponekad se bolest udružuje i sa drugim oboljenjima:

Važan savet za roditelje!

Opadanje kose na pečate se nekad može javiti kod dece u vidu samo jednog kruga. Nema razloga za paniku, jer tada se ne oštećuje folikul, te često vlasi na zahvaćenoj regiji ponovo izrastu sasvim spontano.

Šta uraditi ako detetu kosa opada?

Obavezno napravite kompletnu krvnu sliku vašeg mališana kako biste utvrdili pravi uzrok alopecije. Ponekad je opadanje kose kod dece praćeno anemijom.

Osim dermatologu, obavezno se javite se stomatologu i ORL specijalisti. Ovo je takođe važno jer kvarni zubi i osetljivi krajnici su glavna žarišta kod mališana.

Šta preduzeti ako vam kosa nakon trudnoće opada

Opadanje kose posle porođaja je neugodnost koja prati mnoge mlade majke. One ne retko zbog takvih i mnogih drugih okolnosti umeju upasti u depresiju.

Kod žena koje su i pre imale nešto ređu kosu, problem je svakako vidljiviji i izraženiji. Sve to jako utiče na samopouzdanje – srećom rešenja postoje i za ovu neugodnost.

Sa ponovnim uspostavljanjem ciklusa, tj, vraćanjem redovne menstruacije, kosa će ponovo počinje rasti. Dolazi sve na normalu i nema razloga za brigu.

Neretko se javlja i opadanje koste tokom dojenja, sve je to uobičajeno. Obično su prva poboljšanja već vidljiva na vlasima već nakon dva, tri meseca posle porođaja. Ako se ovaj period produži, svakako idite do vašeg dermatologa.

Znate li zašto kosa više opada u jesen?

Naše telo tokom letnjih meseci čini sve kako bi se zaštitilo od sunca. Tada se svim silama bori protiv jakih sunčevih zraka, pa tako i ojačava vlasi. Već sa prolaskom vrelog talasa dolazi u fazu mirovanja i menja svoje prioritete. Stoga i ne čudi zbog čega se gubitak kose intenzivira tokom jeseni.

Studiju su sproveli švedski naučnici koji su ogled izvršili nad 800 zdravih žena. Smatra se kako se više stotina hiljada žena širom sveta suočava sa ovim problemom.

Alopecija lečenje medicinskim metodama

Stav lekara i zvanične medicine je da se alopecija može ublažiti ali ne i u potpunosti izlečiti. Ipak mi smo svakodnevno „bombardovani“ reklamama koji nude najrazličitije preparate protiv opadanja kose. Deluje da je problem rešiv i za 10 dana, ali koliko je istine u tome.

Od ovoga se više nije lako ni odbraniti jer je tržište bukvalno preplavljeno već godinama.

Ako pratite već duže našu stranicu ili ste se tek nedavno priključili nadamo se da vam je poznat i naš stav. On glasi: „sve dobro proučite i istražite pre nego što kupite„. Pre primene bilo kog medicinskog preparata za rast kose, obavezno se konsultujte sa sa stručnim licem. Samo vam dermatolog može preporučiti lek i dati prave smernice kako se dozira i pravilno koristi  u vašem slučaju.

Naučno dokazano delovanje kod alopecije imaju dva leka: Minoxidil i propecija. Takođe preporučuju se Marboi Nizoral šampon, i vichy ampule protiv opadanja kose

kako sprečiti opadanje kose kod žena i muškaraca
Photo: Pexels

Još jednom napominjemo: Ništa ne kupujte na svoju ruku. Nikakav preparat za opadanje kose vam nije od koristi bez prethodnih kosultacija sa dermatologom.

Hrana protiv opadanja kose koju trebate jesti

Među namirnice koje znatno utiču na sprečavanje opadanja kose ubrajaju se:

Seme bundeve 

Nalazi se u vrhu liste hrane bogate cinkom. Brojna istraživanja su pokazala kako je nedostatak tog minerala povezan s hipotireozom (usporenim radom štitaste žlezde) i gubitkom kose. Stoga grickajte bundevine semenke ako želite jaku kosu koja ne opada.

Omega-3 masti

Riba bogata zdravima mastima, kao što su losos i tuna, između ostalog ublažavaju upale u organizmu. Pritom povoljno utiču na zdravu kožu glave i normalan rast vlasišta.

Blagotvorni zeleni čaj

Ovaj moćni napitak pomaže bržem i efikasnijem izbacivanju toksina iz organizma. On sadrži antioksidanse koji povoljno utiču na kosu. Svakodnevno pijte barem po šolju toplog zelenog čaja.

Uključite „supersemenke“ u ishranu

Osim bundeve to su čija, lan i semenke konoplje. Sve se one ubrajaju u superhranu bogatu zdravim mastima koje su važne za negu vlasi.

Jeste li već probali supu od kostiju?

Bogata je proteinima, kolagenom i važnim amino-kiselinama. Ovi elementi su neophodni za zdravu kožu glave i sprečiće prekomerno opadanje kose.

Namirnice bogate vitaminima A i C

Oba vitamina pomažu boljoj apsorpciji gvožđa, Takođe, utiču na bolje lučenje sebuma – supstance koju proizvode žlezde u koži glave. Sebum podmazuje kosu i štiti kožu.

Uključite u ishranu namirnice bogate vitaminima A i C: zelenu salatu, brokoli, spanać, citruse, ananas, kivi, jagode..

Izbegavajte namirnice koje štete vašoj kosi

Ako ste pobornik brze hrane i volite jesti s nogu, narednih nekoliko redova vam se neće dopasti. Odredite vaše životne prioritete, ako imalo vodite računa o zdravlju vaše kose, poslušajte sledeće savete.

Izbacite iz upotrebe transmasne kiseline

Ove nezdrave masti povećavaju mogućnost pojave upala i proizvodnju androgena DHT-a.  Trebate ih izbegavati u širokom luku ukoliko imate neki vid alopecije. Obavezno čitajte sastav na svakoj etiketi, ako primetite transmasti, odmah vraćajte artikal nazad na policu.

Smanjite unos šećera na najmanju meru

Šećer podiže nivo DHT-a. Osim toga, negativno utiče na hormonalni balans, uzrokuje intoleranciju na insulin, kao i razne upale. Umesto njega koristite prirodne zaslađivače – naša preporuka je stevija, osim što je zdrava, ona i ne goji.

Prerađena hrana utiče na gubitak kose

Namirnice poput suhomesnatih proizvoda, pašteta, viršli pune su aditiva, nezdravih masti, šećera i natrijuma. Svaki od ovih sastojaka nepovoljno utiče na opšte zdravlje, pa i vašu kosu.

Alkohol utiče na pojavu ćelavosti

Alkoholna pića pojačavaju upale i nepovoljno utiču na rad jetre. Trovanje organizma čestim konzumiranjem alkohola, kao
i pušenjem, povezano je s povećanim rizicima od opadanja kose.

Veće količine crne kafe nisu dozvoljene

Crna kafa povoljno deluje ukoliko se unosi u manjim količinama. Ipak,  preterivanje može izazvati potpuno drugačije, loše efekte. Neki od njih su dehidratacija, hormonski disbalans, pa čak i pojačano lučenje DHT-a.

 

Najbolji suplementi za kosu

O prednostima suplemenata za zdravlje već smo pisali. Kada je posredi kosa i  zdravo vlasište, sledeći preparati se preporučuju:

Želatin u prahu

Sadrži proteine, kolagen, glukosamin, brojne dragocene minerale. Ukoliko niste ljubitelj ranije preporučene supe od kostiju, ovo može biti dobra zamena. O pravilnom doziranju želatina najbolje je da pitate vašeg lekara.

Ulje od semena bundeve

Preporučena dnevna doza je 8 g ili jedna kašika u slučaju opadanja kose. Ako imate probleme sa prostatom, saznajte više o dobrobitima ulja bundeve.

Pomaže i riblje ulje

Ublažava upale i čini vlas debljom i otpornijom. Dnevna doza je  do 1.000 mg.

Suplementi cinka

Osim što pospešuje brži rast kose,  cink povoljno utiče na rad creva i jača imunitet. Doziranje: 8 mg dnevno za žene, 11 mg dnevno za muškarce.

Kompleks vitamina B – ublažava simptome stresa

Opadanje kose usled stresa je naučno potvrđeno, stoga je prevencija ključna.  Biotin (ili vitamin B7) prirodno jača kosu, dozira se samo jedna tableta dnevno.

Ne zaboravite vitamine A i C

Ukoliko ove vitamine ne možete nadoknaditi putem ishrane, suplementi mogu poslužiti kao dodatna pomoć.

Kako sprečiti opadanje kose prirodnim putem

Alternativna medicina nam ne nudi jedan jedini tj. jedinstveni čarobni lek protiv opadanja kose.  Potrebno vam je veliko strpljenje i upornost kako bi do rezultata došlo.

Morate biti svesni da:

Kao što ne možete potpuno oćelaviti za jedan dan, tako niste ni u mogućnosti obnoviti kosu za kratko vreme. Terapije obično traju više meseci .

Kopriva odlično oporavlja kosu

Jedan jednostavan prirodni lek za obnavljanje kose i vlasišta, nalazi se odmah pored vas – u pitanju je moćna kopriva.

Evo kako glasi recept:

U veći lonac sipajte 5 litara vode i ubacite 2 šake suve ili sveže koprive. Malo prokuvajte, zatim skinite sa vatre i ostavite nek sve odstoji desetak minuta. Dobro procedite i nakon što se malo prohladi sa njim operite vašu kosu.

Tretman provodite svaki dan i nakon nekoliko sedmica videćete i prve rezultate.

Opada vam kosa – koristite med i cimet

Napravite mešavinu od toplog maslinovog ulja, meda i cimeta (1 kašičica). Blago utrljajte u kosu i ostavite nek deluje 15 minuta, nakon čega kosu trebate isprati.

Ovo je takođe odličan narodni lek za opadanje kose.

Aloja jača koren i pospešuje brži rast vlasi

Ova biljka je deo mnogih preparata za negu kose i kože zbog svojih brojnih lekovitih svojstava. Enzimi iz aloje vere pospešuju rast vlasišta, zahvaljujući tome što otklanjaju mrtve ćelije koje često umeju da zapuše folikule.

Pored toga, ona uspostavlja pH ravnotežu, čime se smanjuje i podložnost infekcijama i drugim oštećenjima. Sprečava pojavu peruti i jača dlaku.  Može se koristiti sok ili aloja gel, tako što se direktno nanosi na kosu i kožu glave. Neretko je i deo recepture zajedno s drugim lekovitim biljkama.

Kako se priprema recept sa alojom:

Pomešajte dve kašike gela od aloje s dve kašike meda. Nanesite mešavinu ravnomerno na celu kosu i ostavite neka miruje najmanje sat vremena (možete staviti kapu za tuširanje). Nakon toga, operite vlasi blagim šamponom. Postupak ponavljajte dva-tri puta nedeljno.

Utrljavajte u vlasište sok od crnog luka

Svakako najstariji prirodni lek za opadanje kose jeste sok od crnog luka.  Izuzetno je bogat sumporom, hemijskim elementom neophodnim za zdravlje svakog čoveka. Veruje se kako  je on odgovoran i za rast novih vlasi.

Crni luk utiče na bolju cirkulaciju i snabdeva folikule neophodnim hranljivim sastojcima. Zbog antibakterijskog dejstva može pomoći i u zaustavljanju i sprečavanju upala koje uzrokuju gubitak vlasi.

Da biste napravili sok, potrebno je:

Prvo sitno iseckatati crni luk, možete koristiti i rende ili blender, kako bi on ispustio što više tečnosti. Procedite sok i masirajte celo vlasište ili samo delove gde je kosa potpuno opala. Ostavite sok nek deluje najmanje 15 minuta, a zatim operite vašu kosu blagim šamponom. Postupak ponavljajte svakodnevo.

Eterična ulja sprečavaju alopeciju i gubitak kose

Esencijalno ulje ruzmarina je među prvima po efikasnosti kada su rast i jačanje kose u pitanju. Bori se protiv opadanja, smanjuje masnoću
vlasišta, otklanja perut. Zahvaljujući njemu, vlasi će vam biti mekane i jake.

Osim ruzmarina, za opadanje kose kod muškaraca i žena najviše se preporučuju esencijalna ulja majčine dušice, cedra i žalfije.

Postoje naučni dokazi kako su mešavine eteričnih ulja bile uspešnije za 44 procenata u lečenju alopecije od tretmana kose običnom vodom. U pitanju je bila slepa studija sa dve grupe ispitanika. Eteričnim uljima su  jedanput dnevno masirali vlasište i rezultati su bili zapanjujući.

Serumi za masažu vlasišta od etarskih ulja

Sastojci:

5 kapi etarskog ulja ruzmarina,

3 kapi etarskog ulja šargarepe,

3 kapi etarskog ulja zdravca,

6 kapljica etarskog ulja jojobe,

15 ml jabukovog sirćeta,

50 ml ružine vodice,

50 mililitara destilovane vode.

Priprema seruma:

Sipajte sve sastojke u čistu staklenu bočicu, zatvorite i dobro promešajte. Operite kosu šamponom, pa onda sušite fenom deo po deo. Po nekoliko kapi seruma sipajte na osušene delove, što bliže korenu dlake. Masirajte nekoliko minuta.

Ponovite postupak dok ne izmasirate ćelu glavu. Ostatak seruma dobro zatvorite i odložite u frižider. Za što bolje rezultate, masirajte vlasište posle svakog pranja, dugoročno pomaže za opadanje kose.

Serum za kosu sa kokosovim uljem

Ako vam kosa dosta opada, pripremite i sledeći recept, za njega vam trebaju:

1-2 kašike kokosovog ulja,

1 kašika limunovog soka,

3 kapi etarskog ulja limuna ili limete,

2 kapljice etarskog ulja peperminta.

Priprema se i koristi kao i prethodni serum. Obavezno dobro izmasirajte vaše vlasište.

Preporučujemo: za šta je sve dobro kokosovo ulje.

Preparat za kosu od lekovith trava

Ako primetite ubrzano opadanje kose i obrva, možete pripremiti i sledeći serum.

Treba vam:

2 šolje destilovane vode,

3 kašike suve žalfije,

3 kašike suvog ružmarina,

2 kašike jabukovog sireeta,

20 kapi etarskog ulja lavande,

20 kapljica etarskog ulja ruzmarina,

20 kapi etarskog ulja žalfije.

Priprema seruma:

U posudu s vodom dodajte suve biljke, zatim zagrejte do ključanja. Sklonite s vatre i ostavite neka tako odstoji jedan do dva sata. Procedite i dodajte jabukovo sirće i etarska ulja. Tečnost koristite nakon pranja šamponom. Sipajte na kosu i utrijajte na kožu glave. Nemojte ispirati.

Od ostalih prirodnih preparata za opadanje kose preporučuje se kombuha gljiva o kojoj smo ranije već pisali.

Crni luk me spasio od opadanja kose – iskustva čitateljke

Na pragu sam pedesete godine i već nekoliko godina se nalazim u menopauzi. Osim brojnih promena koje mije ulazak u menopauzu doneo, primetila sam da mi se u tom periodu i kosa veoma promenila. Postala je suva i više nije onako sjajna i živa kao ranije, a počela je i da se proređuje.

Nije to bilo opadanje kose u pečatima, pa da na pojedinim delovima sasvim ostanem bez vlasi. Ipak kad god bih je oprala izvlačila sam pune šake mokre kose. Raspitivala sam se kod prijateljica šta da radim i da li neka od njih ima sličan problem i šta bi mi pomoglo. Jedna prijateljica mi je rekla da je i njoj pojačano opadala kosa i da joj je pomoglo to što je na koren kose stavljala crni luk.

Objasnila mi je da se to radi tako što se glavica crnog luka preseče i njome desetak minuta trlja koža glave i koren kose. Ovaj tretman može da se primeni u bilo koje doba dana. Ja sam ga primenjivala isključivo uveče i pred pranje kose, kako mirisom luka ne bih iritirala svoju okolinu.

Postupak sam ponavljala dva puta nedeljno i posle nekih mesec dana, primetila sam kako se situacija menja nabolje.

Kosa mi je manje opadala, a na mestima gde je bila retka, počele su da rastu nove vlasi. I sada povremeno natrljam vlasište presečenom glavicom crnog luka. Ne redovno kao ranije, jer više nema potrebe da postupak ponavljam tako često, ali sam sigurna da neki sastojci iz luka pomažu oporavku i zdravlju kose.

Sonja P. – Mataruška Banja

Na dijetamesecevemene.com pročitajte više i o ostalim lekovitim dobrobitima crnog luka.

Sponzorisani linkovi:
Comments are closed.
Olivera Kovacovska Kratevska
09/01/2014 10:13

Pozdravjlam Vashu stranicu,vec 20 godina imam alopeciju.Sad imam 42-pocelo mi je napokon stresa,redicom streca,pa sam pocela odmah u Drzavnu bonicu u Skopju.Prmala sam gomilu vitamina,al nista se ni je dobro dogodilo,vec je opadanje nastavilo,poslije jedno jariste,nastavile su sve nove i sve vishe,tako da sam morala nositi perike.Nosim i dan danas,imam vec sad i troje dece,suprug.Uciteljica sam ,pa moram stalno nositi periku,da bi skromno izgledala pred ucenike,roditelje i tako.Sada,nakon20 godina,pocela jeda mi raste bela nepigmentirana kosa,na djelice koi su bile sasvim gole,ali,tamo gde su mi lastike od perike trljali kozu,nema pramenice.Sve ide jako sporo,ja vise ne mogu da podnosim perike,zelim ih sasvim otstraniti i naci pomoc,da se ubrza proces rasti i ugraditi mi se s operacijom korenja tamo gdje nema.Molim vas,pisite mi,dali je to moguce,i gde da se obratim,ili pisite mi na meil- --- oliverakovacovskakratevska @yahoo. com. Puno Vam hvala.

Branko Vladić
28/05/2014 20:11

Ја имам сестрића од 4 год, почела му коса да опада пре 2 месеца ,круг до круга , сви налази у реду али и даље опада.Сада скуљамо паире да га воде за Б:Г:Д: на даља испитивања,Пошто живимо у Ло, тешко нам је за те упуте, али морамо истрајати ипак је он мали,ако и тамо шта окрију, нада постји,

Aleksandar
14/01/2015 16:05

Stabilizovani Aloe Vera Gel blagotvorno deluje ne samo na našu kosu već i na kožu glave. Svojstva ALOE Vera gela i njegov visok sadržaj u svim pa i u ovom proizvodu čine šampon prirodnom alternativom drugim šamponima za kosu, dok ga u isto vreme njegova blago formula čini podesnim za sve tipove kose. Svi hranljivi i vitaminski sastojci koji se nalaze u Aloji direktno deluju na kosu te na taj način kosu održavaju zdravom a ujedno i čuvaju i neguju kožu glave i vlasište. Njegovo Enzimsko delovanje uklanja izumrle ćelije, a Blagotvorno dejstvo Aloe vera Gela ojačava kosu uz alojinih amino kiselina koje se slažu sa aminokiselinama u folikulima i papilama vlasi i opskrbljuje saponinima i prirodnim agensima i daju kosi gustinu.

f