Feature post image

Plodni dani kod žena i simptomi ovulacije

Kako se računaju plodni dani kod žena

Planirate potomstvo ili  vam je trudnoća najgora noćna mora u ovom momentu? Na pravom ste mestu, u oba slučaja plodni dani kod žena su tema baš za vas.

Koliko samo žena na planeti  muku muči jer ima neredovne menstruacije i ne ume izračunati kada ovulira. Edukacija o ginekološkom zdravlju u školama nešto je što je kod nas u potpunosti zanemareno. Smatramo da je tema o reprodukciji koja obuhvata i poglavlje o ovulaciji i začeću neopravdano zanemarena.

Kako se računaju plodni dani ako menstruacija nije redovna? Verovatno se pitate ima li i tu nekih pravila. Postoje razne metode kojima se može utvrditi jeste li u periodu u kojem ćete lakše zatrudniti. Vaše telo šalje jasne signale kada je spremno za oplodnju. Potrebno je samo znati čitati znakove koje šalje.

Na ovo i mnoga druga pitanja pronađite odgovore u nastavku teksta. Potrudili smo se da Vam u celosti razotkrijemo fenomen zvani ovulacija. Ostanite sa nama i otkrijte svoj lični kalendar plodnih dana.

Šta su zapravo plodni i neplodni dani

Menstruacija je, najednostavnije rečeno, ljuštenje endometrijuma – sluzokože koja oblaže šupljinu materice.  U proseku traje od tri do sedam dana.  Ako žena ima kraće menstruacije i redovnu ovulaciju moguće je zatrudneti i u ovom periodu, posebno zadnjeg dana. Sve opet zavisi da li je kod muškarca seme kvalitetno i izdržljivo. Zato priprazite, i za vreme menstrualnog krvarenja moguće je zatrudneti.

Redovan menstrualni ciklus ima 28 dana.

Ovulacija (eng. ovulation) je redovan deo menstrualnog ciklusa i nastupa oko 14. dana. Ona dakle i  počinje 14 dana pre ciklusa. Međutim, sve ovo nije prosta matematika. Postoji dosta odstupanja od ovih opštih pravila. Recimo kako izračunati plodne dane u slučaju neredovnih menstruacija? Svaka je žena priča za sebe, kao i svaki ciklus. Čak i stres može izazvati poremećaj. Stoga u obzir moramo uzeti sve varijable.

Plodni dani (fertile days) su: 5 dana pre ovulacije i 2 dana posle nje.

Npr. Ako je prvi dan vaše poslednje menstruacije 28. mart a ciklus vam traje 28 dana  plodni dani su od 8.-13.aprila. Dan ovulacije tada je deseti ili jedanaesti april i tada je vaša jajna ćelija spremna za oplodnju. S obzirom na to možete zatrudneti i nekoliko dana posle same ovulacije, stoga budite na oprezu.

Žena završava svoj reproduktivni život ulaskom u menopauzu. To se uglavnom dešava posle pedesete godine života mada se može dogoditi i u četrdesetim.  Tada najčešće osete simptome klimaksa mnogo ranije, i godinama pre nego što do same menopauze dođe. Plodni dani i ovulacija više ne postoje kao opcija za žene u klimaksu.

Šta je ovulacija i koliko traju plodni dani kod žena

Da li ovuliram i postoji li mogućnost trudnoće u neplodnim danima? Ovo je recimo nešto u šta mnoge pripadnice lepšeg pola često nisu sigurne.

plodni dani kod žena izračunavanje
Ovulacijski kalendar izračunavanje

Šta se to dešava u našem telu za vreme ovulacije?

Za vreme ovulacije u jajniku Grafov folikul puca i pod dejstvom lutenizirajućeg hormona oslobađa se zrela jajna ćelija. Ona polako putuje do trbušne duplje, pa do jajovoda, a zatim do konačnog cilja – materice. Do oplođenja može doći i u jajovodu.

Ukoliko se jajna ćelija ne oplodi ona se izbacuje iz organizma zajedno sa sluzokožom materice putem menstrualnog krvarenja.

Hormoni estrogen i progesteron pripremaju telo žene za trudnoću. Za vreme ovulacije oni se pojačano luče, ukoliko do oplodnje ne dođe njihov nivo ponovo pada. Telo uglavnom oslobađa jednu jajnu ćeliju. Međutim nekada ih se oslobodi i više. U ovom slučaju mame mogu očekivati dvojke, trojke…

Mnogi parovi misle kako imaju veću šansu za začeće ukoliko češće praktikuju odnose. To je tačno samo donekle. Ukoliko se budete previše trudili i imali odnose više od jedanput dnevno, tada se može smanjiti koncentracija kvalitetne sperme. Zato ili jednom dnevno ili svaki drugi dan praktikujte polne odnose sa partnerom. Posebno u vreme ovulacije i šanse za trudnoću će biti veće.

Kako prepoznati ovulaciju i plodne dane?

Žene najčešće pitaju kako da znam kad mi je ovulacija i koji mi simptomi ukazuju na to? Postoji više načina za izračunavanje. Uz njih se pouzdano saznaje kada su nastupili najbolji plodni dani kod žena.

Navešćemo neke koje se smatraju najsigurnijim pokazateljima ovulacije. Evo kako je prepoznati..

Merenje bazalne temperature je jedan od metoda koji pokazuju kad je telo ušlo u fazu ovulacije. Naime u to vreme telesna temperatura žene se povećava za oko 0.3 stepena Celzijusa.

Sve što je potrebno kako biste izračunale plodne dane jeste digitalni toplomer i strpljenje. Merite temperaturu ujutru, svaki dan u isto vreme (oralno, analno ili vaginalno). Kada se oko 14 dana pre ciklusa temperatura počne dizati znajte to je pravo vreme za pravljenje bebe?

Postoji više načina kako se računaju najbolji plodni dani kod žena.Navešćemo neke koje se smatraju najsigurnijim pokazateljima ovulacije. Evo kako je prepoznati….

  • Promene u vaginalnoj sluzi su pokazatelj kada je idealno vreme za seks. Vaginalni sekret postaje vodenkastiji pod uticajem hormona. Teksture je kao ređi lepak te se može onako razvlačiti između prstiju.
  • Ako se i dalje pitate da li ovuliram – jednostavno uradite neki od testova za izračunavanje plodnih dana. Ovulacijski testovi ili testiranje sa trakicama za ovulaciju isto mogu pomoći. Oni sa još većom verovatnoćom mogu utvrditi kada je jajna ćelija oslobođena a vaše telo spremno za oplodnju.
  • Isto tako i kalendar za računanje plodnih dana koji možete pronaći i online je od velike koristi. On će vam okvirno izračunati kada su vaši plodni dani i idealno vreme za odnose.

Može li se javiti „bolna ovulacija“?

Takoreći svaka peta žena na svetu oseti svoje plodne dane. Simptomi kao što su bolovi u donjem delu stomaka, nabrekle grudi i glavobolja za njih su znak ovulacije.

Kontraceptivne pilule mogu pomoći da lakše zatrudnite

Oralna kontracepcijska sredstva kao što su tablete za kontracepciju imaju svoje prednosti i za plodnost. Pilule se koriste i kako bi se regulisala menstruacija i hormoni doveli u red. Recimo ukoliko je nekome ciklus prekratak moguće je dolazi do preskakanja ovulacije. Na ovaj način dolazi se do plodnih dana a time i veće mogućnosti za trudnoću.

Dakle, ovulacija nakon kontracepcijskih tableta se i te kako dovodi u red!

Ako se pitate kako se računaju plodni dani nakon kontracepcijskih pilula odgovor je jednostavan. Isto kao i kada se radi redovan izračun ovulacije. Čak je i lakše jer ima manje odstupanja. Ove hormonske terapije menstrualnih poremećaja su prvi izbor ginekologa kada su u pitanju neredovni ciklusi.

Na neki način ovo i jeste moguće, utičući na samu plodnost žene. Kao prvo i osnovno treba početi zdravije živeti.

  • Ostavite cigarete, alkohol i promenite loše navike u ishrani.
  • Potrebno je relaksirati se, izbegavati stres, stvoriti prijatnu okolinu oko sebe i u sebi.
  • Fizička aktivnost će takođe uticati i na vaše reproduktivno zdravlje.
  • A vašem partneru savetujte da bokserice zameni slip gaćama, tako bar doktori za plodnost savetuju…

Najčešći uzroci neplodnosti kod žena su poremećaju ovulacije, endometrioza, ali i tumori. Stoga, proverite prvo, postoji li neki zdravstveni problem. Žene često pitaju kako izazvati ovulaciju prirodnim putem i je li to moguće?

Jeste li čuli za Klomifen citrat za neplodnost?

Klomifen citrat je lek koji stimuliše proizvodnju hormona koji pozitivno utiču na ovulaciju.  Ukoliko koristite terapiju sa klomifenom imate veću mogućnost trudnoće u plodnim danima. Pomaže čak i muškarciima koji pate od oligospermije (niskog broja spermatozoida).

Ženama koje pate od policističnih jajnika, a imaju preterano visok indeks telesne težine pre terapije savetuje se prvo smanjenje kilaže. Tada će se desiti i plodni dani kod žene.

Kada se dešava ovulacija u redovnom menstrualnom ciklusu?

Već smo naveli kada se obično javljaju plodni dani, ali šta je sa izuzecima?

Kako izračunati plodne dane ako menstruacija nije redovna i uredna? Šta ako postoji nekakav zdravstveni problem koj onemogućuje telu da izbaci zdravu jajnu ćeliju? Sve su to pitanja na koja nije nimalo lako odgovoriti.

Mnoge žene su u nedoumici mogu li zatrudneti ako nisu u plodnim danima. A opet sa druge strane šta ako ste se takoreći čuvali u plodnim danim, odnosno imali odnos bez ejakulacije? Slede odgovori na vaša najčešća pitanja…

Šta raditi ako se jave plodni dani posle menstruacije i to vrlo brzo?

Ukoliko je je kod žene ciklus kraći, odnosno umesto 28 traje 24 dana mogućnost zatrudnjivanja za vreme menstruacije je veća. Isto tako i u par dana nakon nje. Kako spermatozoidi mogu preživeti i nekoliko dana u cervikalnoj sluzi pripazite kad imate odnose. Tada, menstruacija nije nikakav vid kontracepcije.

Kolika je mogućnost trudnoće u plodnim danima?

Mnoge čitaoce zanima koji su to najbolji plodni dani kod žene. Odnosno pitaju se kolike su šanse za začeće u raznim fazama ovulacije. Parove u stvari zanima koje je to najbolje vreme za seksualne odnose, odnosno kada su šanse za potomstvo najveće.

Ovulacija se dakle najčešće dešava četrnaest dana pre početka samog ciklusa. Ali odnose je najbolje tempirati da budu četiri dana pre ovulacije. Kvalitetno seme može toliko preživeti u cervikalnoj sluzi čekajući jajnu ćeliju.

Sve dok traje ovulacija čuvajte se trudnoće ako je ne želite. A i dan nakon nje apstinirajte od odnosa, jer jajna ćelija može preživeti još čitav jedan dan.

Da li je moguća trudnoća u plodnim danima bez ejakulacije?

Ejakulacija je izbacivanje sperme iz muškog polnog organa, penisa. Uglavnom se dešava u toku seksualnog odnosa kada dolazi do pojačane stimulacije i produkt je snošaja, odnosno orgazma. Ali ponekad se do ejakulacije dođe i na druge načine, npr. u toku sna.

Seks je za muškarce jako bitan i sa zdravstvenog aspekta. Ukoliko je muškarac neko vreme bio bez ejakulacije može doći do prostatitisa pa i upale penisa. Stoga, znajte kako duža apstinencija od seksa nema zdravstveno opravdanje.

Mogu li zatrudneti ako imam odnose sa partnerom ali ne idemo do kraja?

Izostanak ejakulacije nikako nije siguran kontraceptivni metod. Spermatozoidi se stvaraju u testisima odakle putuju u epididimis (u koji može stati čak 440 miliona spermatozoida). Zatim se sele u mokraćnu cev. Odatle se ejakulacijom izbacuju u spoljni svet.

Taj spoljni  svet može biti upravo vaša vagina, gde će se sretni pobednik „punoglavac“ spojiti sa jajnom ćelijom.  Međutim i bez ove epizode može doći do oplođenja, šanse za to čak nisu ni male ako su već nastupili plodni dani kod žena.

Još neke zablude su da žena ne može zatrudneti dok doji, te kako ćete ispiranjem vagine saprati i spermatozoide.

Dakle, sprečavanje ejakulacije neće Vas zaštititi ni od polnih bolesti, te se svakako preporučuje upotreba kondoma.

Ako izračunam kada ovuliram da li je u neplodnim danima seks bezbedan?

Plodni i neplodni dani kao kontracepcija isto nisu najsigurnija opcija. Ovde važi staro dobro pravilo bolje sprečiti nego lečiti.  Ako ne želite zatrudneti na raspolaganju su vam mnoga kontraceptivna sredstva (pilule, kondomi, spirale i dr). Vaše telo nije precizan satić. Pouzdajte se u sigurnije metode zaštite od kalkulatora plodnih dana.

Koji se još problemi mogu javiti tokom plodnih dana?

Proziran i sluzav sekret se uglavnom javlja sedmog dana ciklusa. Kasnije kako se plodni dani nakon menstruacije približavaju on postaje beličast i kremast. Ova vaginalna sluz će kasnije poslužiti kao utočište za semenu tečnost.

Takođe, kako se plodni dani kod žena približavaju, telesna temperatura se blago povisi.  Sve su to normlne pojave koje prate začeće. Ali postoje i neki znaci koji mogu biti zabrinjavajući…

Kako prepoznati ovulaciju kod policistčnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je često problem zbog kojeg žene ne mogu ostati u drugom stanju. Međutim ako su menstruacije redovne i sa uobičajenim simptomima verovatno imate i ovulaciju. Ukoliko pak duže vreme ne možete ostati u drugom stanju predlažemo vam da napravite niz provera. Počnite od partnera i analize semena.

Moguće je i da su vam zapušeni jajovodi, to obavezno proveriti kako se ne bi desila vanmaterična trudnoća. Otidite kod ginekologa na ultrazvučni pregled, pregledajte hormone,sve dok ne pronađete zašto izostaju plodni dani i ovulacija.

Krvarenje u plodnim danima i sukrvica u sekretu

Nije retkost da plodni dani kod žena budu i bolni. Posebno kod osoba koje imaju endometriozu. Dolazi neretko i do blagog krvarenja zbog naglog pada estrogena u telu. Sluzokoža materice reaguje i u tom periodu se primećuje najčešće vaginalni sekret braon boje.

Ovakvi simptomi plodnih dana traju najčešće 72 časa.  Ako smeđe krvarenje između dve menstruacije potraje duže savetuje se da se obratite ipak svom ginekologu za savet.

Izostanak menstruacije (amenoreja) je popriličan problem ako želite ostati u drugom stanju. Ukoliko do toga dođe, a sledeće je menstralno krvarenje obilno verovatno je došlo do preskakanja ovulacije. Sa druge strane moguće je da ste već trudne pa prvo proverite i tu mogućnost. Plodni dani kod žena neće izostati uvek ,ali ovo je problem koji treba odmah rešiti i otkriti uzrok amenoreje.

Naučna istraživanja su potvrdila kako je endometrioza jedan od vodećih uzroka steriliteta kod žena.  U ovom slučaju jajna ćelija ne može stići do materice jer joj je put neprohodan. To se dešava ili zbog priraslica ili se zbog poremećenih hormona remeti ovulacija. Svaka treća žena koja boluje od ove bolesti neće se ostvariti kao majka ukoliko se ne leči.

Računanje plodnih dana savremenim metodama

Prirodan način za računanje plodnih dana Maybe Baby poslednjih godina postao je vrlo popularan kod nas. Metoda je pouzdana, vrlo precizna i jednostavna. Potrebno je samo nositi mali mikroskop uz sebe i uočiti tačkastu ili mešovitu strukturu ispod lupe. Možete ga nabaviti u gotovo svim apotekama. Uz pomoć uzorka pljuvačke lako ćete uz ovaj mini kalkulator utvrditi ovulirate li ili ne.

Osim što će pokazati jesu li nastupili plodni dani kod žena ili ne ima još jednu prednost!

Jeste li čuli za Šetlesovu metodu uz pomoć koje možete odabrati pol deteta? Upravo sa Maybe Baby ovo je moguće. Recimo i to, po njima su veće šanse da ćete roditi dečaka ako polni odnos imate na dan ovulacije. Inače, ne postoje naučni dokazi da je položaj tela partnera bitan faktor u začeću.

Za Maybe Baby test za ovulaciju cena je 2800din.

Test urina LH trakicama vrši računanje plodnih dana tako da znate kada ćete ovulirati dan ili dva unapred.

One step ovulation test se radi jednom dnevno u periodu kada izračunate kalendarski kada su plodni dani. Za testiranje se ne koristi jutarnji urin već onaj kasniji, recimo u sredini dana. Ponavljajte test dok ne primetite rezultate, često se dešava zakasnela ovulacija te se strpite još par dana.

Cena za test Lh trakicama One step ovulation  je za 10 trakica 550 dinara, a za 30 komada 1650 dinara.

Da rezimiramo šta smo to naučili o plodnim danima

Plodni dani kod žena tema su koja je jako opširna. Postoji na hiljade pitanja na koja je potrebno dati odgovore kako bi se ova tematika iscrpila. Nadamo se da smo vam bar malo pomogli da shvatite vaš menstrualni ciklus i računanje plodnih dana.

Potrudili smo se dati odgovore na najčešće postavljana pitanja o ovlulaciji i zatrudnjivanju. Dotakli smo se i teme o kontraceptivnim sredstvima i rasvetlili poneki mit o prirodnoj kontracepciji.

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst pročitajte sa vašeg omiljenog portala dijetamesecevemene. com  i članak o neplodnosti...

Sponzorisani linkovi:
f