Feature post image

Preskakanje vijače skida kalorije bolje od trčanja

Preskanje vijače za stomak i zadnjicu protiv celulita

Znate li šta je zajedničko Adrijani Limi, Mirandi Ker i Doutzen Kroes koja nam se smeši sa Lorealovih plakata? To što su sve tri Viktorijini anđeli? Ne, pogrešili ste. Zajedničko im je to što svoju savršenu liniju duguju istoj sportskoj disciplini, a to je popularno preskakanje vijače za mršavljenje.

Želite sagoreti salo i skinuti koju kilu uz samo 15 minuta treninga dnevno? Preskakanje vijače za mršavljenje stomaka je onda prava stvar za vas. Nećete izgubiti puno vremena jer ovaj sport zaista štedi vreme.

Za trening sa vijačom trebaće vam vrlo malo prostora, volja i jedan jedini rekvizit: konopac odnosno vijača za preskakanje. Čuveni Brus Li izjavio je da je deset minuta preskakanja konopa isto što i pola sata trčanja. 

U nastavku teksta otkrijte šta se dešava sa našim telom kada preskačemo konopac? Koliko kalorija je moguće skinuti i još mnogo toga. Smislili smo za vas odličan kondicioni trening za početnike i predlog vežbi za one malo spremnije.

Ostanite sa nama jer smo i ovaj put pripremili mnoštvo odgovora, saveta i naravno po koju zanimljivost vezanu za mršavljenje uz pomoć  vijače…

Zašto vijaču treba preskakati svaki dan

Zbog modernog načina života, previše sedenja za računarom, nezdrave ishrane i manjaka fizičke aktivnosti gojaznost je postala veliki problem. Iako je potrebno kao što se narodski kaže samo malo probušiti kašiku i nešto rekreacije, mnogi  su ipak lenji da se pokrenu. Svako od nas mora učiniti taj prvi korak ako teži  sa savršenoj liniji.

Bilo kakva da je motivacija rezultati zbog preslabe volje ipak izostaju. Čak i taj neuspeh lako može dovesti do emocionalnog prejedanja i opet se zapada u začarani krug.

Za preskakanje vijače potrebna su vam svega dva kvadratna metra prostora, uže za preskakanje i malo dobre volje, nije puno zar ne? Za početak krenite sa desetak minuta dnevno pa treninge postepeno produžavajte.

Ovo jeujedno  odličan trening za butine i zadnjicu, ali i za ostatak tela. Još jedna prednost kada je ova sportska aktivnost u pitanju je i ta što je vijača lagana i mala te je možete nositi svuda za sobom.

preskakanje vijače kalorije

Za samo petnaestak minuta možete sagoreti i preko 300 kalorija.

Osim što je preskakanje vijače za stomak delotvorno, ono je i odlično za vežbanje brzine pokreta nogu i izdržljivost. Zato je profesionalim sportistima ovo neizostavni deo svakog treninga. Posebno kada se radi o boksu.

Ovaj staromodni ritual za izvajano telo pomoći će vam sa pripremama za leto i srediti telo za bikini. Noge će vam uz ove skokove biti kao izvajane. Sve što vam je potrebno jeste malo Nuxe ulja za preplanuo ten i spremne ste za letnju sezonu.

Preskakanje vijače sve prednosti za zdravlje

Vijaču preskačite bosi ili u nekim laganim patikama. Nemojte skakati na pretvrdim podlogama. Ovaj odlični kondicioni trening jača mišiće, kosti i ligamente. Povoljno utiče na zglobove i kolena. Uz to odlična stvar za redukciju stresa.

Preskakanje vijače je sport koji ima višestruke pogodnosti kada je u pitanju vaše zdravlje. Ono je odlično za kardiovaskularni sistem i kondiciju.

Preskačite uže bar desetak minuta dnevno i pomoćićete respiratornom sistemu i ojačati pluća. Ukoliko se potrudite da radite i komplikovanije vežbe sa vijačom to će  uticati i na rad vaših kognitivnih sposobnosti.

Uz ove aerobne treninge vežba se koncentracija i ravnoteža. Sportistima se preporučuje preskakanje užeta pre svakog treninga i radi zagrevanja ali i zbog toga što je jako korisno za koordinaciju pokreta.

Pored hulahopa i vijače zaboravite na salo na stomaku, nogama i zadnjici. Uz to preskakanje vijače utiče na jačanje ramenog pojasa što je bitno za drženje tela.

Takođe, mišići ruku biće zategnutiji.  Mišić gluteus će se učvrstiti te će zadnjica biti podignutija i zategnuta. Ovaj sport zateže i kvadriceps, jača i definiše listove, a posebno zadnji deo butina.

Ako vas bole krsta preskačite vijaču

Osobe koje imaju problema sa tzv. krstima, odnosno donjim delom leđa takođe trebaju se pozabaviti vežbama sa konopom. Ono će ojačati mišiće oko kičmenog stuba te će smanjiti mogućnost od bilo kakvih uklještenja i upala.

Prekakanje užeta za mršavljenje je odlično jer ovaj sport topi masne naslage sa gotovo celog tela. Različitim tehnikama aktivirajte pojedine grupe mišića radi što boljeg efekta. Ujedno ćete se rešiti i napasti zvane celulit.

Preskačite konopac svaki dan i smanjićete verovatnoću za obolevanje od osteoporoze.

Preskakanje vijače manje opterećuje kolena od trčanja. Mogućnost od povreda je mala kada se radi o ovom aerobnom treningu.

Ukoliko želite zdravo i vitko telo uz treninge potrebno je redukovati i ishranu

 • Za doručak je najbolje jesti visoko kvalititene proteine (recimo jaja), musli, a dozvoljen je i domaći hleb od integralnih žitarica.
 • Jedite za ručak umereno, a naveče pojedite salatu, recimo onu od tunjevine i povrća.

Pijte čaj od djumbira koji ubrzava sagorevanje masti i unosite što više tečnosti uopšte. Minimum je dve litre vode dnevno. Jogurt za mršavljenje je isto tako idealna namirnica.

Kako preskakanje konopca utiče na mršavljenje

Jeste li znali?

Postoje dve svetski poznate organizacije kada je preskakanje vijače u pitanju? A to su International Rope Skipping Federation koja je organizovala čak 11 takmičenja u preskakanju konopca i WJRF odnosno World Jump Rope Federation.

30 minuta preskakanja vijače dnevno sagoreva masti bolje nego ikakav drugi trening. Stomak, ruke, zadnjica, ruke i grudi, sve ćete zategnuti ako u dnevnu rutinu uvedete i ovaj sport.

Kada savladate osnovnu tehniku potrudite se da osmislite maštovite treninge kojim ćete aktivirati celo telo. Stotinak skokova svaki dan i možete zaboraviti na celulit.

Savet plus: koristite i kreme protiv celulita kako biste poboljšali cirkulaciju i razgradili neestetske jastučiće celulitisa.

Na početku će vas verovatno mučiti upala mišića nogu (a moguće i stomaka i ramena) koje su ovom disciplinom najviše opterećene.

Upala, odnosno muskulfiber nastaje zbog pojačanog napora. Kad neki mišić opteretimo više nego inače u njemu nastaju sitna napuknuća. Telo se zatim trudi da zaceli ta mikrooštećenja i započinje proces upale. Upravo zato se savetuje postepeno pojačavanje treninga, odnosno da se mišić opterećuje malo po malo, ne odjednom. Dok upala ne prođe prestanite sa vežbama, mišić se mora sam zaceliti!

Kada je upala mišića i preskakanje vijače u pitanju pomoći će par stvari.

 • Masaža i hladne obloge pomoći će da se smanji upala.
 • Kako bi vam mišić što brže zacelio pijte što više tečnosti i zdravo se hranite.
 • Preporučuje se i lagana šetnja, ali ništa više.

Ako bol nije prejaka ne posežite za lekovima, već za dva dana upala će se smiriti sama od sebe.

Koje su to najbolje vežbe za vijaču

Jeste li znali da postoji više od 25 različitih vežbi sa vijačom? Svaka vežba namenjena je za različite grupe mišića. A što se tiče spretnosti, znajte da Ginisov rekorder u preskakanju vijače 159 puta prekoči vijaču u 30 sekundi!

Preskakanje vijače za početnike –  program

Obavezno se zagrejte i istegnite pre treninga! Kada preskačete vijaču nemojte previše skakati, dovoljno je da odskakujete tek nekoliko centimetara od zemlje. Vežbe prvo izvodite sporo, a zatim ubrzavajte. Telo neka bude uspravno, kičma ravna, nikakao pogrbljena. Gledajte uvek ispred sebe…

Zapamtite uže pokrećete iz zglobova, nikako ne korisitite laktove u tu svrhu. Vijača za preskakanje je u proseku dugačka 2.75 cm, ukoliko ste nešto višlji potražite duži konopac.

Preskakanje vijače za zdravlje ali i mršavljenje dovoljno je upražnjavati dvadesetak minuta dnevno. Osnovni pokret je jednostavan, ipak trebaće vam vremena dok se ne uhodate.

Postoje 4 faze preskakanja: priprema, odraz, let i doskok.

Izaberite deo dana koji vama najviše odgovara za seriju vežbi sa užetom. Ili podelite vežbe u serije, ponesite vijaču sa sobom i odradite dnevni trening kad god vam je zgodno. Neka vam vežbanje bude zadovoljstvo, a ne obaveza. Odaberite idealan ambijent i krenite već danas sa rekreacijom.

Redovnim treninzima do savršene tehnike

Prvo preskačite vijaču sa obe noge u mestu, a zatim pređite trčanje u mestu sa preskakanjem, dakle sa naizmeničnim menjanjem nogu. Krenite sa recimo tridesetak ponavljanja za početak. Radi što boljeg efekta za vaše mišiće noge stavljajte u različite položaje. Preskačite skupljenih nogu, raširenih, sa spojenim petama a razmaknutim vrhom stopala i obrnuto.

Ako želite zategnute butine dižite noge što višlje i trčite u mestu prekačući uže. Možete preskakati i unazad. Od pomoći će vam biti i neki od online snimaka na internetu gde možete pažljivo osmotriti kako se pravilno preskače vijača. Takođe, fitness treneri će vam ukazati kakve su sve tehnike popularne.

Digitalna vijača je odlična stvar ako želite da pratite broj poskoka

Recimo odredite sebi da ćete raditi nekoliko serija po 20 skokova. I posmatrate koliko se puta poskočili. Tako će vam biti lakše. Kasnije spojite poskoke u jedan vremenski interval, recimo 100 skokova. Biće vam lakše meriti skokove uz pomoće ove moderne vijače. Zato slušalice u uši i počnite sa preskakanjem već danas…

Koliko minuta prekakati vijaču je pitanje koje vežbači prvo postavljaju?

Odgovor na ovo pitanje nije jedinstven. Dovoljno je početi sa desetak minuta pa polako pojačavati treninge. Isto tako je potrebno uvoditi i raznovrsne pokrete i naprednije tehnike i izvajano telo je zagarantovano. Preskakanje vijače za zadnjicu i noge je najdelotvornije ukoliko vežbe izvodite bar pola sata dnevno i to ubrzanim tempom.

Kada ste poboljšali kondiciju krenite sa kompleksnijim vežbama

Dupli poskoci su odlična vežba za kondiciju. Vežbajući fizičku izdržljivost vežbaćete i koordinaciju i takt.

Ovo uopšte nije naivna i laka vežbica. Biće potrebno dosta prakse dok počnete radititi poskoke bez greške. Uvedite čučnjeve u skoku sa užetom u vašu dnevnu rutinu i izvajaćete butine. Isto tako popularne osmice su isto nešto zahtevnija, ali zanimljiva vežba koja posebno opušta mišiće.

Koje vežbe je idealno raditi uz preskakanje vijače

 1. Vežbe istezanja je nešto što je neophodno raditi pre samog treninga sa konopcem. Kao i svaki drugi intenzivniji sport i preskakanje vijače zahteva prethodno zagrevanje mišića i njihovo istezanje.
 2. Vežbe za ruke sa tegićima će izvajati vaše ruke.
 3. Trbušnjaci su nešto naporniji ali zlata vrede.
 4. A ako želite vretenaste i izvajane mišiće uz preskakanje vijače opredelite se i za kurs joge ili pilatesa.

Tehnike preskakanja vijače su razne

 • Za vežbanje se koristi uglavnom osnovni ili lagani skok, to je ujedno glavna tehnika preskakanja.
 • Postoje i dvostruki ili trostruki preskoci, criss-cross u raznim varijantama,
 • skokovi Awessome Annie,
 • pa i oni koji nose naziv slon, žablji ili magareći udarac…

Preskakanje vijače iskustva i komentari čitalaca

Iskustva sa preskakanjem konopca su gotovo uvek dobra i pozitivna. Prenosimo vam nekoliko komentara..

Skačem vijaču dok gledam tv i vreme mi proleti. Nakon dva porođaja ostao su mi višak kilograma i opuštena kože. Izgovor za nevežbanje mi je stalno bio nedostatak vremena. Onda sam shvatila kako svako veče potrošimnajmanje 45 minuta na omiljenu tv seriju. Sada dok gledam televiziju najpre se istegnem, izujem se bosa i preskačem vijaču na tepihu svo vreme dok ona traje. Rezultati su i te kako vidljivi, posebno na predelu butina i listova.

Tara (28)

Radim u supermarketu već godinama. Dok druge žene izlaze na pauze prvenstveno zbog cigareta, ja lepo uzmem svoju vijaču izađem na vazduh na petnaestak minuta treninga. Ranije bih u to vreme izlazila na užinu i kafu. Ova promena se pozitivno odrazila i na moju liniju ali i na psihu. Otkad svakodnevno vežbam prekakanje konopca mnogo se opuštenije osećam.

Katarina (33)

Za preskakanje vijače rezultati posle mesec dana su me već oduševili. Okad sam počela sa svakodnevnim treninzima od po trideset minuta, uključujući tu i poskoke i čučnjeve omršavila sam sedam kilograma. Uz vežbe redukovala sam i ishranu tako što sam izbacila beli hleb iz menija i uvela mnogo više svežeg voće i povrća. Osećam se laganije i prepuna sam energije. Sigurno ću nastaviti…

Dijana (37)

 

Kakvu vijaču za trening odabrati?

Preskakanje vijače nije skup sport. Potreban vam je samo konopac za trening ili kako se popularnije kaže vijača. Ako ne želite brendiran predmet znajte kako možete kupiti i obični kanap za preskakanje, odnosno uže od konoplje. On košta otrpilike tridesetak dinara po metru. Naš savet je da ipak odaberete neku laganu vijaču sa plastičnim konopcem sa kojom ćete lakše preskakati.

Koliko košta preskakanje vijače

Konopac za preskakanje možete kupiti u  gotovo svim prodavnicama sportske opreme, kao i online shopovima. Ako želite utrošiti manje novca za ovaj sport potražite vijače na pijacama ili u kineskim radnjama. Tamo one ne koštaju ni 200 dinara.

Na sajtu Nonstopshop 210 din. košta obična gumena vijača. Najskuplje na ovom sajtu je Xplorer uže za preskakanje 1050 dinara.

konopac za preskakanje cena

U sportskim radnjama imate najveću ponudu konopaca za preskakanje

Ringsport online shop ima u ponudi vijaču sa brojačem koja košta samo 550 din (R XR COUNT). Vijača za crossfit sa sajlom košta 650din, a ona sa sajlom i tegovima košta 1500 rsd. Najeftinije uže za preskakanje u ovom shopu košta svega 250din. Osim njih, tu su još i razne vrste kao što je kožna vijača koja košta 1150dinara.

U prodavnicama sportske opreme Sportvision kao i u njihovom online shopu može se kupiti vijača za preskakanje. Najeftinija u njihovoj ponudi Champion vijača Speed rope koja košta nepunih 600 dinara. Istog cenovnog ranga je marka Londsale TBC. Uniq vijače koštaju od 890. do 2890 rsd. Ona brenda Nike košta 2390din.

U Đaku možete nabaviti Rucanor vijače koje koštaju nešto malo više od 1000 dinara.

Planeta sport u ponudi takođe ima nekoliko konopaca istog cenovnog ranga.

Kao što ste mogli zaključiti iz prethodnog teksta preskakanje vijače je jedan zaista efikasan i po zdravlje koristan sport. Idealna je uvertira za profesionalne treninge. Ono je i odlična samostalna disciplina ukoliko želite da za kratko vreme izgubite koji kilogram i skinete stomal. Zato izaberite najbolju vijaču za preskakanje i pokret. Uvek je pravo vreme za dobar start.

Ukoliko vas je zainteresovao ovaj tekst pročitajte sa dijetamesecevevemene.com i koje su to najbolje vežbe za stomak.

Sponzorisani linkovi:
f