Feature post image

Budwig dijeta (protokol) protiv raka i najtežih bolesti

Budwig dijeta recepti i iskustva

Tako jednostavna, a toliko moćna – Budwig dijeta se pokazala veoma delotvornom u slučaju raznih vrsta karcinoma. Posredi je ishrana čija je osnova mladi sir i laneno ulje. Upravo ove dve namirnice koriste se kao preventiva i lek protiv raka.

Pored toga Budwigova terapija ima efekta u  slučaju oboljenja kao što su osteoartritis, osteoporozaAlchajmerova bolest, migrena, dijabetes. Takođe pomaže kod hroničnog umorabolesti jetre i brojnih kardiovaskularnih smetnji.

U svom meniju budvig dijeta sadrži omega 3 masne kiseline u većini namirnica. Kreirala ju je i osmislilia dr. Johanna Budwig koja je čak 6 puta nominovana za Nobelovu nagradu.

U nastavku teksta saznajte šta je zapravo Budwig protokol i kako se primenjuje čuvena dijeta?

Ko je zapravo bila dr Johanna Budwig

Šira javnost prvi put je čula za doktoricu Budvig nakon otkrića metode papirne hromatografije. Ona je omogućila analizu hemijske strukture masnoća u krvi.  Zahvaljujući tom analitičkom postupku, Johanna Budwig otkrila je izuzetan značaj masnih kiselina. Naročito linolne i linolenske iz lanenog ulja . U normalnom rada ćelije i njene respiracije, kao i njihovu ulogu u prevenciji tumora.

Pre nje, ovu problematiku proučavao je Oto Varburg, koji je smatrao da je manjak kiseonika u tkivu glavni uzročnik pojave tumora. Ipak, nije mu polazilo za rukom da otkrije deo ćelijskog metabolizma odgovornog za oksidaciju. Budvigova je pak zaključila kako manjak kiseonika može biti nadoknađen linolnom i linolenskom kiselinom. Nakon tog značajnog otkrića, nastavila je istraživački rad u ovoj oblasti, pa je ubrzo počela objavljivati radove, kao i knjige.

Budwig dijeta se zasniva upravo na ovim prinicipoma, jer odsustvo linolinske kiseline uzrokuje stvaranje oksidanasa. Sve to dalje podstiče širenje kancera i izaziva mnoge hronične poremećaje.

Korisni fermenti oksidanasa uništavaju se termičkom obradom ulja, kao i nitratima i solima koji se koriste za konzervisanje mesa.

Asimilacija kiseonika u telu podstiče se proteinskim sastojcima koji sadrže sumpor i čine ulje rastvorljivim u vodi. Prisutni su u siru, orasima, crnom i belom luku, praziluku i posebno u belom mekom siru (švapski sir).

Budvig dijeta insistria na korišćenju nerafinisanog, hladno cedjenog ulja sa visokim sadržajem linolinske kiseline. Treba se unositi se zajedno sa hranom koja sadrži odgovarajuće proteine, jer će u suprotnom izazvati više štete nego koristi.

Najbolja kombinacija jeste ona koja uključuje beli meki švapski sir i ulje semena lana. Ovo vam je ujedno i idealan doručak po dr Budvig.

Dr Johana budwig dijeta iskustva u lečenju raka

 

Koje su osnove uljno-proteinske dijete

Budwig dijeta protiv raka je u svojoj osnovi ništa drugo do uljno-proteinska ishrana. Kao što smo već napomenuli doktorica Johana je bazirala jelovnik za svoje pacijente na jelima od lanenog ulja i kravljeg sira. Kasnije je utvrđeno, da se najveće koncentracije linolne i linolenske kiseline nalaze upravo tu.

U lanenom ulju pomentih kiselina ima u količini od 15 pa do čak 57 procenata. Stoga je njegova konzumacija od ključnog značaja za jačanje imuniteta i normalan metabolizam ćelije.

Ove masne kiseline putem krvi trebaju nesmetano stizati do ćelija, stoga se moraju povezati sa belančevinama. Naročito ih je važno povezati sa onim koje sadrže sumpor. Tada ova skupina može lakše prolaziti kroz ćelijsku membranu i regulisati procese razmene kiseonika. Zbog toga je Budwigov protokol idealno nutricionističko rešenje.

Kombinacija lanenog ulja sa svežim kravljim sirom, koji sadrži malo masnoća, ali mnogo belančevina je pun pogak.

Naročito su značajne amino-kiseline metionin i cistein, koje u sastavu imaju sulfihidrilnu grupu (atome vodonika i sumpora). Upravo zbog njih mogu se lako povezati s masnim kiselinama.

Osim ovih namirnica, naučnica je isticala važnost konzumacije prirodne hrane. Takve namirnice ne sadrže štetne transmasti, kojima obiluje industrijski proizvedena hrana, glavni okidač raznih bolesti.

Budwigov protokol dozvoljene i nedozvoljene namirnice – spisak

Budwig dijeta ima nekoliko važnih smernica kada je ishrana posredi, pa krenimo redom:

  • Od ključnog je značaja uzdržavanje od upotrebe rafinisanih ulja u ishrani, uvek koristite ona hladno ceđena!
  • Izbegavajte konzumaciju jaja, putera, margarina, belog šećera, sladoleda.
  • Od mesa naročito izbegavajte svinjetinu, kobasice, slaninu, šunku.
  • Ne posežite olako za morskom hranom (krabe, škampi, školjke), ove životnije su prirodni čistači vode prepune toksina.
  • Osim toga, nije preporučljivo jesti ni beli hleb.

Koje namirnice Budvig terapija dozvoljava?

  • Najučinkovitiji efekti u lečenju postižu se konzumacijom jela na bazi semenki žitarica, povrća i prirodnog začinskog bilja.
  • Dobro je i što češće jesti orašaste plodove (orahe, bademe, lešnike) – izuzev kikirikija, kao i voće, naročito ono bobičasto.
  • U organizam bi svakodnevno trebalo unositi i obilne količine tečnosti. Najbolje je piti sokove od ceđenog voća, vodu, kao i prirodne čajeve, naročito crni čaj. Svi ovi napici se ne smeju zaslađivati šećerom, već domaćim medom.

Pre nego što se pređe na uljno-proteinsku dijetu, potrebno je pripremiti organizam za izmenjen način ishrane.

Svakog jutra i večeri treba piti čašu rasola, a tokom dana unositi dosta tečnosti u vidu čajeva (menta, crni slez, šipak, zeleni čaj).

Budwig dijeta insistira na konzimaciji sveže ceđenog soka, naročito onog od šargarepe, cvekle, celera, papaje i grožđa.

U pojedinim slučajevima dozvoljena je i čaša crnog vina. Osim toga, preporučljivo je više puta dnevno jesti musli od lanenih semenki u kombinaciji s medom.

Dr Budwig dijeta jelovnik za 1 dan

 

Doručak

  • Blagi biljni čaj i čuveni Budvig krem.

Evo kako se pravi:

Potrebne su vam 4 kašike mladog sira ili jogurta, po 2 kašike lanenog ulja od semenki i sveže samlevenog semena lana. Po želji mogu se dodati sok od pola limuna, jedna banana, sveže sezonsko voće ili kašičica meda. Stavite sve u blender i  dobro izmiksajte

Prepodnevna užina

Šta jesti za ručak?

  • Presna salata – pored klasične zelene salate, mogu se koristiti šargarepe, rotkvice, cvekla. Radi boljeg ukusa dodajte usitnjen ren, sitni luk (vlašac) ili peršun. Povrće kuvano na pari, integralni pirinač, heljda ili proso. Takođe odličan izbor su posni sir, meso i riba.

Popodnevna užina

Popijte blagi čaj, prirodni voćni sok, jedite sveže sezonsko voće, obavezno užinajte koštunjavo- jezgrasto voće.

Kako treba da izgleda Budwig večera?

Priprema se sveža salata, povrće kuvano na pari, povrtna supa, topao obrok sa heljdom, prosom, ovsom, sojom ili ječmom. Budwig protokol insistria da se treba jesti najkasnije do 18h jer kasniji obroci nisu dozvoljeni – čak štaviše zabranjeni su.

Najpopularniji recepti dr Budvig 

Namaz – može se konzumirati zasebno ili kao dodatak salatama, povrću kuvanom na  pari ili kuvanim žitaricama.

Priprema namaza je jednostavna:

Sipati u blender 2,5 dl ulja od lana, 450 g mladog sira – švapski sir. Dodajte im četiri kašike meda i malo biljnog mleka (pirinčanog, bademovog ili sojinog). U nedostatku istih sipajte u smesu vodu kako se sastojci lakše sjedinili. Umesto blendera, možete koristiti i mikser.

Napravite fenomenalni namaz od luka

Sastojci:

1 sitno iseckani crni luk,
10 režnjeva belog luka,
250 grama kokosove masti,
1,25 dl lanenog ulja ohlađenog u frižideru pola sata pre upotrebe.

Priprema:

Crni luk dinstajte na kokosovoj masti na tihoj vatri. Nakon 15 minuta dodajte beli luk pa nastavite s dinstanjem još tri minuta. Pričekajte neka se smesa ohladi, a zatim procedite mast. Luk zatim spojte s ohlađenim lanenim uljem, pa ostavite to na hladnom mestu.

Musli od lanenih semenki  za savršen Budwig doručak

Trebaće vam:

kašičica meda,
3 kašike neobranog mleka (sojinog, pirinčanog, bademovog),
3 kašike lanenog ulja,
100 g svežeg kravljeg sira,
2 kašike samlevenog lanenog semena,
sveže voće i sveže ceđeni voćni sok,
koštunjavo voće (orasi, lešnici, bademi).

Priprema muslija:

Pomešajte dve kašike lanenog semena s medom i voćem. U početnim fazama preporučuje se rendana jabuka, a kasnije jagode ili drugo bobičasto voće, trešnje, breskve, narandže, banane. Zatim pripremite kremastu smesu od kravljeg sira i lanenog ulja pa je začinite orašastim plodovima, voćem, grožđicama, kokosom i slično.

Kako bi se dobila kvalitetna smesa, potrebno ju je promešati viljuškom ili mikserom. Ako je suviše gusta, možete je razblažiti s malo mleka ili soka.

Iskustva sa Budvig terapijom

Jeste li znali da je doktorica J. Budwig (1908-2003) bila velik protivnik hemioterapije? Upravo je ona istitcala kako ova invazivna metoda lečenja raka osim malignih uništava i zdrave ćelije.

Bila je zagovornik isključivo prirodne metode lečenja karcinoma, koji se ponajviše bazira na zdravoj ishrani. Brojne pacijente je izlečila, što potvrđuju njihova iskustva, što je sve dokumentovano i zabeleženo, te se danas čuva.

Budwig dijeta protiv raka podrazumeva lečenje osobe u celosti. Znači podjednako su uključeni telo, duša i duh. Uz promenu jelovnika, primenjuje se i antiparazitni program, te se radi na jačanju imuniteta.

Svakodnevne šetnje u prirodi uz laganu fizičku aktivnost su obavezne. Sunčanje takođe, barem sat vremena dnevno provodite na suncu. Piju se veće količine tečnosti voda, prirodni sokovi i čajevi treba da dobace i do 3 litra dnevno.

Iz iskustva drugih potvrđeno je više puta – rezultati su vidljivi već nakon nekoliko sedmica po primeni terapije. Dolazi do boljitka i oboleli se oseća puno bolje i zdravije. Ipak, za potpuno izlečenje od težih bolesti treba biti strpljiv, potrebne su godine po nekim procenama od jedne do čak pet.

Budwig dijeta se preporučuje i nakon što se bolest povuče da bi se sprečio njen povratak.

budwig protokol

Šta još podrazumeva Budigov protokol?

Osobe sa ozbiljnijim zdravstvenim tegobama trebaju unositi 40 do 50 grama ulja od lana pomešanih sa 100 grama švapskog sira. Važno je napomenuti da se pripremljena mešavina može pojesti odmah ili rasporediti na više obroka. Ipak, najbolja praksa je pripremati smesu ponovo jer hrana stajanjem gubi svoja blagotvorna svojstva.

Umesto švapskog sira Buwig dijeta vam preporučuje kefir ili jogurt ali njihove količine trebaju biti 3 puta veće.

Sponzorisani linkovi:
f