Feature post image

rak zeluca simptomi | lecenje | prognoza

rak zeluca simptomi 

Rak zeluca nastaje kada ćelije unutar ovog organa iz nekog razloga počnu da bujaju van kontrole ,pri čemu stvaraju i formiraju tumorsku masu.Tumor želuca se može javiti u svakoj dobi a od njega dosta češće obolevaju muškarci posebno oni između pedeste i sedamdesete godine života.

RAK ZELUCA PROGNOZA

Karcinom želuca spada u tumore sa lošom prognozom ukoliko se otkrije kasno tj. u podmaklom stadijumu,tada su šanse za potpuno izlečenje  dosta male.Iako se ne zna tačan uzrok  nastanka ovog oboljenja,utvrđeno je da postoje određeni faktori rizika koji mogu doprineti razvoju ove vrste karcinoma. U njih spada ishrana u vidu česte upotrebe dimljene i usoljene hrane  vode u kojoj ima mnogo nitrata, preterano konzumiranje alkohola i pušenje cigareta.

HELIKO BAKTERIJA U ZELUCU KAO UZROK

Kao jedan od razloga za rak zeluca navodi se i heliko bakterija,koja je glavni uzrok upala i čira na želucu. U rizičnu grupu spadaju i osobe koje boluju od perniciozne anemije, nedostatka želudaćne kiseline ili atrofije želuca, kao i one koje medu bliskim srodnicima imaju slučajeve ovog oboljenja.

RAK ZELUCA SIMPTOMI

Rak zeluca veoma je teško otkriti u ranoj fazi, jer su prvi znaci poprilično neodređeni i dosta su slični gastritičnim tegobama. U većini slučajeva pacijenti ignorišu osećaj nelagode u želucu,otežano varenje  uz pojavu žgaravice, često podrigivanje, gubitak apetita praćen gađenjem na hranu (posebno meso), neuredne stolice,nadutost stomaka posle jela . Upravo ove tegobe mogu biti posledica razvoja tumora na želucu. U kasnijim stadijumima javljaju se osećaj ukusa truleži u ustima i krv u stolici. Zbog nedovoljne iskorišćenosti hrane ili povraćanja,bolesnik naglo mršavi i postaje malokrvan. Nažalost, pacijenti se obično javljaju lekaru tek kada osete bolove, a tada se vać radi o uznapredovalom stadijumu oboljenja.

RAK ZELUCA METASTAZE

Ukoliko rak zeluca metastazira, simptomi zavise od veličine i mesta metastaze. Ako se proširi na jetru, može doći do njenog bezbolnog
uvećanja,pojave žutice ili natečenosti stomaka usled nakupljanja tečnosti u trbušnoj šupljini. Bol u leđima javlja se u slučaju metastaza na gušterači ili kičmi.

GASTROSKOPIJA PREGLED ZELUCA ?

Tokom fizičkog pregleda pacijenta,lekar proverava da li u stomaku ima nakupljene tečnosti,postoje li otoci ili neke druge promene u predelu želuca i okolnog tkiva, i u kakvom su stanju limfne žlezde.Analiza krvi može pokazati postojanje anemije,poremećaj u radu jetre ili povišene vrednosti tumor-markera. Međutim sve ovo nije dovoljno za uspostavljanje konačne dijagnoze, pa se doktori, ukoliko posumnjaju na rak zeluca, najčešće odlučuju za endoskopski-gastroskopski pregled,koji se izvodi posebnim instrumentom – gastroskopom, tankom savitljivom cevi na čijem je vrhu postavljena kamera. Gastroskopija je veoma pouzdana
dijagnostička metoda jer obezbeduje direktan uvid u stanje unutrašnjih organa, sluzokože i detektuje promene u vidu erozija, čireva, polipa, tumora. Dijagnoza se može postaviti i na osnovu rendgenskog snimka stomaka kojim se ispituju jednjak, želudac i početni deo tankog creva. Ovakav pregled obavlja se pomoću kontrastnog sredstva – barijum-sulfata,koji pacijent pije pre snimanja. Daljim pretragama, magnetna rezonanca ili CT ,utvrđuje se stepen raširenosti bolesti i na osnovu toga odrediti tok lečenja.

RAK ZELUCA LECENJE

Terapija tumora želuca zavisi od veličine, mesta i proširenosti tumorske mase, kao i opšteg stanja pacijenta, a podrazumeva hirurško uklanjanje tumora, lečenje hemoterapijom i/ili zračenjem. Jedinu nadu za izlečenje pruža operacija želuca, koja uključuie delimično ili potpuno odstranjivanje želuca i susednih limfnih čvorova.Međutim, u većini slučajeva nemoguće je odstraniti rak zeluca  u potpunosti, jer je karcinom u trenutku dijagnostikovanja najčešće u uznapredovalom stadijumu. Ponekad se tokom operacije uklanjaju i okolni organi (slezina, deo pankreasa). Nakon zahvata, tanko crevo se spaja ili direktno sa jednjakom ili sa preostalim delom želuca. Radioterapija i hemoterapija uvode se nakon hirurške intervencije kada je potrebno uništiti zaostale maligne ćelije, ili sa ciljem da se  produži i poboljša kvalitet života pacijenata sa uznapredovalim tumorom koji se ne mogu podvrgnuti operaciji.

ISHRANA KOD KARCINOMA

rak zeluca simptomi

Brojna naučna istraživanja dokazala su da svakodnevno konzumiranje suhomesnatih prerađevina povećava rizik od nastanka ovog zloćudnog oboljenja. Ove namirnice sadrže veliku količinu soli i visok procenat nitrata pa je, najverovatnije, baš to razlog za povećani rizik od nastanka karcinoma. Takode, iz ishrane treba izbaciti masna,preslana i prezačinjena jela.Za rak zeluca i njegovu prevenciju neophodno jesti što više povrća i voća, naročito karfiol, kupus, brokoli, soju, beli i  crni luk, šargarepu,kivi  i limun,i koristiti maslinovo i laneno ulje. Preporućuje se i izbegavanje cigareta i alkoholnih pića. Osobe koje su operisale želudac, često pate od osećaja punoće koji se javlja zbog nesposobnosti preostalog dela želuca ili tankog creva da odjednom primi svu količinu hrane koja se unese.Zato je za početak važno ne preterivati sa konzumiranjem „teških“ namirnica koje brzo zasićuju (žitarice, kupus, pasulj). Uzimanje tečnosti pre i tokom jela treba izbegavati,jer može da stvori privid sitosti. Problem za ove pacijente predstavlja i takozvani „dumping“ sindrom koji počinje odmah nakon jela, a karakterišu ga pad pritiska,grčevi,mučnina, proliv, vrtoglavica i nesvestica. Uzrok leži u prebrzom pristizanju hrane u tanko crevo, te se zbog toga savetuje uzimanje više manjih obroka po danu, izbegavanje veštačkih zaslađivača,šećera i uzimanja tečnosti za vreme jela.

RAK ZELUCA LECENJE BILJEM

U časopisu Lekovito bilje naišli smo na veoma interesantan članak od poznatog travara Životića i to za lečenje karcinoma želuca ,pa vam ga ovom prilikom prenosimo u celosti.

ŽIVOTIĆEVA TERAPIJA

Prvih 12dana:

  • Pomešati po kašiku sitno iseckanog lista  i korena maslačka,lista bokvice, lista i korena vodopije, lista i cveta kantariona,korena pirevine, lista i cveta hajdučice, lista koprive, lista maline i lista ranjenika, pa sve preliti sa 1,4 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom dana. U svaku šolju dodati po pola kašičice polenovog praha. U 10 i 16 h pojesti po dve pečene jabuke zaslađene medom.

RAK ZELUCA  terapija sledećih 8 dana

  • Pomešati dve kašike nadzemnog dela dimnjače u cvetu i po kašiku korena vodopije i korena koprive, pa sve preliti sa 8 dl ključale vode i ostaviti poklopljenoda odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. U svaku šolju pomešati po kašičicu polenovog praha.Tokom dana, umesto vode, piti mešavinu: pomešati po jednu kašiku nadzemnog dela troskota, lista i cveta podbela,lista bokvice, lista kupine, lista i cveta kantariona i dve kašike lista i cveta podubice, pa sve preliti sa 1,2 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom dana.

Sledećih 10 dana:

  • Pomešati po kašiku lista ranjenika, lista i cveta podubice, lista bokvice i po dve kašike lista i cveta hajdučice i lista i cveta kantariona, pa sve preliti sa 1,2 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti po 2 dl pre i posle doručka, ručkai večere. U toku dana, umesto vode, piti čaj: pomešati dve kašike lista bokvice i po kašiku lista i cveta podbela i lista i cveta podubice, pa sve preliti sa 8 dl ključale vode  i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom dana.

Sledećih 20 dana:

  • Pomešati po kašiku korena maslačka, rizoma celera, korena vodopije i po dve kašike lista koprive, cveta i lista hajdučice i lista i cveta kantariona, pa sve preliti sa 1,6 I ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procediti i piti tokom dana. Pre doručka, ručka i večere, pojesti po kašiku sitno samlevenog semena piskavice pomešanog sa decilitrom čaja ili sveže ceđenog soka od voća ili povrća. U 10 i 16hpojesti po dve pečene jabuke zaslađene medom. Napomena: Uz svaki obrok jesti salatu od svežeg kupusa ili maslačka.

Povezani članci:karcinom dojkerak pankreasarak grlica matericerak grla simptomiishranom protiv raka….

rak zeluca simptomi 

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Marina Stanku Tamburic
12/12/2013 00:03

uh

Иван
12/12/2013 09:47

Рак желуца се лечи содом бикарбоном, кашчица соде бикарбоне у чаши воде три пута дневно две недеље, трћу недељу једном дневно. За то време искључиво сирова бољна исхрана и свеже цеђени сокови. После те три недеље отићи на контролу, ако има јпш трагова болести поновити поступак. Никаква операција и сличне глупости не долазе у обзир.

Mladen Dzelajlija
21/01/2014 16:58

ništa "njega" ne lječi sve samo odgađa neizbježno i olakšava bol

f