Feature post image

Soda bikarbona za zube recepti

SODA BIKARBONA ZA ZUBE BEZ ALUMINIJUMA

Soda bikarbona za zube se upotrebljava već više od 150 godina i rekli bismo da nije u pitanju neka novost.Bilo da se upotrebljava kao pasta za čišćenje ili izbeljivanje zuba,postiže izvanredane rezultate.Dugo se smatralo da je ovo abrazivno sredstvo ,usled svog delovanja štetno po zubnu gleđ ,ali istraživanja novijeg datuma to demantuju.Ukupna RDA vrednost sode bikarbone je 7,dok prosečne paste za zube imaju i preko 35 vrednosti RDA. Relative Dental Abrasivness ili RDA vrednost ako je visoka,više šteti našim zubima,tako da je soda bikarbona za zube najmanje štetna od svih.

KAKO DELUJE SODA BIKARBONA ZA ZUBE

Natijum bikarbonat ili soda bikarbona je kristalni,beli prah koji je blago alkalan.Kada dođe u kontakt sa vodom oslobađaju se slobodni radikali.Čim stavimo sodu bikarbonu u usta,ona će se povezati sa molekulima koji sačinjavaju zubnu gleđ i doći će do reakcije oksidacije.Zahvaljujući ovoj reakciji uklonićete tamne mrllje od  kafe,požutele fleke na zubima od cigareta itd.. Mnogoborojni su razlozi zbog kojih se predlaže soda bikarbona za zube.Pored toga što čisti zube,izbeljuje i čini vaš osmeh lepšim,ona ubija bakterije iz usne duplje,uklanja naslage kamenca i samim tim značajno pomaže oralno zdravlje.Svako ko ima probleme sa čestim upalama koje prati neugodno krvarenje desni trebalo bi da je  koristi svakodnevno kao i svi oni koji žele da poprave higijenu usta.Koristi se isključivo soda bikarbona bez aluminijuma – farmaceutska ,nikako ona koja se može kupiti  u prodavnicama i slično…

PRANJE ZUBA SODOM BIKARBONOM

Da bi soda bikarbona za zube stvarno bila delotvorna,podelićemo sa vama par korisnih saveta i trikova.Krećemo korak po korak..

  1. Natrijum bikarbonat uspite u manju posudicu,i menjajte na svakih nekoliko sedmica.Na ovaj način ćete izbeći nepotrebno stvaranje sitnih grudvica,koje nastaje usled kontakta sode bikarbone sa vlažnom četkicom.Ovo rešenje se pokazalo kao vrlo praktično.
  2. Četkicu za zube koju ste malo navlažili umočite u posudicu.Ako vam kojim slučajem ukus sode bikarbone smeta, vi vašu četkicu za zube možete navlažiti i sa tečnošću  za ispiranje usta.
  3. Trudite se da na četikicu stavite veću količinu sode bikarbone
  4. Zube trljajte najmanje 2-3 minute,vodite računa da pranje stvarno toliko potraje,merite vreme ako je potrebno.Gledajte da je soda na četkici pomešana i sa pljuvačkom  tj slinom,jer ako je direktno nanosite na desni možete izazvati iritacije.Trljajte zube pravilno,provedite makar 10-15 sekundi na svakom zubu i ribajte ga sa svih strana (ovo važi i za trljanje iznutra)..
  5. Ne zaboravite da isčetkate i jezik i to najmanje dvadesetak sekundi,na ovaj način soda bikarbona će uspešno eliminisati bakterije na jeziku.
  6. Na kraju dobro izmućkajte usta vodom,pa zatim ispljunite možete i sa nekom odgovarajućom vodicom koja osvežava usnu duplju….

soda bikarbona za zube bez aluminijuma

SODA BIKARBONA ZA IZBELJIVANJE ZUBA

Evo još nekoliko metoda za pranje zuba sodom bikarbonom koji će učiniti da vaš osmeh zablista

  • Pomešati jednu čajnu kašičicu sode bikarbone sa par kapi jabukovog sirćeta i malo soli.Dobijena mešavina će malo zapeniti i tada je slobodno stavite na četkicu.Sada dobro protrljajte zube a zatim ih isperite.ovako pripremljena soda bikarbona za zube se sme primeniti samo jednom nedeljno i ne više od toga.Namenjena je iskljućivo za izbeljivanje zuba,ne i za svakodnevno pranje.

Ovom prilikom daćemo vam još jedan recept koji je namenjen baš za beljenje zuba:

  • Jednu kašičicu sode bikarbone pomešati sa kašičicom 3 procentnog hidrogena i kašičicom vode.Smesu naneti na četkicu i dobro izribati zube.U ovoj mešavini veliku ulogu pored sode bikarbone ima i hidrogen.Ali budite oprezni da ga ne progutate,ako se to kojim slučajem desi,odmah popijte jednu ii više čaša vode,kako bi se isti razredio u vašem želucu.

Ovako napravljena soda bikarbona za zube sa dodatkom hidrogena i vode se ne sme prečesto primenjivati,najviše jedanput u sedam dana..

DA LI JE DOBRA SODA BIKARBONA ZA ZUBE

Mi verujemo da je uvek bolje koristiti proizvode koji sadrže prirodne sastojke za razliku od ovih drugih koji u najvećoj meri sadrže konzervanse.Nažalost takvi proizvodi prepravljuju današnje tržište.Onima kojima soda bikarbona za zube ne odgovara zbog ukusa i ne mogu da je upotrebe na neke od ponuđenih načina,preporučujemo da je pomešaju sa običnom zubnom pastom.Samo tada povedite računa da pasta za zube ne sadrži prevelike količine fluora jer je pored visoke vrednosti RDA on je  i veoma štetan po naše zdravlje u celosti.Da ne govorimo i o tome da paste mogu biti izazivači većeg broja alergija ,kao i oboljenja same usne duplje.Naša preporuka je i dalje soda bikarbona kao odličan izbor za dobro održavanje higijene usta,jer usporava bujanje bakterija,uklanja neprijatan zadah,nije štetno niti abrazivno sredstvo,povećaće ph vrednost u ustima,smanjuje rizike od komplikacija kod paradentoze,gingivitisa i upale desni,izbeljuje zube i uklanja mrlje i pored svega soda bikarbona za zube je ekonomski isplativa,što u današnje vreme svakako nije za odbaciti.

SODA BIKARBONA BEZ ALUMINIJUMA CENA

Medicinska soda bikarbona bez aluminijuma se danas može nabaviti u gotovo svim apotekama.U ovom tekstu smo vam samo nagovestili kako se upotrebljava soda bikarbona za zube i kako vrlo jeftino možete popraviti oralnu higijenu. Kao lek soda se može upotrebiti na više načina,više o tome u našim narednim tekstovima.Cena medicinske sode za 10 tabletica je oko 100 dinara..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

Mirza Sendic
04/10/2014 20:09

Ja sam koristio sodu bikarbona za zube ali nije imala nekog efekta. Medutim moram i spomenuti da mi je koza oko usana i brate postala iritantnija zbog nje.

D-r Efimija
11/11/2014 11:07

SODU BIKARBONU MOZETE KORISTITI I ZA CUVANJE PARCIJALNIH ILI TOTALNIH PROTEZA. U POSUDU STAVITE 1 MALU ZLICU SODE I DODAJTE 100 ml .VODE. OSTAVITE PROTEZU PREKO NOCI. UJUTRU OPRATI SAMO CISTOM VODOM. OVO JE JEFTINO, EFIKASNO A STITI VASA USTA I OD GLJVICE CANDIDE ALBICANS. SA POSTOVANJEM, D-r EFIMIJA P.S.SODA SE MOZE KORISTITI ZA PRANJE ZUBA POVREMENO. PO MENI SODU TREBA MALOM KASICICOM DODATI NA MOKRU CETKICU, A NE NE DA STAVLJATE CETKICU U TEGLICU SA SODOM KAKO BI SPRECILE INFEKCIJU. SA POSTOVANJEM, D-r EFIMIJA,SKOPJE, MAKEDONIJA P.S. MOGUCIH GRESAKA U PADEZIMA

Kosta
03/08/2015 03:21

Soda bikarbona BEZ aluminijuma sa limunom ili samo sa obicnom vodom - Koliko cesto smem tako da je koristim za zube ? Da li je bolje da takvu napravljenu stavim na cetkicu pa trljam sve zube ili je bolje da umocim kaziprst pa onda njim da trljam zube ?

f