Feature post image

meningitis simptomi kod odraslih i dece

MENINGITIS SIMPTOMI I LEČENJE

Meningitis simptomi kod dece se najčešće javljaju tokom letnjih perioda i u ranu jesen,kada su dosta prisutniji među najm,ađom populacijom .Naime,to je idealan period za viruse poput adenovirusa,enterovirusa i herpesa koji su ujedno i glavni izazivači ove bolesti.Virusni meningitis nije jedino oboljenje moždanih opni ,već postoji i bakterijski oblik oboljenja.Kako razlikovati ova dva oboljenja,koje preventivne mere preduzeti da bi smo se zaštitili , šta je upala moždane ovojnice i kako se leči ? Na sve ovo pokušaćemo pronaći odgovore u ovom članku….

MENINGITIS SIMPTOMI KOD ODRASLIH

Glavobolja, visoka temperatura, povraćanje, bol u mišićima i ukočenost vrata koja onemogućava doticanje prsne kosti bradom – prvi su simptomi meningitisa kod odraslih bilo bakterijskog ili virusnog. Budući da su ostale tegobe slične onima koje izaziva teža prehlada ili grip, lako ih je zameniti, međutim, ukoliko su praćene dezorijentisanošću i nesvesticom, neophodno je odmah potražiti pomoć lekara, jer odlaganje lečenja može uzrokovati ozbiljne posledice. Meningitis simptomi, to jest upala moždanih ovojnica (moždanica), mogu biti izazivani  različitim uzročnicima, najčešće virusima, bakterijama, gljivicama, parazitima i fizičko-hemijskim agensima. Od meningitisa najveći rizik od obolevanja ima novorođenčad, mala deca i osobe sa oslabljenim imunitetom. Bolest se javlja u toku cele godine, ali je bakterijski meningitis češći tokom zime i u proleće, a virusni u leto i početkom jeseni ,kao što smo u uvodu i napomenuli.Uzroci meningitisa su mnogobrojni,postoje brojni faktori rizika za nastanak meningitisa, a to je, pre svih, direktan ili indirektan kontakt s kliconošom. To mogu biti i prikrivena bakterijemija -bakterije u krvi, druge infekcije u blizini moždanih opni, poremećaj imunološkog sistema, problem s funkcionisanjem pojedinih organa, posebno slezine, ili njen nedostatak (asplenija), povreda glave i isticanje cerebrospinalne tečnosti (likvoreja).

VIRUSNI MENINGITIS SIMPTOMI 

Virusni meningitis gotovo uvek je blaži oblik ove bolesti, tada su javljaju karakteristični meningitis simptomi koji veoma liče na one od gripa – te ih nije baš lako uočiti. Najčešće se javljaju tokom letnjih meseci ili sa početkom jeseni, a mogu ga izazvati različite vrste virusa ( adenovirusi, herpes virusi,enterovirusi…).Među najčešćim uzročnicima oboljenja su enterovirusi, koji se  brzo šire putem direktnog kontakta sa inficiranom osobom, mada se neke vrste prenose i kapljicama (kijanje, kašljanje) i preko prljavih ruku, što se  puno češće dešava kod sitne dece. Pored toga virusi se mogu prenositi i indirektnim kontaktom, recimo, preko čaše koja je kontaminirana, zagađene hrane i vode (često i  na bazenima).Ono što je svakako olakšavajuća okolnost za mnoge roditelje,je ta da se meningitis simptomi kod dece najčešće javljaju upravo u ovom obliku,koji nije toliko opasan,pod uslovom da se leči na vreme.Obično ima blag tok, dobru prognozu i prolazi bez ozbiljnijih posledica.

MENINGITIS KOD BEBA

  • visoka temperatura,
  • groznica, hladne ruke i stopala,
  • povraćanje ili odbijanje hrane,
  • intenzivan plač,
  • bezizražajan izraz lica,
  • bleda, osuta koža,
  • razdražljivost ili letargija.

meningitis simptomi kod dece

BAKTERIJSKI MENINGITIS SIMPTOMI

Bakterijski meningitis je ozbiljniji oblik bolesti, a uzrokuje ga nekoliko vrsta mikroorganizama, među kojima je najčešća meningokokna bakterija, koja obitava u sluznici nosa i grla te u normalnim uslovima ne uzrokuje nikakve probleme. Ipak, može se desiti da počne naglo da se razmnožava i da izazove upalu moždanih opni. Kada se ove bakterije prekomerno rašire, javlja se septikemika: otrovi koje luče mikroorganizmi šire se po telu i oštećuju krvne sudove, koža biva prekrivena crvenim ili smeđim osipom, smanjuje se dotok krvi do organa, koji usled toga trpe oštećenja, pa bolest u toj fazi neretko ima i smrtni ishod.U slučaju bakterijskog oblika bolesti, inkubacija traje od dva do četiri dana, dok se prvi simptomi meningitisa kod virusne upale moždanih ovojnica javljaju otprilike deset dana nakon zaraze, nekada i dostakasnije.Meningitis simptomi u ovom slućaju uglavnom počinju vrlo naglo,sa povišenom temperaturom, fotofobijom, jakim glavoboljama, povraćanjem i ukočenošću vrata. Bakterijska upala moždane ovojnice je praćena teškom kliničkom slikom i ukoliko se ne leći na vreme adekvatnom terapijom, može uzrokovati trajna neurološka oštećenja, pa čak i smrtni ishod. Virusni oblik bolesti ima blaži tok i bolju prognozu, pa najveći broj obolelih biva potpuno izlečen.Simptomi slični meningitisu mogu se javiti u slučaju sunčanice, stanja koje nastaje usled dužeg izlaganja suncu i izaziva otok moždanica.

MENINGITIS PRENOŠENJE

Da bi se smanjio rizik od pojave meningitisa, potrebno je posvetiti veliku pažnju održavanju higijene prostorija predviđenih za kolektivni smeštaj dece, ali i ličnoj higijeni. Takođe, treba izbegavati kupanje u rekama, jezerima i bazenima čija voda nije higijenski ispravna.Tipični meningitis simptomi jesu intenzivna glavobolja, koja se pojačava prilikom promene položaja tela i kretanja, a ne može se ublažiti analgeticima, povraćanje u mlazu bez prethodne mučnine i bez olakšanja nakon izbacivanja želudačnog sadržaja, fotofobija, preosetljivost na zvuke, razdražljivost…Ukoliko je zapaljenjem zahvaćen i mozak, svest je poremećena i javljaju se malaksalost,pospanost u toku dana, plića ili dublja koma. Najčešće zapaljenje moždanih opni jeste takozvano enterovirusno zapaljenje, to jest ono koje izazivaju crevni virusi a uglavnom se javlja u letnjem periodu. Respiratorni virusi takođe mogu uzrokovati meningitis, oni šire se kapljićnim putem, a infekcija je češća u zimskom periodu. Neki izazivači ove upale mogu se preneti preko koze, ali za to su neophodni vektori (komarči, krpelji).Bakterijski meningitis prenosi se kapljićnim putem, u sklopu sepse ili iz nekog drugog upalnog žarišta u organizmu (upala uha, sinusa, pluća…).

LEČENJE MENINGITISA

U slučaju bakterijskog meningitisa, sprovodi se hemoprofilaksa – zaštita zdravih osoba koje su u neposrednom kontaktu s obolelim (porodica, kolektiv), i to davanjem odgovarajućeg antibiotika.Bakterijski meningitis i meningokokna sepsa zahtevaju hitno lečenje antibioticima i adekvatnu bolničku negu. Osobe koje su došle u bliski kontakt s obolelim, takođe moraju primati antibiotike.Lečenje meningitisa se sprovodi u bolnici. Ukoliko pacijent primeti tegobe(pročitati pod meningitis simptomi), neophodno je da se javi svom lekaru na pregled, a ukoliko se posumnja na meningitis uoći meningijalne znake), bolesnik će odmah biti upućen infektologu, koji postavlja indikaciju za lumbalnu punkciju (dijagnostička procedura pri kojoj se moždana tečnost uzima za analizu).U zavisnosti od rezultata analize moždane tečnosti i krvi, određuje se vrsta meningitisa i shodno tome propisuje terapija.Virusni meningitis simptomi se lakše leče, bolest ima dobre prognoze dok je gnojna (bakterijska) upala moždane ovojnice ozbiljnijeg  toka i može uzrokovati lakše ili teže posledice.

KAKO SE PRENOSI MENINGITIS

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f