Feature post image

čaj od majčine dušice kao lek

Čaj od majčine dušice je dobar za najrazličitije zdravstvene tegobe,u pitanju je vrlo moćan antiseptik.Majčina dušica kao lek od davnina je poznata u našoj narodnoj medicini. Otklanja stomačne tegobe,ublažava ženske bolesti ,smiruje napete živce i smanjuje posledice kod stresa,odličan je lek protiv alkoholizma i još puno toga.U ovom članku pročitajte više nego korisne savete i recepte od ove biljke.

MAJČINA DUŠICA KAO LEK

U nekim krajevima majčinu dušicu nazivaju i divlji bosiljak, poponac, poljski timijan,materina dušica,vrisak. Cveta od proleća do poznog leta i prepoznatljiva je po prijatnom mirisu, koji potiče od etarskih ulja. U lekovite svrhe se koriste list i cvet. Biljka se bere od maja do avgusta, po lepom vremenu, i ne treba je čupati, već seči. Majčina dušica se smatra lekom protiv svih bolesti, jer otklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cenjena je i kao medonosna vrsta. Najčešće se koristi u čaj od majčine dušice ali ništa manje nije poznato ni etarsko ulje timijana, ali i kao začin u kuhinji za pripremanje najrazličitijih jela.Osušena majčina dušica sadrži obilje karvakrola i timola, moćnih antiseptika, a u svom sastavu ima i tanine, gorke materije, flavonoide i etarsko ulje, koje se pretežno sastoji od cineola.Britanski fitoterapeuti preporučuju preparate od majčine dušice za lečenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv velikog kašlja.Timjan je dobar i za inhalaciju, jer poboljšava učinak zvanične terapije ispunjavajući dva glavna uslova za iskašljavanje: dobro hidriranje sluznice i uspešno razređivanje sekreta u bronhijima.

ČAJ OD MAJČINE DUŠICE DEJSTVO

Čaj od majčine dušice se naročito preporučuje za vreme epidemija i to se svakodnevno konzumiranje čaja, jer majčina dušica timijan uspešno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.Timijan je dobar lek protiv crevnih parazita, uključujući i gljivicu kandidu, a koristi se i protiv nadimanja stomaka, neugodnih gasova,bolova u stomaku i katara želuca. Obloge od majčine dušice mogu se primeniti u slučaju grčeva u želucu.Lekoviti čaj podstiče izlučivanje mokraće kod urinarnih infekcija i pomaže u slučaju bolnih menstruacija, ubrzava porođaj i ublažava grčenje materice.Miris majčine dušice umiruje vegetativni nervni sistem, pa se ovom biljkom pune jastuci koji se koriste kao vid terapije za decu i odrasle. Čaj od majčine dušice popravlja raspoloženje i deluje protiv nervne napetosti i iscrpljenosti.

MAJČINA DUŠICA ČAJ ZA DECU 

Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatizovani čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno bezbedna i mogu je bez bojazni konzumirati i deca, a pritom je korisna u lečenju mnogih boljki koje pogađaju mališane,pre svih bronhitisa. Tinktura od majčine dušice koristi se za masiranje i jačanje udova slabo razvijene dece i one obolele od multiple skleroze. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući kupci od timjana brzo utonuti u san. Majčina dušica čaj je poznat narodni lek protiv epileptičnih napada. Osim toga, ulje i tinktura od ove lekovite biljke koriste se kao pomoćna terapija u slučaju paralize, moždanog udara, multiple skleroze i atrofije mišića.

čaj od majčine dušice priprema

ČAJ OD MAJČINE DUŠICE U TRUDNOĆI

Svaka trudnica se  zapitala makar jednom  tokom svoje trudnoće koje čajeve sme da pije a koje ne.Za ovu dilemu morate konsultovati vašeg ginekologa,lekara ali poslušajte uvek i savet u apoteci od strane farmaceuta,često su oni puno upućeniji u ovu tematiku i dobićete pravi odgovor.Generalno se čaj od majčine dušice ne bi smeo piti dok ste u drugom stanju,pa čak i za vreme dojenja.Postoje i druga mišljenja da se ipak sme,ali dozirano u manjim količinama,ali o svemu se obavezno posavetujte i konsultujte sa stručnim licem.Naša preporuka je da pijete blagi čaj od nane – mente kao alternativu,jer će ona pozitivno delovati na vaš organizam  u celosti i što je najvažnije potpuno je bezbedna i ne morate oko ničega da se brinete..

ČAJ OD MAJČINE DUŠICE PRIPREMA

Recept  za čaj je krajnje jednostavan i sve što je potrebno je da dve kašičice majčine dušice prelijete sa 2 dl proključale vode, poklopite i nakon 10 do 15 minuta dobro procedite.Čaj od majčine dušice možete zasladiti domaćim medom, ali u slučaju želudačnih tegoba kakav je gastriris ili čir na želucu ne preporučuju se nikakvi dodaci već ga pijte samog.Piju se tri do četiri šolje dnevno.Izuzetno je finog ,blagog i neutralnog ukusa i rado će se svideti i vašoj deci,još kad pri tom znamo da je odlična prevencija za bolesti disajnih organa ,nema boljeg leka..Ako sa cvastima majčine dušice napunite i jastuče i dobro zašijete otvor,dobićete izuzetan terapeutski jastučić,koji ća vam obezbediti ugodan i miran san ,te će vas osloboditi svakodnevne napetosti i stresa.Čaj i jastučić su odličan tandem i svakako ih isprobajte…

LOSION ZA KOSU OD MAJČINE DUŠICE

U litar hladne vode staviti po 20 g ružmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavinu ostaviti da odstoji tri sata pa je zatim zagrejati do 80 *C, procediti kroz čistu gazu i sipati u flašu te dobro zatvoriti. Ovaj losion za kosu koristiti jednom dnevno za masažu korena kose. Spoj ovih triju biljaka uništava mikrobe koji napadaju kožu glave i izazivaju perutanje.Saznajte više u članku šta je seboreja..

LEK PROTIV ALKOHOLIZMA

Majčina dušica je poznati narodni lek protiv alkoholizma.Kod zavisnika koji redovno piju čaj od majčine dušice javljaju se mučnina, povraćanje, jak proliv i često mokrenje, prekomerno znojenje, pojačan apetit i žeđ, a osoba gubi želju za alkoholom. Puna šaka majčine dušice prelije se litrom vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji dva minuta. Sipati čaj u termos, iz kojeg se akoholičaru daje po jedna kašika na svakih četvrt sata.

  • Majčina dušica latinski naziv joj je Thymus serpyllum
  • Majčina dušica na nemačkom:Sand-Thymian

Ulje od timjana se takođe vrlo jednostavno pravi i to tako što staklenu flašu trebate napuniti sa cvastima i preliti kvalitetnim maslinovim uljem i to sve dok ulje ne bude dva prsta iznad cvasti u flaši.Držite flašu dve nedelje na suncu.Fitoterapeuti preporučuju da se cvasti beru najbolje u popodnevnim satima po suncu…Preporučujemo članak alkoholizam i bolesti zavisnosti..

Sponzorisani linkovi:

3 mišljenja na temu „Ateroskleroza simptomi i prirodno lečenje“

f