Biljna vlakna | omega 3 masne kiseline | koenzim Q10 | za zdravo srce

za zdravo srce

Biljna vlakna | omega 3 masne kiseline| koenzim Q10 | za zdravo srce

Za zdravo srce dragocena su biljna vlakna, koenzim Q10 i omega 3 masne kiseline kao saveznici u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja.

Istraživanja pokazuju da usvajanje zdravih životnih navika može prepoloviti rizik od srčanog udara,čak i kod osoba koje imaju genetske predispozicije za bolesti srca i krvnih sudova. Pre svega, najvažnija je pravilna ishrana,a zatim slede prestanak pušenja, redovno vežbanje, umereno konzumiranje alkohola i održavanje zdrave telesne mase .

BILJNA VLAKNA U ISHRANI ZA ZDRAVO SRCE

Svakodnevnim konzumiranjem integralnih žitarica, mahunarki, brokolija,crnog luka, šargarepe,jabuka, krušaka, kajsija ili suvih šljiva u organizam se unose dragocena biljna vlakna koja čiste krvne sudove. Naravno, da bi njihovo delovanje bilo što efikasnije, svakodnevno treba piti najmanje osam čaša vode koja će dodatno pospešiti izlučivanje otrova iz organizma.Istraživanja su pokazala da ukoliko unosimo samo deset grama  biljnih vlakana dnevno smanjujemo rizik od smrti izazvane koronarnom bolešću za 27 procenata, a od nastanka bolesti srca tj. kardiovaskularnih bolesti za 14 posto. Tri četvrtine šolje mekinja i kru[ka sadrze po pet grama vlakana, a slična doza ovsene kaše i jabuka – po tri grama.Dijetalna biljna vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što snižavaju nivo holesterola u krvi i krvni pritisak, te poboljšavaju osetljivost na insulin.

OMEGA  3 MASNE KISELINE U HRANI 

Esencijalne omega 3 masne kiseline se nalaze u morskoj ribi ,kao što su losos, tuna,sardine, haringe, skuša ili bakalar, koji bi po savetima nutricionista trebalo da se nađu na jelovniku bar tri puta nedeljno.Naučnici su otkrili da omega 3  masne kiseline snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi, te da se uzimanjem samo tri grama ribljeg ulja na dan značajno smanjuje visok krvni pritisak. Dakle, smanjite unos zasićenih masti životinjskog porekla, koje dugoročno dovode do oštećenja krvnih sudova, stvaraju plakna njihovim zidovima i pogoduju nastanku tromba, a posledice mogu biti fatalne.
Omega 3 masne kiseline mogu se unositi i u vidu suplemenata,najbolje svakodnevno, što će smanjiti rizik za dobijanje iznenadnog srčanog napada ili šloga.

KOENZIM Q10 ZA ZDRAVO SRCE

Ljudski organizam sintetiše koenzim q10,ali ta sposobnost opada posle tridesete godine,što dovodi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, a kao posledica javljaju se bolesti srca (slabljenje srčanog mišića, aritmija, angina pektoris, infarkt) i povišen krvni pritisak,kao i ubrzano starenje organizma. Koenzim q10 utiče na metaboličke procese,na sagorevanje masti i fleksibilnost ćelijske membrane, a poznat je i kao odlićan antioksidans koji štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Utvrdeno je da statini (lekovi koji deluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) uzrokuju deficit koenzima Q10 u srćanom mišiću, pa ga treba nadoknaditi suplementima.Naročito je koristan u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preoslalog zdravog dela srčanog mišića. Brojna istraživanja pokazala su da koenzim Q10 smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, suženja krvnih sudova, sprečava aritmiju, jaća oslabljen srčani misić, prevenira infarkt i anginu pektoris.

za zdravo srce

REIŠI GLJIVA ZA ZDRAVO SRCE

Reiši gljiva se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, pre svega u terapiji oboljenja jetre,povisenog krvnog pritiska, artritisa, kao i za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.Za sve to zaslužna je ganodermicna kiselina,koja pritom jača imunološki sislem. U prodaji se mogu naći razni suplementi koji sadrže ekstrakt reiši gljiva.

VOĆE – HRANA ZA SRCE

Ako svakodnevno konzumirate veću količinu svežeg voća i povrća, biće vam zahvalni ne samo srce i krvni sudovi,već i ceo organizam. Čuvena fraza „jabuka na dan za zdrav život“ i te kako je taćna. Ovo voće bogato je kvercetinom koji deluje protivupalno i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, a sadrži i obilje vitamina i vlakana. Nutricionisti preporučuju i borovnice koje sadrže antovijanin, beta-karoten, lulein, vitamin C, folnu kiselinu, magnezijum,kalijum i biljna vlakna, što ih čini idealnom hranom za srce i krvne sudove. Što češće treba jesti i trešnje jer obiluju antocijanom, antioksidansom koji štiti krvne sudove.Ne treba zaboraviti ni pomorandže jer sadrže pektin i kalijum koji regulišu krvni pritisak i smanjuju nivo holesterola.

SMANJITE UNOS SOLI ZA ZDRAVO SRCE

So povisuje krvni pritisak,a poznato je da hipertenzija dovodi do bolesti srca.Izbegavajte dosoljavanje hrane postepeno smanjujte količinu i u ovog zacina u Ishrani. Za oboljšanje ukusa možete koristiti i zaćinsko bilje.

BELI LUK ZA PRITISAK

Svakodnevno konzumiranje belog luka ili njegovih suplemenata održava elastičnost krvnih sudova, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od pojave ateroskleroze.

GLOG ZA ZDRAVO SRCE 

Kliničke studije pokazuju da Iist, cvet i plod gloga sadrže supstance koje deluju kao antioksidansi, a pritom i spečavaju aterosklerozu. Ova biljka ne dozvoljava da se holesterol nagomilava i podstiče njegovo rastvaranje u žučnoj kiselini.Ukoliko se koristi u dužem vremenskom periodu (nekoliko nedelja ili meseci), ekstrakt gloga u mnogome poboljšava elastičnost krvnih sudova, šireći ih i podstičući protok krvi kroz srce i celo telo. Glog  za srce se preporučuje kao pomoćna terapija u lečenju srčanih tegoba, ali i u slučaju proširenih vena i  za lečenje hemoroida.

DJUMBIR KAO LEK ZA HOLESTEROL I ZDRAVO SRCE

Djumbir je poznato sredstvo protiv prehlade, gripa i mučnine, ali i za pospešivanje cirkulacije. Aktivni sastojci korena ove biljke rastvaraju fibrin, protein koji učestvuje u zgrusavanju krvi i izaziva poremećaje u krvotoku. Ovaj vlaknasti protein pod uticajem enzima iz krvi pravi mreže duž zidova krvnih sudova u koja se „upliću“ krvna zrca, stvarajući ugruške, što ograničava prohodnost krvnih sudova i vodi ka infarktu. Đumbir se preporučuje Ijudima koji su imali moždani ili srčani udar, kao i onima koji boluju od ateroskleroze, tromboflebitisa i proširenih vena.

LJUTA PAPRIČICA ZA ZDRAVO SRCE

Plodovi ove biljke sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, pospešuju aktivnost trombocita i regulišu holesterol, zbog čega važe za jedno od najboljih prirodnih sredstava za zdravo srce i krvne sudove. Preparati za spoljašnju upotrebu na bazi Ijute papričice, zahvaIjujući aktivnom sastojku kapsacinu, veoma su moćni analgetici i istovremeno podstiču krvnu cirkulaciju. Zbog toga se koriste kao pomoćna terapija mnogih bolesti, pre svega osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, te raznih neuralgija.

Pročitajte :trans masti u ishrani ,tvrda stolica kod odraslih ,prekomerno znojenje  i druge interesantne članke na našoj stranici.

Biljna vlakna | omega 3 masne kiseline | koenzim Q10 | za zdravo srce

Sponzorisani linkovi:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.